Orta Kuzey Anadolu Bölge Toplantısı, Eskişehir Ziraat Odası ev sahipliğinde gerçekleşti. Öğretmen Evinde yapılan toplantıya TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR'ın yanı sıra, TZOB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin ÖNBEY, TZOB Yönetim Kurulu Üyeleri; Muhasip Üye Necat AVCI, Hüseyin TOPÇUOĞLU, Selahattin BİÇER, Nuri SORMAN, Nizamettin AYDİŞ, Mustafa HEPOKUR, Bayram SEVİM, Genel Sekreter Vekili Vedat KOÇ, Organizasyon ve Odalar Şube Müdür Vekili Mithat BAL, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Aysun ÇİLİNGİR ile Bölge Ziraat Odası Başkan ve Yöneticileri katıldı.
Toplantıda ilk sözü alan Eskişehir Ziraat Odası Başkanı İbrahim ÇETİNKAYA, toplantıya ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu ifade ederek, “Eskişehir Ziraat Odası olarak yaptığımız çalışmalarda, ilimizde 13 ilçe ve 17 beldede kurmuş olduğumuz Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, Üretici Birlikleri, Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Araştırma Enstitüsü ve Ziraat Fakültemizle müşterek, omuz omuza çalışmaktayız. 1940 yıllarında eski bir Tarım Bakanı'nın söylediği gibi, “Bu ülkede tarım teşkilatları, Ziraat Odaları ve teknik elemanlarımızla birlikte, omuz omuza çiftçimize gidersek hizmet ve hedefte başarıya ulaşmamız mümkündür.” Eskişehir Ziraat Odası olarak il bazında kurmuş olduğumuz anonim şirketi çalışmaları son noktasına gelmek üzeredir. Bu şekilde tarımsal sanayiye entegre olmak hedefimizdir. Tarımsal sanayi ile bölgemizde ihtiyaç duyulan süt fabrikası, yem fabrikası ve un fabrikası Ziraat Odalarımız bünyesinde kurularak çiftçilerimizin alın teri ve emeğinin karşılığının alınabilmesi için üreticiden tüketiciye kadar arada bulunan aracı ve tefecileri ortadan kaldırmak ve çiftçimizin bu ürettiği ürünlerde gelir seviyesini ve payını yükseltmektir” şeklinde konuştu.
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin BİÇER yaptığı konuşmada, Bölge Toplantılarını yapmaktaki amaçlarının çiftçilerin istek ve taleplerini dinlemek, toprakta çalışıp emeğinin ve alın terinin karşılığını alamayan çiftçilerin sorunlarını tartışarak hükümete aktarmak ve sesini duyurmak olduğunu ifade ederek; “Çiftçimizin durumu açıkça ortadır. Tarımın sorunu her geçen gün ağırlaşmakta ve çiftçimiz zor duruma düşmektedir. Hükümet DGD'de dönüm başına 16 YTL verirken şu an 10 YTL, mazot ve gübreye ise 4 YTL destek verdiler. Bu, çiftçimizin yarasına bile merhem olmadı. Çiftçilerimizin gelirine baktığımız zaman 2002 yılında 4,5 kg buğday 1 lt. mazot alınırken, 2006 yılında 7-8 kg buğdaya 1 litre mazot alabiliyoruz. 2002 yılında 31 kg buğdaya 1 torba gübre alınırken, 2006 yılında 62 kg buğdaya 1 torba gübre alabiliyoruz. Bu rakamlar diğer bütün tarım ürünlerinde de aynı. Bu tablo çiftçinin gittikçe borçlu hale geldiğinin ve çiftçinin gelir durumunun düştüğünün açıkça göstergesidir. Çiftçi borcunu ödeyemez durumdadır. Durum açıkça ortada, çiftçimizin hali ortadadır. Genel Başkanımız BAYRAKTAR da bu nedenlerden dolayı bu toplantıları yaparak çiftçilerin sorunlarını dile getiriyor” dedi. BİÇER, “Biz de Yönetim Kurulu Üyeleri olarak Genel Başkanımızın destekçisi olup, onunla beraber sorunu burada olduğu gibi her yerde de dile getireceğiz ve getirmeye de devam edeceğiz” diyerek konuşmasını noktaladı.
TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR yaptığı konuşmada, göreve geldikleri günden beri Türkiye'nin her tarafını dolaştıklarını, Ziraat Odalarına ve köylere giderek çiftçileri ziyaret ettiklerini belirterek, “Ankara'da oturmak suretiyle bölgelerde çiftçilerimizin sorunlarına hakim olunmayacağını biliyoruz. Onun için sürekli seyahat halindeyiz. Odaların çoğunu dolaştık. Dolaşamadıklarımızı da dolaşacağız. Ve bu seyahatlerin fevkalade verimli olduğuna inanıyorum. Sizleri dinlediğimiz zaman her şeyi bilmediğimizi anlıyoruz. Ve bilmediğimiz konuları gündeme taşımak suretiyle bu sorunların çözümüne de yardımcı olamaya çalışıyoruz. Bu manada Odalarımızı gezerken bölge toplantılarına da devam ediyoruz” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin yaptığı çalışmalara da değinen BAYRAKTAR, göreve geldiklerinde en büyük eksikliğin Ziraat Odaları Birliği Kanunu'nun olmadığını gördüklerini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Meclis'te büyük bir mücadele verdik. 50 yıldır çıkarılamayan bu Kanun'u çıkarma şansına sahip olduk. Bu manada sadece Ziraat Odaları Birliğine değil, Ziraat Odaları Birliğinin personeli de, Ziraat Odası Başkanlarımız da olmak üzere herkes bize elinden geldiği ölçüde yardımcı oldu. Ve herkese bu manada teşekkür ediyorum. Bu Kanun sizin eseriniz. Bağımsız bir yapımız yoktu. Bakanlık zaman zaman müfettiş gönderiyordu. Dedik ki, Ziraat Odaları Birliği kurumsal teftişini de kendi yapar ve zaten kendisinin yapması gerekir. Teftiş yetkisini de kaldırdık. Artık teftişi de biz yapıyoruz.
Kooperatif kurma, şirket kurma şansı getirdik. Kurumumuzu hem idari yönden hem de mali yönden daha güçlü hale getirmenin hesabı içerisindeyiz. Odalarımız da bu manada çiftçilerimize çok daha iyi koşullarda hizmet vermiş olacaktır. Odalarımız idari ve mali yönden güçlendikçe hizmet atağının içerisine girdiler.
Bütün kurumların hizmet binası varken Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin hizmet binası yoktu. Ziraat Odalarımızın hizmet binası var, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin hizmet binası yok. Ancak yoğun uğraşlarımız sonrasında Kurumumuzun da artık hizmet binası var.
Biz her zaman uzlaşmadan yana olduk. Meseleleri her zaman diyalogla çözmenin yollarını aradık. Ankara'da defalarca toplantı yaptık. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Bakanlar, Muhalefet partileri geldi. Bu toplantılara hepiniz geldiniz. Hepiniz arkamızda durdunuz. Baktık Hükümeti birileri yanlış yönlendiriyor. İstanbul'da ilk defa uluslararası bir toplantı yaptık. Gayemiz Hükümeti birileri yanlış politikalarla yönlendirmesin, Hükümet doğru tarım politikaları uygulasın, çiftçimize haksızlık yapmasın. Başbakan'la 13 defa, Bakanlarla sayısız defa görüştüm. Çiftçimiz bağırıyor, Oda Başkanlarımız sıkıntı içerisinde. Meydanları doldurmaktan başka çare var mı? İşte geçen yıl Manisa'da Cumhuriyet tarihinin en büyük mitingini yaptık. Geçen süreç içerisinde baktık ki gelişmeler yine olumlu değil; Karadeniz bölgesinde en büyük çiftçi mitingini gerçekleştirdik. Düzenlediğimiz mitinglerde hiçbir siyasi çevrenin etkisi olmamıştır tamamen üreticinin feryadıdır. Biz çiftçimizle ve Ziraat Odalarımızla bu mitingi yaptık. Bayrağı alan daha yukarıya çıkarmak zorunda. Yaptığımız çalışmalar bununla alakalı. Bunun sonucunda Türkiye Ziraat Odaları Birliği yeni bir vizyon kazanmıştır.”
Tarım destekleri ile ilgili rakamlar veren BAYRAKTAR, “Dünya fiyatları diyenler, Avrupa'nın, Amerika'nın aldığı destekleri göz ardı ediyorlar. Bütçeye koydukları 4-5 katrilyon destekle 2,5 milyar avro yapar ki AB 55 milyar avro veriyor. Amerika 50 milyar dolar veriyor. Sizin bütçeye koyduğunuz 2,5 milyar avro.
Son bir yılda tarımda, istihdamda yüzde 12,5 azalma meydana geldi. Toplam istihdamın yüzde 4,5'u. Bu, Cumhuriyet tarihinin ve son 25 yılın en büyük göçü demektir. Siz kırsal kalkınmayı sağladınız, kırsala yatırım götürdünüz, sanayi ve hizmetler sektöründe çocuklarımızı istihdam ettiniz de bu göçler onun için mi oluyor? TÜİK'in rakamlarına göre kırsalda yoksulluk oranı yüzde 39, köylere indiğinizde bu rakam yüzde 42'ye çıkıyor. Gıda güvencesini sağlamaktan uzak bir toplum haline geliyoruz. Son bir yıla baktığımızda enflasyon artışı yüzde 12,4. Tarım ürünleri yüzde 3,7 artmış. Son bir ayda enflasyon 0,45 artmış, tarım ürünleri yüzde 0,41 düşmüş. Bu şekilde benim çiftçim sürdürülebilir üretim noktasında olamaz” dedi.