-Yarım
milyon ton karpuz, 200 bin tondan fazla kavun çöpe gidiyor…
-TZOB
Genel Başkanı Bayraktar: “Kavun
karpuz üretiminde Çin’in ardından dünya ikincisiyiz. Her
yıl 4 milyon ton dolaylarında karpuz, 1,7-1,8 milyon ton civarında kavun
üretiyoruz ama karpuzda yarım milyon tona yakınını, kavunda 200
bin tondan fazlasını çöpe atıyoruz”
-“Üretimimiz
5,6 milyon tonu bulurken, tüketimimiz 4,9 milyon tonda kalıyor,
55 bin tonluk ihracata karşın, 23,2 bin ton da ithalat yapıyoruz”
-“Kilogramı
3 liraya yakın bir fiyatla tüketiciyesatılan ithalkarpuzun ardından
Haziran ayında yerli üretim devreyegirince fiyatlarhızla geriliyor”
-“Üreticimiz,
karpuzunu 15-18 kuruştan satıyor.Bu fiyatla maliyetini karşılaması
mümkün değildir”
-“Üreticilerimizin
ürettiği ürünün hak ettiği değeri görebilmesi için hasat
döneminde ithalatın durdurulması şarttır”
-“Bu
yıl karpuz üretiminin üçte birini karşılayan Adana ve Antalya’da aşırı
sıcak ve şiddetli poyraz nedeniyle binlerce dönüm alanda hasadıgelmiş
karpuz tarlada sarardı, üreticinin elinde kaldı”
-“Çiftçimizin
mağduriyet yaşamaması için, başta karpuz olmak üzere sebze
ve meyvelerde aşırı sıcakların da tarım sigortası kapsamına alınması
gerekir”
Bayraktar, yaptığı açıklamada, ürün denge
tablolarına göre, 2015-2016 üretim döneminde Türkiye’nin 3 milyon 919 bin tonu
karpuz, 1 milyon 720 bin tonu kavun olmak üzere üretilen 5 milyon 639 bin ton
kavun karpuz üretmesine rağmen, karpuzda 3 milyon 410 bin ton, kavunda 1,5
milyon ton olmak üzere 4 milyon 910 bin tonunu tüketebildiğini belirtti.
Üretilen karpuzun 105 bin 801 tonunun
üretimde, 378 bin 790 tonunun ise kullanımda kaybedildiğini vurgulayan
Bayraktar, kavunda üretimde kayıpların 46 bin 430 ton, kullanımda kayıpların
ise 166 bin 619 ton olduğu bilgisini verdi.
Buna göre, üretim ve kullanımda 484 bin 591
ton karpuz, 213 bin 49 ton kavun israf edildiğini belirten Bayraktar, “üretilen
karpuzun yüzde 12,37’sini, kavunun yüzde 12,39’unu üretim ve tüketimde
kaybediyoruz. Bu büyük bir israftır” dedi.
Bayraktar, 2002 yılında karpuzda 4,2,
kavunda 2,2 milyon ton düzeyinde olan üretim miktarının, son yıllarda çok fazla
değişmediğini, karpuzda 3,7 milyon ton ile 4 milyon ton arasında, kavunda
1,6-1,75 milyon ton arasında seyrettiğini bildirdi. Buna karşın, nüfus artışı
nedeniyle kişi başına tüketim miktarında bir azalma olduğuna dikkati çeken
Bayraktar, kişi başına tüketim miktarının, 2002-2003 döneminden bu yana
karpuzda 53,3 kilogramdan 43,3 kilograma, kavunda 27,5 kilogramdan 19 kilograma
gerilediğini belirtti.
“Kavun karpuzda toplam ihracatımız 55 bin 49
tonu, ithalatımız ise 23 bin 191 tonu buluyor. İthalatımızın yüzde 90’a
yakınını İran’dan yaparken, ihracatımızın yarıya yakını Avrupa Birliği
ülkelerine yöneliktir.
Karpuzda özellikle Mart-Nisan-Mayıs
aylarında tamamı İran’dan yapılan turfanda karpuz ithalatı, üreticilerimizin
kazancının İranlı çiftçilerine vermek demektir. Bu yıl tamamı İran’dan olmak
üzere, Mart ayında 2 bin 106 ton, Nisan ayında 7 bin 676 ton, Mayıs ayında 10
bin 22 ton karpuz ithal edilmiştir. Haziran ayında ise Kuzey Kıbrıs Türk
Cumhuriyeti’nden 37 ton, İran’dan 796 ton karpuz alınmıştır. Üreticilerimizin
ürettiği ürünün hak ettiği değeri görebilmesi için hasat döneminde ithalatın
durdurulması şarttır. Sınır ticareti kapsamında ülkemize giren karpuz da sadece
sınır illerimizde satılmamakta, zaman zaman yurdun diğer bölgelerinde de satışa
sunulmakta, üreticimiz haksız rekabete uğramaktadır. Kontrol noktalarında,
hallerde ve pazarlarda denetimler sıkılaştırılmalıdır.
Türkiye, üretim potansiyeliyle çok daha
fazla ihracat yapabilecek bir ülkedir. İhracata önem verelim. İthalatı
durduralım. Bütün pazarları ihracat için zorlayalım.”
“Arz talep dengesizliğinden canı en fazla
yanan kesim, kavun karpuz üreticilerimizdir. İlkbaharda kilogramı 3 liraya
yakın bir fiyatla tüketiciye satılan ithal karpuzun ardından Haziran ayında
yerli üretim devreye girince fiyatlar hızla geriliyor. Üreticimiz, karpuzunu
15-18 kuruştan satıyor. Bu fiyatla maliyetini karşılaması mümkün değildir.
Bu yıl karpuz üretiminin üçte birini
karşılayan Adana ve Antalya’da aşırı sıcak ve şiddetli poyraz nedeniyle
binlerce dönüm alanda hasadı gelmiş karpuz tarlada sarardı, üreticinin elinde
kaldı. Karpuzdaki güneş yanıkları kalite ve verimde kayıplara neden oldu.
Çiftçimizin mağduriyet yaşamaması için,
başta karpuz olmak üzere sebze ve meyvelerde aşırı sıcakların da tarım
sigortası kapsamına alınması gerekir.”
“2016 yılında yapılan borç
ertelemesi 2017 yılı için çıkarılmadı. 2017 yılında yaşanan afetlerden zarar
gören çiftçilerimizin her türlü vergi ve SGK prim borcu da en az 1 yıl süreyle
faizsiz olarak ertelenmelidir.
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)
kaydına bakılmadan tüm çiftçilerimizin kamu bankalarına ve Tarım Kredi
Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçları faizsiz olarak ertelenmeli ve
uzun vadeye yayılmalıdır. Özel bankaların da bu kapsama alınması sağlanmalıdır.
Üreticilerimize faizsiz yeni
uzun vadeli kredi imkanları sunulmalıdır.
Ayrıca acilen, üretimde
kullanılan araç, gereç, tohum, fide gibi girdilerin temini için gerekli nakdi
destek sağlanmalıdır.”
Bayraktar, doğal afetlerden
zarar gören çiftçilerin kamu bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan
tarımsal kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve uzun vadeye yayılması
için Tarım Bakanlığına başvurduklarını vurguladı.