Bayraktar, Aksaray’da
şekerpancarı hasat törenine katıldı
Bayraktar, Ziraat Odası
Başkanlarıyla birlikte basın açıklaması yaptı
AKSARAY- 07.11.2024- Türkiye
Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 6 Kasım 2024 tarihinde Aksaray’da
şekerpancarı hasadına katıldı. Bayraktar
Ziraat Odaları Başkanlarıyla birlikte basın açıklaması yaptı. Bayraktar’ın
açıklaması şu şekilde;
“Pancar ve şeker
üretimi, yüksek katma değeri, yüksek istihdam imkânı sağlaması, diğer tarım
ürünlerinin ve hayvancılığın gelişmesindeki rolü, biyoetanolün en verimli
hammaddesi olması gibi özellikleriyle sosyal ve ekonomik yaşam üzerinde tüm
dünyada stratejik önemi olan bir üretim koludur.
Dünyadaki coğrafi yapı gereği
Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya, Ukrayna ve ülkemiz şekeri pancardan; Amerika Birleşik
Devletleri, Japonya, Çin gibi ülkeler hem pancardan hem kamıştan; Brezilya,
Hindistan, Meksika, Tayland, Avustralya başta olmak üzere birçok ülke de şekeri
kamıştan üretiyor.”
“Ülkemiz,
pancar şekeri üretiminde dünyada 5’inci, Avrupa’da 4’üncü sırada yer alıyor”
“Ülkemiz, dünya pancar şekeri üretiminde
yüzde 6,6’lık pay ile pancardan şeker üreten ülkeler arasında önemli bir konuma
sahiptir. Dünyada beşinci, Avrupa’da
dördüncü sırada yer alıyor. Dünya genelinde kamış ve pancardan şeker üreten
ülkeler arasında da 12’nci sıradadır.
Şekerpancarı tarımı; Doğu Karadeniz, Ege ve Akdeniz’in
sahil şeridi ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi dışındaki tüm bölgelerde her yıl
üreticilerle yapılan ‘Şekerpancarı Üretim Sözleşmesi’ esaslarına göre yapılıyor.
Sözleşmeli üretimin ilk örneklerinden biri olup, tarımın sanayiye entegre olmasını
sağladı.
Ülkemizde şeker pancarı üretimi; her yıl belirlenen şeker
kotalarına bağlı olarak şirketler tarafından programlanıyor. Şeker üretiminde
ve dolayısıyla pancar üretiminde kota uygulaması ülke kaynaklarının optimum
düzeyde verimli ve etkin kullanımını sağlıyor.
Ülkemizin yıllık şeker ihtiyacının yüzde 95’i pancar
şekeri, yüzde 5’i ise nişasta bazlı şeker ile karşılanmak üzere programlanıyor.
7103 sayılı Kanun ile 2019/2020 pazarlama yılından itibaren her yıl
Cumhurbaşkanı kararı ile nişasta bazlı şeker kotası ülke toplam A kotasının yüzde
2,5’i oranında belirleniyor.
Ülkemizde 58 ilde şekerpancarı üretiliyor. Üretimde Konya,
Yozgat, Afyonkarahisar, Kayseri, Eskişehir ve Aksaray ilk sıralarda geliyor.
Geçtiğimiz sezon Aksaray’da 1 milyon 178 bin 458 ton şekerpancarı üretildi. Bu
üretim rakamıyla ülke üretiminden yüzde 4,7 pay alarak 6’ncı sırada yer alıyor.
Tarım topraklarımızın 3,6 milyon dekarını şekerpancarı
üretimi için ayırıyoruz. Yıllar itibarıyla değişmekle birlikte son 10 yılda ortalama
yıllık 19,5 milyon ton şekerpancarı üretimi yapıldı. 2023 yılında 3,6 milyon
dekarda 25 milyon 250 bin ton şekerpancarı üretildi. 2023 yılında rekor bir
üretim ile şekerpancarı üretimimiz ilk defa 25 milyonu geçti. Türkiye İstatistik
Kurumu Bitkisel Üretim 2’nci Tahminine göre 2024 yılında üretimin yüzde 8,9
oranında azalarak, 23 milyon ton olacağı tahmin ediliyor.”
“Şekerpancarı üretimi
yapan çiftçi sayısı azalıyor”
Şekerpancarı üretimi yapan çiftçi sayısı yıllar itibarıyla
önemli ölçüde azaldı. Son 10 yılda pancar üreten çiftçi sayısı yüzde 19,8
oranında azalarak 99 bin 714’e düştü.
Şeker tüketimimiz ise artıyor. 2021 yılında kişi başına
şeker tüketimimiz 30,7 kilogram iken 2022 yılında 33,6 kilograma yükseldi. 1
yılda yüzde 9,4 artan kişi başı tüketimimizle şekerdeki yeterlilik oranımız
düştü. 2022 yılında şeker yeterlilik oranımız 91,1 olarak gerçekleşti.
85 milyonu geçmiş genç, dinamik ve artış hızı yüksek bir
nüfusa sahibiz. Ülkemizde 5 milyonu aşkın mülteci, sığınmacı ve yabancı
yaşıyor. Yıllık 55 milyon turist ülkemizi ziyaret ediyor. Bütün bunlar
şeker talebini önemli ölçüde artıran unsurlardır. Bu talebin karşılanması
gerekiyor. Talebin karşılanması için de şekerpancarı üretiminin devam etmesi
gerekiyor.”
“Şeker stratejik bir
üründür. Dışa bağımlı olunacak bir ürün değildir. Yerli üretimi korumaktan
başka çare de yoktur”
“Şeker sektörü, şekerpancarı üreticileri ve şeker
fabrikalarıyla birlikte bir bütündür. Fabrikalar teknoloji açısından
güçlendirilmeli, verimli çalışması sağlanmalı, istihdam artırılmalı ve gerekli
yatırımlar yapılmalıdır.
Şeker sektörünün çiftçi, fabrika çalışanı ve tüketici ayağı
bulunuyor. Yarattığı katma değer ve kamu yararı unsuru da göz ardı edilemez.
Şeker üretim tüketim dengesine, artan nüfusa bakıldığında,
hem şeker pancarı hem şeker üretiminin artırılması gerekiyor.
Açıklanan şekerpancarı fiyatları üreticinin yeterli gelir
elde etmesini sağlayacak düzeyde olması ve üretim motivasyonunun artırması
fevkalade önemlidir. Tarımsal üretimin tüm kollarında üretimin devam etmesi
elzemdir.
TÜRKŞEKER’in açıkladığı şekerpancarı alım fiyatları yıllar
itibarıyla artış gösterdi. 2023 yılında ton başına kota tamamlama primi dahil
bin 855 lira olan şekerpancarı alım fiyatı 2024 yılında yüzde 28’lik artışla 2
bin 375 lira oldu. Açıklanan fiyat artmış olsa da yeterli değildir.
Tarımsal girdilerdeki artışlar ve ödemekte zorlanılan borç
yükü her geçen gün üretimi zorlaştırıyor.
Fiyatların hasat başlamadan açıklanması gerekiyor. Bu
senede şeker alım kampanyası Eylül’ün 4’ünde başlamış olmasına rağmen fiyat
açıklaması 24 Eylül’de geldi. Fiyat açıklamasının gecikmesi üreticilerimizi
endişelendiriyor. Birçok üründe maliyet seviyesinde fiyat açıklaması yapıldı.
Fiyatların hasattan önce artan girdi fiyatları ve üretim maliyetleri göz önüne
alınarak, üreticilerin geçimlerini sağlayacakları ve üretimlerini devam ettirebilecekleri
seviyelerde açıklanması şarttır.
Üreticilerimiz bunu hak ediyor.
Kırsalımız Yaşlanıyor. Yaş ortalaması 58’e yükseldi ve
gençlerimizi kırsalda tutamıyoruz. Çiftçilerimizin ödedikleri prim gün
sayısında adalet sağlanmasını istiyoruz. Çiftçilerimiz diğer sigortalılar gibi
prim gün sayısının 7200 güne indirilmesini bekliyor.
Gençlerimiz primlerinin devlet tarafından ödenmesini talep
ediyor.
Bugün
burada yapacağımız şekerpancarı hasadımızın tüm üreticilerimize hayırlı
olmasını diliyor, emeklerinin karşılıklarını alacağı bereketli bir sezon
diliyorum.”