Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Ziraat Odaları eğitim atağını 2014’de de sürdürecek

Ziraat Odaları eğitim atağını 2014’de de sürdürecek

-Ziraat Odaları eğitim atağını 2014’de de sürdürecek
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Bakanlıklar, kurum ve kuruluşlarla yaptığımız işbirliğiyle 2013’de kadın çiftçi, genç çiftçi, sürü yönetimi elemanı, sosyal güvenlik, tarım danışmanları, güvenli traktör eğitimleri düzenledik”
-“Çiftçilerimizin büyük ilgisi nedeniyle eğitimleri, 2014 yılında 81 ile yaymayı kendimize hedef koyduk”
-“2014 yılında genç çiftçi eğitimleri için; 27 ilde düzenlenecek 125 kursa 3 bin 280 çiftçimiz katılacak”
-“Sürü yönetim elemanı eğitimleri 51 ilde yapılacak. Bu illerde düzenlenecek 350 kursa katılmak için 10 bin 811 kişi
başvurdu”
-“2014 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile yapacağımız protokolle ziraat odalarımızda eğitimlere devam edeceğiz”

Ankara – 12.02.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bakanlıklar, kurum ve kuruluşlarla yaptıkları işbirliğiyle 2013’de kadın çiftçi, genç çiftçi, sürü yönetimi elemanı, sosyal güvenlik, tarım danışmanları, güvenli traktör eğitimleri düzenledikleri bildirerek, “Çiftçilerimizin büyük ilgisi nedeniyle eğitimleri, 2014 yılında 81 ile yaymayı kendimize hedef koyduk” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, eğitimin, tarımda verimliliği artıran en başta gelen unsurlardan biri olduğunu belirtti. Tarımsal eğitim çalışmalarının, teknik elemanların eğitimi ve çiftçilere yönelik tarımsal mesleki eğitim olarak iki boyutu bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, her iki eğitimin de hedef kitle olan çiftçilerde davranış değişiklikleri oluşturarak onlara pratik beceriler kazandırmayı amaçladığına dikkati çekti.
Ziraat Odalarının, Avrupa Birliği standartlarında örnek işletme oluşturulmasına, tarımsal ürün çeşitliliğinin artırılmasına, işletmelerin kapasitelerinin, insan kaynaklarının ve istihdamın, girişimciliğe yönelik yaklaşımların, tarımsal üretim tekniklerinin, yerel ürünlerin pazarlanmasının geliştirilmesine önem verdiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Gelir getirici faaliyetlerin çeşitlendirilmesi, ürünlerin kalitesinin artırılması, çevre dostu uygulamaların ve teknolojilerin tanıtılması gibi yararlar sağlanarak çiftçilerimizin ekonomik aktivitelerini ve yaşam kalitelerinin artırılmasında eğitim çalışmalarının öneminin idraki içindeyiz. Ziraat Odalarımızdaki teknik elemanlar ile çiftçilerimizin eğitimlerini her şeyin üzerinde tutuyoruz.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği, bu amaçla Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Aile ve Sosyal Politikalar, Milli Eğitim bakanlıkları ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) gibi kurumlarla işbirliği yapmaktadır. Çiftçilerimizin özellikle de kırsal kesimde çalışan kadınlarımızın sorunlarına sahip çıkmak ve kadın çiftçilerimizin örgütlenmelerini sağlayabilmek amacıyla, tüm Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren Odalarımız aracılığıyla, tarımın değişik konularında eğitimler vermekteyiz.”

-Kadın çiftçi eğitimi-

Bayraktar, 14 Mayıs 2012 tarihinde Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde, 2013 yılında, İzmir’de 104, Kayseri’de 105, Diyarbakır’da 102, Sakarya’da 322 ve Gaziantep’te 138 olmak üzere 5 pilot ilde 771 kadın çiftçiye kadın çiftçiye eğitim verildiğini hatırlattı. Şemsi Bayraktar, “İklim Değişikliği ve Kadın”, “Kooperatifçilik ve Kadın”, “Girişimcilik, Liderlik ve Kadın”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadın Hakları”, “Sosyal Güvenlik” temel konularının yanı sıra tarımla ilgili talep edilen konularda düzenlenen eğitim programlarının ardından düzenlenen törenlerle kadın çiftçilere sertifikalarının dağıtıldığını belirtti.

-Genç çiftçi ve sürü yönetim elemanı eğitimleri-

2013 yılında Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü arasında Aktif İşgücü Piyasası Programları İşbirliği Protokolü kapsamında “Tarımsal Nüfus Gençleşiyor” ve “Sürü Yönetim Elemanı Benim” projelerinin hazırlandığı bilgisine veren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Bu projeler kapsamında pilot olarak belirlenen Sakarya’nın Akyazı, Çanakkale’nin Bayramiç ilçeleri ile Adana, Şanlıurfa, Kastamonu, Aydın, Ordu illerinde 138 genç çiftçi, yine pilot uygulama için belirlenen Ankara, Kırşehir, Iğdır, Sivas illerinde de Sürü Yönetim Elemanı Benim projesi kapsamında da 92 genç sürü yönetim elemanının eğitimi sağlandı. Söz konusu eğitimlerde İŞKUR proje kapsamında kursiyerlere günlük belirlenen miktarda zaruri gider ödemesinin yanında eğitime katılanların sigorta primleri de yatırıldı.
2013 yılında 14 ilde bulunan tüm Ziraat Odaları personeline, sosyal güvenlik ile ilgili iş ve işlemler konusunda eğitimler verildi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) işbirliğinde, 2010 yılından bugüne 6 ilde çiftçilerimizin tarımın değişik konularında eğitim almaları sağlandı.”

-Tarım danışmanlarının eğitimi-

Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında 2012 yılında imzalanan protokol ile danışmanlık yetki belgesi olan 85 odadan 296 tarım danışmanın eğitiminin hedeflendiğini belirten Bayraktar, “bu kapsamda 64 tarım danışmanını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ait Adana, Aydın, Ankara’daki eğitim tesislerinde İletişim Teknikleri ve Tarımsal Metodoloji konusunda 12 gün süreli eğitimler verildi” dedi.
Bayraktar, yine 2013 yılında Konya Altınekim’de 600 ve Manisa Saruhanlı’da 250 kursiyere güvenli traktör eğitimi verildiğini hatırlattı.

-2014 hedefi 81 ilde eğitim-

Yine bu kapsamda 2014 yılında Ankara Uluslararası Eğitim Merkezi’nde 17 tarım danışmanına proje hazırlama ve proje döngü yönetimi eğitimi verildiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Çiftçilerimizin büyük ilgisi nedeniyle eğitimleri, 2014 yılında 81 ile yaymayı kendimize hedef koyduk. Konuyla ilgili olarak eğitici eğitimlerini, Mart ayında planlıyoruz. Özellikle odalarımızdan olumlu geri dönüşler alıyoruz. Bundan dolayı, 2014 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile yapacağımız protokolle ziraat odalarımızda eğitimlere devam edeceğiz.
Ziraat Odalarımız 2014 yılı için eğitim çalışmalarının programını çiftçilerimizden gelen talepler sonucu oluşturdular. Bu bağlamda 15-40 yaş arasındaki genç çiftçilerimize yönelik eğitimlerimize devam edeceğiz. Genç çiftçi eğitimleri için; 27 ilde düzenlenecek 125 kursa toplamda 3 bin 280 çiftçimiz katılacak. Sürü yönetim elemanı eğitimleri 51 ilde yapılacak. Bu illerde düzenlenecek 350 kursa katılmak için 10 bin 811 kişi başvurdu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile işbirliği içinde düzenlenen eğitim programının Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmasıyla eğitim çalışmaları başladı.”