"Sanayici bizim sırtımızdan para kazanıp yatırım
üzerine yatırım yaparken ben hayvanlarımı kesime
götürüyorsam bu sistemde çarpıklık var"
Aydın – 24.07.2013 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt ve etin sanayiciler tarafından hayvancılardan değerinin altında satın alındığına işaret ederek, "Bugün sanayici bizim sırtımızdan para kazanıp yatırım üzerine yatırım yaparken ben hayvanlarımı kesime götürüyorsam bu sistemde çarpıklık var" dedi.
Aydın Ziraat Odası’nın iftarına katılan Bayraktar, et ve süt üreticileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Sektörde yaşanan sıkıntıları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da ilettiklerini belirten Bayraktar, şöyle konuştu:
"Bugün süt fiyatlarında sanayici 90-95 kuruşun üzerine çıkmıyor. 110 kuruş maliyeti olan bir kilogram süte sanayici 95 kuruş veriyorsa bu üretimin sürdürülebilir olması mümkün değil. Sanayicimiz tesis üzerine tesis yaparken yatırım üzerine yatırım yaparken benim üreticim de yatırım üzerine yatırım yapabilmeli. Bundan şikayetçi değiliz, elbette üretici entegrasyonunu sağlama noktasında sanayi yatırımlarına ihtiyaç var, itirazımız yok. Ama bugün sanayici bizim sırtımızdan para kazanıp yatırım üzerine yatırım yaparken ben hayvanlarımı kesime götürüyorsam bu sistemde çarpıklık var. Sayın Başbakan'a şunu söyledim, 'Bu sektörde sömürü var, lütfen bunun önüne geçin. Bu sanayicimiz acımıyor. Muhakkak surette biz ekonomik örgütleri kuruncaya kadar ete ve süte devlet olarak sahip çıkılması lazım' dedim. Sayın Başbakan da 'doğru söylüyorsunuz' deyip talimat verdi. Et ve Süt Kurumu, Bakanlar Kurulundan çıktı. Türkiye'nin her tarafında fiyatlar hedef fiyatın altına düşmesi durumunda et ve süt kurumları piyasaya müdahale edecek, bir müdahale kurumu olarak çalışacak."
- "Arazilerimizi durmadan parçalıyoruz"-
Türkiye'de verimli üretim gerçekleştirmenin önündeki engellerden birinin, mevcut miras hukuku olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Tarımda verimliliği artırmak için yapısal sorunları çözmemiz lazım. Bunlardan bir tanesi, arazi parçalanması.1926 yılında İsviçre'den aldığımız medeni kanun yüzünden arazilerimiz durmadan parçalandı. Türkiye'de verimli üretim yapmanın önündeki en büyük engel bu. Biz miras hukukunun değiştirilmesi noktasında Ankara'da Sayın Başbakanımızla, Sayın Tarım Bakanımızla ve ilgili bakanlarımızla 2 yıldır sürekli görüşüyoruz. En son Sayın Başbakanımız Türkiye Ziraat Odaları Birliği ziyaretinde talimat verdi ve bakanlığımızın hazırlamış olduğu yeni miras hukuku ile ilgili kanun meclis gündemine indi. Bunu fevkalade önemsiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
-"Belli ürünlerin dışında yağlı tohumların biyoyakıt olarak
kullanılmasını biz de doğru bulmuyoruz"-
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türkiye'de belli ürünlerin dışında yağlı tohumların biyoyakıt olarak kullanılmaması yönündeki kararını desteklediklerini sözlerine ekleyen Bayraktar, şunları kaydetti:
"Bakanlığın bu konudaki tasarrufunu destekliyoruz. Çünkü Türkiye'de yağlı tohum açığı var ve Türkiye döviz ödeyerek yağlı tohumlar getiriyor. Bu aşamada belli ürünlerin dışında yağlı tohumların biyoyakıt olarak kullanılmasını biz de doğru bulmuyoruz. Bakanlık doğru yapıyor."
İftara Aydın Valisi Kerem Al, AK Parti Aydın Milletvekilleri Ali Gültekin Kılınç ve Mehmet Erdem, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal ile Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı’nın yanı sıra, Muğla, Denizli, Burdur illerinden ziraat odaları başkanları katıldı.
Programda Bayraktar'a pazara yeni çıkmaya başlayan Aydın inciri ikram edildi. Bayraktar, iftarın ardından il ve ilçe ziraat odası yetkilileri ile koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi.