Nisan
ayı üretici market fiyatları
Tarım
sektöründe yaşanan son gelişmeler
TZOB Genel Başkanı
Bayraktar:
-“Nisan ayında üretici
ile market arasındaki fiyat farkı 5 buçuk kat oldu”
-“Türkiye’de giderini
hesaplayan, ancak ne kadar kazanacağını bilmeyen tek meslek çiftçiliktir”
-“Türkiye’de
dağ taş ekilsin isteniyorsa üreticiye gelir garantisi verilmelidir. Bu
sağlandığında ülkede bir karış arazi boş kalmaz”
-“Süt yem paritesi
0,87’ye kadar düştü”
-“Ulusal Süt Konseyi,
süt fiyatlarını açıklamakta geç kalıyor”
-“Acil olarak hayvancılığımızı kalkındırma
paketi açıklanmalıdır. Ülkesel düzeyde üreticilerimize umut aşılayarak,
önlerini görmelerine imkan sağlayacak milli bir atılım hamlesine ihtiyaç
vardır”
-“Ulusal Süt
Konseyi Başkanı sanayici temsilcisidir. Başkanlık dönüşümlü olmalı, konsey
üyesi üretici temsilcileri de bu konseyde başkanlık yapmalıdır”
-“Gübre
fiyatları Nisan ayında Mart ayına göre küçük bir oranda düşüş gösterse de,
fiyatlar üreticilerimiz açısından halen çok yüksektir”
ANKARA- 01.05.2022- Türkiye Ziraat
Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayı üretici ile
market arasındaki fiyat farklılıklarını yaptığı görüntülü basın açıklamasında
değerlendirdi.
Bayraktar, nisan ayında üretici ile market
arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 448,8 ile elmada görüldüğünü
belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Elmadaki fiyat farkını yüzde 404,1 ile
salatalık, yüzde 278,4 ile kabak, yüzde 272,9 ile karnabahar, yüzde 265,3 ile
pırasa, yüzde 251,6 ile yeşil mercimek, yüzde 241 ile patlıcan ve yüzde 240,3
ile nohut takip etti.
Nisan ayında elma ve salatalıkta üretici
ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 400’ün üzerindeyken, 11 üründe yüzde
200’ün, 10 üründe ise yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşti.
Elma 5,5 kat, salatalık 5 kat, kabak 3,8
kat, karnabahar ve pırasa 3,7 kat, yeşil mercimek 3,5 kat, patlıcan ve nohut
3,4 kat, kırmızı mercimek, kuru fasulye ve kuru incir ise 3,3 kat fazlaya
tüketiciye satıldı.
Üreticide 2 lira olan elma 11 liraya, 3
lira 20 kuruş olan salatalık 16 lira 10 kuruşa, 3 lira 80 kuruş olan kabak 14
lira 20 kuruşa, 3 lira 10 kuruş olan karnabahar 11 lira 60 kuruşa, 2 lira 40
kuruş olan pırasa 8 lira 60 kuruşa, 8 lira 20 kuruş olan yeşil mercimek 28 lira
80 kuruşa, 6 lira olan patlıcan 20 lira 50 kuruşa, 8 lira 40 kuruş olan nohut
28 lira 60 kuruşa markette satıldı.”
-Market
Fiyatları
“Nisan ayında markette 40 ürünün 22’sinde
fiyat artışı, 16’sında fiyat azalışı görülürken sadece 2 üründe fiyat değişimi
olmadı.
Nisan ayında markette fiyatı en fazla artan
ürün yüzde 59,3 ile beyaz lahana oldu. Beyaz lahanadaki fiyat artışını yüzde
34,9 ile pırasa, yüzde 23,6 ile toz şeker, yüzde 19,1 ile marul, yüzde 18,5 ile
patates ve havuç, yüzde 17,1 ile nohut ve yüzde 16,3 ile beyaz peynir takip
etti.
Markette fiyatı en çok azalan ürün ise
yüzde 38,3 ile karnabahar oldu. Karnabahardaki fiyat düşüşünü yüzde 30,4 ile
patlıcan, yüzde 30,1 ile yeşil soğan, yüzde 23,7 ile kabak, yüzde 20,9 ile
sivri biber, yüzde 20,3 ile domates izledi.
Markette yumurta ve yeşil mercimekte fiyat
değişimi olmadı.”
-Üretici
Fiyatları
“Nisan ayında üreticide 32 ürününün
13’ünde fiyat artışı olurken, 9’unda fiyat düşüşü görüldü, 10 üründe ise fiyat
değişimi olmadı.
Nisan ayında üreticide fiyatı en çok düşen
ürün yüzde 48,3 ile karnabahar oldu. Karnabahardaki fiyat düşüşünü yüzde 47,4
ile kabak, yüzde 41,5 ile patlıcan, yüzde 41,1 ile yeşil soğan, yüzde 34,7 ile
sivri biber, yüzde 32,9 ile salatalık, yüzde 11,3 ile domates izledi.
Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde
194,1 ile limonda görüldü. Limondaki fiyat artışını yüzde 82,1 ile marul, yüzde
80 ile kuru kayısı, yüzde 75,8 ile maydanoz, yüzde 36,4 ile beyaz lahana, yüzde
26 ile kuru soğan, yüzde 18,9 ile süt, yüzde 17,1 ile Antep fıstığı takip etti.
Üretici fiyatlarında havuç, elma, kuru
fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru üzüm, kuru incir
ve fındıkta fiyat değişimi olmadı.”
-Fiyat
Farklılıklarının Sebepleri
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, üretici ile
market arasındaki fiyat farklılıklarının sebeplerini ise şöyle açıkladı;
“Nisan ayında fiyatı en fazla artan ürün,
markette beyaz lahana olurken, üreticide limon oldu. Markette ve üreticide en
fazla fiyat düşüşü ise karnabaharda yaşandı.
Limonun dalında satışının bitmesi,
piyasada depolardan yatak limon arzının başlaması ve depo masraflarının artması
fiyatların yükselmesine neden oldu.
Marul ve maydanozdaki fiyat artışı arzın
azlığından kaynaklandı.
14 Nisan’da Malatya genelinde yaşanan don
afeti sebebiyle kayısı rekoltesinde beklenen yüzde 80 rekolte kaybı kuru kayısı
fiyatının yükseltti.
Beyaz lahana fiyatındaki artış sezon
sonuna gelinmiş olmasından kaynaklandı.
Adana ve Hatay bölgesinde hasadın yeni
başlaması ve ürün arzının yeterli olmamasından kaynaklı kuru soğanda fiyat
artışı yaşandı.
Sütte görülen fiyat artışı Ulusal Süt
Konseyinin 1-30 Nisan arası çiğ süt tavsiye fiyatında yaptığı değişiklikten
kaynaklandı.
Antep fıstığında görülen artışta ürün
arzında meydana gelen azalış neden oldu.
Karnabaharda talebin azalması fiyatların
düşmesine neden oldu.
Kabak, patlıcan, yeşil soğan, sivri biber,
salatalık, domates fiyatlarındaki düşüş havaların ısınması sebebiyle artan
arzdan kaynaklandı.
Öte yandan havaların ısınmasıyla birlikte
tarla ürünlerinin piyasaya arzının artması önümüzdeki dönem tüketici fiyatlarına
olumlu yönde yansıyacaktır.”
-“Türkiye’de ne kadar kazacağını
bilmeyen tek meslek çiftçiliktir”
“Tarımsal
üretim alanları açık fabrikadır. Üreticilerimiz her türlü doğal afete maruz
kalarak risk altında üretim yapıyor. Bu şartlarda üretim yapan çiftçilerimiz
bütün girdilerini belirlenen fiyattan alıyor. Üretimin bütün maliyetini
üstlendiği halde ürettiği ürüne fiyat belirleyemiyor. Türkiye’de giderini
hesaplayan, ancak ne kadar kazanacağını bilmeyen tek meslek çiftçiliktir. Bu
sürdürülebilir bir durum değildir.
Türkiye’de
dağ taş ekilsin isteniyorsa üreticiye gelir garantisi verilmelidir. Bu
sağlandığında ülkede bir karış arazi boş kalmaz. Üreticiyi de tüketiciyi de
memnun eden bir yapıyı kurmuş oluruz.”
-Hayvancılık Sektörü
“Et ve süt hayvancılığı zor durumda”
“Süt yem
paritesi birin altında, 0,87’dir. Üretici bir kilo süt satarak bir kilo yem
alamıyor. Ulusal Süt Konseyi, süt fiyatlarını açıklamakta geç kalıyor. Konsey,
daha fazla hayvan kesimine müsaade etmemeli, süt fiyatlarını bir an önce
açıklamalıdır.
Besi
hayvancılığında da et yem paritesi üreticinin aleyhinedir. Parite 15,25’tir. Üretici
bir kilo karkas et sattığında en az 20 kilo yem alabilmelidir.
Bu
pariteye göre 87 lira olan karkas et fiyatının 110 lira civarında olması
gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken süt işletmeleri küçüldüğü için besi
üreticisi hayvan bulmakta güçlük çekecektir. Üretimin sağlanması noktasında
tedbir alınmadığı takdirde yaz aylarında et ve süt ürünlerinde ciddi fiyat
artışları görebiliriz.
Hayvan
yetiştiricilerimiz mutlu değildir. Süt ve besi hayvancılığımız zor bir süreçten
geçmektedir. Acil olarak hayvancılığımızı kalkındırma paketi açıklanmalıdır.
Ülkesel düzeyde üreticilerimize umut aşılayarak, önlerini görmelerine imkan
sağlayacak milli bir atılım hamlesine ihtiyaç vardır. Bu ülke insanını
dışarıdan hayvan ve ürünlerini ithal ederek beslememiz mümkün değildir.
Hükümetin en kısa zamanda böyle bir atılımı gerçekleştirmesini bekliyoruz.
Ulusal Süt Konseyi Başkanı sanayici temsilcisidir. Üretimin
bütün yükünü sermayesi ve emeğiyle taşıyan üreticilerimiz başkanlığa niçin
layık görülmüyor, anlamakta zorluk çekiyoruz. Başkanlık dönüşümlü olmalı,
konsey üyesi üretici temsilcileri de bu konseyde başkanlık yapmalıdır.”
-Nisan Ayı Aylık ve
Yıllık Girdi Fiyatları
“Gübre
fiyatları Nisan ayında Mart ayına göre küçük bir oranda düşüş gösterse de,
fiyatlar üreticilerimiz açısından halen çok yüksektir.
Nisan
ayında Kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 9,5, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde
4,2, üre gübresi yüzde 3,9, DAP gübresi yüzde 1,8 ve amonyum sülfat gübresi
yüzde 3,2 oranında düştü.
Geçen
yılın Nisan ayına göre ise son bir yılda, üre gübresi yüzde 293, amonyum sülfat
gübresi yüzde 267, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 245, 20.20.0 kompoze
gübresi yüzde 214,5 ve DAP gübresi yüzde 204,9 oranında arttı.
Mazot
fiyatı aylık yüzde 6,8 düşüş gösterirken son bir yılda yüzde 239,6 oranında
arttı.
Besi yemi Nisan ayında Mart
ayına göre yüzde 5,6, süt yemi ise yüzde 4,7 oranında arttı. Diğer yandan besi
yemi son bir yılda yüzde 133,5 artarken, süt yemi ise yüzde 134,2 oranında
yükseldi.”
Seçili Ürünlerde Üretici, Hal, Pazar ve
Market Fiyatları (TL/kg)- 26.04.2022 |
|||||||
ÜRÜNLER |
Fiyat (TL/Kg) |
Fiyat Farkı (Yüzde) |
|||||
Üretici |
Hal |
Pazar |
Market |
Hal/Üretici |
Pazar/Üretici |
Market/Üretici |
|
Elma |
2,0 |
6,3 |
7,8 |
11,0 |
214,2 |
291,7 |
448,8 |
Salatalık |
3,2 |
7,1 |
13,3 |
16,1 |
121,7 |
315,7 |
404,1 |
Kabak |
3,8 |
7,6 |
11,9 |
14,2 |
102,5 |
217,8 |
278,4 |
Karnabahar |
3,1 |
4,4 |
9,4 |
11,6 |
40,5 |
203,8 |
272,9 |
Pırasa |
2,4 |
3,0 |
7,0 |
8,6 |
26,2 |
197,9 |
265,3 |
Yeşil Mercimek |
8,2 |
24,0 |
22,7 |
28,8 |
193,4 |
177,1 |
251,6 |
Patlıcan |
6,0 |
11,9 |
17,4 |
20,5 |
97,7 |
190,3 |
241,0 |
Nohut |
8,4 |
19,0 |
21,7 |
28,6 |
126,2 |
157,9 |
240,3 |
Kırmızı Mercimek |
9,2 |
19,0 |
21,7 |
30,1 |
107,2 |
136,3 |
227,9 |
Kuru Fasulye |
7,9 |
19,0 |
21,0 |
25,5 |
139,3 |
164,5 |
221,7 |
Kuru İncir |
32,0 |
|
80,0 |
102,7 |
|
150,0 |
220,8 |
Kuru Üzüm |
14,5 |
|
37,5 |
44,7 |
|
158,6 |
208,0 |
Sivri Biber |
8,0 |
13,0 |
19,1 |
24,4 |
62,9 |
138,5 |
204,7 |
Marul (adet) |
5,3 |
7,2 |
10,0 |
14,5 |
36,1 |
89,4 |
175,5 |
Süt (1 litre) |
5,4 |
|
|
14,1 |
|
|
164,3 |
B. Lahana |
3,8 |
4,9 |
7,9 |
9,7 |
31,4 |
110,7 |
159,0 |
Maydanoz (adet) |
2,0 |
2,1 |
3,5 |
5,1 |
6,3 |
75,0 |
156,9 |
Çilek |
12,4 |
14,6 |
25,0 |
31,6 |
17,9 |
101,6 |
154,6 |
Ispanak |
4,4 |
4,7 |
8,6 |
11,0 |
8,6 |
97,3 |
152,9 |
Domates |
7,4 |
11,4 |
15,6 |
17,6 |
54,9 |
111,3 |
138,8 |
Havuç |
3,5 |
4,6 |
6,5 |
8,1 |
31,1 |
85,7 |
130,0 |
Yeşil Soğan (kg) |
4,1 |
4,4 |
7,6 |
9,4 |
7,5 |
83,8 |
127,6 |
Pirinç |
10,0 |
17,0 |
16,5 |
20,9 |
70,0 |
65,0 |
108,9 |
Antep Fıstığı |
78,4 |
|
147,5 |
132,8 |
|
88,0 |
69,2 |
Patates |
5,9 |
7,5 |
8,2 |
9,7 |
27,5 |
38,9 |
64,3 |
Kuzu Eti |
94,8 |
|
|
155,0 |
|
|
63,5 |
Fındık (İç) |
80,0 |
|
145,0 |
126,0 |
|
81,3 |
57,5 |
Zeytinyağı |
50,9 |
|
|
78,4 |
|
|
54,1 |
Limon |
5,0 |
5,5 |
7,1 |
7,7 |
10,9 |
41,7 |
53,0 |
Kuru Soğan |
3,9 |
3,1 |
4,8 |
5,8 |
-20,2 |
22,4 |
50,6 |
Dana Eti |
87,1 |
|
|
131,2 |
|
|
50,6 |
Yumurta |
1,2 |
|
1,9 |
1,8 |
|
57,6 |
49,6 |
Kuru Kayısı |
135,0 |
|
132,5 |
125,8 |
|
-1,9 |
-6,8 |
Beyaz Peynir |
|
|
|
69,1 |
|
|
|
Kaşar Peyniri |
|
|
|
93,0 |
|
|
|
Yoğurt |
|
|
|
18,1 |
|
|
|
Tereyağı |
|
|
|
107,4 |
|
|
|
Mısırözü yağı |
|
|
|
45,2 |
|
|
|
Ayçiçek yağı |
|
|
|
48,2 |
|
|
|
Tavuk Eti |
|
|
|
47,9 |
|
|
|
Toz Şeker |
|
|
|
16,2 |
|
|
|
Not: Hal,
pazar ve market verileri Ankara, İzmir, İstanbul, Mersin, Antalya ve Bursa
illerinden derlenen ortalama fiyatlardır. Üretici fiyatları ise ürünlere göre
önemli üretim merkezlerinden derlenmektedir. Pirinç (Osmancık), kuru fasulye,
nohut, kırmızı ve yeşil mercimek için belirtilen hal fiyatları toptan satış
fiyatlarıdır. Dana eti, kuzu eti, Antep
fıstığı ve fındık fiyatı serbest piyasa fiyatıdır. Yumurta fiyatları Yumbir,
Başmakçı ve Kaytaş verilerinin ortalaması alınarak derlenmektedir. Yumurta
fiyatları aylık ortalama fiyat şeklinde alınmıştır. *
çiğ süt fiyatları tahmini çiftçi eline geçen fiyatlardır, mayıs ayında net
rakam ortaya çıkacaktır."
SEÇİLİ ÜRÜNLERDE AY SONU MARKET
FİYATLARI VE DEĞİŞİM ORANLARI |
|||
ÜRÜNLER |
Ay Sonu Market Fiyatı |
Ay Sonu Market Fiyatı |
Değişim |
30 Mart 2022 |
26 Nisan 2022 |
30 Mart 2022/ 26 Nisan 2022 |
|
B. Lahana |
6,1 |
9,7 |
59,3 |
Pırasa |
6,4 |
8,6 |
34,9 |
Toz Şeker |
13,1 |
16,2 |
23,6 |
Marul (adet) |
12,2 |
14,5 |
19,1 |
Patates |
8,1 |
9,7 |
18,5 |
Havuç |
6,8 |
8,1 |
18,5 |
Nohut |
24,4 |
28,6 |
17,1 |
Beyaz Peynir |
59,4 |
69,1 |
16,3 |
Yoğurt |
15,7 |
18,1 |
15,7 |
Süt (1 litre) |
12,4 |
14,1 |
14,5 |
Kaşar Peyniri |
81,5 |
93,0 |
14,1 |
Maydanoz (adet) |
4,6 |
5,1 |
12,1 |
Tereyağı |
96,3 |
107,4 |
11,6 |
Tavuk Eti |
43,5 |
47,9 |
10,1 |
Dana Eti |
125,4 |
131,2 |
4,6 |
Kuzu Eti |
149,2 |
155,0 |
3,9 |
Pirinç |
20,2 |
20,9 |
3,6 |
Ayçiçek yağı |
47,1 |
48,2 |
2,3 |
Kırmızı Mercimek |
29,7 |
30,1 |
1,3 |
Zeytinyağı |
78,0 |
78,4 |
0,5 |
Kuru Üzüm |
44,6 |
44,7 |
0,1 |
Mısırözü yağı |
45,2 |
45,2 |
0,1 |
Yumurta |
1,8 |
1,8 |
0,0 |
Yeşil Mercimek |
28,8 |
28,8 |
0,0 |
Kuru İncir |
103,4 |
102,7 |
-0,7 |
Elma |
11,1 |
11,0 |
-1,4 |
Kuru Soğan |
6,0 |
5,8 |
-2,5 |
Kuru Fasulye |
26,2 |
25,5 |
-2,6 |
Salatalık |
16,6 |
16,1 |
-3,0 |
Antep Fıstığı |
137,2 |
132,8 |
-3,2 |
Limon |
7,9 |
7,7 |
-3,4 |
Ispanak |
11,5 |
11,0 |
-4,5 |
Kuru Kayısı |
132,3 |
125,8 |
-4,9 |
Fındık (İç) |
138,9 |
126,0 |
-9,3 |
Domates |
22,1 |
17,6 |
-20,3 |
Sivri Biber |
30,8 |
24,4 |
-20,9 |
Kabak |
18,6 |
14,2 |
-23,7 |
Yeşil Soğan (kg) |
13,4 |
9,4 |
-30,1 |
Patlıcan |
29,4 |
20,5 |
-30,4 |
Karnabahar |
18,7 |
11,6 |
-38,3 |
SEÇİLİ ÜRÜNLERDE AY SONU ÜRETİCİ
FİYATLARI VE DEĞİŞİM ORANLARI |
|||
ÜRÜNLER |
Ay Sonu Üretici Fiyatı |
Ay Sonu Üretici Fiyatı |
Değişim |
30 Mart 2022 |
26 Nisan 2022 |
30 Mart 2022/ 26 Nisan 2022 |
|
Limon |
1,7 |
5,0 |
194,1 |
Marul (adet) |
2,9 |
5,3 |
82,1 |
Kuru Kayısı |
75,0 |
135,0 |
80,0 |
Maydanoz (adet) |
1,1 |
2,0 |
75,8 |
B. Lahana |
2,8 |
3,8 |
36,4 |
Kuru Soğan |
3,1 |
3,9 |
26,0 |
Süt (1 litre) |
4,5 |
5,4 |
18,9 |
Antep Fıstığı |
67,0 |
78,4 |
17,1 |
Zeytinyağı |
47,0 |
50,9 |
8,3 |
Patates |
5,5 |
5,9 |
7,3 |
Dana Eti |
84,2 |
87,1 |
3,4 |
Ispanak |
4,3 |
4,4 |
2,4 |
Kuzu Eti |
94,1 |
94,8 |
0,7 |
Havuç |
3,5 |
3,5 |
0,0 |
Elma |
2,0 |
2,0 |
0,0 |
Kuru Fasulye |
7,9 |
7,9 |
0,0 |
Nohut |
8,4 |
8,4 |
0,0 |
Kırmızı Mercimek |
9,2 |
9,2 |
0,0 |
Yeşil Mercimek |
8,2 |
8,2 |
0,0 |
Pirinç |
10,0 |
10,0 |
0,0 |
Kuru Üzüm |
14,5 |
14,5 |
0,0 |
Kuru İncir |
32,0 |
32,0 |
0,0 |
Fındık (İç) |
80,0 |
80,0 |
0,0 |
Yumurta |
1,2 |
1,2 |
-2,5 |
Pırasa |
2,6 |
2,4 |
-10,5 |
Domates |
8,3 |
7,4 |
-11,3 |
Salatalık |
4,8 |
3,2 |
-32,9 |
Sivri Biber |
12,3 |
8,0 |
-34,7 |
Yeşil Soğan (kg) |
7,0 |
4,1 |
-41,1 |
Patlıcan |
10,3 |
6,0 |
-41,5 |
Kabak |
7,1 |
3,8 |
-47,4 |
Karnabahar |
6,0 |
3,1 |
-48,3 |