-Üretici market fiyatlarında Kasım ayı…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Üretici ve market arasındaki fiyat farkı, Kasım ayında kuru incirde yüzde 361,28’i, kuru kayısıda yüzde 348,83’ü, havuçta yüzde 296,33’ü, mandalinada 268,75’i, sütte 268,45’i, nohutta 256,92’yi buldu”
-“Üreticide 13 lira olan kuru incir markette 59 lira 97 kuruşa, 10 lira olan kuru kayısı 44 lira 88 kuruşa, 80 kuruş olan havuç 3 lira 17 kuruşa, 98 kuruş olan mandalina 3 lira 63 kuruşa, 1 lira 87 kuruş olan süt 6 lira 89 kuruşa, 2 lira 89 kuruş olan nohut 10 lira 32 kuruşa satılıyor”
-“Üreticide en fazla fiyat artışının görüldüğü kabak, domates, sivri biber, salatalık, patlıcanda arz örtü altından sağlanmaktadır. Yayla seralarında hasadın sonuna gelinmesi ve ihracatın az da olsa hızlanmasıyla fiyatlarda artış yaşandı”
-“Elmada piyasaya sunulan ürünlerin soğuk hava depolarından sağlanmaya başlaması fiyatlarda artışa yol açtı”
-“Kuru soğanda yaşanan fiyat artışında piyasaların biraz olsun hareketlenmesi etkili oldu. Fiyatlar geçen aya göre artsa da ürün hala 70 kuruş olan maliyetin altında, 63 kuruşa satılıyor”
-“Mandalinada bu yıl meyve tutumunun az olmasına bağlı olarak fiyatlarda artış yaşandı”
-“Yeşil soğan ve marulda mevsimsel olarak arzda yaşanan daralma fiyata yansıdı”
-“Patateste, artan rekolte ile birlikte yaşanan pazarlama sorunları fiyatları düşürdü”
Ankara – 02.12.2019
– Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici
ve market fiyatları arasındaki farkın bir türlü kapanmadığına dikkati çekerek,
“üretici ve market arasındaki fiyat farkı, Kasım ayında kuru incirde yüzde
361,28’i, kuru kayısıda yüzde 348,83’ü, havuçta yüzde 296,33’ü, mandalinada
268,75’i, sütte 268,45’i, nohutta 256,92’yi buldu” dedi.
Bayraktar, “üreticide
13 lira olan kuru incir markette 59 lira 97 kuruşa, 10 lira olan kuru kayısı 44
lira 88 kuruşa, 80 kuruş olan havuç 3 lira 17 kuruşa, 98 kuruş olan mandalina 3
lira 63 kuruşa, 1 lira 87 kuruş olan süt 6 lira 89 kuruşa, 2 lira 89 kuruş olan
nohut 10 lira 32 kuruşa satılıyor” bilgisini verdi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Kasım ayında markette 27, üreticide 19 üründe
fiyat artışı, markette 7, üreticide 3 üründe fiyat düşüşü olduğunu, markette 3,
üreticide 7 üründe fiyatın değişmediğini, Kasım ayında fiyatı en fazla artan
ürünün markette ve üreticide kabak; fiyatı en fazla düşen ürünün ise markette limon,
üreticide patates olduğunu belirtti.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye Ziraat Odaları Birliği
olarak üreticiden tüketiciye halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda
fiyatlarındaki değişimleri takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye
devam ettiklerini vurguladı.
-Market
fiyatlarındaki değişim-
Markette, Kasım ayında, kuru fasulye, kuru üzüm ve zeytinyağı fiyatında
bir değişim meydana gelmezken, fiyat düşüşünün en fazla yüzde 16,16 ile limonda
görüldüğünü bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Limondaki fiyat düşüşünü yüzde 13,15 ile maydanoz, yüzde 8,54 ile tavuk
eti, yüzde 3,29 ile Antep fıstığı, yüzde 2,68 ile patates, yüzde 1,54 ile
mandalina, yüzde 1,27 ile patlıcan izledi.
Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 43,32 ile kabakta yaşandı.
Kabaktaki fiyat artışını yüzde 36,60 ile domates, yüzde 16,95 ile sivri biber,
yüzde 16,37 ile yoğurt, yüzde14,09 ile elma, yüzde 13,97 ile yeşil soğan, yüzde
10,40 ile salatalık, yüzde 10,21 ile kuru kayısı, yüzde 8,45 ile kuru soğan,
yüzde 8,33 ile süt, yüzde 7,65 ile havuç, yüzde 5,48 ile beyaz peynir, yüzde
4,78 ile tereyağı, yüzde 4,58 ile yumurta, yüzde 4,15 ile marul, yüzde 3,10 ile
nohut takip etti.”
-Üretici
fiyatlarındaki değişim-
Üreticide, Kasım ayında, havuç, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir zeytinyağı ve maydanoz fiyatında
bir değişim meydana gelmezken, yüzde 11,36 azalmayla fiyatı en fazla düşen
ürünün patates olduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Patatesteki fiyat düşüşünü yüzde 2,08 ile kırmızı mercimek, yüzde 0,99
ile Antep fıstığı izledi.
Üreticide en fazla fiyat artışı
yüzde 93,06 ile kabakta görüldü. Kabaktaki fiyat artışını yüzde 87,69 ile
domates, yüzde 71,67 ile elma, yüzde 39,58 ile sivri biber, yüzde 30 ile
salatalık, yüzde 25 ile kuru soğan, yüzde 24,44 ile patlıcan, yüzde 22,92 ile
mandalina, yüzde 13,89 ile yeşil soğan, yüzde 10,61 ile marul, yüzde 5,54 ile
kuru fasulye, yüzde 5,38 ile yumurta, yüzde 3,21 ile nohut, yüzde 2,86 ile fındık,
yüzde 2,19 ile süt, yüzde 1,30 ile limon takip etti.”
-Üretici-market
fiyat farkı-
Kasım ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde
361,28 ile kuru incirde yaşandığında dikkati çeken Bayraktar, fiyat farkının
kuru kayısıda 348,83, havuçta 296,33, mandalinada 268,75, sütte 268,45, nohutta
256,92 olduğunu bildirdi.
Kuru incirin 4,6 kat, kuru kayısının 4,5 kat, havucun 4 kat, mandalina ve
sütün 3,7 kat, nohudun 3,6 kat fazlaya tüketiciye satıldığını vurgulayan
Bayraktar, “üreticide 13 lira olan kuru incir markette 59 lira 97 kuruşa, 10
lira olan kuru kayısı 44 lira 88 kuruşa, 80 kuruş olan havuç 3 lira 17 kuruşa,
98 kuruş olan mandalina 3 lira 63 kuruşa, 1 lira 87 kuruş olan süt 6 lira 89
kuruşa, 2 lira 89 kuruş olan nohut 10 lira 32 satılmaktadır” dedi.
Bayraktar, adı geçen 6 ürünün dışında fiyatı takip edilen pırasa, portakal,
lahana, ıspanak, yeşil mercimek ve patatesten oluşan 6 üründe yüzde 200-250,
kuru soğan, patlıcan, karnabahar, sivri biber, marul ve Antep fıstığından
oluşan 6 üründe yüzde 150-200, kırmızı mercimek, iç fındık, elma, zeytinyağı, yeşil
soğan, domates, maydanoz, limon, salatalık, kuru fasulye, kuru üzüm, kabaktan
oluşan 12 üründe yüzde 100-150 arasında fiyat farkı görüldüğünü, dana eti, kuzu
eti, pirinç ve yumurtadan oluşan sadece 4 üründe fiyat farkının yüzde 100’ün
altında, yüzde 55 ile yüzde 66 arasında değişen oranlarda kaldığını belirtti.
-Fiyat
değişimlerinin nedenleri-
Üreticide en fazla fiyat artışının görüldüğü kabak, domates, sivri biber,
salatalık, patlıcanda arzın örtü altından sağlandığına, yayla seralarında
hasadın sonuna gelinmesi ve ihracatın az da olsa hızlanmasıyla fiyatlarda artış
yaşandığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Elmada piyasaya sunulan ürünlerin soğuk hava depolarından sağlanmaya
başlaması fiyatlarda artışa yol açmıştır. Kuru soğanda yaşanan fiyat artışında
piyasaların biraz olsun hareketlenmesi etkili olmuştur. Her ne kadar geçen aya
göre kuru soğan fiyatları artmış görünse de ürün hala 70 kuruş olan maliyetin altında,
63 kuruşa satılmaktadır. Mandalinada bu yıl meyve tutumunun az olmasına bağlı
olarak fiyatlarda artış yaşanmıştır. Yeşil soğan ve marulda mevsimsel olarak
arzda yaşanan daralma fiyata yansımıştır.
Fiyatı düşen ürünlere baktığımızda fiyatı en fazla düşen ürün patates
olmuştur. Artan rekolte ile birlikte yaşanan pazarlama sorunları nedeniyle
fiyatlar gerilemiştir.”
Seçilmiş ürünlerde üretici
fiyatlarındaki aylık fiyatlar ve değişim oranları:
Üretici |
27 Ekim 2019 |
29 Kasım 2019 |
29 Kasım 2019/ 27 Ekim 2019 |
Ürünler |
Ay Sonu Üretici Fiyatı (TL/Kg) |
Ay Sonu Üretici Fiyatı (TL/Kg) |
Değişim (Yüzde) |
Kabak |
1,20 |
2,32 |
93,06 |
Domates |
1,08 |
2,03 |
87,69 |
Elma |
1,20 |
2,06 |
71,67 |
Sivri Biber |
1,60 |
2,23 |
39,58 |
Salatalık |
1,83 |
2,38 |
30,00 |
Kuru Soğan |
0,50 |
0,63 |
25,00 |
Patlıcan |
0,94 |
1,17 |
24,44 |
Mandalina |
0,80 |
0,98 |
22,92 |
Yeşil Soğan (Kg) |
2,25 |
2,56 |
13,89 |
Marul (Adet) |
1,10 |
1,22 |
10,61 |
Kuru Fasulye |
5,78 |
6,10 |
5,54 |
Yumurta |
0,33 |
0,34 |
5,38 |
Nohut |
2,80 |
2,89 |
3,21 |
Fındık (İç) |
35,00 |
36,00 |
2,86 |
Süt (Litre) |
1,83 |
1,87 |
2,19 |
Limon |
2,57 |
2,60 |
1,30 |
Dana Eti |
30,42 |
30,70 |
0,92 |
Kuzu Eti |
41,08 |
41,43 |
0,85 |
Yeşil Mercimek |
2,93 |
2,95 |
0,68 |
Havuç |
0,80 |
0,80 |
0,00 |
Pirinç |
4,80 |
4,80 |
0,00 |
Kuru Kayısı |
10,00 |
10,00 |
0,00 |
Kuru Üzüm |
9,83 |
9,83 |
0,00 |
Kuru İncir |
13,00 |
13,00 |
0,00 |
Zeytinyağı |
15,00 |
15,00 |
0,00 |
Maydanoz (Adet) |
0,60 |
0,60 |
0,00 |
Antep Fıstığı |
45,50 |
45,05 |
-0,99 |
Kırmızı Mercimek |
3,36 |
3,29 |
-2,08 |
Patates |
0,73 |
0,65 |
-11,36 |
Seçilmiş ürünlerde market
fiyatlarındaki aylık fiyatlar ve değişim oranları:
Market |
27 Ekim 2019 |
29 Kasım 2019 |
29 Kasım 2019/ 27 Ekim 2019 |
Ürünler |
Ay Sonu Market Fiyatı (TL/Kg) |
Ay Sonu Market Fiyatı (TL/Kg) |
Değişim (Yüzde) |
Kabak |
3,38 |
4,84 |
43,32 |
Domates |
3,41 |
4,66 |
36,60 |
Sivri Biber |
5,04 |
5,89 |
16,95 |
Yoğurt |
7,35 |
8,55 |
16,37 |
Elma |
4,35 |
4,96 |
14,09 |
Yeşil Soğan (Kg) |
5,25 |
5,98 |
13,97 |
Salatalık |
4,67 |
5,16 |
10,40 |
Kuru Kayısı |
40,73 |
44,88 |
10,21 |
Kuru Soğan |
1,72 |
1,86 |
8,45 |
Süt (Litre) |
6,36 |
6,89 |
8,33 |
Havuç |
2,95 |
3,17 |
7,65 |
Beyaz Peynir |
28,68 |
30,25 |
5,48 |
Tereyağı |
51,67 |
54,14 |
4,78 |
Yumurta |
0,51 |
0,53 |
4,58 |
Marul (Adet) |
3,03 |
3,16 |
4,15 |
Nohut |
10,01 |
10,32 |
3,10 |
Fındık (İç) |
84,95 |
87,40 |
2,88 |
Yeşil Mercimek |
9,27 |
9,49 |
2,40 |
Pirinç |
7,54 |
7,71 |
2,34 |
Toz Şeker |
5,41 |
5,52 |
1,99 |
Kuru İncir |
58,97 |
59,97 |
1,70 |
Kırmızı Mercimek |
8,03 |
8,14 |
1,34 |
Kuzu Eti |
67,04 |
67,50 |
0,69 |
Dana Eti |
50,84 |
50,99 |
0,30 |
Ayçiçeği Yağı |
11,26 |
11,29 |
0,28 |
Mısırözü Yağı |
12,27 |
12,30 |
0,23 |
Kaşar Peyniri |
37,68 |
37,70 |
0,03 |
Kuru Fasulye |
12,96 |
12,96 |
0,00 |
Kuru Üzüm |
20,78 |
20,78 |
0,00 |
Zeytinyağı |
35,72 |
35,72 |
0,00 |
Patlıcan |
3,42 |
3,37 |
-1,27 |
Mandalina |
3,68 |
3,63 |
-1,54 |
Patates |
2,07 |
2,01 |
-2,68 |
Antep Fıstığı |
118,13 |
114,23 |
-3,29 |
Tavuk Eti |
13,47 |
12,32 |
-8,54 |
Maydanoz (Adet) |
1,57 |
1,36 |
-13,15 |
Limon |
6,74 |
5,65 |
-16,16 |
Seçilmiş ürünlerde 29 Kasım
2019 tarihi itibarıyla ortalama üretici, hal, pazar ve market fiyatları ve
fiyat farkları:
Ürünler |
Üretici |
Hal |
Pazar |
Market |
Hal/ Üretici |
Pazar/ Üretici |
Market/ Üretici |
|
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyat Farkı
(Yüzde) |
Fiyat Farkı
(Yüzde) |
Fiyat Farkı
(Yüzde) |
Kuru İncir |
13,00 |
- |
45,00 |
59,97 |
- |
246,15 |
361,28 |
Kuru
Kayısı |
10,00 |
- |
28,00 |
44,88 |
- |
180,00 |
348,83 |
Havuç |
0,80 |
1,40 |
2,12 |
3,17 |
75,00 |
164,58 |
296,33 |
Mandalina |
0,98 |
1,96 |
2,72 |
3,63 |
99,32 |
176,27 |
268,75 |
Süt
(Litre) |
1,87 |
- |
- |
6,89 |
- |
- |
268,45 |
Nohut |
2,89 |
5,00 |
10,25 |
10,32 |
73,01 |
254,67 |
256,92 |
Pırasa |
1,19 |
1,35 |
2,60 |
4,11 |
13,68 |
118,95 |
245,82 |
Portakal
|
1,15 |
2,26 |
3,17 |
3,94 |
96,52 |
175,36 |
242,32 |
Lahana |
0,50 |
0,84 |
1,17 |
1,68 |
68,00 |
133,33 |
236,22 |
Ispanak |
1,13 |
1,43 |
2,60 |
3,65 |
27,11 |
131,11 |
224,44 |
Yeşil
Mercimek |
2,95 |
4,50 |
7,50 |
9,49 |
52,54 |
154,24 |
221,61 |
Patates |
0,65 |
1,23 |
1,88 |
2,01 |
89,23 |
188,46 |
209,36 |
Kuru
Soğan |
0,63 |
1,02 |
1,75 |
1,86 |
63,20 |
180,00 |
197,60 |
Patlıcan |
1,17 |
1,66 |
2,80 |
3,37 |
42,29 |
140,00 |
189,14 |
Karnabahar |
1,38 |
1,91 |
2,70 |
3,64 |
38,91 |
96,36 |
164,61 |
Sivri
Biber |
2,23 |
3,24 |
4,38 |
5,89 |
45,07 |
95,90 |
163,66 |
Marul
(Adet) |
1,22 |
1,65 |
2,75 |
3,16 |
35,62 |
126,03 |
159,32 |
Antep
Fıstığı |
45,05 |
- |
80,00 |
114,23 |
- |
77,58 |
153,57 |
Kırmızı
Mercimek |
3,29 |
6,2 |
7,50 |
8,14 |
88,45 |
127,96 |
147,47 |
Fındık
(İç) |
36,00 |
- |
55,00 |
87,40 |
- |
52,78 |
142,78 |
Elma |
2,06 |
3,1 |
3,58 |
4,96 |
50,49 |
73,95 |
140,65 |
Zeytinyağı |
15,00 |
- |
|
35,72 |
- |
- |
138,13 |
Yeşil
Soğan (Kg) |
2,56 |
3,63 |
4,83 |
5,98 |
41,46 |
88,62 |
133,50 |
Domates |
2,03 |
2,99 |
3,90 |
4,66 |
47,05 |
91,80 |
129,23 |
Maydanoz
(Adet) |
0,60 |
0,73 |
1,25 |
1,36 |
20,83 |
108,33 |
126,67 |
Limon |
2,60 |
3,24 |
4,45 |
5,65 |
24,62 |
71,15 |
117,18 |
Salatalık |
2,38 |
3,20 |
4,30 |
5,16 |
34,27 |
80,42 |
116,39 |
Kuru
Fasulye |
6,10 |
8,00 |
11,00 |
12,96 |
31,15 |
80,33 |
112,46 |
Kuru
Üzüm |
9,83 |
- |
16,00 |
20,78 |
- |
62,77 |
111,43 |
Kabak |
2,32 |
3,02 |
3,75 |
4,84 |
30,36 |
61,87 |
108,83 |
Dana
Eti |
30,70 |
- |
- |
50,99 |
- |
- |
66,09 |
Kuzu
Eti |
41,43 |
- |
- |
67,50 |
- |
- |
62,93 |
Pirinç |
4,80 |
6,00 |
6,75 |
7,71 |
25,00 |
40,63 |
60,68 |
Yumurta |
0,34 |
- |
0,75 |
0,53 |
- |
118,98 |
55,72 |
Beyaz
Peynir (Kg) |
|
|
|
30,25 |
|
|
|
Kaşar
Peyniri (Kg) |
|
|
|
37,70 |
|
|
|
Yoğurt
(Kg) |
|
|
|
8,55 |
|
|
|
Tereyağı
(Kg) |
|
|
|
54,14 |
|
|
|
Mısırözü
Yağı |
- |
- |
- |
12,30 |
- |
- |
- |
Ayçiçeği
Yağı |
- |
- |
- |
11,29 |
- |
- |
- |
Tavuk
Eti |
- |
- |
- |
12,32 |
- |
- |
- |
Toz
Şeker |
- |
- |
- |
5,52 |
- |
- |
- |
Not: Hal, pazar ve market
verileri İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Mersin illerinden
derlenen ortalama fiyatlardır. Üretici fiyatları ise ürünlere göre önemli
üretim merkezlerinden derlenmektedir. Pirinç (Osmancık), kuru fasulye, nohut,
kırmızı ve yeşil mercimek için belirtilen hal fiyatları toptan satış
fiyatlarıdır. Dana eti, kuzu eti, Antep fıstığı ve fındık fiyatı serbest
piyasa fiyatıdır.