-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Kuru incir 4,5 kat, lahana 4,1 kat, kuru kayısı ve nohut 3,6 kat, pırasa
ve süt 3,4 kat fazlaya tüketiciye satılmaktadır”
-“Üreticide 13 lira olan kuru incir markette
59 lira 10 kuruşa, 42 kuruş olan lahana 1 lira 72 kuruşa, 11 lira olan kuru
kayısı 39 lira 43 kuruşa, 1 lira 17 kuruş olan pırasa 3 lira 98 kuruşa, 2 lira
10 kuruş olan süt 7 lira 9 kuruşa satılmaktadır”
Kuru incirin 4,5 kat, lahananın
4,1 kat, kuru kayısı ve nohudun 3,6 kat, pırasa ve sütün 3,4
kat fazlaya tüketiciye satıldığını bildiren Bayraktar, “Üreticide 13 lira olan
kuru incir markette 59 lira 10 kuruşa, 42 kuruş olan lahana 1 lira 72 kuruşa,
11 lira olan kuru kayısı 39 lira 43 kuruşa, 1 lira 17 kuruş olan pırasa 3 lira
98 kuruşa, 2 lira 10 kuruş olan süt 7 lira 9 kuruşa satılmaktadır” diye
konuştu.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak
üreticiden tüketiciye halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki
değişimleri takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye devam ettiklerini
vurguladı.
Şubat ayında markette 28, üreticide 14 üründe fiyat
artışı, markette 8, üreticide 6 üründe fiyat düşüşü olduğunu, markette 6,
üreticide 14 üründe fiyatın değişmediğini bildiren Bayraktar, fiyatı en fazla
artan ürünün markette karnabahar, üreticide sivri biber; fiyatı en fazla düşen
ürünün ise markette domates, üreticide yeşil soğan olduğunu belirtti.
-Market
fiyatlarındaki değişim-
Şubat ayında markette kuru soğan, kuru fasulye, Antep fıstığı, zeytinyağı
yumurta ve mısırözü yağı fiyatında bir değişim yaşanmadığını, markette fiyat düşüşünün
en fazla yüzde 18,71 ile domateste görüldüğünü bildiren Bayraktar, şunları
kaydetti:
“Domatesteki fiyat düşüşünü yüzde 7,70 ile kuru kayısı, yüzde 6,67 ile
kuru soğan, yüzde 6,61 ile yoğurt, yüzde 2,11 ile tereyağı, yüzde 2,04 ile
yeşil mercimek, yüzde 1,24 ile kırmızı mercimek, yüzde 0,42 ile süt izledi.
Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 26,57 ile karnabaharda yaşandı.
Karnabahardaki fiyat artışını yüzde 16,66 ile marul, yüzde 14,98 ile sivri
biber, yüzde 12,70 ile limon, yüzde 11,65 ile ıspanak, yüzde 10,84 ile portakal
takip etti.”
-Üretici
fiyatlarındaki değişim-
Şubat ayında üreticide domates, salatalık, pırasa, maydanoz, elma, kuru
fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru
incir, Antep fıstığı ve yumurta fiyatında değişim yaşanmadığını, yüzde 36,84
azalmayla fiyatı en fazla düşen ürünün yeşil soğan olduğunu belirten Bayraktar,
şu bilgileri verdi:
“Yeşil soğandaki fiyat düşüşünü yüzde 25,53 ile kuru soğan, yüzde 21,88
ile lahana, yüzde 3,57 ile fındık, yüzde 2,85 ile kuru üzüm, yüzde 2,22 ile
havuç izledi.
Üreticide en fazla fiyat artışı
ise yüzde 52 ile sivri biberde görüldü. Sivri biberdeki fiyat artışını yüzde
51,90 ile portakal, yüzde 50 ile patates, yüzde 48,15 ile limon, yüzde 31,71
ile kabak, yüzde19,23 ile patlıcan, yüzde 13,01 ile mandalina, yüzde 8,77 ile
marul, yüzde 6,78 ile karnabahar, yüzde 5,35 ile dana eti, yüzde 5,08 ile kuzu
eti, yüzde 3,41 ile ıspanak, yüzde 1,94
ile süt, yüzde 1,91 ile zeytinyağı takip etti.”
-Fiyat değişimlerinin
nedenleri-
Bayraktar Şubat ayında yaşanan fiyat değişimlerine ilişkin şu bilgileri
verdi:
“Üretici fiyatlarından fiyat artışının görüldüğü sivri biber, kabak ve
patlıcanda arz örtü altından sağlanmakta olup, mevsim itibarıyla olgunlaşmanın
yavaş olmasına bağlı olarak hasat edilen ürün miktarının az olması fiyat
artışında etkili olmuştur.
Portakal, limon ve mandalinada rekoltede yaşanan düşüş
ve hasat edilen ürün miktarındaki azalma fiyata yansımıştır.
Patateste, Çukurova bölgesinde meydana gelen don afetinden dolayı erkenci
patates hasadının biraz gecikecek olması talep artışına yol açarak fiyatları
etkilemiştir.
Marul, karnabahar ve ıspanakta hasat edilen ürün miktarında azalma
fiyatlarda artışa yol açmıştır.
Zeytinyağında ise rekoltedeki düşüş fiyata yansımıştır.
Dana eti, kuzu eti ve süt fiyatındaki artışta artan üretim maliyetinin
yanı sıra arz ve talepteki değişimler fiyatları etkilemiştir.
Yeşil soğanda önemli üretim merkezi olan Beypazarı’nda hasat edilen ürün
miktarındaki artış fiyatlarda düşüşe yol açmıştır.
Kuru soğanda ihracatta ön izin şartının devam etmesinin yanı sıra artan
rekolte ile birlikte yaşanan pazarlama sorunları fiyatları düşürmüştür.
Kuru üzümde alımın az olması, lahana ve havuçta ise arzdaki artış fiyata
yansımıştır.”
Seçilmiş ürünlerde
28 Şubat 2020 tarihi itibarıyla ortalama üretici, hal, pazar ve market
fiyatları ve fiyat farkları:
Ürünler |
Üretici |
Hal |
Pazar |
Market |
Hal/Üretici |
Pazar/Üretici |
Market/Üretici |
|
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyat Farkı (Yüzde) |
Fiyat Farkı (Yüzde) |
Fiyat Farkı (Yüzde) |
Kuru incir |
13,00 |
- |
46,25 |
59,10 |
- |
255,77 |
354,62 |
Lahana |
0,42 |
0,67 |
1,40 |
1,72 |
60,00 |
236,00 |
313,33 |
Kuru kayısı |
11,00 |
- |
35,00 |
39,43 |
- |
218,18 |
258,42 |
Nohut |
2,89 |
5,00 |
9,67 |
10,31 |
73,01 |
234,49 |
256,63 |
Pırasa |
1,17 |
1,77 |
2,58 |
3,98 |
51,00 |
120,80 |
240,17 |
Süt (litre) |
2,10 |
- |
- |
7,09 |
- |
- |
237,62 |
Karnabahar |
1,58 |
2,10 |
3,43 |
5,11 |
33,33 |
117,46 |
224,66 |
Elma |
1,63 |
3,38 |
4,17 |
5,19 |
107,06 |
155,62 |
218,20 |
Kuru soğan |
0,88 |
1,44 |
2,18 |
2,65 |
65,03 |
149,14 |
202,76 |
Maydanoz (adet) |
0,60 |
0,88 |
1,34 |
1,79 |
45,83 |
123,33 |
198,61 |
Yeşil mercimek |
2,95 |
4,50 |
7,50 |
8,80 |
52,54 |
154,24 |
198,45 |
Yeşil soğan (kg) |
4,00 |
6,25 |
7,67 |
10,97 |
56,25 |
91,67 |
174,17 |
Havuç |
1,10 |
1,65 |
2,25 |
2,94 |
50,00 |
104,55 |
167,35 |
Kırmızı mercimek |
3,29 |
6,80 |
7,50 |
8,66 |
106,69 |
127,96 |
163,17 |
Marul (adet) |
1,55 |
2,38 |
2,80 |
4,06 |
53,55 |
80,65 |
161,77 |
Ispanak |
1,82 |
2,13 |
3,25 |
4,58 |
16,76 |
78,57 |
151,79 |
Antep fıstığı |
55,36 |
- |
105,00 |
127,13 |
- |
89,67 |
129,65 |
Portakal |
2,00 |
2,98 |
3,30 |
4,49 |
49,00 |
65,00 |
124,53 |
Zeytinyağı |
16,00 |
- |
|
35,72 |
- |
- |
123,25 |
Kuru üzüm |
9,55 |
- |
20,33 |
21,10 |
- |
112,91 |
120,94 |
Kuru fasulye |
6,10 |
10,00 |
11,50 |
12,96 |
63,93 |
88,52 |
112,46 |
Fındık (iç) |
40,50 |
- |
60,00 |
84,90 |
- |
48,15 |
109,63 |
Patates |
1,35 |
1,88 |
2,24 |
2,69 |
38,89 |
65,93 |
99,19 |
Mandalina |
2,75 |
3,38 |
4,75 |
5,45 |
22,73 |
72,73 |
98,10 |
Salatalık |
4,00 |
5,80 |
6,20 |
7,06 |
45,00 |
55,00 |
76,57 |
Domates |
3,00 |
3,98 |
4,63 |
5,08 |
32,67 |
54,17 |
69,33 |
Limon |
4,17 |
5,95 |
7,00 |
7,03 |
42,80 |
68,00 |
68,78 |
Pirinç |
4,80 |
6,00 |
7,67 |
8,06 |
25,00 |
59,72 |
67,92 |
Kabak |
4,50 |
5,80 |
6,60 |
7,52 |
28,89 |
46,67 |
67,10 |
Patlıcan |
5,17 |
6,90 |
7,40 |
8,49 |
33,55 |
43,23 |
64,27 |
Dana eti |
34,05 |
- |
- |
54,19 |
- |
- |
59,15 |
Kuzu eti |
45,74 |
- |
- |
70,91 |
- |
- |
55,03 |
Yumurta |
0,38 |
- |
0,75 |
0,56 |
- |
100,00 |
49,33 |
Sivri Biber |
5,07 |
6,88 |
7,00 |
7,39 |
35,69 |
38,16 |
45,78 |
Beyaz peynir (kg) |
|
|
|
31,95 |
|
|
|
Kaşar peyniri
(kg) |
|
|
|
42,75 |
|
|
|
Yoğurt (kg) |
|
|
|
8,38 |
|
|
|
Tereyağ (kg) |
|
|
|
56,04 |
|
|
|
Mısırözü yağı |
- |
- |
- |
12,83 |
- |
- |
- |
Ayçiçek yağı |
- |
- |
- |
11,94 |
- |
- |
- |
Tavuk eti |
- |
- |
- |
13,08 |
- |
- |
- |
Toz şeker |
- |
- |
- |
5,71 |
- |
- |
- |
Not: Hal, pazar ve market
verileri Ankara, İzmir, İstanbul, Mersin, Antalya ve Bursa illerinden
derlenen ortalama fiyatlardır. Üretici fiyatları ise ürünlere göre önemli
üretim merkezlerinden derlenmektedir. Pirinç (Osmancık), kuru fasulye, nohut,
kırmızı ve yeşil mercimek için belirtilen hal fiyatları toptan satış
fiyatlarıdır. Dana eti, kuzu eti, Antep fıstığı ve fındık fiyatı serbest
piyasa fiyatıdır.
Seçilmiş ürünlerde market fiyatlarındaki
aylık fiyatlar ve değişim oranları:
Market |
30 Ocak 2020 |
28 Şubat 2020 |
28 Şubat 2020/30 Ocak 2020 |
Ürünler |
Ay Sonu Market Fiyatı (TL/Kg) |
Ay Sonu Market Fiyatı (TL/Kg) |
Değişim (Yüzde) |
Karnabahar |
4,04 |
5,11 |
26,57 |
Marul (adet) |
3,48 |
4,06 |
16,66 |
Sivri Biber |
6,42 |
7,39 |
14,98 |
Limon |
6,24 |
7,03 |
12,70 |
Ispanak |
4,10 |
4,58 |
11,65 |
Portakal |
4,05 |
4,49 |
10,84 |
Patates |
2,44 |
2,69 |
10,05 |
Salatalık |
6,49 |
7,06 |
8,89 |
Kabak |
6,99 |
7,52 |
7,60 |
Lahana |
1,86 |
1,98 |
6,63 |
Maydanoz (adet) |
1,63 |
1,72 |
5,98 |
Patlıcan |
8,06 |
8,49 |
5,35 |
Dana eti |
51,99 |
54,19 |
4,23 |
Nohut |
9,90 |
10,31 |
4,11 |
Elma |
5,02 |
5,19 |
3,40 |
Mandalina |
5,33 |
5,45 |
2,20 |
Kuzu eti |
69,66 |
70,91 |
1,79 |
Kuru üzüm |
20,78 |
21,10 |
1,52 |
Kaşar peyniri |
42,15 |
42,75 |
1,41 |
Kuru incir |
58,30 |
59,10 |
1,37 |
Tavuk eti |
12,91 |
13,08 |
1,34 |
Pırasa |
3,93 |
3,98 |
1,34 |
Fındık (iç) |
83,80 |
84,90 |
1,31 |
Toz şeker |
5,64 |
5,71 |
1,31 |
Beyaz peynir |
31,57 |
31,95 |
1,20 |
Havuç |
2,91 |
2,94 |
1,13 |
Ayçiçek yağı |
11,91 |
11,94 |
0,28 |
Pirinç |
8,04 |
8,06 |
0,28 |
Kuru soğan |
2,65 |
2,65 |
0,00 |
Kuru fasulye |
12,96 |
12,96 |
0,00 |
Antep fıstığı |
127,13 |
127,13 |
0,00 |
Zeytinyağı |
35,72 |
35,72 |
0,00 |
Yumurta |
0,56 |
0,56 |
0,00 |
Mısırözü yağı |
12,83 |
12,83 |
0,00 |
Süt (litre) |
7,12 |
7,09 |
-0,42 |
Kırmızı mercimek |
8,77 |
8,66 |
-1,24 |
Yeşil mercimek |
8,99 |
8,80 |
-2,04 |
Tereyağ |
57,25 |
56,04 |
-2,11 |
Yoğurt |
8,97 |
8,38 |
-6,61 |
Yeşil soğan (kg) |
11,75 |
10,97 |
-6,67 |
Kuru kayısı |
42,72 |
39,43 |
-7,70 |
Domates |
6,25 |
5,08 |
-18,71 |
Seçilmiş ürünlerde üretici fiyatlarındaki aylık
fiyatlar ve değişim oranları:
Üretici |
30 Ocak 2020 |
28 Şubat 2020 |
28 Şubat 2020/30 Ocak 2020 |
Ürünler |
Ay Sonu Üretici Fiyatı (TL/Kg) |
Ay Sonu Üretici Fiyatı (TL/Kg) |
Değişim (Yüzde) |
Sivri Biber |
3,33 |
5,07 |
52,00 |
Portakal |
1,32 |
2,00 |
51,90 |
Patates |
0,90 |
1,35 |
50,00 |
Limon |
2,81 |
4,17 |
48,15 |
Kabak |
3,42 |
4,50 |
31,71 |
Patlıcan |
4,33 |
5,17 |
19,23 |
Mandalina |
2,43 |
2,75 |
13,01 |
Marul (adet) |
1,43 |
1,55 |
8,77 |
Karnabahar |
1,48 |
1,58 |
6,78 |
Dana eti |
32,32 |
34,05 |
5,35 |
Kuzu eti |
43,53 |
45,74 |
5,08 |
Ispanak |
1,76 |
1,82 |
3,41 |
Süt (litre) |
2,06 |
2,10 |
1,94 |
Zeytinyağı |
15,70 |
16,00 |
1,91 |
Domates |
3,00 |
3,00 |
0,00 |
Salatalık |
4,00 |
4,00 |
0,00 |
Pırasa |
1,17 |
1,17 |
0,00 |
Maydanoz (adet) |
0,60 |
0,60 |
0,00 |
Elma |
1,63 |
1,63 |
0,00 |
Kuru fasulye |
6,10 |
6,10 |
0,00 |
Nohut |
2,89 |
2,89 |
0,00 |
Kırmızı mercimek |
3,29 |
3,29 |
0,00 |
Yeşil mercimek |
2,95 |
2,95 |
0,00 |
Pirinç |
4,80 |
4,80 |
0,00 |
Kuru kayısı |
11,00 |
11,00 |
0,00 |
Kuru incir |
13,00 |
13,00 |
0,00 |
Antep fıstığı |
55,36 |
55,36 |
0,00 |
Yumurta |
0,38 |
0,38 |
0,00 |
Havuç |
1,13 |
1,10 |
-2,22 |
Kuru üzüm |
9,83 |
9,55 |
-2,85 |
Fındık (iç) |
42,00 |
40,50 |
-3,57 |
Lahana |
0,53 |
0,42 |
-21,88 |
Kuru soğan |
1,18 |
0,88 |
-25,53 |
Yeşil soğan (kg) |
6,33 |
4,00 |
-36,84 |
============================TZOB
Basın Ofisi========================
Cep: 554 906 49 15 / 530
363 30 96 / 533 268 27 72 / 507 139 43 34