Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ni ziyaret etti.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ı ziyaret etti. Genel Başkanlık makamında yapılan toplantı sonrası Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker ve TZOB Genel Başkanı Bayraktar basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Tarım Bakanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarımsal konularda işbirliğini artıracak. Türkiye’deki Tarımsal Araştırma Enstitülerinde, TZOB ve Tarım Bakanlığı birlikte çiftçi eğitimini sağlayacak. Enstitüler Çiftçi Eğitim Merkezi olarak hizmet verecek.
Ziraat Odalarında Ziraat Mühendisi istihdamı sağlanacak.Çiftçi kayıt sisteminin Ziraat Odaları tarafından pilot illerde tutulması sağlanacak.
TMO’nun alımlarında Ziraat Odaları daha aktif rol oynayacak.
İllerdeki Toprak Kurullarında Ziraat Odası Başkanları görev alacak.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, özellikle süt sektöründe bir müdahale kurumu eksikliği bulunduğunu belirterek, ''Bir müdahale kurumu kurulacak gibi görünüyor. Bu müdahale kurumunu oluşturmadığımız takdirde pazarlama sorunu çözülmeyecek'' dedi.
Dünyada öncelikli bir sektör haline gelen tarım sektörünün daha verimli ve daha kaliteli üretim yapan bir sektör olmasını istediklerini, bu konuda mesafeler alındığını anlatan Bayraktar, bu süreçte örgütlenmenin önemini vurguladı. Örgütlenmenin güçlendirilmesi gerektiğini dile getiren Bayraktar, bu çerçevede Üretici Birlikleri Yasası'nın da önemli olduğunu söyledi.
Tarımda, arazi toplulaştırması, sulama, planlama gibi yapısal sorunlar bulunduğunu belirten Bayraktar, GAP, DAP, KOP gibi sulama projelerinin çok önemli olduğunu, bu projeleri ve arazi toplulaştırması ile Havza Bazlı Destekleme Modeli konusundaki çalışmaları desteklediklerini kaydetti.
Hayvancılık sektörünün önemine de işaret eden Bayraktar, özellikle süt sektöründe bir müdahale kurumu eksikliği bulunduğunu, bu sürece katkı vereceklerini ifade etti. Bayraktar, süt hayvancılığı geliştiğinde buna paralel et hayvancılığının da gelişeceğini, besi ahırlarının dolacağını anlattı.
Girdi maliyetlerine de değinen Bayraktar, çiftçilerin elektrik, gübre ve mazotta KDV indirimi istediklerini dile getirdi.
Kayısı başta olmak üzere bazı ürünlerde çiftçinin don olayından zarar gördüğünü, çiçeklenme döneminde yaşanan bu olayın sigorta kapsamı dışında kaldığını anlatan Bayraktar, çiçeklenme döneminde meydana gelen zararların karşılanması için bütçe oluşturulması gerektiğini kaydetti. Bayraktar, çiçeklenme döneminde yaşanan don olayından zarar gören çiftçilerin bu zararların karşılanması talebini de dile getirdi.
Elektrik borçlarının yeniden yapılandırılmasını isteğini de ifade eden Bayraktar, yapılandırmaların faizde yeterli miktarda indirim yapılmadığı için amacına ulaşmadığını, az faizli bir yapılandırma beklediklerini kaydetti.
Bayraktar, Toprak Kanunu'nun taviz vermeden uygulanması gerektiğini de belirtti.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, sütle ilgili bir müdahale kurumu veya bu faaliyeti yürütecek bir mekanizmanın kurulması konusunda çalıştıklarını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu konuda talimatı olduğunu bildirdi.
Milyonlarca üyesi olan sektördeki en büyük meslek kuruluşu olan TZOB’u ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Tarım Bakanı Eker, çiçeklenme döneminde kayısı ve bazı meyvelerde yaşanan don olayından çiftçilerin mağdur olmaması için borçların ertelenmesi ve bir miktar nakdi destek verilmesini içeren bir kararname hazırladıklarını, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan bu kararnamenin yakında çıkacağını kaydetti.
Hayvancılık konusundaki çalışmalarına değinen Eker, 2002'de 50 baş ve üzerinde büyükbaş hayvan barındıran işletme sayısı 4 bin 500 iken bugün bu sayının 18 bin 650'ye yükseldiğini, süt üretiminin 12,4 milyon tona ulaştığını söyledi.
Türkiye'de kayıtlı et üretiminin, kombinalardaki resmi kesimlerin yüzde 15 arttığını, Türkiye'de kayıt altındaki besi hayvanı yani kesilecek hayvan sayısının 2 milyon 170 bin olduğunu ifade eden Eker, bunun 1 yılda 1 milyon ton et anlamına geldiğini, ancak pazarlama ve piyasa düzenlemesi ile ilgili sorunlar olduğunu kaydetti.
Eker, 2005'de özelleştirme kapsamından çıkarılan Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) şu anda piyasa düzenlemesi görevini üstlendiğini belirterek, ''Sütle ilgili bir piyasa düzenlemesini de bir müdahale kurumunu veya bu faaliyeti yürütecek bir mekanizmayı da bizim kurmamız gerekiyor. Sayın Başbakanımızın da bize o yönde talimatı var. O konuda çalışıyoruz'' diye konuştu.
Eker, 2 yıldır, piyasada süt arzının fazla olduğu dönemlerde süt tozu yapımını destekleyen bir çalışma yürüttüklerini, bunun ihtiyaç duyulan hallerde müdahale edecek bir kuruma dönüşmesi gerektiğini söyledi.
.