-Toprağın
en büyük düşmanı anız yakma…
-TZOB
Genel Başkanı Bayraktar:
-“Anız
yakma sırasında 250 dereceye ulaşan sıcaklık, toprakta
verimlilik
için en önemli unsurlardan biri olan organik maddeleri
yok
ediyor, toprağın biyoloji, fiziksel, kimyasal özelliklerine
zarar
veriyor”
-“Anız
yangınları nedeniyle komşu tarlaların ürünleri ile ormanlar da
tahrip
olabiliyor. Doğrudan ve dolaylı etkileri yüzünden toprakla
birlikte
birçok canlı türü de zarar görüyor”
-“Üreticilerimiz
anız yakarak geçim kaynağı olan toprağı fakirleştirip
öldürmemeli
ve anız yakmayı bırakmalıdır”
-“Üreticilerimiz
alternatif uygulamaları tercih etmeli, toprak işlemesiz
tarıma
yönlendirilmelidir”
Ankara – 21.07.2017 - Türkiye Ziraat Odaları
Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, toprağın en büyük düşmanının anız
yakma olduğunu bildirerek, “anız yakma sırasında 250 dereceye ulaşan sıcaklık,
toprakta verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik maddeleri yok
ediyor, toprağın biyoloji, fiziksel, kimyasal özelliklerine zarar veriyor” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, her yıl
hasattan sonra rutin bir tarımsal uygulama gibi gerçekleştirilen ve toprak
verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar veren anız yakma ve yanlış arazi
kullanımının, verimli tarım alanlarının azalmasına ve toprak verimliliğinin
zamanla kaybolmasına neden olduğunu belirtti. Anız yangınları sırasında sıcaklığın
250 santigrat dereceye ulaştığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“250 dereceye varan sıcaklık, verimlilik
için en önemli unsurlardan biri olan organik maddeyi yok ediyor. Toprakta
sürdürülebilirlik için önemli olan biyolojik, fiziksel ve kimyasal özelliklere
zarar veriyor. Ayrıca anız yangınları nedeniyle komşu tarlaların ürünleri ile
ormanlar da tahrip olabilmekte, doğrudan ve dolaylı etkileri yüzünden toprakla
birlikte birçok canlı türü de zarar görmektedir.
Verimliliği düşen topraktan daha iyi ürün
almak isteyen üreticilerimiz, daha fazla toprak işleme ve kimyasal kullanma
yollarına başvuruyor. Dolayısıyla hem ekonomik hem de çevreyle ilgili sorunlar ortaya
çıkıyor. Anız yakmayla geri dönüşümü mümkün olmayan kayıplar birikmeye başlıyor.
Zamanla bu birikimler toprak verimliliğini önemli derecede etkiliyor ve toprak
çoraklaşarak tarım yapılması mümkün olmayan bir materyale dönüşüyor. Anız
yangınları konusunda yapılan araştırmalar, en fazla toprak kayıplarının anız
yakılan tarlalarda olduğunu göstermiştir. Üreticilerimiz anız yakarak geçim
kaynağı olan toprağı fakirleştirip öldürmemeli ve anız yakmayı bırakmalıdır.”
-Anız
yakmanın zararı-
Anız yakmanın sadece havaya, çevreye,
meraya, ormana, toprağa ve topraktaki canlılara zarar vermediğini, kontrolden
çıkan anız yangınlarının, köy, kasaba ve şehirlerdeki yerleşim yerlerini, tarım
arazileri içinde bulunan enerji iletişim ve haberleşme hatlarını taşıyan direklere
zarar vererek can ve mal kayıplarına neden olabildiğini vurgulayan Bayraktar,
şu bilgileri verdi:
“Üreticilerimizin anız yakma sebebi, yabancı
ot tohumlarının, bitki artıklarının kolayca temizlenmesi, sürümün kolaylaştırılması,
bitki artıkları ve toprak yüzeyine yakın yerde barınan zararlıların yumurta,
larva, pupa ve erginlerinin yok olmasıdır.
Toprak işleme uygulamaları, tarımsal üründe
bir azalmaya neden olmadan toprağı koruyan ve aynı zamanda sürdürülebilir bir
faaliyet olması gerekir. Üreticilerimiz anız yakmak yerine alternatif
uygulamaları tercih etmeli, toprak işlemesiz tarıma yönlendirilmelidir. Bu
yöntem, anız yakılmaması, erozyonun azalması, yakıttan tasarruf edilmesi,
toprak yüzeyinden olan buharlaşmanın önlenmesi ve kuraklığa dayanıklı toprak
oluşmasına kadar birçok faydası vardır.”