-Peynir sayısı 193’e ulaştı. İhracatından sadece 150 milyon dolar pay alıyoruz…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: -“Ülkemizde tespit edilen peynir sayısı 193. Bu kadar çeşit zenginliğimize rağmen, dünyada 25,6 milyar dolarlık peynir ihracatından sadece 150 milyon dolar pay alıyoruz”
-“Çok fazla peynir çeşidi olmayan Almanya 3,7 milyar dolarlık ihracatla birinci, iki-üç çeşit peyniri olan Hollanda 3,5 milyar dolarlık ihracatla ikinci iken Türkiye 22. sırada”
-“18 milyon tonun üzerinde süt üretiyoruz. Süt üretimi daha da artacak. Önümüzdeki yıllarda 25 milyon tona kadar çıkacak. Bu sütü peynir haline getirerek katma değerini artırmalı ve ihraç etmeliyiz”
-“Peynirimizin tanıtımını yapamıyoruz. Yurtdışındaki vatandaşlarımıza dahi peynirimizi yediremiyoruz”
-“3 milyondan fazla Türk’ün yaşadığı, Almanya’ya ihracatımız sadece 355 bin dolar. Yüzbinlerce Türk’ün yaşadığı, Fransa’ya, Belçika’ya, Hollanda’ya ihracatımız yok gibi”
-“Peynir ihracatı bir devlet politikası haline getirilmelidir. Türkiye gibi büyük potansiyeli olan bir ülkenin peynirde ihracatını milyar dolarlara çıkarması hiç de zor değildir”
Ankara – 20.10.2017 – Türkiye Ziraat Odaları
Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkemizde tespit edilen peynir
sayısının 193’e ulaştığını bildirerek, “bu kadar çeşit zenginliğimize rağmen,
dünyada 25,6 milyar dolarlık peynir ihracatından sadece 150 milyon dolar pay
alıyoruz. Çok fazla peynir çeşidi olmayan Almanya 3,7 milyar dolarlık ihracatla
birinci, iki-üç çeşit peyniri olan Hollanda 3,5 milyar dolarlık ihracatla
ikinci, Türkiye 22. sırada bulunuyor” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, dünyada, 2016
yılında, Türkiye’nin 661 bin tonluk peynir üretimiyle ABD, Almanya, Fransa,
İtalya, Hollanda, Polonya, Brezilya’nın ardından 8’nci sırayı aldığını
belirtti. Türkiye’de sanayi dışı peynir üretiminin de çok yaygın olduğunu,
verilerin bu üretimi içermediğini bildiren Bayraktar, bu üretim de dahil
edildiğinde peynir üretiminin 1,3 milyon tona ulaştığı bilgisini verdi.
-Çeşit
sayısı 200’e dayandı-
“Yapılan çalışmalar, şu ana kadar 193 çeşit
peynir üretildiğini tespit etmiştir. Bu rakamın bile üretilen peynirlerin
tamamını kapsamadığı tahmin ediliyor. Edirne beyaz peyniri, Ezine peyniri,
Antep peyniri, Urfa peyniri, Erzincan tulum (savak) peyniri, İzmir tulum
peyniri, Konya Obruk tulumu, Çorum Kargı tulumu, Kars kaşarı, Kars gravyeri,
Trakya kaşarı, çeçil peyniri, çökelek, Mihaliç peyniri, sepet peyniri, Konya
yeşil peyniri, Ayvalık lor peyniri, lavaş peyniri, dil peyniri, Çerkez
peyniri, Abaza peyniri, civil (tel)
peynir, çanak peyniri, külek peyniri, cara (testi) peyniri, örgü peyniri, golot
peyniri, yörük peyniri, tuluk peyniri, göçmen peyniri, Van otlu peyniri gibi
yüzlerce peynir türü olan ülkemizin yöresel zenginliklerinin dünya
tüketicileriyle buluşturulması gerekiyor.”
-İhracatın
ilk 4’ü: Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya-
“Bu ülkeyi iki-üç peynir çeşidi olan buna
rağmen 3,5 milyar doları aşkın peynir ihracatı yapan Hollanda izliyor. Peynir
ülkesi olarak bilinen Fransa bile 3,3 milyar dolarlık ihracatıyla Almanya ve
Hollanda’nın ardında kalıyor. Yine peynir çeşit sayısında Türkiye ile
karşılaştırılması mümkün olmayan İtalya, 2,7 milyar dolarlık ihracatla dördüncü
sırada yer alıyor. Danimarka 1,45 milyar dolarla beşinci, ABD ve Yeni Zelanda
1,2’şer milyar dolarlık ihracatlarıyla altıncı ve yedinci sıradalar. Ülkemizin
ihracatta 150 milyon dolarda kalması ve dünyada 22’nci sırayı alması kabul
edilebilir bir şey değildir.”
-3
milyondan fazla Türk’ün yaşadığı Almanya’ya ihracat 355 bin dolar-
“Irak’a 50,1, Suudi Arabistan’a 37,4,
Kuveyt’e 11,8, Birleşik Arap Emirlikleri’ne 10,2, Lübnan’a 5,2, Ürdün’e 5,1,
Katar’a 3,5, ABD’ye 3,2 milyon dolarlık peynir ihracatı yaparak ihracatta iyi
bir noktaya gelemeyiz.
Peynirimizin tanıtımını yapamıyoruz.
Yurtdışındaki vatandaşlarımıza dahi peynirimizi yediremiyoruz. 3 milyondan
fazla Türk’ün yaşadığı 3,7 milyar dolar peynir ithal eden Almanya’ya
ihracatımız sadece 355 bin dolar. Yüzbinlerce Türk’ün yaşadığı Fransa’ya,
Belçika’ya, Hollanda’ya ihracatımız yok gibi.”
Hedef pazarlara girmek kadar mevcut
pazarlardaki payın da artırılmasına yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan
Bayraktar, bu konuda üretici, sanayici, ihracatçı, kamu, üniversiteler olmak
üzere sektörün bütün taraflarının bir araya gelerek bir iş planı yapılması,
mevcut pazarların yapısının ortaya konularak hedefler belirlenmesi, buna göre
gerekli adımların atılması gerektiğini belirtti.
-“Süt
üretimi daha da artacak, bu sütün değerlendirilmesi gerekiyor”-
“Ülkemiz inek sütü üretiminde dünyada
10’ncu, koyun sütü üretiminde Çin’in ardından ikinci, keçi sütü üretiminde
8’nci, manda sütü üretiminde 9’ncu sırada. 18 milyon tonun üzerinde süt
üretiyoruz. Süt üretimi daha da artacak. Önümüzdeki yıllarda 25 milyon tona
kadar çıkacak. Bu sütün değerlendirilmesi gerekiyor. Bu sütü peynir haline
getirerek katma değerini artırmalı ve ihraç etmeliyiz. Üretilen sütün büyük
bölümünü peynir gibi katma değeri yüksek ürüne dönüştürüp ihraç edebilirsek,
ülke ekonomisine çok daha büyük katkıda bulunuruz. Türkiye gibi büyük potansiyeli
olan bir ülkenin peynirde ihracatını milyar dolarlara çıkarması hiç de zor
değildir.”