-Mısır fiyatları 43 kuruşa kadar geriledi…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Hasadın yeni başladığı dönemde, TMO tarafından
64 kuruş olarak açıklanan mısır alım fiyatı, Akdeniz
Bölgesi’nde yüzde 14 nem oranına sahip mısırda 52-57,
Ege Bölgesi’nde 50-55 kuruşa, Karadeniz Bölgesi’nde
yüzde 30 nem oranına sahip mısırda 43 kuruşa kadar
geriledi”
-“Üreticimiz mısırını pazara hızlı sevk etmesin. TMO’ya
versin ya da bekletebileceği kadar bekletsin”
-“TMO, ülke genelinde hızlı alım gerçekleştirsin. Üreticiyi
mağdur etmesin”
-“Tüccara sesleniyorum. TMO, 2014 Ocak ayından itibaren
tonu 735 liradan mısır satacağını açıkladı. Ofis’ten ucuz
mısır alma şansı kalmadı. Çiftçiden uygun fiyatla mısır
almayanlar, yarın TMO’dan pahalı almak zorunda kalacaklar”
Ankara – 26.09.2013 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mısır fiyatlarının önemli oranda düştüğünü bildirerek, “Hasadın yeni başladığı dönemde, TMO tarafından 64 kuruş olarak açıklanan mısır alım fiyatı, Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 14 nem oranına sahip mısırda 52-57, Ege Bölgesi’nde 50-55 kuruşa, Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 30 nem oranına sahip mısırda 43 kuruşa kadar geriledi” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye’de mısırın yaklaşık yüzde 31,5’inin Akdeniz, yüzde 27,5’inin Güneydoğu Anadolu, yüzde 13’ünün Ege, yüzde 12’sinin ise Marmara bölgelerinde üretildiği bildirdi. Şemsi Bayraktar, her yıl olduğu gibi, 2013 yılı mısır hasat ve pazarlama dönemine girildiği Ağustos ayı itibariyle üretici fiyatlarını takip etmeye başladıklarını belirtti.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), bu yıl, 7 Ağustos 2013 tarihinde, hasadın yeni başladığı dönemde, mısır alım fiyatını kilogramda 64 kuruş olarak açıkladığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Ancak mısır yoğunlaşmaya başladığı bugünlerde piyasalarda mısır fiyatları oldukça gerilemiştir. Üretimin yoğun olarak gerçekleştirildiği Ziraat Odalarından alınan bilgilere göre, yüzde 14 nem oranı sahip mısır kilogram fiyatları, Akdeniz Bölgesi’nde 52-57 kuruş, Ege Bölgesi’nde 50-55 kuruş, yüzde 30 nem oranına sahip mısır kilogram fiyatları Karadeniz Bölgesi’nde ise 43 kuruşa kadar gerilemiştir. TMO’nun alım merkezinin bulunmadığı ilçelerde fiyatlar daha da aşağıda oluşmaktadır.
-“Üretici fiyatların daha da gerilemesinden tedirgin”-
Üreticiler ürün arzının artmasıyla birlikte fiyatların daha da gerilemesinden tedirgin olmaktadır.
Piyasa fiyatlarının gerilemesiyle üreticiler, TMO alım merkezlerine yoğunlaşmıştır. Bu durum randevuların daha geç verilmesine ve üreticilerin zor durumda kalmasına neden olmaktadır. Gerileyen piyasa fiyatları çiftçilerin hasat yapma isteklerini kırmaktadır.”
Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 5,5 milyon ton mısır tüketimi olan Türkiye’nin bu yılki mısır üretiminin, bir önceki yıla göre yüzde 7,6 oranında artarak 4 milyon 950 bin tona ulaşacağını bildirdi.
-“TMO hızlı alım yapmalı”-
Piyasa fiyatlarının düşmesini önlemek amacıyla 16 Eylül 2013 tarihinde TMO tarafından mısır satış fiyatının, 2014 Ocak ayından itibaren ton başına 735 lira olarak açıklandığını belirten Bayraktar, “Üreticimiz mısırını pazara hızlı sevk etmesin. TMO’ya versin ya da bekletebileceği kadar bekletsin. TMO, ülke genelinde hızlı alım gerçekleştirsin. Üreticiyi mağdur etmesin” dedi.
Bayraktar, tüccara da seslenerek, TMO’nun, 2014 Ocak ayından itibaren tonu 735 liradan mısır satacağını açıkladığını, Ofis’ten ucuz mısır alma şansı kalmadığını, çiftçiden uygun fiyatla mısır almayanların, yarın TMO’dan pahalı almak zorunda kalacaklarını vurguladı.
Bayraktar, şunları kaydetti:
“TMO tarafından mısır satışlarının 2014 Ocak ayından itibaren yapılacak olması ve fiyatın 735 lira olarak açıklanması, önümüzdeki aylarda piyasada üretici fiyatlarının gerilemesini önleyeceği beklenmektedir.
2013 yılında mısır üreticisinin zarar etmemesi için TMO’nun piyasada etkili olabilecek şekilde alım yapması gerekir. Alımların daha etkin yapılması için alım merkezlerinin sayısı artırılmalı, verilen randevu süreleri kısaltılmalıdır.
Üretici zararlarının önlenmesi, artan üretim miktarının gelecek yıllarda korunması amacıyla, bu yıl kilogramı 4 kuruş olarak açıklanan prim miktarı artırılmalıdır.
Üreticilerimiz de özellikle hasadın yoğunlaşmaya başlayacağı önümüzdeki günlerde, ürünlerini bekletebildikleri kadar bekletmelidir. Kısa bir zamanda piyasaya yoğun şekilde ürün girmesi fiyatların gerilemesine neden olmaktadır.
Mısırda nem oranı arttıkça fiyat fazlaca düşmektedir. Bu nedenle üreticilerimizin mısırını kurutmadan satmamalıdır.”
Bayraktar, mısır üretiminin artırılması ve üreticinin hak ettiği değeri bulması amacıyla Ziraat Odaları Birliği olarak, fiyatları takip etmeye devam edeceklerini bildirdi.