-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Mısır üretimimiz bu yıl yüzde 7,6 artışla
5 milyon tona dayanacak”
-“Toprak Mahsulleri Ofisi, mısır alım fiyatını,
maliyetleri de göz önüne alarak üreticiyi
mağdur etmeyecek şekilde belirlemeli”
-“TMO’nun satış fiyatını da alım fiyatıyla birlikte
açıklaması önemli. Satış fiyatının yüksek olması
durumunda tüccar, çiftçiye yönelecek, piyasa
fiyatında düşüş olmayacak”
-“TMO’nun, alım merkezlerinde hızlı bir şekilde alım
yapması durumunda üretici, tüccarın insafına
kalmayacak ve piyasa rahatlayacak”
-“Son 10 yılda mısırda ekim alanları yüzde 11,
verimlilik yaklaşık yüzde 50 arttı”
-“GAP’la birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi
mısır üretiminde büyük bir potansiyele sahip oldu”
-“Üretimin fazla olması bu yıl ithalata çok fazla
gerek duyulmayacağını göstermektedir”
-“Özellikle mısır hasadı tamamlanıncaya kadar
iç piyasada fiyatları olumsuz etkileyecek ucuz fiyatlı
ürün ithalatına izin verilmemelidir”
-“Mısır üreticilerimizin bol, bereketli ve sorunsuz bir
hasat dönemi geçirmeleri hepimizin temennisidir”
Ankara – 07.08.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mısır üretiminin bu yıl, geçen yıla göre yüzde 7,6 artışla 4 milyon 950 bin tona ulaşacağını, 5 milyon tona dayanacağını bildirerek, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), mısır alım fiyatını, maliyetleri de göz önüne alarak üreticiyi mağdur etmeyecek şekilde belirlemeli” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, TMO’nun satış fiyatını da alım fiyatıyla birlikte açıklamasının önemli olduğunu, satış fiyatının yüksek olması durumunda tüccarın, çiftçiye yöneleceğini, piyasa fiyatında düşüş olmayacağını belirtti.
Şemsi Bayraktar, ürünün tesliminde bir sorun yaşanmaması için TMO’nun alım merkezlerinde hızlı bir şekilde alım yapması gerektiğini, hızlı alım olması durumunda üreticinin tüccarın insafına kalmayacağını ve piyasanın rahatlayacağını vurguladı.
Bayraktar, bu sene dünyada ve Türkiye’de hububat üretiminde altın yıl yaşandığını, dünya hububat üretiminin 2 milyar 313 milyon tona ulaşmasının beklendiğini belirtti. Mısır üretiminin de geçen yıla göre dünyada ve Türkiye’de önemli miktarda arttığını vurgulayan Bayraktar, 2012 yılında 855 milyon 48 bin ton olan dünya mısır üretiminin, Temmuz 2013 tahminlerine göre, bu yıl yüzde 12,3 oranında artarak 959 milyon 835 bin tona ulaşacağının tahmin edildiği bilgisini verdi.
-Dünya mısır üretiminin yüzde 59’unu ABD ve Çin’den-
Mısır üretiminde dünyada önde gelen ülkelerin ABD, Çin, Brezilya, Avrupa Birliği, Arjantin ve Ukrayna olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“ABD, 354 milyon 835 bin tonluk mısır üretimiyle tek başına dünya mısır üretiminin yüzde 37’sini karşılıyor. Bu ülkeyi 211 milyon tonluk üretimiyle dünya mısır üretiminden yüzde 22 pay alan Çin takip ediyor. İki ülke dünya mısır üretiminin yarısından fazlasını, yüzde 59’unu karşılıyorlar. Brezilya 72 milyon tonla üçüncü, Avrupa Birliği 65 milyon 625 bin tonla dördüncü, Arjantin 27 milyon tonla beşinci, Ukrayna ise 26 milyon tonla altıncı sırada yer alıyor. Türkiye, dünya mısır üretiminin yüzde 0,5’ini karşılıyor.
Dünya mısır üretiminin yüzde 59’unu üreten ABD ve Çin’in, toplam ekim alanlarındaki payı yüzde 20’de kalıyor.
-ABD mısır üretiminde rekor artış-
Bu yıl ABD mısır üretimi rekor düzeyde artış gösterdi. Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle ABD mısır verimi azalmış, üretim düşük gerçekleşmişti. Geçen yıl 273 milyon 832 bin ton olan ABD mısır üretimi, bu yıl iklim koşullarının da iyi gitmesiyle 80 milyon 514 bin tonluk artışla 354 milyon 346 bin tona ulaşması bekleniyor. ABD’nin mısır üretimi, yüzde 29,4 gibi olağanüstü bir düzeyde artacak gibi görünüyor. Ekim alanları yüzde 2 artmasına karşın yüzde 26,9’luk verim artışıyla bunu sağlayacak.”
-“Türkiye’de de iklim koşulları mısır veriminde artışa yol açtı”-
Bu yıl Türkiye’de de iklim koşullarının iyi olmasının mısır veriminde artışa yol açtığını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“Türkiye İstatistik Kurumu’nun ilk tahmin sonuçlarına göre, mısır üretimimiz bu yıl, geçen yıla göre yüzde 7,6 artışla 4 milyon 950 bin tona ulaşacak, 5 milyon tona dayanacak. Son yıllarda ekim alanlarındaki artışın yanında verim miktarlarındaki artış da mısır üretiminin önemli düzeyde artmasına neden oldu. Son 10 yılda mısır ekim alanları yüzde 11, mısırdaki verimlilik yaklaşık yüzde 50 arttı.
Mısır ülkemizde başta Akdeniz Bölgesi olmak üzere tüm bölgelerimizde yetiştirilmektedir. Mısır üretiminde birinci sırada olan Akdeniz Bölgesi toplam üretimin yüzde 37’sini karşılamaktadır. Bu bölgeyi yüzde 22 oranında payla Güneydoğu Anadolu, yüzde 16 payla Ege Bölgesi, yüzde 15 payla Marmara Bölgesi izlemektedir.
Son yıllarda ikinci ürün yetiştiriciliğinin artması ile birlikte ekolojik olarak ikinci ürün yetiştiriciliğine uygun olan Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Ege Bölgesinde mısır üretimi de artmıştır. Aynı zamanda pamuk üretiminden vazgeçen üreticilerin mısıra yönelmesi Akdeniz Bölgesi’nin Türkiye toplam üretiminden yüzde 37 oranında pay almasını sağlamıştır. Özellikle Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) sulanabilir tarım alanlarını artırmasıyla birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi mısır üretiminde büyük bir potansiyele sahip oldu.”
-“Türkiye’de mısır tüketim hızlı artıyor”-
Üretim artışına rağmen, özellikle kanatlı sektörü başta olmak üzere hayvancılığın gelişmesiyle mısır tüketimin de hızlı arttığına, Türkiye’de mısır üretiminde yaklaşık yüzde 20 oranında üretim açığı meydana geldiğine dikkati çeken Bayraktar, “Bu açığın giderilmesi için 2012 yılında toplam 807 bin 480 ton mısır ithalatı yapıldı” dedi.
-“2012’de ithalatın yüzde 60’dan fazlası Rusya’dan yapıldı”-
Türkiye’nin her yıl yoğun olarak ABD’den mısır ithalatı gerçekleştirirken, 2012 yılında bu ülkeden sadece 124 ton mısır ithalatı yapıldığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“GDO’lu mısır üretiminin en fazla gerçekleştirildiği ABD’den ithalatın azaltılması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. Bu yılda mısır ithalatı en fazla Rusya’dan yapılmıştır. 2012 yılında ithal edilen toplam 807 bin 480 tonluk ürünün yüzde 60’dan fazlası, 487 bin 914 tonu Rusya’dan alınmıştır. Ayrıca Macaristan, Romanya, Ukrayna ve Bulgaristan’dan ithalat yapılmıştır. Toplam ithalatın yüzde 96’sı bu 5 ülkeden gerçekleştirilmiştir.”
Bu yıl mısır hasadının bereketiyle ilk olarak Akdeniz Bölgesinde başladığını, hasadın önümüzdeki günlerde diğer bölgelerde de yoğunlaşacağını bildiren Bayraktar, “Üretimin fazla olması bu yıl ithalata çok fazla gerek duyulmayacağını göstermektedir. Bu nedenle özellikle mısır hasadı tamamlanıncaya kadar iç piyasada fiyatları olumsuz etkileyecek ucuz fiyatlı ürün ithalatına izin verilmemelidir” dedi.
Bayraktar, açıklamasında, mısır üreticilerinin bol, bereketli ve sorunsuz bir hasat dönemi geçirmelerinin herkesin temennisi olduğunu vurguladı.