-Orman Haftası
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Hemen hemen yarısı bozuk ve verimsiz ormanlarımızı imar ve ıslah etmek ve en kısa sürede yüzde 30’lar seviyesine çıkarmak zorundayız”
-“Orman içi ve orman kenarında bulunan 21 bin 395 köyde yaşayan milyonlarca orman köylüsü milli gelirden en az pay alan grupta yer alıyor”
-“Ormanların verimli olarak işletilmesi, geliştirilmesi ve korunması, geçimini doğal kaynaklara bağlı olarak sürdüren ve kırsalda yaşayan insanlarımız açısından hayati önemdedir”
Ankara – 20.03.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 21,6 milyon hektar ile ülke yüzölçümünün yüzde 27,6’sının orman alanı olduğunu bildirerek, “Hemen hemen yarısı bozuk ve verimsiz ormanlarımızı imar ve ıslah etmek ve en kısa sürede yüzde 30’lar seviyesine çıkarmak zorundayız” dedi.
Bayraktar, Orman Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, iklim ve topografik yapı nedeniyle yüksek düzeyde erozyona maruz kalan Türkiye’de meraların, ormanların korunmasının çok daha önemli bir unsur olduğunu belirtti.
Sera gazlarındaki artış sonucu oluşan küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı sorunların gün geçtikçe arttığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“En kısa sürede orman varlığının artırılması için gerek sivil toplum kuruluşları gerekse kamu kurumları, kısaca ülke olarak çalışmalara hız vermeliyiz. Bozuk ormanların rehabilite edilmesi, erozyonla mücadele edilerek topraklarımızın göllere, barajlara ve denizlere taşınmasının önlenmesi zorunludur.
Ormanlarımızın yüzde 24’ü Karadeniz, yüzde 20’si Akdeniz, yüzde 18’i Ege, yüzde 15’i Marmara, yüzde 11’i İç Anadolu, yüzde 8’i Doğu Anadolu ve yüzde 4’ü Güney Doğu Anadolu’dadır. Orman içi ve kenarında bulunan 21 bin 395 köyde yaşayan milyonlarca orman köylüsü milli gelirden en az pay alan grupta yer alıyor. Orman köylerinde tarım arazisi yetersiz olmakla birlikte var olan tarım arazileri de parçalanmış, engebeli ve verimsizdir. Ormanların verimli olarak işletilmesi, geliştirilmesi ve korunması, geçimini doğal kaynaklara bağlı olarak sürdüren ve kırsalda yaşayan insanlarımız açısından hayati önemdedir.”
-Ormanlardan sağlanan gelirlerin köylülerin geçimine katkısı yetersiz-
Halen ormanlardan sağlanan gelirlerin orman köylülerinin geçimine katkısının yetersiz düzeyde olduğu vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Milli gelirden az bir paya sahip olan bu vatandaşlarımızın sosyo-ekonomik sorunları, bugün de önemini korumakta ve insanlarımız mevcut geçim kaynaklarının yetersiz oluşu nedeniyle büyük şehirlere göç etmek zorunda kalmaktadır. Bu durum orman köylerinin orman kaynaklarından beklentilerinin ve bu kaynaklara olan ilgilerinin azalmasına ve orman köylerinden olan göçün artmasına neden olmaktadır. Bu sebeple ormanların hayati önemini daha geniş ölçüde kesimlere tanıtmaya yönelik çalışmalara hız verilmelidir. Orman alanlarının yok olmasını önlenmeli, orman kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını sağlanmalıdır. Bu önemli zenginliğin korunarak gelecek nesillere aktarılabilmesini sağlamak hepimiz için önemli bir görevdir.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak canlıların ormanlara bağlı olmadan yaşayamayacağı bilinciyle, tabii kaynaklarımızın sürdürülebilirliği çalışmalarına tam destek veriyoruz. 2012 yılında Ağaçlandırma Seferberliği Kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile protokol imzaladık. Ziraat Odalarımız, bu kapsamda fidan dikme çalışmalarını sürdürmektedirler.”
Orman Haftası’nın Türkiye’de 1975 yılından beri çeşitli etkinliklerle kutlandığını bildiren Bayraktar, daha yeşil bir Türkiye temennisinde bulundu.