Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Üretici tüketici arasındaki aracı kaldırılmalı

Üretici tüketici arasındaki aracı kaldırılmalı

-Üretici tüketici arasındaki aracı kaldırılmalı
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Üretici fiyatları yıllık bazda bitkisel, meyve ve sebze
ürünlerinde yüzde 3,58, canlı hayvanlar ve hayvansal
ürünlerde yüzde 11,11 geriledi”
-“Tüketici fiyatları yıllık bazda taze meyve-sebzede
yüzde 13,92, diğer işlenmiş gıdada yüzde 1,68, ekmek
ve tahıllarda yüzde 11,34, diğer işlenmiş gıdada yüzde
7,14 arttı”
-“Üretici fiyatlarındaki düşüş tüketiciye yansımıyor.
Üretici tüketici arasındaki aracıyı kaldıralım, zinciri kıralım”
-“Tarımda ekonomik örgütleri derhal kurmamız lazım”

Ankara – 04.04.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici fiyatlarının yıllık bazda bitkisel, meyve ve sebze ürünlerinde yüzde 3,58, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 11,11 gerilediğini
ama bunun tüketiciye yansımadığını bildirerek, “üretici tüketici arasındaki aracıyı kaldıralım, zinciri kıralım” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, üreticinin ürününü bitkisel, meyve ve sebze ürünlerinde bir yıl öncesinin yüzde 3,58, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 11,11 daha düşük bir fiyatla elinde çıkarabildiğini, buna karşın tüketici fiyatlarının yıllık bazda taze meyve-sebzede yüzde 13,92, diğer işlenmiş gıdada yüzde 1,68, ekmek ve tahıllarda yüzde 11,34, diğer işlenmiş gıdada yüzde 7,14 arttığını belirtti.
Mart ayında üretici fiyatlarının yüzde 0,81 oranında yükseldiğini ve yıllık enflasyonun yüzde 2,30 olduğunu hatırlatan Bayraktar, bu dönemde imalat sanayisinin aylık fiyat artışları hızlanırken tarım fiyatlarında belirgin bir değişim gözlenmediğinin Merkez Bankası’nın Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri çalışmasında vurgulandığı bilgisini verdi. Üretici fiyatlarında bitkisel ürünler ile meyve ve sebze fiyatlarının Mart ayında yüzde 0,31 oranında artarken, canlı hayvan fiyatlarındaki düşüş eğiliminin azalarak da olsa devam ettiğini ve yüzde 0,51 olarak gerçekleştiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Tarımda üretici fiyatlarında yıllık bazda büyük düşüş var. Mart ayı itibarıyla yıllık olarak toplam tarımda yüzde 5,77, bitkisel, meyve ve sebze ürünlerinde yüzde 3,58, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 11,11 gerileme görülüyor.
Buna karşın tüketici fiyatlarında, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon yüzde 8,10’a yükseldi. Mart ayında genel tüketici fiyatları yüzde 0,66 oranında artarken yıllık enflasyon yüzde 7,29’a çıktı. Bu gelişmelerde işlenmemiş gıda fiyatları temel belirleyici oldu.
Görünen o ki tarımda üretici fiyatlarındaki düşüş, tüketiciye yansımadı. Üreten değil, aracı kazandı. Aradaki zincir kırılmalıdır. Üreticinin aracısız tüketiciye ulaşması sağlanmalıdır. Aracı devreden çıkarılmalıdır. Bunlar yapılmazsa ne üretici emeğinin karşılığını alabilir ne de tüketici uygun fiyata ürün bulabilir. Buna acilen çözüm bulunmalıdır. Tarım ve gıdada fiyat istikrarı sağlanmalı, üretici emeğinin karşılığını almalı, tüketici de makul fiyata ürün bulabilmelidir. Tarımda ekonomik örgütleri derhal kurmamız lazım.”