Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Sakarya Tarım Raporu açıklandı…

Sakarya Tarım Raporu açıklandı…

-Sakarya Tarım Raporu açıklandı…

-Sakarya İli Tarım Sektör Raporu, Tarım Bakanı Fakıbaba, TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Sakarya Valisi Balkanlıoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Toçoğlu, Sakarya Milletvekilleri, Tarım Bakanlığı bürokratları, kaymakamlar,

belediye başkanları, Sivil Toplum Örgütlerinin başkanları, Ziraat Odası başkanları ve çitçilerin geniş katılımıyla Sapanca’da kamuoyuna açıklandı

-Düzenlenen törende 2017 yılında çiftçi eğitimi alan çiftçilere sertifikaları, Bakan Fakıbaba, Genel Başkan Bayraktar, Vali Balkanlıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Toçoğlu, Sakarya AK Parti Milletvekili Üstün, Sakarya MHP Milletvekili Açba

tarafından verildi

-Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba: -“Sofrada tüketilen her lokmada çiftçilerin emeği ve alın teri var. Her koşulda üretim yapan Türk çiftçisi bu toprakların gerçek sahibidir”

-“Anadolu coğrafyası, birçok ürünün ilk defa toprakla buluştuğu yer. Bu nedenle çiftçi daima farklı ve özeldir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği de bu kitlenin Türkiye'de en önemli ve en büyük temsilcisidir”

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-“Her şeyin modası geçer. Bir şeyi kullanırsınız, modası geçti diye atarsınız. Ama gıda öyle değil. Gıdayı almazsanız, yemezseniz hayatta kalamazsınız. Modası geçmeyen tek sektör gıdadır. Dolayısıyla hem ülkemizde hem de

dünyada fevkalade önemlidir”

-“Bizim amacımız sadece ülkemizin gıda güvencesini sağlamak olmamalıdır. Dünya bizim potansiyelimize ihtiyaç duyuyor”

-“Bakanlıklarımızla, sivil toplum örgütlerimizle, meslek kuruluşlarımızla, paydaşlarımızla birlikte çalışarak, birlikte gayret göstererek sektörle alakalı bir sinerji bir ortak akıl yaratmak zorundayız”

-“Bu Türkiye’de pilot bir rapor ve çok önemli bir rapor. Sakarya ilimize fayda getireceği kanaatindeyim”

-“Gerek kamu gerekse özel sektör yatırımcıları açısından da fevkalade önemli bir rapor. Bir rehber niteliğinde. Sakarya’nın tanıtımı açısından da fevkalade önemli”

 

Sakarya – 29.03.2018 – Sakarya İli Tarım Sektör Raporu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, MHP Sakarya Milletvekili Zihni Açba, Tarım Bakanlığı bürokratları, kaymakamlar, belediye başkanları, Sivil Toplum Örgütlerinin başkanları, Ziraat Odası başkanları ve çitçilerin geniş katılımıyla Sapanca’da kamuoyuna açıklandı.

Düzenlenen törende 2017 yılında çiftçi eğitimi alan çiftçilere sertifikaları, Bakan Fakıbaba, Genel Başkan Bayraktar, Vali Balkanlıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Toçoğlu, Sakarya AK Parti Milletvekili Üstün, Sakarya MHP Milletvekili Açba tarafından verildi.

Bakan Fakıbaba, Sakarya İli Tarım Sektör Raporu Sunumu ve Çiftçi Eğitimi Sertifika Dağıtım Töreni’nde yaptığı konuşmada, kırsalda kalkınma olmadan Türkiye'nin kalkınamayacağını belirterek, "Kalkınma yerelden başlar, yerel her şeyi bilir. Önce kırsalı kalkındırmalıyız. İyi yaşam şartlarını ortaya koymalıyız. Şehre göçü önleyeceğiz" dedi. 

Sofrada tüketilen her lokmada çiftçilerin emeği ve alın terinin olduğunu söyleyen Fakıbaba, şöyle konuştu:

“Her koşulda üretim yapan Türk çiftçisi bu toprakların gerçek sahibidir. Avrupa'nın en büyük, dünyanın yedinci büyük tarımsal gücü haline çiftçiler sayesinde gelindi. Anadolu coğrafyası, birçok ürünün ilk defa toprakla buluştuğu yer. Bu nedenle çiftçi daima farklı ve özeldir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) de bu kitlenin Türkiye'de en önemli ve en büyük temsilcisidir. Ziraat Odalarımızın görüşleri, istekleri ve önerileri bizim için önem ifade ediyor. Türk çiftçisine hak ettiği değeri ve desteği her zaman el birliğiyle sağladık ve sağlamaya devam edeceğiz. Kırsalda yaşayan 20 milyon insanımızın, tarımda istihdam edilen 5 milyon vatandaşımızın daha iyi şartlarda üretmesi ve daha çok kazanması için büyük reformlar yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Tarımı, stratejik ve iktisadi bir sektör olarak ele aldık. Çiftçilerimizi de stratejilerimizin merkezine alarak projelerimizi belirledik. Çiftçimizi gerçekten bu stratejinin merkezine aldık. Kırsalda kalkınma olmadan Türkiye kalkınamaz. Kalkınma yerelden başlar, yerel her şeyi bilir. Önce kırsalı kalkındırmalıyız. İyi yaşam şartlarını ortaya koymalıyız. Şehre göçü önleyeceğiz."

İlk basamak olan üretici kazanmazsa kimsenin kazanamayacağının altını çizen Fakıbaba, şöyle devam etti:

"İktidarımızda bu zamana kadar 110 milyar lira nakit hibe verdik. Bu yıl sadece 14,5 milyar lira destekleme bütçemiz mevcut. 2019 yılında 17,5 milyar lira olması konusunda Başbakanımıza teklifte bulundum. Arkadaşlarımız bu konuda çalışıyor. Girdileri azaltmamız gerekiyor. Hayvancılığa 25 milyar lira hibe destek verdik. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) varken hayvan ithal etmemiz bizi üzüyor. TİGEM gibi, elimizde çok değerli 3 milyon dönüm arazimiz var. Biz bu bereketli toprakları, çok farklı şekilde Batı nasıl kullanıyorsa, ondan daha iyi şekilde kullanacağız. Et açığımızın sebebi düve üretimimizdir. Bir milyon düve açığımız var. Birisi 'düve üretiyoruz' dediğinde hayranlıkla bakıyorum." 

Bakan Fakıbaba, çiftçilerin bilgi ihtiyacını karşılamak için var güçleriyle çalıştıklarını anlatarak, "Bu kapsamda ilgili sektör paydaşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Toprağı suyla, çiftçiyi bilgiyle buluşturmamız gerektiğini söylüyorum. Geleceğin tarımda, tarımın geleceğinin de özellikle kadın ve gençlerde olduğuna inanıyoruz. 2013'ten bu yana 27 bin gencimiz projelerden yararlandı" dedi.

 

-Bayraktar; "Dünya bizim potansiyelimize ihtiyaç duyuyor"-

 

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, törende yaptığı konuşmada, gıdanın fevkalade önemli, modası geçmeyen tek sektör olduğunu bildirerek, “her şeyin modası geçer. Bir şeyi kullanırsınız modası geçti diye atarsınız. Ama gıda öyle değil. Gıdayı almazsanız, yemezseniz hayatta kalamazsınız. Modası geçmeyen tek sektör gıdadır. Dolayısıyla hem ülkemizde hem de dünyada fevkalade önemlidir” dedi.

Dünya Bankası’nın yaptığı tespitlere göre, 2050 yılında dünya nüfusunun 9,6 milyara çıkacağını, 2 milyar artacağını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tüketim talebi yani gıdaya olan talep bu süre içinde yüzde 60 civarında artacak. Bu önemli bir rakamdır. Biz böyle bir konjektörü Türkiye olarak fırsata çevirmek zorundayız. Bizim amacımız sadece ülkemizin gıda güvencesini sağlamak olmamalıdır. 30 milyon 40 milyon turisti, 5 milyon mülteciyi bugün doyuruyoruz. Bu olmamalıdır. İnanın bana dünya bizim potansiyelimize ihtiyaç duyuyor. Bulunduğumuz coğrafyada Ortadoğu, Kafkasya, Orta Asya, Doğu Avrupa, Rusya’nın olduğu bu coğrafyada 700-800 milyon insan yaşıyor. Ve bunların gıda güvencesi noktasında problemleri var. Ve bunlar inanın Türkiye’ye muhtaç. Türkiye bu bölgeyi beslemeye aday bir ülke. Bu çok önemlidir. Bizim hedeflerimiz bu manada fevkalade büyüktür. Biz sektörün önünü açtığımızda, çiftçimizin önünü açtığımızda ben inanıyorum ki bu hedeflere ulaşacağız. Yani bugün 53-54 milyar dolarlık hasılayla yetinmemiz mümkün değil. Bu çok ciddi bir rakamdır. Avrupa’da bu manada birinciyiz. Ama Türkiye’nin 150 milyar dolarlık bir potansiyeli olduğu unutulmamalıdır.

Sabah, öğlen, akşam yediklerimizi çiftçilerimiz üretiyor. Hiçbir şeyi eksik, insanlarımızı aç bırakmadık. Bu coğrafyada birçok ülke açlıkla imtihan oluyor. Ama biz daha açlıkla imtihan olmadık. Allah açlıkla imtihan etmesin.”

 

-“Yapısal sorunların çözülmesi fevkalade önemlidir”-

 

Ciddi hedeflere ulaşma sektörün önünü açma adına yapısal sorunların çözülmesinin fevkalade önemli olduğunu belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“Çiftçimiz hangi koşullarda üretim yaptığını da anlamak lazım. Aslında bu manada, tarım sektörünün öneminin kavranması adına bir toplumsal bilinç de oluşturmamız gerekiyor. Hangi koşullarda üretim yapıyoruz? Bir taraftan Türkiye’de sulama problemleri, parçalanmış arazi, ekonomik manada örgütlenme problemleri, pazarlama problemleri gibi çeşitli problemler var. Bu şartlarda üreticimiz bunları yapıyor. İşte bizim de bakanlıklarımızla tarım sektörünün çatı örgütü olarak, Ziraat Odaları Birliği olarak yapmaya çalıştığımız budur. Bu sorunları ortadan kaldırmak… Sektörün ve üreticinin önünü açmak ve hedefimize ulaşmak... Bunun için büyük bir gayretin içindeyiz. Ancak her şeye rağmen tarımı gelişmiş ülkelerin yaptığı gibi bakanlıklarımızla, sivil toplum örgütlerimizle, meslek kuruluşlarımızla, paydaşlarımızla birlikte çalışarak, birlikte gayret göstererek sektörle alakalı bir sinerji bir ortak akıl yaratmak zorundayız. İşte bütün gayretimiz bununla alakalı.”

 

-“Rapor, Sakarya iline fayda getirecek”-

 

Sorunların çözümü noktasında iller bazında her ilin tarım potansiyelini çok iyi değerlendirmek gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, şöyle konuştu:

“Her ilin kendine özgü tarım potansiyeli var. Farklı sorunları var farklı çözüm yolları var. İşte Sakarya’dayız. Sakarya’nın da farklı tarım potansiyeli var. Ve sorunlarının farklı çözüm yolları var. Sorunların çözümü adına bugün hocamızın sunacağı tarım raporu, strateji raporu çok önemli. Bu raporlara Türkiye’nin her tarafında, her ilinde ihtiyaç var. Çünkü eğer biz üniversitelerle çiftçilerimizle tarım kurum ve kuruluşlarıyla iller bazında bu raporları oluşturamazsak bir hedefe ulaşma şansımızın olmadığını söyleyebilirim. Değerli hocalarımız Prof. Dr. İlkay Dellal, Prof. Dr. Gürsel Dellal, Araştırma Görevlisi İlknur Ünüvar, 4-5 ay Sakarya’da kaldılar. İlçe ilçe gezdiler. Bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde oldular. Tarım müdürlüklerimizle, Ziraat Odası başkanlarıyla, üretici birlikleriyle, çiftçilerimizle görüş alışverişinde bulundular. 232 sayfalık böyle bir rapor hazırladılar. Bu Türkiye’de pilot bir rapor ve çok önemli bir rapor. Sakarya ilimize fayda getireceği kanaatindeyim.

Sakarya ilinin avantajları, büyük bir tarım potansiyeli var. Fırsatlar ama Sakarya iliyle alakalı tehditler de var. Güçlü yanları, zayıf yanları var. Bütün bunlar geniş manada bu raporun muhtevasında bulunuyor. Sakarya ilimiz çok önemli bir il. Türkiye bitkisel üretimin yüzde 1,8’ini, hayvansal üretimin yüzde 1,5’ini karşılıyor. Bu ciddi bir rakamdır. Aşağı yukarı 4,5 milyar liralık bir hasılası var. Bu da ciddi bir rakamdır. Türkiye nüfusundaki payı yüzde 1,2. Yani nüfustaki payının üzerinde üretim yapıyor. Yeterli mi? Yeterli göremiyoruz. Sakarya’nın yağış rejimi Hollanda’nın yağış rejimiyle aynı... Mısırda dekara 1,5 tonu böyle sağlıyoruz.

 

-“Rapor yatırımcılar açısından da fevkalade önemli”-

 

İnanıyorum ki bu raporun yatırımcılar açısından da önemi var. Yatırımcılar burada böyle bir rapora ihtiyaç duyacaklar. Gerek kamu gerekse özel sektör yatırımcıları açısından da fevkalade önemli bir rapor. Bir rehber niteliğinde… Sakarya’nın tanıtımı açısından da fevkalade önemli… Bu raporun hayırlı olmasını diliyorum. Ve Türkiye’de ilk olduğunu düşünüyorum. İnşallah bunu bütün vilayetlerimize yayarız diye umut ediyorum.”

 

-“Rekabet şansı için anahtar kelime verimlilik,

verimliliğin anahtar kelimesi eğitimdir”-

 

Türkiye’nin gıda güvencesini sağlama ve dünya ticaretinde rekabet şansımızın artması açısından anahtar kelimenin verimlilik olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları söyledi:

“Türkiye, AB ortak tarım politikalarına uyum sağlama açısından hatta onun ötesinde Dünya Ticaret Örgütü kararlarına uyum sağlayabilmesi açısından anahtar kelime nedir? Verimliliktir. Verimlilik nasıl sağlanır derseniz? Kimi ‘sulama yatırımları’ der. Doğrudur. Kimi der ki ‘arazi parçalanmasının önlenmesi’. Doğrudur. Kimi der ki ‘destekleme politikaları’ o da doğru. Ama en kestirme yol nedir? Eğitim. Çiftçinin bilgiye ulaşmasıdır. Siz ne yaparsanız yapın çiftçiyi bilgiyle buluşturamadığınız takdirde hedeflere ulaşamazsınız. İşte bizde bunun bilinci içinde gerek Ziraat Odaları Birliği gerekse Odalarımız tabi en başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ve diğer bakanlıklarımızla yaptığımız eğitim çalışmaları sonucunda 427 bin civarında çiftçimize eğitim verdik. Bunun 174 bini kadın çiftçimiz. Bu rakam ciddi bir rakamdır. Yeterli mi? Değil. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin 4,5 milyon üyesi var. Biz milyonlara ulaşmak zorundayız. Bu manada bakanlığımızla da işbirliğimiz devam ediyor.

Daha önce Sakarya’ya bakanlarımızla birlikte geldik. Eğitim çalışmalarının sertifikalarını dağıttık. Türkiye’nin her tarafında bu çalışmalar devam ediyor. Ben bu çalışmada İl Tarım Müdürümüzü, personelini, Ziraat Odası Başkanlarımı kutluyorum. Çok değerli çalışmalar yapıyorlar. İnşallah bundan sonra da devam edecek.

Fuarlar da çok önemlidir. Geçen Tarım Bakanımız Fakıbaba’nın davetlisi olarak fuara gittik. Orada fuar açılışı yaptık. Fuarları da dolaşıyoruz. Ziraat Odalarımız 700 bine yakın çiftçimizi fuarlara taşıdı. Bunu milyonlara ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu, çiftçilerimizin yeni teknoloji ve bilgilerle buluşmaları adına bu çok önemlidir.

Ben bu raporun hazırlanmasında Valimize, milletvekillerimize özellikle teşekkür etmek istiyorum. Onlar bu raporu daha önce görmek istediler. Ankara’da bir toplantı yaptık. Kendilerine hocamız sunum yaptı. Görüşlerini aldık. İlgi ve alakaları için kendilerine teşekkür ediyorum. Yine İl Tarım Müdürlüğümüze, değerli Ziraat Odası Başkanlarımıza, sivil toplum örgütlerine ve görüşünü aldığımız değerli çiftçilerimize çok teşekkür ediyorum. Bu rapor toplantımızın ve çiftçi eğitimi sertifika dağıtım töreninin bölge, ülke çiftçimize hayırlar getirmesini niyaz ediyorum.”

 

-Sakarya Valisi Balkanlıoğlu-

 

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın faaliyetlerinin insan yaşamı adına çok önemli olduğunu söyledi.

Gıdanın, üretiminden sofralara gelinceye kadar ilerleyen tüm süreçlerin bakanlığın sorumluluğunda olduğunu ifade eden Balkanlıoğlu, "Tarım alanlarını daha fazla genişletmek mümkün değil. Bu nedenle verimi artırmak, bilinçli tarım yapmak ve çiftçilerin eğitimi son derece önemli" şeklinde konuştu.

Tarımın bilinçli yapılması, ucuza mal edilmesi, çok ürün alınması ve bunları yaparken bu gıdaların sağlıklı olmasının önemine vurgu yapan Balkanlıoğlu, "İnsan kendi mezarını dişleriyle kazar, diye bir laf var. Yediğimiz gıdalar bize şifa olmak yerine bazen sağlığı ve genetik yapıyı bozan riskler de taşıyor. Bu nedenle Bakanlığımız son derece önemli görevler yapıyor" dedi.

 

-Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Toçoğlu-

 

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan Zeki Toçoğlu, yaptığı konuşmada, TZOB tarafından Türkiye’de pilot çalışma sayılacak, Sakarya’daki mevcut durumu analiz eden, strateji belirleyen ve eylem planı içeren bir rapor hazırladığını belirtti. Ülkenin tarım ve yapılaşma konularında yoğun bir çalışma yürüttüğünü bildiren Toçoğlu, “raporları önemsiyoruz ancak bu raporların uygulanmasında ve imarlaşma konusundaki çalışmaların bir disiplin altına alınmasına çok büyük önem vermek gerekiyor. İhtiyaçlar belirlenmeli ve ihtiyaçlara göre planlamalar yapılmalı. Yoksa birtakım gelir düşüncesiyle yapılan çalışmalarla birçok güzelliğimizi ve bağlılığımızı kaybedeceğiz. Şehrimizin tarımına katkı sağlayan bu araştırma için Şemsi Bayraktar’a teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

 

-Sakarya İli Tarım Sektör Raporu-

 

Konuşmaların ardından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlkay Dellal, "Sakarya İli Tarım Sektör Raporu"nu sundu. 

TZOB tarafından Prof. Dr. İlkay Dellal başkanlığında Ankara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Gürsel Dellal, Araştırma Görevlisi İlknur Ünüvar’a hazırlatılan rapor, bütün yönleriyle Sakarya tarımını ele alıyor. Rapor, Sakarya’nın tanıtımı için bir kaynak, Türkiye tarımı için bir pilot çalışma niteliği taşıyor.

Rapor, mevcut durum, strateji, hedef ve eylem planını içeriyor.

 

-Rapor, kaynakları, sorunları, fırsatları, güçlü ve zayıf yönleri

tespit ediyor-

 

Sakarya Tarım Sektör Raporuyla, ildeki mevcut kaynakları, sorunları, fırsatları, güçlü ve zayıf yönleri tespit eden raporla, varsa engellerin analiz edilerek ortadan kaldırılması, ihtiyaçların belirlenmesi ve potansiyel kaynakların daha etkin kullanılmasına yönelik stratejilerin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Sakarya’da tarım sektörünün, diğer kurum, kuruluşların, özel sektör dâhil tüm paydaşların da görüşleri alınarak, katılımcı ve paylaşımcı bir anlayışla hazırlanan raporla, tarım sektörünün Sakarya iline ve ülke ekonomisine katkısının artırılması amaçlıyor.

Raporun sunumunun ardından, Bakan Fakıbaba, Genel Başkan Bayraktar, Vali Balkanlıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Toçoğlu, Sakarya AK Parti Milletvekili Üstün, Sakarya MHP Milletvekili Açba tarafından, Sakarya’da 2017 yılında çiftçi eğitimi alan çiftçilere sertifikaları verildi.

Törende, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba’ya Sakarya yöresine ait çeşitli ürünler takdim edildi. TZOB Genel Başkanı Bayraktar da Bakan Fakıbaba’ya plaket verdi.