-Ramazan’da
üretici ve market fiyatları…
-TZOB
Genel Başkanı Bayraktar:
-“Üretici ve market fiyatları arasındaki fark yüzde 444,36 ile en fazla salatalıkta görüldü. Salatalık 5,4 kat, kuru kayısı 4,6, kabak 4,2, kuru incir 4, süt 3,8, yeşil mercimek 3,7 kat fazlaya tüketiciye satıldı”
-“Ramazan ayının ikinci yarısında, markette 5 üründe fiyat değişmezken, 17 üründe fiyat azalışı,14 üründe ise fiyat artışı oldu”
-“Üreticide 16 üründe fiyat değişmezken, 9 üründe fiyat azalışı, 3 üründe ise fiyat artışı görüldü”
-“Fiyatı markette ve üreticide en fazla düşen ürün salatalık, fiyatı en fazla artan ürünler markette Antep fıstığı, üreticide ise kuru soğan oldu”
-“Üretici market fiyatları arasındaki makasta sorun devam ediyor. Bu zinciri kısaltmanın yolu belli. Buradan Tarım ve Orman Bakanlığımıza sesleniyorum. Gelin beraber çalışalım bu işin planlamasını yapalım”
-“Ziraat Bankası’nın, yüzde 16’ya çıkarılan daha sonra yüzde 14,25’e çekilen tarımsal kredi faiz oranı tekrar yüzde 11’e indirilmelidir”
-“Pamuktaki verim sınırlamasına, üreticilerimizin ve odalarımızın itirazı var, eski sisteme dönülmesini arzu ediyorlar”
-“Çiğ sütte üreticinin eline geçmesi gereken fiyat litrede 2 lira 60 kuruş olmalıdır. 25 kuruş olan süt teşvik primi uygulaması devam etmelidir”
Ankara – 31.05.2019 - Türkiye Ziraat Odaları
Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici market fiyatları
arasındaki makasta sorunun devam ettiğini bildirerek, “Bazı ürünlerde üretici
bazında fevkalade ucuzlama var. Tarlada bu ürün ucuzlamış ama market fiyatlarına
baktığımızda bunun yansımadığını görüyoruz. Burada bütün mesele, bu zinciri kısaltamıyoruz.
Bu zinciri kısaltmanın yolu belli. Buradan Tarım ve Orman Bakanlığımıza
sesleniyorum. Gelin beraber çalışalım. Türkiye’nin her ilçesinde, her yerinde
teşkilatımız var ve bu teşkilatımız fevkalade güçlü. Gelin beraber çalışalım bu
işin planlamasını yapalım” dedi.
Şemsi Bayraktar, düzenlediği basın
toplantısında, Ramazan ayının ikinci yarısında markette 36, üreticide 28 ürünü
takip ettiklerini bildirerek, “markette 5 üründe fiyat değişmezken, 17 üründe
fiyat azalışı,14 üründe ise fiyat artışı, üreticide 16 üründe fiyat
değişmezken, 9 üründe fiyat azalışı, 3 üründe ise fiyat artışı görüldü. Fiyatı
markette ve üreticide en fazla düşen ürün salatalık, fiyatı en fazla artan
ürünler markette Antep fıstığı, üreticide ise kuru soğan oldu” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Ramazan
ayının ikinci yarısındaki üretici ve tüketici fiyatlarını değerlendirdi.
Şemsi
Bayraktar, market fiyatlarında, 15 Mayıs 2019- 29 Mayıs 2019 tarihleri arasında
geçen 14 günlük süreçte, kuru fasulye, nohut, kuru incir, fındık ve zeytinyağı fiyatlarının değişmediğinin görüldüğünü
bildirdi.
Markette fiyat
düşüşünün yüzde 44,39 ile en fazla salatalıkta meydana geldiğine dikkati çeken
Bayraktar, şunları kaydetti:
“Salatalıktaki fiyat düşüşünü yüzde
39,43 ile sivri biber, yüzde 36,70 ile domates izledi. Fiyat düşüşü patateste
yüzde 32,11, kabakta yüzde 29,56, patlıcanda yüzde 23,53, havuçta yüzde 15,71,
marulda yüzde 13,40, yumurtada yüzde 12,20, yeşil soğanda yüzde 10,29 oldu.
Markette en
fazla fiyat artışı ise yüzde 9,10 ile Antep fıstığında oldu. Antep fıstığındaki fiyat artışını yüzde
6,17 ile kuru üzüm, yüzde 5,43 ile süt takip etti. Fiyat artışı limonda yüzde
4,63, maydanozda yüzde 3,72, tavuk etinde yüzde 3,01, yeşil mercimekte yüzde
2,95, kuru kayısıda yüzde 2 düzeyinde gerçekleşti.”
-Ramazan
ayının ikinci yarısında üretici fiyatları-
Ramazan ayının ikinci yarısında üretici
fiyatlarında, kuru kayısı, havuç, marul, maydanoz, limon, elma, kuru fasulye,
nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru incir, fındık, Antep
fıstığı, zeytinyağı ve süt fiyatlarında değişim olmazken, fiyat düşüşünün
üreticide 67,5 ile en fazla salatalıkta görüldüğünü
belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Salatalıktaki fiyat düşüşünü yüzde 51,61
ile patates, yüzde 44,50 ile domates takip etti. Bu ürünleri, yüzde 44,40 ile
patlıcan, yüzde 43,75 ile sivri biber, yüzde 40,52 ile kabak, yüzde 10,27 ile
yeşil soğan, yüzde 7,46 ile yumurta izledi.
Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 5,56 ile kuru soğanda meydana geldi. Kuru
soğandaki fiyat artışını yüzde 3,45 ile kuru üzüm, yüzde 0,29 ile kuzu eti
takip etti.”
-Üretici
market fiyat farkı-
Ramazan ayının
sonuna geldiğimiz ortamda üretici ve market fiyatları arasındaki
farkın yüzde 444,36 ile en fazla salatalıkta görüldüğüne dikkati çeken
Bayraktar, şöyle devam etti:
“Salatalıktan
sonra fiyat farkı sırasıyla, kuru kayısıda yüzde 360,39, kabakta yüzde 316,23,
kuru incirde yüzde 299,78, sütte yüzde 279,33, yeşil mercimekte yüzde 268,19
oldu.
Salatalık 5,4 kat, kuru kayısı 4,6, kabak 4,2, kuru incir 4, süt 3,8,
yeşil mercimek 3,7 kat fazlaya tüketiciye satıldı.
Üreticide 43 kuruş olan salatalığı
tüketici markette 2 lira 36 kuruşa, 8 lira 50 kuruş olan kuru kayısıyı 39 lira
13 kuruşa, 58 kuruş olan kabağı 2 lira 39 kuruşa, 15 liraya olan kuru inciri 59
lira 97 kuruşa, 1 lira 79 kuruş olan sütü 6 lira 79 kuruşa, 2 lira 40 kuruşa olan
yeşil mercimeği 8 lira 84 kuruşa alabildi.”
-Fiyat
değişimlerinin nedenleri-
Fiyat düşüşlerinde artan hava sıcaklığının
etkili olduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Fiyatı düşen
ürünlere baktığımızda, artan hava sıcaklıkları ile birlikte olgunlaşmanın
hızlanmasına bağlı olarak hasat edilen ürün miktarındaki artış başta salatalık
olmak üzere domates, patlıcan, sivri biber, kabak gibi ürünlerde fiyatların
düşmesine neden oldu.
Patateste, Çukurova bölgemizin yanı sıra
hasadın başladığı Ödemiş’te de, ani bastıran sıcaklıkla birlikte sökümün
hızlanması fiyatlarda düşüşe yol açtı. Yeşil soğanda da hasat edilen ürün
miktarındaki artış fiyatlara yansıdı. Kuru soğanda Çukurova bölgesinde hasat
edilen ürün miktarının azalmaya başlaması fiyat artışında etkili oldu. Kuru
üzümde arzdaki daralma fiyatlarda artışa yol açtı. Irak’a yönelik ihracatta
yaşanan sıkıntı yumurta fiyatlarını düşürdü.”
-Bakanlığa çağrı-
Üretici market fiyatları arasındaki makasta sorunun devam ettiğini
belirten Bayraktar, “Bazı ürünlerde üretici bazında fevkalade ucuzlama var. Tarlada bu ürün
ucuzlamış ama market fiyatlarına baktığımızda bunun yansımadığını görüyoruz.
Burada bütün mesele bu zinciri kısaltamıyoruz. Bunun yolu da belli. Muhakkak
suretle bizim örgütlenme noktasında bir mesafe almamız lazım. Türkiye’de
ekonomik örgütleri güçlü hale getirmemiz lazım. Bu işin planlamasını yapmamız
lazım. Buradan Tarım ve Orman Bakanlığımıza da sesleniyorum. Gelin beraber
çalışalım. Türkiye’nin her ilçesinde, her yerinde teşkilatımız var ve bu
teşkilatımız fevkalade güçlü. Beraber çalışalım ve bunun planlamasını birlikte
yapalım. Bir taraftan üretici örgütleri devrede olacak, bir taraftan da
planlamayla beraber götürmemiz lazım. Üretici örgütlerinin de bugünkü yapısıyla
bu meseleye çözüm bulması mümkün değil. Onların da idari ve mali yönden daha
güçlü hale gelmesi, daha fonksiyonel olması çok önemli” diye konuştu.
Üretici
fiyatlarında, arz yoğunluğuna bağlı olarak bazı ürünlerde fiyat düşüşü görülse
de, 2018
Nisan ayından itibaren kurlardaki ve enflasyondaki artış girdi fiyatlarını ve
dolasıyla üretim maliyetlerini yükselttiğini belirten Bayraktar, “Çiftçimizi
tarlada tutmak istiyorsak gübre, mazot, ilaç, tohum, sulama ücreti, elektrik,
yem gibi girdi fiyatları makul düzeylere çekilmelidir. Destekler
artırılmalıdır. Ziraat Bankası’nın, yüzde 16’ya çıkarılan daha sonra yüzde
14,25’e çekilen tarımsal kredi faiz oranı tekrar yüzde 11’e indirilmelidir”
diye konuştu.
-“Üreticilerimiz ve odalarımız eski
sisteme dönülmesini arzu ediyor”
Pamuktaki verim
sınırlamasına da dikkat çeken Bayraktar, “Bildiğiniz gibi pamukta prim desteği kilogram
başına 80 kuruştur. Uydu tabanlı parsel tanımlama modeline göre, çiftçimiz
ürettiği pamuğun tamamı için prim desteği alıyordu.
Şimdi dekar başına 500
kilogram verim sınırlaması getirdiler. Çiftçimiz dekarda 700-800 kilogram pamuk
da üretse 500 kilogram üzerinden prim desteği alacak.
Pamuktaki verim sınırlamasına, üreticilerimizin ve odalarımızın itirazı
var eski sisteme dönülmesini arzu ediyorlar. Çiftçimiz
daha az primle yetinmek zorunda kalacaktır. Ülkemizin pamuk açığı verdiği
unutulmamalı, pamuk üretimi desteklenmeli, kimi yıllar 2 milyar dolarlara varan
ithalata son verilmelidir. Bunun için de bu düzenlemenin değiştirilmesini talep
ediyoruz” ifadelerini kullandı.
1 Haziran’ın Dünya Süt Günü
olarak kutlandığını da hatırlatan Bayraktar konuşmasında, süt üreticilerinin
sorunlarına da dikkat çekti.
Bayraktar, şunları söyledi:
“Ulusal Süt Konseyi’nin 1
Mayıs–31 Aralık 2019 tarihleri için açıkladığı geçerli süt fiyatı 2.00 lira.
Ancak ne yazık ki üreticimizin sattığı çiğ sütten eline geçen ortalama 1.79
lira. Bu fiyatın altında süt satan üreticilerimiz de var. Çiğ sütte tavsiye fiyatı,
üretimin sürdürülebilmesi için 1,5 süt/yem paritesi dikkate alınarak
artırılmalıdır. Damızlık hayvanların kesime gitmesinin önlenmesi için bunu
yapmak zorundayız. Üreticinin eline geçmesi gereken fiyat litrede 2 lira 60 kuruş
olmalıdır. Bu sağlanmadığı takdirde,
üreticinin yeterli gelir elde etmesi ve sürdürülebilirliği sağlamak mümkün
olamayacaktır. 25 kuruş olan süt teşvik primi uygulaması devam etmelidir. Prim
miktarı her yıl düzenli olarak artırılmalıdır. Yemde fiyatların düşürülmesi için girişimde bulunulmalı,
üreticiye yem desteği verilmelidir.”
-Sorulara yanıtlar-
Bayraktar, bir basın mensubunun, üretici ve
market fiyatları arasındaki farkın salatalıkta yüzde 444,36’a ulaşmasının
nedenini sorması üzerine, şu cevabı verdi:
“Marketlerde
de fiyatın düşmüş olduğunu görüyoruz. Üreticide yüzde 70 civarında düşmüşse
marketlerde yüzde 44 civarında düşmüş. Dolayısıyla düşüş marketlere yansımamış.
Elbette bunun nakliyesi var, firesi var, soğuk hava zinciri ile nakledemiyor
olmamız da bir problem. Brandalarla naklediyoruz. Dolayısıyla, örnek olarak
söylüyorum; Antalya’dan Ankara’ya gelene kadar üründe bir bozulma meydana
geliyor. Öte yandan salatalık stoğa müsait bir mal da değil. Bir miktar kayıplar
meydana geliyor. Bu nedenle bir miktar fire gayet normal ama 5 kat normal
değil. 3 kata kadar tolere edilebilir. Üreticide 44 kuruşsa, markette 1 lira 50
kuruş olsun. Ama 2 lira olmaz. Bu durum spekülasyonu gösteriyor.
Orada üretici
örgütü olsa ne olur? Alır, kendi nakliyesiyle alır. Hatta hallerde üretici
birliklerine yer verilmesini istiyoruz. Tarladan alır frigofrig araçlarla
getirir hale. Halde kendisi satışa arz eder. Ne olur bu ürün? 1 lira olur, 1
lira 25 kuruş olur, fazla olmaz. Bizim söylemeye çalıştığımız bu. Bunu başaran
ülkeler böyle yapmış. Üretici örgütleri marifetiyle yapmış.
Asıl problemimiz
de planlama da yapamıyoruz. Üretim planlaması yok. Bir bakıyorsunuz domates
üretimi artmış bu sene. Kimse domates ekmiyor. Seneye domates para ediyor,
herkes domates ekiyor. Bu sürdürülebilir bir şey değil. Planlama yapmak
gerekiyor. Hayvansal ürünler de bitkisel ürünler de dahil olmak üzere bütün
ürünler de meyve sebze dahil olmak üzere bir planlama yapılması gerektiğini
ifade ediyoruz. Tarım Bakanlığı ile de birlikte çalışmaya hazırız. Türkiye’nin
her tarafında, bütün ilçelerde örgütlerimiz var. Odalarımızda 450 Ziraat Mühendisimiz,
2 bin 700 personelimiz var. Dolayısıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile böyle bir
çalışmaya hazırız. Planlama bu ülke için şart.”
Bayraktar, “14
günlük süre içinde Antep fıstığı ile kuru soğanın da fiyatı artmış ne düşünüyorsunuz?”
şeklindeki bir soru üzerine, şöyle konuştu:
“Bir kısmı
düştü, niye havalar ısındı dolayısıyla biraz erken olgunlaştı ürünler. Tarla
ürünleri de devreye girdi. Şu anda sadece seralara bağlı değiliz. Dolayısıyla
bu doğal. Bazılarında da stoklarda azalma meydana geldi. Stoklarda azalmaya
bağlı olarak da bazı ürünlerde yükselişler meydana geliyor. Bunları da gayet
doğal karşılamak gerekiyor.
Fıstıktaki
artış bayramla ilişkili olabilir. Tatlıda tercih ediliyor. Bugünlerde talep
artmış olabilir. Serbest piyasa ekonomisi arz talebe göre çalışıyor. Dolayısıyla
talebin arttığı zaman siz yeterli üretimi piyasaya arz edemiyorsanız bu fiyat
yükselmeleri her zaman olacaktır. Üretim de eskiye göre yüzde 58 azalmış. Asıl
yükselme yüzde 58 üretim düşüşüyle alakalı. Üretim düşüşü periyodisiteye
bağlıdır. Seneye artış olur. Dolayısıyla bu sene yüksek olan fiyatlar seneye de
düşük olur. Arz talep dengesi arz lehinde bozulduğunda düşüyor.”
Seçilmiş ürünlerde 29 Mayıs
2019 tarihi itibarıyla ortalama üretici, hal, pazar ve market fiyatları ve
fiyat farkları:
Ürünler |
Üretici |
Hal |
Pazar |
Market |
Hal/Üretici |
Pazar/Üretici |
Market/Üretici |
|
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyat Farkı
(Yüzde) |
Fiyat Farkı
(Yüzde) |
Fiyat Farkı
(Yüzde) |
Salatalık |
0,43 |
1,13 |
1,97 |
2,36 |
160,77 |
353,85 |
444,36 |
Kuru
kayısı |
8,50 |
- |
27,25 |
39,13 |
- |
220,59 |
360,39 |
Kabak |
0,58 |
1,04 |
1,67 |
2,39 |
80,87 |
189,86 |
316,23 |
Kuru
incir |
15,00 |
- |
50,00 |
59,97 |
- |
233,33 |
299,78 |
Süt
(litre) |
1,79 |
- |
- |
6,79 |
- |
- |
279,33 |
Yeşil
mercimek |
2,40 |
4,50 |
8,80 |
8,84 |
87,50 |
266,67 |
268,19 |
Nohut |
3,16 |
5,50 |
11,80 |
11,62 |
74,05 |
273,42 |
267,62 |
Domates |
1,11 |
1,86 |
2,92 |
3,67 |
67,57 |
162,76 |
230,33 |
Kırmızı
mercimek |
2,11 |
4,00 |
6,50 |
6,78 |
89,57 |
208,06 |
221,55 |
Elma |
1,52 |
2,80 |
3,67 |
4,81 |
84,21 |
141,23 |
216,48 |
Yeşil
Fasulye |
2,38 |
4,54 |
5,25 |
7,30 |
91,16 |
121,05 |
207,27 |
Sivri
Biber |
1,20 |
1,96 |
3,17 |
3,43 |
63,33 |
163,89 |
185,65 |
Patlıcan |
1,61 |
2,33 |
3,40 |
4,60 |
44,50 |
110,85 |
185,48 |
Kuru
fasulye |
4,67 |
8,60 |
10,00 |
12,49 |
84,15 |
114,13 |
167,45 |
Maydanoz
(adet) |
0,60 |
0,84 |
1,25 |
1,60 |
40,00 |
108,33 |
166,22 |
Kiraz |
5,75 |
7,6 |
12,33 |
14,89 |
32,17 |
114,49 |
158,90 |
Antep
fıstığı |
35,00 |
- |
70,00 |
89,96 |
- |
100,00 |
157,03 |
Zeytinyağı |
14,50 |
- |
|
35,51 |
- |
- |
144,90 |
Marul
(adet) |
1,34 |
2,36 |
2,70 |
3,25 |
76,56 |
102,00 |
143,44 |
Patates |
1,50 |
2,26 |
3,08 |
3,35 |
50,67 |
105,56 |
123,04 |
Çilek |
5,25 |
5,38 |
8,67 |
11,36 |
2,38 |
65,08 |
116,47 |
Limon |
4,00 |
4,80 |
5,80 |
8,32 |
20,00 |
45,00 |
107,96 |
Ispanak |
2,50 |
3,50 |
4,08 |
5,18 |
40,00 |
63,33 |
107,24 |
Yeşil
soğan (kg) |
2,62 |
3,10 |
4,13 |
5,36 |
18,32 |
57,44 |
104,58 |
Fındık
(iç) |
36,00 |
- |
54,00 |
73,31 |
- |
50,00 |
103,64 |
Şeftali |
5,00 |
6,80 |
8,33 |
10,14 |
36,00 |
66,67 |
102,83 |
Karpuz |
2,06 |
3,17 |
3,13 |
3,92 |
53,72 |
51,70 |
90,32 |
Kuru
üzüm |
12,00 |
- |
20,33 |
22,80 |
- |
69,44 |
89,99 |
Pirinç |
4,00 |
6,50 |
7,10 |
7,28 |
62,50 |
77,50 |
81,88 |
Yumurta |
0,27 |
- |
0,75 |
0,48 |
- |
174,73 |
75,82 |
Kuru
soğan |
1,90 |
2,44 |
2,96 |
3,22 |
28,42 |
55,70 |
69,68 |
Kuzu
eti |
41,20 |
- |
- |
67,72 |
- |
- |
64,37 |
Dana
eti |
31,19 |
- |
- |
50,41 |
- |
- |
61,62 |
Beyaz
peynir (kg) |
|
|
|
29,25 |
|
|
|
Kaşar
peyniri (kg) |
|
|
|
36,96 |
|
|
|
Yoğurt
(kg) |
|
|
|
7,28 |
|
|
|
Tereyağ
(kg) |
|
|
|
48,97 |
|
|
|
Mısırözü
yağı |
- |
- |
- |
10,49 |
- |
- |
- |
Ayçiçek
yağı |
- |
- |
- |
10,06 |
- |
- |
- |
Tavuk
eti |
- |
- |
- |
15,50 |
- |
- |
- |
Toz
şeker |
- |
- |
- |
5,18 |
- |
- |
- |
Not: Hal, pazar ve market
verileri İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Mersin illerinden
derlenen ortalama fiyatlardır. Üretici fiyatları ise ürünlere göre önemli
üretim merkezlerinden derlenmektedir. Pirinç (Osmancık), kuru fasulye, nohut,
kırmızı ve yeşil mercimek için belirtilen hal fiyatları toptan satış
fiyatlarıdır. Dana eti, kuzu eti, Antep fıstığı ve fındık fiyatı serbest
piyasa fiyatıdır. Dana eti ve kuz eti market fiyatları kuşbaşı fiyatıdır.
Seçilmiş ürünlerde market
fiyatlarındaki Ramazan ortasına göre değişim oranları:
Market |
24
Nisan 2019 |
15
Mayıs 2019 |
29
Mayıs 2019 |
29 Mayıs 2019/15 Mayıs
2019 |
Ürünler |
Ramazan Öncesi
Market Fiyatı (TL/Kg) |
Ramazan Ortası
Market Fiyatı (TL/Kg) |
Ramazan Sonu
Market Fiyatı (TL/Kg) |
Değişim (Yüzde) |
Antep
fıstığı |
81,13 |
82,46 |
89,96 |
9,10 |
Kuru
üzüm |
21,97 |
21,47 |
22,80 |
6,17 |
Süt
(litre) |
5,50 |
6,44 |
6,79 |
5,43 |
Limon |
6,54 |
7,95 |
8,32 |
4,63 |
Maydanoz
(adet) |
1,61 |
1,54 |
1,60 |
3,72 |
Tavuk
eti |
14,27 |
15,05 |
15,50 |
3,01 |
Yeşil
mercimek |
9,17 |
8,58 |
8,84 |
2,95 |
Kuru
kayısı |
38,93 |
38,36 |
39,13 |
2,00 |
Toz
şeker |
5,08 |
5,08 |
5,18 |
1,97 |
Beyaz
peynir |
27,96 |
28,71 |
29,25 |
1,88 |
Yoğurt |
6,86 |
7,16 |
7,28 |
1,68 |
Kuru
soğan |
6,81 |
3,18 |
3,22 |
1,26 |
Kaşar
peyniri |
35,78 |
36,56 |
36,96 |
1,10 |
Kuzu
eti |
66,36 |
67,70 |
67,72 |
0,03 |
Kuru
fasulye |
12,49 |
12,49 |
12,49 |
0,00 |
Nohut |
11,82 |
11,62 |
11,62 |
0,00 |
Kuru
incir |
59,97 |
59,97 |
59,97 |
0,00 |
Fındık
(iç) |
72,48 |
73,31 |
73,31 |
0,00 |
Zeytinyağı |
35,51 |
35,51 |
35,51 |
0,00 |
Mısırözü
yağı |
9,91 |
10,52 |
10,49 |
-0,29 |
Ayçiçek
yağı |
9,53 |
10,12 |
10,06 |
-0,56 |
Dana
eti |
49,89 |
50,74 |
50,41 |
-0,65 |
Kırmızı
mercimek |
7,50 |
6,98 |
6,78 |
-2,80 |
Tereyağ |
48,53 |
50,50 |
48,97 |
-3,04 |
Elma
|
4,69 |
5,03 |
4,81 |
-4,34 |
Pirinç |
7,65 |
8,04 |
7,28 |
-9,53 |
Yeşil
soğan (kg) |
6,12 |
5,98 |
5,36 |
-10,29 |
Yumurta |
0,57 |
0,55 |
0,48 |
-12,20 |
Marul
(adet) |
4,72 |
3,76 |
3,25 |
-13,40 |
Havuç |
5,99 |
6,15 |
5,18 |
-15,71 |
Patlıcan |
5,68 |
6,02 |
4,60 |
-23,53 |
Kabak |
4,99 |
3,40 |
2,39 |
-29,56 |
Patates |
5,98 |
4,93 |
3,35 |
-32,11 |
Domates |
7,99 |
5,79 |
3,67 |
-36,70 |
Sivri
Biber |
7,38 |
5,66 |
3,43 |
-39,43 |
Salatalık |
4,47 |
4,24 |
2,36 |
-44,39 |
Seçilmiş ürünlerde üretici
fiyatlarındaki Ramazan ortasına göre değişim oranları:
Üretici |
24
Nisan 2019 |
15
Mayıs 2019 |
29
Mayıs 2019 |
29 Mayıs 2019/15 Mayıs
2019 |
Ürünler |
Ramazan Öncesi
Üretici Fiyatı (TL/Kg) |
Ramazan Ortası
Üretici Fiyatı (TL/Kg) |
Ramazan Sonu
Üretici Fiyatı (TL/Kg) |
Değişim (Yüzde) |
Kuru
soğan |
3,75 |
1,80 |
1,90 |
5,56 |
Kuru
üzüm |
11,40 |
11,60 |
12,00 |
3,45 |
Kuzu
eti |
40,83 |
41,08 |
41,20 |
0,29 |
Kuru
kayısı |
10,00 |
8,50 |
8,50 |
0,00 |
Havuç |
3,00 |
2,50 |
2,50 |
0,00 |
Marul
(adet) |
1,68 |
1,34 |
1,34 |
0,00 |
Maydanoz
(adet) |
0,60 |
0,60 |
0,60 |
0,00 |
Limon |
3,00 |
4,00 |
4,00 |
0,00 |
Elma
|
1,52 |
1,52 |
1,52 |
0,00 |
Kuru
fasulye |
4,67 |
4,67 |
4,67 |
0,00 |
Nohut |
3,16 |
3,16 |
3,16 |
0,00 |
Kırmızı
mercimek |
2,11 |
2,11 |
2,11 |
0,00 |
Yeşil
mercimek |
2,40 |
2,40 |
2,40 |
0,00 |
Pirinç |
4,00 |
4,00 |
4,00 |
0,00 |
Kuru
incir |
15,00 |
15,00 |
15,00 |
0,00 |
Fındık
(iç) |
36,00 |
36,00 |
36,00 |
0,00 |
Antep
fıstığı |
34,00 |
35,00 |
35,00 |
0,00 |
Zeytinyağı |
14,50 |
14,50 |
14,50 |
0,00 |
Süt
(litre) |
1,51 |
1,79 |
1,79 |
0,00 |
Dana
eti |
30,73 |
31,20 |
31,19 |
-0,03 |
Yumurta |
0,37 |
0,30 |
0,27 |
-7,46 |
Yeşil
soğan (kg) |
3,35 |
2,92 |
2,62 |
-10,27 |
Kabak |
2,00 |
0,97 |
0,58 |
-40,52 |
Sivri
Biber |
3,75 |
2,13 |
1,20 |
-43,75 |
Patlıcan |
2,75 |
2,90 |
1,61 |
-44,40 |
Domates |
4,50 |
2,00 |
1,11 |
-44,50 |
Patates |
3,50 |
3,10 |
1,50 |
-51,61 |
Salatalık |
1,92 |
1,33 |
0,43 |
-67,50 |