-Ramazanın
ilk yarısında fiyatlar…
-TZOB
Genel Başkanı Bayraktar: “Ramazan
ayının ilk yarısında markette 35 üründen 20’sinin,
üreticide 31 üründen 25’in fiyatı artmadı veya azaldı”
-“Hem
market hem de üreticide fiyatı en fazla düşen ürünler kiraz
ve domates, fiyatı en fazla artan ürün ise kabak oldu”
-“Markette
sivri biber, patlıcan, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru
incir, süt, zeytinyağı, mısırözü yağıve maydanoz fiyatı
değişmedi”
-“Fiyatı
düşen ürünler ise markette, kiraz, domates, yumurta, yeşil
soğan, yeşil fasulye,marul, pirinç ve nohut, çilek, Antep
fıstığı ve kuru fasulye oldu”
-“Kabak,
salatalık, kuru soğan, tavuk eti, kuzu eti, limon, havuç, kırmızı
mercimek, dana eti, yeşil mercimek, patates, toz şeker, elma,
fındık ve ayçiçeği yağı market fiyatlarında artış görüldü”
-“Ramazan
ayının ilk yarısında üretici fiyatlarındaki artış çok sınırlı
kaldı. 31 üründen sadece 6’sında fiyat arttı. Buna rağmen,
bu durum tüketiciye yeterince yansımadı”
-“Üreticide
kabak, salatalık ve
sivri biberdeki fiyat artışında ürün gelişiminden kaynaklı olarak hasat edilen ürün miktarındaki azalma etkili oldu. Havuçta ise arzdaki daralma fiyatlara yansıdı”
-“Hava sıcaklıklarındaki yükselişle birlikte hasat edilen ürün miktarının artmasına bağlı olarak kiraz, domates, çilek, yeşil soğan, patlıcan, yeşil fasulyede fiyat düşüşleri yaşandı. Patateste Adana’da sökümlerin hızlanması fiyatları düşürdü”
-“Küçükbaş et üretimdeki azalmanın fiyatlara etki ettiği, fiyatları yukarı yönlü bir seyre zorladığı görülüyor. Bu durum koyun ve keçi eti üretimine de önem vermemiz gerektiğini göstermektedir”
Ankara –11.06.2017 - Türkiye Ziraat Odaları
Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan ayının ilk yarısında
markette 35 üründen 20’sinin, üreticide 31 üründen 25’in fiyatı artmadı veya azaldığını
bildirerek, “markette 9 üründe fiyat değişmezken, 15 üründe fiyat artışı,11
üründe fiyat azalışı, üreticide 15 üründe fiyat değişmezken, 6 üründe fiyat
artışı, 10’unda ise fiyat azalışı oldu. Hem market hem de üreticide fiyatı en
fazla düşen ürünler kiraz ve domates, fiyatı en fazla artan ürün ise kabak oldu”
dedi.
Bayraktar, Ramazan öncesi 26 Mayıs 2017
tarihinde düzenlediği basın toplantısında, Ramazan ayı boyunca piyasaların
nabzını tutacaklarını ve yapılan çalışmaları paylaşıp, üretici ve tüketici
fiyatlarını kamuoyunun dikkatine sunacaklarını söylediğini kaydetti. Ramazan
boyunca fiyatları takip etmeye devam edeceklerini bildiren Bayraktar, Ramazan
ayı sonunda tespitlerini basın toplantısıyla açıklayacaklarını belirtti.
Bu çerçevede Ramazan ortasında da fiyatları
aldıklarını ve fiyatlarda çok büyük oynamalar görülmediğini tespit ettiklerini
vurgulayan Bayraktar, halkı daha çok ilgilendiren market fiyatlarına
bakıldığında, sivri biber, patlıcan, kuru kayısı, kuru üzüm,kuru incir, süt,
zeytinyağı, mısırözü yağı ve maydanozda fiyatların değişmediğinin görüldüğünü
bildirdi.
Makette fiyat düşüşünün yüzde 38,48 ile en
fazla kirazda meydana geldiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Kirazdaki fiyat düşüşünü yüzde 27,66 ile
domates, yüzde 10 ile yumurta, yüzde 5,29 ile yeşil soğan, yüzde 5,12 ile yeşil
fasulye, yüzde 3,91 ile marul, yüzde 3,35 ile pirinç ve nohut, yüzde 2,48 ile
çilek, yüzde 1,47 ile Antep fıstığı, yüzde 0,57 ile kuru fasulye izledi.
Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 23,35
ile kabakta görüldü. Kabaktaki fiyat artışını yüzde 15,49 ile salatalık, yüzde
10,91 ile kuru soğan, yüzde 4,68 ile tavuk eti, yüzde 4,27 ile kuzu eti, yüzde
4,12 ile limon, yüzde 3,97 ile havuç, yüzde 3,96 ile kırmızı mercimek, yüzde
3,66 ile dana eti, yüzde 3,59 ile yeşil mercimek, yüzde 2,07 ile patates, yüzde
1,79 ile toz şeker, yüzde 1,28 ile elma, yüzde 1,25 ile iç fındık, yüzde 0,97
ile ayçiçeği yağı takip etti.”
-Ramazan
ayının ilk yarısında üretici fiyatları-
Ramazan ayının ilk yarısında üretici
fiyatlarında, marul, maydanoz, limon, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı
mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, Antep
fıstığı, süt ve zeytinyağında değişim olmazken, kirazın yüzde 18,18 azalmayla fiyatı
en fazla düşen ürün olduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Kirazdaki fiyat düşüşünü yüzde 17,81 ile
domates, yüzde 17,54 ile patates, yüzde 15,67 ile çilek, yüzde 11,11 ile yeşil
soğan, yüzde 10,38 ile iç fındık, yüzde 10,26 ile patlıcan, yüzde 9,09 ile kuru
soğan ve yumurta, yüzde 2,96 ile yeşil fasulye izledi.
Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 25ile
kabakta görüldü. Kabaktaki fiyat artışını yüzde 18,83 ile havuç, yüzde 17,09
ile salatalık, yüzde 9,40 ile sivri biber, yüzde 5,62 ile kuzu eti, yüzde 2,10
ile dana eti takip etti.”
Bayraktar, Ramazan ayının ilk yarısında
üretici fiyatlarındaki artışın çoksınırlı kaldığını, 31 üründen sadece 6’sında
fiyat arttığını,buna rağmen, bu durumun tüketiciye yeterince yansımadığını
bildirdi.
-Fiyat
değişimlerinin nedenleri-
Ramazan ayının ilk yarısında üretici
fiyatlarında en fazla fiyat artışının kabakta görüldüğünü, kabağın yanı sıra havuç,
salatalık, sivri biber, kuzu eti ve dana etinde fiyat artışları yaşandığını
vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Üreticide en fazla fiyat artışı kabakta meydana
geldi. Kabağın yanı sıra salatalık ve sivri biberdeki fiyat artışında ürün
gelişiminden kaynaklı olarak hasat edilen ürün miktarındaki azalma etkili oldu.
Havuçta ise arz depolardaki üründen sağlanıyor. Arzdaki daralma fiyatlara
yansıdı.
2014 yılında 1 milyon
ton olan kırmızı et üretimi, 2015’de 1 milyon 150 bin tona ulaştı. 2016’da 1
milyon 170 bin tonu aştı. Yıllık bazda 2015 yılında yüzde 14, 2016’da ise yüzde
2,1 büyüyen kırmızı et üretimi, bu yılın Ocak-Mart döneminde yüzde 2,3 küçüldü.
Bu küçülmede özellikle koyun, keçi eti üretimindeki daralma etkili oldu. 2017
yılının ilk çeyreği olan Ocak-Mart döneminde sığır eti üretimi değişmezken,
koyun eti üretimi yüzde 10, keçi eti üretimi yüzde 38,3 geriledi. Küçükbaş et
üretimdeki azalmanın fiyatlara etki ettiği, fiyatları yukarı yönlü bir seyre
zorladığı görülüyor. Bu durum koyun ve keçi eti üretimine de önem vermemiz
gerektiğini göstermektedir. Türkiye’nin büyükbaş hayvan eti üzerindeki baskının
hafifletilmesi açısından özellikle küçükbaş hayvancılığa ağırlık vermesi
gerekmektedir. Küçükbaş hayvancılık Anadolu coğrafyasına çok uygundur. Zaten
kırmızı ette, sığır etinin en önemli ikamesi koyun, keçi etidir.
Fiyatı düşen ürünlere baktığımızda hava
sıcaklıklarındaki yükselişle birlikte hasat edilen ürün miktarının artmasına
bağlı olarak kiraz, domates, çilek, yeşil soğan, patlıcan, yeşil fasulyede
fiyat düşüşleri yaşandı. Patateste Adana’da sökümlerin hızlanması fiyatları
düşürdü.”
23 Mayıs ve 9 Haziran 2017 tarihlerinde seçilmiş ürünlerde market ve
üretici fiyatları ve fiyat değişimleri şöyle:
Seçilmiş ürünlerde Ramazan
öncesi ve Ramazan ortası market fiyatları ve değişim oranları:
Market |
23 Mayıs 2017 |
9 Haziran 2017 |
9 Haziran 2017/ 23 Mayıs 2016 |
Ürünler |
Ramazan Öncesi Market
Fiyatı (TL/Kg) |
Ramazan Ortası Market
Fiyatı (TL/Kg) |
Ramazan Öncesine Göre Değişim (Yüzde) |
Kabak |
1,89 |
2,34 |
23,35 |
Salatalık |
1,74 |
2,02 |
15,49 |
Kuru soğan |
1,40 |
1,55 |
10,91 |
Tavuk eti |
7,83 |
8,20 |
4,68 |
Kuzu eti |
49,18 |
51,28 |
4,27 |
Limon |
4,96 |
5,16 |
4,12 |
Havuç |
2,27 |
2,36 |
3,97 |
Kırmızı mercimek |
6,81 |
7,08 |
3,96 |
Dana eti |
44,58 |
46,22 |
3,66 |
Yeşil mercimek |
8,70 |
9,01 |
3,59 |
Patates |
2,10 |
2,15 |
2,07 |
Toz şeker |
4,14 |
4,21 |
1,79 |
Elma |
4,15 |
4,21 |
1,28 |
Fındık (iç) |
53,79 |
54,46 |
1,25 |
Ayçiçek yağı |
7,72 |
7,79 |
0,97 |
Sivri Biber |
2,29 |
2,29 |
0,00 |
Patlıcan |
2,31 |
2,31 |
0,00 |
Kuru kayısı |
29,90 |
29,90 |
0,00 |
Kuru üzüm |
12,93 |
12,93 |
0,00 |
Kuru incir |
24,26 |
24,26 |
0,00 |
Süt (litre) |
3,66 |
3,66 |
0,00 |
Zeytinyağı |
26,42 |
26,42 |
0,00 |
Mısırözü yağı |
8,37 |
8,37 |
0,00 |
Maydanoz (adet) |
0,99 |
0,99 |
0,00 |
Kuru fasulye |
9,26 |
9,21 |
-0,57 |
Antep fıstığı |
60,41 |
59,52 |
-1,47 |
Çilek |
5,63 |
5,49 |
-2,48 |
Nohut |
11,84 |
11,44 |
-3,35 |
Pirinç |
5,97 |
5,77 |
-3,35 |
Marul (adet) |
2,16 |
2,08 |
-3,91 |
Yeşil Fasulye |
4,55 |
4,31 |
-5,12 |
Yeşil soğan (kg) |
3,15 |
2,98 |
-5,29 |
Yumurta |
0,37 |
0,33 |
-10,00 |
Domates |
3,58 |
2,59 |
-27,66 |
Kiraz |
13,01 |
8,00 |
-38,48 |
Seçilmiş ürünlerde Ramazan
öncesi ve Ramazan ortası üretici fiyatları ve değişim oranları:
Üretici Fiyatları |
23 Mayıs 2017 |
9 Haziran 2017 |
9 Haziran 2017/ 23 Mayıs 2016 |
Ürünler |
Ramazan Öncesi Üretici Fiyatı
(TL/Kg) |
Ramazan Ortası Üretici
Fiyatı (TL/Kg) |
Ramazan Öncesine Göre Değişim (Yüzde) |
Kabak |
0,55 |
0,69 |
25,00 |
Havuç |
0,77 |
0,92 |
18,83 |
Salatalık |
0,50 |
0,58 |
17,09 |
Sivri Biber |
0,67 |
0,73 |
9,40 |
Kuzu eti |
32,94 |
34,79 |
5,62 |
Dana eti |
27,62 |
28,20 |
2,10 |
Marul (adet) |
0,54 |
0,54 |
0,00 |
Maydanoz (adet) |
0,25 |
0,25 |
0,00 |
Limon |
2,00 |
2,00 |
0,00 |
Elma |
0,67 |
0,67 |
0,00 |
Kuru fasulye |
4,08 |
4,08 |
0,00 |
Nohut |
4,79 |
4,79 |
0,00 |
Kırmızı mercimek |
2,77 |
2,77 |
0,00 |
Yeşil mercimek |
3,48 |
3,48 |
0,00 |
Pirinç |
2,40 |
2,40 |
0,00 |
Kuru kayısı |
6,00 |
6,00 |
0,00 |
Kuru üzüm |
3,75 |
3,75 |
0,00 |
Kuru incir |
6,50 |
6,50 |
0,00 |
Antep fıstığı |
29,00 |
29,00 |
0,00 |
Süt (litre) |
1,07 |
1,07 |
0,00 |
Zeytinyağı |
12,30 |
12,30 |
0,00 |
Yeşil Fasulye |
1,80 |
1,75 |
-2,96 |
Yumurta |
0,22 |
0,20 |
-9,09 |
Kuru soğan |
0,55 |
0,50 |
-9,09 |
Patlıcan |
0,85 |
0,77 |
-10,26 |
Fındık (iç) |
21,20 |
19,00 |
-10,38 |
Yeşil soğan (kg) |
1,35 |
1,20 |
-11,11 |
Çilek |
3,00 |
2,53 |
-15,67 |
Patates |
0,95 |
0,78 |
-17,54 |
Domates |
1,17 |
0,96 |
-17,81 |
Kiraz |
5,50 |
4,50 |
-18,18 |
Not: Market fiyatları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Mersin illerinden
derlenen ortalama fiyatlardır. Üretici fiyatları ise ürünlere göre önemli
üretim merkezlerinden derlenmektedir. Dana eti, kuzu eti, Antep fıstığı ve iç
fındık fiyatları serbest piyasa fiyatlarıdır.