-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Tarımda üretim alanlarının sonuna geldik; artık Türkiye’nin üretim açığı olan ürünleri daha fazla üretmesinin yolu, verimliliği artırmaktan, daha az alanda daha fazla üretim yapmaktan geçiyor”
-“Buğday ve arpa ekim alanları, 1995-2015 döneminde, yüzde 17,6 azalmayla 129,25 milyon dekardan, 106,5 milyon dekara indi; üretim ise verimlilik yüzünden yüzde 20 artışla 25,5 milyon tondan 30,6 milyon tona çıktı”
-“Bu dönemde verim buğdayda yüzde 50, arpada yüzde 35,1 arttı; her iki üründe de dekar başına verim 287 kilograma yükseldi”
-“Verimlilikte yüzde 10 artış bile buğday ve arpada 3 milyon tondan fazla ek üretim yapma veya 9,8 milyon dekar tarım alanını başka ürünlere kaydırabilme imkanı sağlıyor”
-“Buğday ve arpa ekim alanlarından tasarruf edilecek 9,8 milyon dekar tarım alanı, domates üretim alanlarının 5 katından büyüktür”
-“Türkiye, sadece 1,9 milyon dekar alanda 12,6 milyon ton domates üretmiş, ülke ekonomisine büyük bir katma değer ve önemli miktarda döviz geliri sağlamıştır. Bu kadar alanı buğdayve arpa alanlarından tasarruf etmek için, buğday ve arpada
verimliliği sadece yüzde 1,8 artırmak yeterli olacak”
-“Ekim alanları azalabilir, artan bu alanlar, özellikle sulama yatırımlarının tamamlanmasıyla başka ürünlere kaydırılabilir; verim, ekim alanındaki azalmadan daha fazla arttığı süreceüretim artacaktır”
-“Tasarruf edilen bu alanlar, üretim açığı olan ürünler için kullanılabilir”
Ankara – 25.09.2016 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda üretim alanlarının sonuna gelindiğini, artık Türkiye’nin üretim açığı olan ürünleri daha fazla üretmesinin yolunun verimliliği artırmaktan, daha az alanda daha fazla üretim yapmaktan geçtiğini bildirdi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, buğday ve arpa ekim alanlarının, 1995-2015 döneminde, yüzde 17,6 azalmayla 129 milyon 250 bin dekardan, 106 milyon 504 bin 704 dekara indiğini, üretimin ise verimlilik yüzünden yüzde 20 artışla 25 milyon 500 bin tondan 30 milyon 600 bin tona çıktığını belirtti.
1995 yılında 94 milyon dekar alanda 18 milyon ton buğday üretildiği, dekar başına verimin 191 kilogram olduğu bilgisini veren Bayraktar, buğday ekim alanının 2015 yılında 78 milyon 668 bin 874 dekara indiğini, verimliliğin dekar başına 287 kilograma çıkması nedeniyle üretimin 22 milyon 600 bin tona yükseldiğini vurguladı. Arpada 1995 yılında 35 milyon 250 bin dekar olan ekim alanının 2015 yılında 27 milyon 835 bin 830 dekara gerilediğini, dekar başına verimin 213 kilogramdan 287 kilograma çıktığını bildiren Bayraktar, bundan dolayı üretimin bu tarihler arasında 7 milyon 500 bin tondan 8 milyon tona ulaştığını belirtti.
-Domates alanları kadar alan tasarruf etmek için buğday ve arpada verimi sadece yüzde 1,8 artırmak yeterli olacak-
Bu dönemde verimin buğdayda yüzde 50, arpada yüzde 35,1 arttığını; her iki üründe de dekar başına verimin 287 kilograma yükseldiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“1995-2015 döneminde buğday ekim alanı 15 milyon 331 bin 126 dekar, arpa ekim alanı 7 milyon 414 bin 170 dekar azaldı. Bu da bize verimlilik arttığı sürece üretimin düşmeyeceğini gösteriyor. Ekim alanları azalabilir, artan bu alanlar, özellikle sulama yatırımlarının tamamlanmasıyla başka ürünlere kaydırılabilir, verim, ekim alanındaki azalmadan daha fazla arttığı sürece üretim artacaktır. Tasarruf edilen bu alanlar, üretim açığı olan ürünler için kullanılabilir.
Verimlilikte yüzde 10 artış bile buğday ve arpada 3 milyon tondan fazla ek üretim yapma veya 9,8 milyon dekar tarım alanını başka ürünlere kaydırabilme imkanı sağlıyor. Buğday ve arpa ekim alanlarından tasarruf edilecek 9,8 milyon dekar tarım alanı, domates üretim alanlarının 5 katından büyüktür. Toplam sebze üretim alanlarımız 8 milyon 85 bin 700 dekarla bu alandan daha azdır. Türkiye, sadece 1 milyon 871 bin 637 dekar alanda 12 milyon 615 bin ton domates üretmiş, ülke ekonomisine büyük bir katma değer ve önemli miktarda döviz geliri sağlamıştır. Bu kadar alanı buğday ve arpa alanlarından tasarruf etmek için, buğday ve arpada verimliliği sadece yüzde 1,8 artırmak yeterli olacak.”
-Buğday ve arpada yüzde 10 verim artışı, 12 önemli ürünün ekim alanı kadar toprak tasarrufu sağlıyor-
Bayraktar, “buğday ve arpada verimliliği yüzde 10 artırmamız bile bize çeltik, çavdar, yulaf, soya, yer fıstığı, susam, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, kuru fasulye, patates, kuru soğan, kuru sarımsak üretimi için ayırdığımız toplam alandan daha büyük bir tarım alanı tasarruf edeceğimizi unutmadan, verimliliği artırmak için elimizden geleni yapmamız gerekir. Bütün bu ürünler için ayırdığımız alan 9 milyon 740 bin 521 dekar, buğday ve arpada verimliliği yüzde 10 artırırsak kazanacağımız alan 9 milyon 795 bin 736 dekar” dedi.
Çeşitli ürünlerde üretim alanları ile yüzde 10 verim artışıyla tasarruf edilecek buğday ve arpa üretim alanı şöyle:
Ürün adı |
2015 Ekilen Alan (Dekar) |
Buğday ve Arpa |
106.504.704 |
Yüzde 10 verim artışıyla tasarruf edilecek buğday-arpa üretim alanı |
9.795.736 |
Zeytin |
8.315.131 |
Fındık |
7.026.279 |
Mısır (Dane) |
6.881.699 |
Ayçiçeği |
6.853.174 |
Yonca (Yeşil ot-dane) |
6.620.459 |
Fiğ (Yeşil ot-dane) |
4.930.759 |
Üzüm |
4.619.557 |
Pamuk (Kütlü) |
4.340.134 |
Mısır (Silajlık) |
4.105.412 |
Nohut |
3.593.042 |
Antep Fıstığı |
2.914.179 |
Şekerpancarı |
2.752.721 |
Mercimek (Kırmızı) |
2.074.690 |
Korunga (Yeşil ot-dane) |
1.914.536 |
Domates |
1.871.637 |
Elma |
1.714.098 |
Patates |
1.538.787 |
Kayısı |
1.221.598 |
Çeltik |
1.158.561 |
Çavdar |
1.123.129 |
Tütün |
1.058.684 |
Yulaf (Dane) |
1.034.570 |
Fasulye (Kuru) |
935.840 |
Karpuz |
935.458 |
Kiraz |
814.078 |
Biber |
792.617 |
Kavun |
790.524 |
Yaş Çay |
762.073 |
Ceviz |
718.196 |
Kuru Soğan |
577.040 |
Portakal |
542.984 |
Taze Fasulye |
501.218 |
İncir |
497.181 |
Şeftali |
445.037 |
Mandalina |
435.097 |
Aspir |
431.071 |
Hıyar |
378.105 |
Yerfıstığı |
377.729 |
Soya |
367.323 |
Kanola |
350.817 |
Nar |
307.511 |
Badem |
296.714 |
Limon |
285.701 |
Susam |
280.887 |
Armut |
249.673 |
Patlıcan |
234.210 |
Vişne |
212.764 |
Erik |
204.517 |
Ispanak |
165.789 |
Mercimek (Yeşil) |
163.881 |
Çilek |
141.893 |
Kestane |
111.080 |
Kuru Sarımsak |
108.084 |
Havuç |
101.003 |
Kabak |
92.099 |
Taze Soğan |
90.785 |
Pırasa |
79.908 |
Greyfurt |
63.476 |
Ayva |
59.154 |
Muz |
58.380 |
Kivi |
24.108 |
Taze Sarımsak |
20.852 |
Dut |
20.806 |
Trabzon Hurması |
20.789 |
Zerdali |
10.165 |
Yeni Dünya |
9.759 |