Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Narenciye hasadı ve üreticinin beklentileri

Narenciye hasadı ve üreticinin beklentileri

-Narenciye hasadı ve üreticinin beklentileri

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Narenciye, 3,5 milyon ton üretim, 1 milyar doları aşan ihracatla, yaş sebze ve meyve ihracatımızın lokomotifi durumunda”

-“Narenciyede 2013-2014 sezonunun başta üreticilerimiz olmak üzere, sektörde faaliyet gösteren tüm taraflar için iyi geçmesi en büyük temennimizdir”

-“Üreticilerimizin emeğinin karşılığını alabilmeleri,  bu üretim dalından gereği gibi istifade edilebilmesi ve sektörün daha da

ileriye gitmesi bakımından ihracat iadelerinin bir an önce açıklanarak, ödemelerin peşin olarak yapılması gerekir”

 Ankara -08.10.2013 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, eylül ayı itibarıyla mandalina ve limon hasadıyla birlikte 2013-2014 narenciye sezonunun başladığını bildirerek, “Narenciye yaklaşık 3,5 milyon ton üretim, 1 milyar doları aşan ihracatla, yaş sebze ve meyve ihracatımızın lokomotifi durumunda” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerimizin önemli bir ürünü olan narenciyede Türkiye’nin dünya narenciye üretiminin yüzde 2,75’ini karşıladığını ve dünya sıralamasında 10’uncu olduğunu bildirdi. Şemsi Bayraktar, turunçgil üretiminde Çin’in, 2011 yılı Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 131 milyon 204 bin 20 ton olan dünya turunçgil üretiminde, 29 milyon 440 bin ton üretimle ilk, Brezilya’nın 22 milyon 17 bin 646 tonla ikinci, ABD’nin 10 milyon 702 bin 964 tonla üçüncü sırayı aldığını belirtti.

Bayraktar, Hindistan’ın 7 milyon 464 bin tonla dördüncü, Meksika’nın 7 milyon 140 bin 221 tonla beşinci, İspanya’nın 5 milyon 773 bin 619 tonla altıncı, İtalya’nın 3 milyon 840 bin 388 tonla yedinci, Nijerya’nın 3 milyon 800 bin tonla sekizinci, Mısır’ın 3 milyon 730 bin 685 tonla dokuzuncu, Türkiye’nin 2011 yılında 3 milyon 613 bin 766 tonla Arjantin’in önünde onuncu sırada bulunduğunu vurguladı.

Ülke ekonomisine olan katkısının yanı sıra narenciyenin içerdiği organik asitler ve vitaminler (C ve B) bakımından beslenmedeki öneminin büyük olduğunu belirten Bayraktar, “Vücutta toksinlerin atılmasında önemli rol oynadığı ileri sürülmektedir. Gribal enfeksiyonlara dayanıklılık sağlamada, bedeni ve zihni yorgunlukların giderilmesinde, diş etlerini güçlendirmede oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Özellikle havaların soğumaya başladığı şu günlerde vücut direncinin artırılmasına katkı sağlayan önemli bir ürünümüzdür” dedi.

Bayraktar, gerek sağlık, gerek ülke ekonomisi açısından son derece önem taşıyan narenciyede 2013-2014 sezonunun başta üreticiler olmak üzere, sektörde faaliyet gösteren tüm taraflar için iyi geçmesinin en büyük temennileri olduğunu bildirdi.

 -Beklentiler-

 Binbir emekle işletmesine bakan, artan girdi fiyatları karşısında üretime devam, hasat zamanını dört gözle bekleyen üreticilerin emeğinin karşılığını alabilmeleri,  bu üretim dalından gereği gibi istifade edilebilmesi ve sektörün daha da ileriye gitmesi bakımından ihracat iadelerinin bir an önce açıklanarak, ödemelerin peşin olarak yapılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Tanıtım faaliyetleri ile iç tüketim artırılması,

Dış pazarda rekabet gücümüz artırılması, üreticilerimizin rekabet edebilmesi için maliyetler düşürülmesi,

Gübre, mazot gibi üretim girdilerinin desteklenmesinin yanı sıra,  ilaçlama, depolama, ambalajlama, nakliye gibi unsurların da desteklenerek girdilerdeki KDV oranları indirilmesi,

Marka oluşturulması, yeni pazarlar bulunarak ihracat artırılması,

Üretimden pazarlamaya kadar olan bütün aşamalarda eğitim ve yayım faaliyetlerine ağırlık verilmesi,

Ürün ve kalite kaybı olmaksızın daha uzun sürede ürün arzının sağlanması, üreticinin kayba uğramaması bakımından depolamaya özel önem verilmesi, soğuk hava depoları artırılması, 

Üreticilerimizin pazarlama problemlerinin çözümü bakımından, üretici birlikleri finansman bakımından güçlendirilerek daha aktif hale gelmelerinin sağlanması,

Bu üretim dalından menfaat elde eden tüm taraflar arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanması önemli beklentilerimizdir.”

Bayraktar, tüm tarafların bu hususlarda gereken hassasiyeti göstereceği inancıyla narenciye sezonunun hayırlı olmasını diledi.

2012 yılı turunçgil meyvelik alanları, üretim miktarı, meyve veren ve vermeyen yaşta ağaç sayısı, toplam ağaç sayısı, ağaç başına ortalama verim:

 

Ürün adı

Toplu Meyveliklerin Alanı (Dekar)

Üretim (Ton)

Ağaç Başına Ortalama Verim (Kg)

Meyve Veren Yaşta Ağaç Sayısı

Meyve Vermeyen Yaşta Ağaç Sayısı

Toplam Ağaç Sayısı

Portakal (Washington)

403.012

1.274.806

131

9.725.728

702.445

10.428.173

Portakal (Yafa)

24.653

87.554

119

738.453

61.352

799.805

Portakal (Diğer)

134.807

298.751

106

2.805.980

765.443

3.571.423

Toplam Portakal

562.472

1.661.111

125

13.270.161

1.529.240

14.799.401

 

 

 

 

 

 

 

Mandalina (Satsuma)

208.474

536.544

88

6.123.879

1.055.222

7.179.101

Mandalina (Clementin)

26.822

76.295

94

807.654

124.403

932.057

Mandalina (King)

2.976

8.629

106

81.341

18.739

100.080

Mandalina (Diğer)

124.710

253.364

90

2.816.481

687.571

3.504.052

Toplam Mandalina

362.982

874.832

89

9.829.355

1.885.935

11.715.290

 

 

 

 

 

 

 

Limon

265.628

710.211

111

6.387.089

1.397.605

7.784.694