Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Tarım ve gıdada yıllık enflasyon yüzde 4’lere indi

Tarım ve gıdada yıllık enflasyon yüzde 4’lere indi

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-“Tarım ve gıdada yıllık enflasyonu, genel enflasyonun altında kaldı”

-“Tarımda üretici fiyatları, Eylül ayında yüzde 1,01 artmasına karşın yıllık enflasyon yüzde 5,98’den yüzde 4,39’a indi”

-“Eylül’de aylık bazda yüzde 0,70 azalan gıda ve alkolsüz içeceklerdeki fiyatlar, yıllıkta yüzde 6,19’dan yüzde 4,16’ya gerilemişti”

-“Tüketici fiyatları, Eylül ayında yüzde 0,18 artmış, yıllık bazda enflasyon yüzde 7,28 olmuştu”

-“Buna göre, tarımda üretici enflasyonu, genel tüketici enflasyonunun yıllıkta 2,89 puan, gıda ve alkolsüz içeceklerde ise 3,12 puan altında kaldı”

-“Tarladan markete fiyat makası kapatılamadı fakat yıllık bazda hem tarlada hem markette fiyat artışı, geçen yılın oldukça altında kaldı”

-“Enflasyonda hep suçlanan gıdaydı. Bu rakamlar, enflasyonun sorumlusunun tarım ve gıda olmadığını açık bir şekilde gösteriyor”

-“Fiyatlarda istikrarın sağlanması ve korunması; üretim planlamasına, tarladan markete olan zincirin kırılmasına, üreticinin yeterli gelir etmesine, tüketicinin de makul fiyatlarla ürün tüketmesine bağlıdır”

-“Bütün bunlar gerçekleşirse sürdürülebilir üretim de sağlanır”

 

Ankara – 14.10.2016 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve gıdada enflasyonun yıllık bazda genel enflasyonun altında kaldığını bildirerek, “tarım ve gıdada yıllık enflasyon yüzde 4’lere indi. Tarımda üretici fiyatları, Eylül ayında yüzde 1,01 artmasına karşın yıllık enflasyon yüzde 5,98’den yüzde 4,39’a indi” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Eylül ayı itibarıyla genel tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) aylıkta yüzde 0,18, yıllıkta yüzde 7,28 arttığını, Eylül’de aylık bazda yüzde 0,70 azalan gıda ve alkolsüz içeceklerdeki fiyatların, yıllıkta yüzde 6,19’dan yüzde 4,16’ya gerilediğini hatırlattı.

Buna göre, hem tarımda üretici hem de tüketici enflasyonunun genel tüketici enflasyonunun altında gerçekleştiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tarımda üretici fiyatları, tarla üretiminin en üst noktalara ulaştığı yaz aylarının yaşandığı bir döneme girildiğinden dolayı düşmüştü. Eylül ayıyla birlikte yüzde 1,01’lik bir artış yaşandı. Yalnız, bu rakam 2015 yılı Eylül ayında yüzde 2,55 düzeyindeydi. Aylık artış azalınca gerileme yıllığa yansıdı. Eylül ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 5,98’den yüzde 4,39’a indi. Bu rakam, 2015 yılı Eylül ayında yüzde 8,56 düzeyindeydi. Fiyat artışında yarı yarıya bir düşüş oldu.

Tarımın tüketici boyutu olan gıda ve alkolsüz içeceklerde hem aylık hem de yıllık bazda enflasyon geriledi. Aylık enflasyon yüze 0,70 azalırken, Eylül ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 6,19’dan yüzde 4,16’ya indi.

Buna göre, tarımda üretici enflasyonu, genel tüketici enflasyonunun yıllıkta 2,89 puan, gıda ve alkolsüz içeceklerde ise 3,12 puan altında kaldı. Tarladan markete fiyat makası kapatılamadı fakat yıllık bazda hem tarlada hem markette fiyat artışı, geçen yılın oldukça altında kaldı. Enflasyonda hep suçlanan gıdaydı. Bu rakamlar, enflasyonun sorumlusunun tarım ve gıda olmadığını açık bir şekilde gösteriyor. Tarladan markete fiyatlar, bazı ürünlerde 4-5’e katlanıyor. Bundan hem çiftçinin hem de tüketici kaybediyor. Fiyatlarda istikrarın sağlanması ve korunması; üretim planlamasına, tarladan markete olan zincirin kırılmasına, üreticinin yeterli gelir etmesine, tüketicinin de makul fiyatlarla ürün tüketmesine bağlıdır. Bütün bunlar gerçekleşirse sürdürülebilir üretim de sağlanır.”