-Mısır alımları..
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “TMO’nun fazla mesai yaparak mısır alımlarını hızlandırması sevindiricidir”
-“TMO, banka kartı olan üreticilere paralarını 7 gün içinde ödüyor”
-“Üretici elindeki ürününü düşük fiyatla satmasın, TMO’ya teslim etsin”
-“Mısırda, TMO yüzde 28 nem oranına kadar ürün alıyor. Üreticimiz mısırını kurutarak TMO’ya getirmesi gerekir”
-“TMO’nun alımı, bugün itibarıyla 900 bin tonu geçmiştir”
Ankara – 30.09.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım noktalarını artırdığını, alım yoğunluğuna göre, 2 vardiyayı 3 vardiyaya çıkardığını belirterek, “TMO’nun fazla mesai yaparak mısır alımlarını hızlandırması sevindiricidir” dedi.
Bayraktar, banka kartı olan üreticilere paralarının 7 gün içinde ödediğini belirtti.
Şemsi Bayraktar, 2013 yılı hasat dönemine Eylül ayı başlangıcı itibarıyla Akdeniz Bölgesi’nde başlandığını, halen Akdeniz ve Ege’de devam ettiğini, diğer bölgelerde de hasada yavaş yavaş başlandığını belirtti.
Bayraktar, şunları kaydetti:
“Görüyoruz ki TMO fazla mesai de yaparak alımları hızlandırmıştır. Fiyat düşüşünün önüne geçmek adına TMO’nun satış fiyatını 16 Eylül 2013 tarihinde 2014 Ocak ayından itibaren tonu 735 lira olarak açıklaması da yerinde bir karar olmuştur. Bu açıklamanın, önümüzdeki aylarda piyasada üretici fiyatlarını artıracağını tahmin ediyoruz. Mısır alımı yapan yem üreticileri ve tüccarın, yüksek satış fiyatlarıyla alım yerine hasat döneminde üreticinin ürününü değerinde almaları hem üretici hem de kendileri için faydalı olacaktır.
TMO, 26 Eylül 2013 tarihi itibarıyla toplam üretimin yüzde 16,6’sına denk gelen 823 bin 340 ton alım yaparak çiftçiden gelen ürünün tamamını almıştır. Rakam bugün itibarıyla 900 bin tonu geçmiştir. Henüz hasat döneminin ilk ayında TMO’nun piyasada düşen fiyatlar karşısında üreticiyi mağdur etmeden bu kadar ürün alması memnuniyet vericidir.”
Bayraktar, TMO’nun hasadın yoğunlaştığı bu günlerde fazla mesai yaparak çiftçiyi bekletmeden mısır alımına devam etmesinin, üreticilerin randevularını kısa zamanda vererek üreticiyi tüccarın insafına bırakmamasının yerinde bir karar olduğunu bildirdi.
-“Üretici elindeki ürünü düşük fiyatla satmasın”-
Üreticilerin elindeki ürününü düşük fiyatla satmamaları ve TMO’ya teslim etmelerinin piyasa fiyatlarının da artmasına etki edeceğini belirten Bayraktar, “Üreticilerimiz de özellikle hasadın yoğunlaştığı bu günlerde ürünlerini bekletebildikleri kadar bekletmelidir. Kısa bir zamanda piyasaya yoğun şekilde ürün girmesi fiyatların gerilemesine neden olmaktadır” dedi.
Mısırda nem oranı arttıkça fiyatın fazlaca düştüğünü, TMO’nun yüzde 28 nem oranına kadar ürün aldığını bildiren Bayraktar, bundan dolayı üreticilerin mısırını kurutarak TMO’ya getirmeleri gerektiğini belirtti.
Bayraktar, Türkiye’de mısırın yaklaşık yüzde 31,5’inin Akdeniz Bölgesinde, yüzde 27,5’inin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, yüzde 13’ünün Ege Bölgesi, yüzde 12’sinin de Marmara Bölgesinde üretildiğini vurguladı.