-Süt üretimi artıyor, üretici fiyatı değişmiyor…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Sanayiye aktarılan inek sütü miktarı Temmuz ayı itibarıyla son bir yılda 8 milyon 745 bin 313 tona çıktı”
-“Perakende süt, peynir, yoğurt, fabrika yemi, yonca gibi girdi fiyatları artarken, tüketici enflasyonu yıllık yüzde 7,14 iken, çiğ süt fiyatı 14 aydır değişmedi”
-“Süt üreticimizin kar marjı kalmadı. Üretici gelir sağlayamazsa, emeğinin karşılığını alamazsa, zararına üretim yapamaz”
-“Süttozu desteğiyle birlikte sanayicinin stok sorunu gerekçesi ortadan kalktı”
-“Sanayicilerden en kısa zamanda üretici fiyatlarını
gözden geçirmelerini ve fiyatlara iyileştirme yapmalarını bekliyoruz”
-“Milyarlarca dolar harcanarak oluşturulan damızlıkların kasaba, üretimi artırmak için verilen milyarlarca liralık
desteklerin boşa gitmemesi, 2010 yılında yaşanan et krizinin tekrar yaşanmaması için çiğ süt fiyatlarının acilen artırılması gerekiyor”
-“Süt fiyatları artmazsa, sütte istikrar sağlanmazsa, tüketicimiz ucuz et yiyemez”
Ankara – 14.09.2015 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt üretiminin sürekli arttığını, üreticinin üretmeye devam ettiğini fakat üretici fiyatının bir türlü değişmediğini bildirdi.
Bayraktar, “yılın başından beri sanayiye aktarılan inek sütü miktarı her ay geçen yılın aynı ayından fazla oldu. Sanayiye aktarılan inek sütü miktarı Temmuz ayı itibarıyla son bir yılda 8 milyon 745 bin 313 tona çıktı. Perakende süt yüzde 9,5, peynir yüzde 8,7, yoğurt, fabrika yemi, yonca gibi girdi fiyatları artarken, tüketici enflasyonu yıllık yüzde 7,14 iken, çiğ süt fiyatı 14 aydır değişmedi” dedi.
Temmuz ayında sanayiye aktarılan inek sütü miktarının 744 bin ton olduğunu, Ocak-Temmuz döneminde bu miktarın yaklaşık 120 bin ton artışla 5 milyon 311 bin tondan 5 milyon 431 bin tona çıktığını bildiren Bayraktar, 2014 yılında 8 milyon 625 bin ton olan sanayiye aktarılan inek sütü miktarının ise Temmuz 2015 itibarıyla son bir yılda 8 milyon 745 bin tonu geçtiğini belirtti.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklamada, çiğ süt fiyatlarının 2014 Temmuz ayından bu yana 1 lira 15 kuruş olduğuna, 14 aydır bu rakamın değişmediğine dikkati çekti.
Bayraktar, şunları kaydetti:
“2014 Temmuz ayında 3 lira 6 kuruş olan perakende süt fiyatı, 2015 Ağustos ayına 3 lira 36 kuruşa çıktı. Bir yıllık sürede perakende süt fiyatı yüzde 9,5, peynir fiyatı yüzde 8,7, yoğurt gibi ürün, fabrika yemi, yonca gibi girdi fiyatları artarken, tüketici enflasyonu yüzde 7,14 iken, çiğ süt fiyatlarının değişmeden aynı kalması, artmaması, üreticiyi çok olumsuz etkilemektedir.
Bu ortamda çiğ süt fiyatları artmazsa, üreticinin üretimini sürdürmesi mümkün görünmemektedir. Ulusal Süt Konseyi’nde belirlenen çiğ süt tavsiye fiyatı, Temmuz 2014 tarihinden bu yana litrede 1 lira 15 kuruştur. Üstelik birçok ilde de fiyat 1 lira 15 kuruşun altında satılmaktadır. Her şeyin fiyatı artmış fakat çiğ sütün fiyatı artmamıştır. Üreticilerimizin maliyetleri sürekli yükselmektedir. Bugünkü şartlarda süt üreticimizin kar marjı kalmamıştır. Üretici gelir sağlayamazsa, emeğinin karşılığını alamazsa, zararına üretim yapamaz.
En son 24 Haziran 2015 tarihinde yapılan toplantıda, 20 kuruşluk zam talebimiz kabul edilmedi. Süt sanayicileri, önümüzdeki süreç için de fiyatın aynı kalması gerektiğini ifade ettiler. Sanayiciler, ‘stoklarımız dolu, ihracat yapamıyoruz, ürün satamıyoruz’ dediler. Taraflar anlaşamadan masadan kalktı. Daha sonra 29 Temmuz’daki Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kuru toplantısında, Eylül ayı sonuna kadar fiyatın 1 lira 15 kuruştan devam etmesi kararı alındı ve Konseyce ilan edildi.”
-“Süttozu desteği sanayicinin gerekçesini ortadan kaldırdı”-
Üreticinin, ürününü 14 aydır aynı fiyata sattığını vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Sanayici, ‘stoklarım dolu, ihracat yapamıyorum, ürün satamıyorum’ diyor ve çiğ süt fiyatının artmasına karşı çıkıyor. Madem tek sorun stoklardı, 10 bin tonluk süttozu ihracatının hedeflendiği ‘süttozu desteği’ ile birlikte bu gerekçeleri de ortadan kalktı. Sanayicilerden bu desteklemeyi de dikkate alarak en kısa zamanda üretici fiyatlarını gözden geçirmelerini ve fiyatlara iyileştirme yapmalarını bekliyoruz.
Milyarlarca dolar harcanarak oluşturulan damızlıkların kasaba, üretimi artırmak için verilen milyarlarca liralık desteklerin boşa gitmemesi, 2010 yılında yaşanan et krizinin tekrar yaşanmaması için çiğ süt fiyatlarının acilen artırılması gerekiyor. Süt fiyatları artmazsa, sütte istikrar sağlanmazsa, tüketicimiz ucuz et yiyemez. Eğer fiyatlar artmazsa ne yazık ki hayvanlar kasaba gidecek, yeni bir kriz kaçınılmaz olacaktır. 2010 yılında ithal edecek hayvan bulabildik. Artık dünyada yeterli ve uygun fiyata hayvan bulmak da zor görünmektedir.”
-TZOB Süt Danışma Kurulu’nu topladı-
Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Ziraat Odalarımızın başkanları ile TZOB danışman ve uzmanlarının katılımıyla TZOB’da Süt Danışma Kurulu toplantısı gerçekleştirdiklerini, toplantıda, süt sektörünün mevcut durumu, sorunları, sorunlara yönelik çözüm önerileri ve beklentilerin ortaya konulduğunu belirtti.
-Yumurta üretiminde düşüş, tavuk eti üretiminde artış var-
Yumurta üretiminde Haziran ayında başlayan üretim düşüşünün Temmuz ayında da devam ettiğini vurgulayan Bayraktar, “Haziran ayında tavuk yumurtası üretimi 1 milyar 350 milyondan 1 milyar 198 milyona gerilemişti. Temmuz ayında da üretim 1 milyar 349 milyondan 1 milyar 286 milyona indi. İhracatta yaşanan düşüş, üretim miktarını olumsuz etkiliyor” dedi.
Bayraktar, tavuk ve hindi eti üretimindeki artışın devam ettiğini, 2014 yılı Temmuz ayında 165 bin ton olan tavuk eti üretiminin 2015 Temmuz ayında 168 bin tona yaklaştığını, hindi eti üretiminin ise aynı aylarda 3 bin 819 tondan 4 bin 574 tona yükseldiğini bildirdi. Şemsi Bayraktar, Temmuz ayı itibarıyla yıllık tavuk eti üretiminin 1 milyon 950 bin tonu aştığını, hindi eti üretiminin ise 53 bin 861 tona ulaştığını belirtti.