-Tesisin temel atma töreni, Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Bakanı Eker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik,
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar’ın katılımıyla
Ankara’da yapıldı
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak eğitimi herşeyin
üzerinde tutuyoruz. Şunu iyi biliyoruz ki tarım,
ancak eğitimle kazanılan bilgiyle en ideal şekilde
yapılabilir”
-“7 ay gibi kısa bir zamanda hizmete girecek tesisimizde,
500 kişilik seminer/konferans, 350 kişilik yemek ve
50’şer kişilik gruplara hitap edecek 3 adet eğitim
salonu yer alacak”
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:
-“Eskiden şehirlerin kıyısında yapılan tarım ve hayvancılık
faaliyetleri, şehirlerin sınırlarının büyümesiyle şehir
içinde kaldı. Tarım ve hayvancılık zarar görmeyecek şekilde
imar faaliyetlerinin düzenlenmesi gerekir”
-“Bu sene çiftçiye nakdi karşılıksız destek veriyoruz.
14 Ağustos itibarıylae desteklerin yüzde 77’sini, yani
7 milyar lirayı ödedik. Önümüzdeki bir hafta içinde
281 milyon lira daha ödeme yapacağız”
-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik:
-“Eğitim zinciri, tarım ve üretimdeki kalitenin artması
açısından son derece önemli bir tablo arz ediyor”
-Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar:
-“Türkiye'de, coğrafi konumu ve yapısı gereği kırsal
kesimdeki, köylerdeki nüfusu tutmamız lazım. Bunun
bir yolu da şehirde ne varsa köylere de onları tesis
etmekten, temin etmekten geçiyor”
Ankara – 22.08.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) Eğitim Merkezi ve Sosyal Tesisi’nin temeli, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in katılımıyla Ankara Yenimahalle’de atıldı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ankara’nın Yenimahalle İlçesi Çamlıca Mahallesi’nde bulunan TZOB arsasına inşa edilecek TZOB Eğitim Merkezi ve Sosyal Tesisi temel atma töreninde yaptığı konuşmada, bilgi çağında yaşanıldığını, bilgiye ulaşmanın tek yolunun da eğitimden geçtiğini belirtti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak eğitimi herşeyin üzerinde tuttuklarını bildiren Bayraktar, şunları söyledi:
“Şunu iyi biliyoruz ki tarım, ancak eğitimle kazanılan bilgiyle en ideal şekilde yapılabiliyor. Eğitimle verimlilik artırılabiliyor. En uygun ürün, en mükemmel zamanlamayla, en iyi şekilde yetiştirilip, pazarlanabiliyor. Ve tabii eğitimle, başta toprak ve su olmak üzere doğal kaynaklarımız en etkili şekilde korunabiliyor ve sürdürülebilir tarımla gelecek nesillere aktarılabiliyor.
Tarım sektöründe gereken kalkınmayı sağlamak için yani tek tek tarımsal işletmelerin karlı çalışabilmesi için çiftçi eğitiminden önce onlarla sürekli yüz yüze olması gereken yayımcıların eğitilmesi fevkalade önemlidir.”
-Eğitimler sürecek-
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın huzurlarında, 14 Mayıs 2012 tarihinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile imzaladıkları protokoller kapsamında, tarım danışmanlarına ve kadın çiftçilere yönelik eğitim faaliyetlerine başladıklarını bildiren Bayraktar, bu eğitim faaliyetlerinin belirli bir program dahilinde sürdürüleceğini belirtti. Bayraktar, “Tarımda, çevrenin korunması fevkalade önemli. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar da uygun bulurlarsa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile de bir eğitim programına başlayabiliriz” dedi.
-“İl ve ilçelerin yüzde 86’sında oda kurmuş durumdayız”-
Gelişmiş ülkelerde Ziraat Odalarının, çiftçiyi temsil görevleri yanında, meslek hizmetleri alanında da çok aktif olduklarını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Bu ülkelerde özellikle tarımsal araştırma, çiftçi eğitimi ve tarımsal danışmanlık faaliyetleri geniş çapta Ziraat Odaları tarafından yerine getiriliyor. Biz de bu çerçevede vizyonumuzu değiştiriyor ve geliştiriyoruz.
Buna bağlı olarak son yıllarda, Ziraat Odalarımızda önemli gelişmeler sağladık. Ziraat Odası sayımız 757’ye ulaştı. Bir diğer ifadeyle il ve ilçelerimizin yüzde 86’sında oda kurmuş durumdayız. Ancak Ziraat Odası bulunmayan ilçelerin tamamı en yakın ilçedeki Ziraat Odası çalışma alanına dâhil edildiğinden, esasen teşkilatımız tüm ülke çapında örgütlenmesini tamamlamış durumdadır ve tüm çiftçilerimize hizmet etmektedir.
Tarımsal girdi temin eden, tarımsal laboratuvarlar, kurutma tesisleri, depolama tesisleri ve makine parkları vasıtasıyla çeşitli hizmetleri çiftçilerimize sunan Ziraat Odası sayımız önemli ölçüde arttı.
Bugün, Ziraat Odalarımızın yüzde 65’i kendi binalarında faaliyet gösteriyor. Odalarımızın 75’inde toprak tahlil laboratuvarı var. Yine odalarımızın yüzde 44’ünün tarımsal araç ve makine parkı bulunuyor. Çiftçimize hizmet için bu imkânların daha da artırılması için çalışıyoruz.
Ziraat Odalarımızın talepleri doğrultusunda çeşitli projeler hazırlandı ve uygulandı. Odalarımız ve Birliğimiz tarafından kırsal kalkınmayla ilgili 200 projenin 108’i onaylandı ve bu suretle Avrupa Birliği hibelerinden çiftçilerimizin daha fazla faydalanması sağlandı.”
-Tesis 7 ayda bitecek-
Eğitim vermek için bir eğitim tesisi ihtiyacı doğduğunu belirten Bayraktar, tesisle ilgili şu bilgileri verdi:
“Birliğimizi, ihtiyacı bulunan bir eğitim tesisine kavuşturmak amacıyla yapılan araştırmalar sonucu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mülkiyetindeki bu arsayı, 2 Nisan 2010 tarihinde satın aldık. Alınan bu arsa üzerinde, Birliğimize bir eğitim tesisi ve sosyal tesis kurmak için proje çalışmaları yaptırdık ve temel atma aşamasına getirdik. TZOB Eğitim Merkezi ve Sosyal Tesisi çok amaçlı hizmet verecek şekilde projelendirildi. Toplam 3 bin 318 metrekare arsa üzerinde inşa edilecek olan binamız, toplam 8 katlı olacak. Projeye göre yapılacak tesisin, 200 yatak kapasitesine sahip 104 odası bulunacak. 7 ay gibi kısa bir zamanda hizmete girecek tesisimizde, 500 kişilik seminer/konferans salonu, 350 kişilik yemek salonu ve 50’şer kişilik gruplara hitap edecek 3 adet eğitim salonu yer alacak.
Eğitim Merkezimiz, Ziraat Odalarımızın personel eğitimi için kullanılacak, Ankara’ya gelecek oda mensuplarımızın konaklama ihtiyaçlarını karşılayacak. Tesisimizde, misafirlerin her türlü sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak üniteler de bulunacak. Bugün temelini atacağımız tesisimiz, bu bölgeye de çok önemli ve anlamlı değer katacak, yeni bir çekim merkezi oluşturacak.”
Bayraktar, başta Bakanlar olmak üzere törene katılan bütün konuklara ayrı ayrı teşekkür etti.
-Bakan Eker-
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de Türkiye’de şehirlerin büyüyüp geliştiğini, kentsel dönüşüm projeleri uygulandığını, eskiden şehirlerin kıyısında yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin, şehirlerin sınırlarının büyümesiyle şehir içinde kaldığını vurguladı. Tarım ve hayvancılık zarar görmeyecek şekilde imar faaliyetlerinin düzenlenmesi gerektiğini, perspektifleri içinde bunun da olduğunu bildirdi.
21. yüzyılda toplumların gıda, su ve enerjiden oluşan 3 sahada mücadele edeceklerine ilişkin öngörülerin bulunduğunu belirten Eker, şunları söyledi:
“Suyun yüzde 75’i tarımda kullanılıyor. Suya ilişkin mücadele de aslında gıdanın alanına giriyor. Gıdaya, diğer nesne ve eşyalardan farklı olarak her zaman muhtacız. Gıda ve tarım sektörü çalışanları olan çiftlere, sektörün daha verimli hale getirilmesi için eğitim verilmesi gerekir. Türkiye’nin en büyük çiftçi ailesi olan TZOB’a milyonlarca çiftçi üye. Ne kadar iyi eğitim verilirse tarımda bunun faydası o kadar çok olacak.”
Türkiye tarımını dünyada 7’inci, Avrupa’da birinci sıraya çıkardıklarını, bugün itibarıyla 62,5 milyar dolarlık tarımsal üretim yapıldığını vurgulayan Eker,
“Bu sene çiftçiye nakdi karşılıksız destek veriyoruz. 14 Ağustos itibariyle desteklerin yüzde 77’sini, yani 7 milyar lirayı ödedik. Önümüzdeki bir hafta içinde 281 milyon lira daha ödeme yapacağız. Çoğunluğu büyükbaş hayvancılık destekleri olmak üzere eylül ayında da süt primi gibi ödemeler yapacağız. Yılsonunda 9 milyar lirayı bulacağız.
Bu tesis Hükümetin çiftçiye, çiftçi örgütü olan TZOB'a verdiği önemi göstermesi bakımından önemli.
-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik-
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de tarımın, 76 milyon ve bütün dünyayı ilgilendiren çok önemli bir konu olduğunu söyledi.
Eğitimin ihmal edilmemesi gereken en önemli alanlardan olduğuna vurgu yapan Çelik, şunları söyledi:
“Kalkınan ve gelişen ülkelerin başarılarının altında eğitim sorununu çözmelerinin yatıyor. Japonya örneği var. Meiji dönemindeki eğitim yatırımlarının kalkınmasına etkisi var. Eğitim zinciri, tarım ve üretimdeki kalitenin artması açısından son derece önemli bir tablo arz ediyor.
Eğitim, kayıt dışılığın önlenmesi açısından da önemlidir. Türkiye'de son 10 yılda yapılan yoğun çalışmalar neticesinde istihdamdaki kayıt dışılık yüzde 52'den yüzde 36'lara gerilemiştir. Bu gerileme, önemli bir oranı ortaya koymaktadır. Düşüş önemlidir ancak halen yüzde 36 olduğu düşünülürse ve bunun da önemli ölçüde tarım sektöründe gerçekleştiği ifade edilirse bu merkezlerin ne kadar önemli olduğunu çok daha iyi anlarız. Tesisin, kayıt dışılığın önlenmesine de önemli katkı sağlayacağına inanıyorum."
-Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar-
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin, dünyanın en zor coğrafyasının merkezinde, çevresindeki bütün olumsuzluklara rağmen istikrarlı gelişmesini sürdürdüğünü bildirdi.
Türkiye'de, ülkenin coğrafi konumu ve yapısı gereği kırsal kesimdeki nüfusun azalmaması gerektiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
"Bunun yolu da şehirde ne varsa onları köylere de tesis etmekten, temin etmekten geçiyor. Dünya genelinde bilim, iletişim, ulaşım ve sanayi son derece ilerledi. Beslenme ve barınma ise insan yaşamı için önemini koruyor. Dünya gelişirken gıda üretimi ve kalitesi her geçen gün daha da önem kazanıyor. Türkiye, birçok özelliğinin yanı sıra aynı zamanda bir tarım ülkesi. Dünyada şehirlerin nüfusu artarken, kırsal kesimin nüfusu azalıyor. Türkiye'de, coğrafi konumu ve yapısı gereği kırsal kesimdeki, köylerdeki nüfusu tutmamız lazım. Bunun bir yolu da şehirde ne varsa köylere de onları tesis etmekten, temin etmekten geçiyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, tören öncesi basın mensuplarının Suriye’de kimyasal silah kullanımıyla ilgili sorusu üzerine, “Suriye’deki olaylara sessiz kalanlar, Suriye'deki diktatörün yapmış olduğu bu vahşeti durdurmasa, dünyadaki bütün ülkelerin huzur ve vicdani bakımdan kendi vicdanlarının çok rahatsız olacağını kendi insanının yüzüne bakamayacağının net göstergesidir” dedi.
Konuşmaların ardından protokoldekiler, butona basarak tesisin temelini attılar.