-TZOB’dan genç çiftçilere yönelik eğitim projesi…
-Genel Başkan Bayraktar: “Tarımsal Nüfus Gençleşiyor projesi kapsamında 15-40 yaş arası genç çiftçilere yönelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliği ve İŞKUR’un desteğiyle eğitimler düzenleyeceğiz”
-“Gençlerimizi eğiterek geleceğimize yatırım yapıyoruz”
-“Genç çiftçilerimizi eğitime tabi tutarken, aynı zamanda sigorta başlangıcını da yaptırmış olacağız”
-“Proje; genç çiftçilere verilecek eğitimlerle teknolojide yaşanan yeniliklerin kolayca uygulanması, tarımsal nüfusun gençleştirilmesi, genç nüfusun daha fazla ve etkin bir şekilde üretimde yer alması, üretimde verimlilik artışı sağlanması gerekçeleriyle hazırlanmıştır”
-“Projeyle; genç nüfusun tarıma kazandırılması, modern üretimin gereklerini yerine getirebilen genç çiftçilerin yetiştirilmesi, kırsal göçün engellenmesi, tarımla uğraşan genç çiftçilerin profesyonelleştirilmesi, genç çiftçilerin yaşadıkları ortamda örnek birer çiftçi haline getirilmesi, gençlerin tarımsal yenilikleri takip etmesi ve uygulaması sağlanacak”
-“Pilot yerler Şanlıurfa, Adana, Aydın, Ordu, Kastamonu, Çanakkale Bayramiç ve Sakarya Akyazı olarak belirlendi”
Ankara – 17.10.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Tarımsal Nüfus Gençleşiyor” projesi kapsamında 15-40 yaş arası genç çiftçilere yönelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliği ve İŞKUR’un desteğiyle eğitimler düzenleyeceklerini bildirdi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı İle Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü arasında 10 Temmuz 2013 tarihinde “Aktif İşgücü Piyasası Programları İşbirliği Protokolü” imzalandığını belirtti. Projeli çalışmalara sağlanacak destek nedeniyle TZOB’un, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliği ve İŞKUR’un desteğiyle “Tarımsal Nüfus Gençleşiyor” adı verilen bir proje hazırladığı bilgisini veren Bayraktar, projenin 3 Ekim 2013 tarihinde onaylandığını vurguladı.
-Projenin uygulanacağı pilot yerler ve projenin hedefleri-
Bu yıl içinde 7 pilot yerde uygulanmaya başlanacağını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Pilot yerler Şanlıurfa, Adana, Aydın, Ordu, Kastamonu, Çanakkale Bayramiç ve Sakarya Akyazı olarak belirlenmiştir. Seçilen 7 pilot yerden Sakarya Akyazı ve Çanakkale Bayramiç’te genç çiftçi eğitimi sadece kadınlara yönelik olacak.
Proje;
Genç çiftçilere verilecek eğitimlerle teknolojide yaşanan yeniliklerin kolayca uygulanması,
Kırsalda hızla yaşlanmakta olan tarımsal nüfusun gençleştirilmesi,
İyi tarım uygulamalarını esas alan genç nüfusun daha fazla ve etkin bir şekilde üretimde yer alması,
Tarımsal üretimde verimlilik artışı sağlanması,
Genç çiftçilerin aldığı mesleğe dayalı eğitimlerin karşılığında geçerliliği olan bir sertifika edinmeleri gerekçeleriyle hazırlanmıştır.
Projeyle;
Genç nüfusun tarıma kazandırılması,
Modern üretimin gereklerini yerine getirebilen genç çiftçilerin yetiştirilmesi,
Kırsal göçün engellenmesi,
Tarımla uğraşan genç çiftçilerin profesyonelleştirilmesi,
Genç çiftçilerin yaşadıkları ortamda örnek birer çiftçi haline getirilmesi,
Gençlerin tarımsal yenilikleri takip etmesi ve uygulaması,
Eğitim verilen alanlarda ilgili sektör paydaşları ile gençlerin bağlantı kurmalarını temin edilmesi,
Eğitime katılanların aldıkları eğitime uygun alanlarda faaliyet gösteren üretim, işleme, ambalajlama, pazarlama ve benzeri tarıma dayalı sanayi tesisleri ile işbirliği ve pazarlama olanakları konusunda bağlantılar kurmaları için girişimlerde bulunulması sağlanacaktır.”
-“Projenin uzun yıllar devam etmesi planlanmaktadır”-
Projenin 3 yıl süreceğini, ihtiyaç olması halinde taraflar arasında karşılıklı mutabakat sağlanması koşuluyla uzatılabileceğini belirten Bayraktar, “Çalışmaların devam etmesi temel hedef olduğundan işbirliği kapsamında projenin uzun yıllar devam etmesi planlanmaktadır” dedi.
Söz konusu proje kapsamında 15-40 yaş arası genç çiftçilere yönelik eğitimler düzenleneceğini belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“İŞKUR, eğitime katılacak kursiyerlerin; belirlenen miktarda her bir fiili kurs günü için kursiyer zaruri ödemesini ve eğitimlere katılan kursiyerler için bazı sigorta prim giderlerini karşılayacak. Genç çiftçilerimizi eğitime tabi tutarken, aynı zamanda sigorta başlangıcını da yaptırmış olacağız. Hiç şüphemiz yok ki eğitimlere katılan genç çiftçilerimiz, önümüzdeki yıllarda, değişikliğin güçlü temsilcileri olacak, yaşadıkları toplumun ve ülkemizin ilerlemesine katkı yapacaklardır. Gençlerimizi eğiterek geleceğimize de yatırım yapıyoruz.
Tarımsal Nüfus Gençleşiyor projesi kapsamında, genç çiftçilere yönelik, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün onaylı modüler eğitim programları uygulanacak. Bu eğitimler, 2013 yılı için Ekim-Kasım-Aralık aylarında yapılacak.”