Kurbanlık fiyatları
“2024 yılında kurbanlık hayvanlara yaklaşık
107,3 milyar lira ödeneceğini tahmin ediyoruz”
ANKARA-
06.06.2024- Türkiye Ziraat Odaları
Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi
kurbanlık fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
“Kurban
Bayramı, dinimizde yardımlaşma ve paylaşma kültürünün en önemli
göstergelerinden biridir” diyen Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Bayram,
dini bir vecibenin yerine getirilmesinin yanı sıra, hayvancılık sektörü başta
olmak üzere birçok sektörü de ekonomik açıdan olumlu etkiliyor. Kurban Bayramı
için milyonlarca hayvan aylar öncesinden besiye alınıyor ve 4 gün gibi kısa bir
sürede kesiliyor.
Beslenme amaçlı
hayvan alımları, beslenen kurbanlıkların satışları için ödenen para, yem,
veteriner hizmetleri, hayvanların satış merkezlerine nakilleri, satış yeri
kiraları, kişisel masraflar, kasap kesim ücretleri ve derilerin satılmasına
kadar birçok ticari faaliyet bu dönemde yapılıyor. Bütün bunlar ekonomik
anlamda büyük meblağlara ulaşıyor.
Türkiye Ziraat
Odaları Birliği olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli illerde, Ziraat
Odalarımız aracılığıyla derlediğimiz kurbanlık fiyatlarını ve Kurban Bayramına
yönelik beklentilerimizi paylaşıyoruz.
Bu yıl kurbanlık
fiyatları geçmiş yıllara göre daha fazla değişkenlik gösteriyor. Özellikle bayram
öncesinde et fiyatlarında meydana gelen değişimler, kurbanlık fiyatları
arasındaki makasın açılmasına neden olurken, kurban almak isteyen
vatandaşlarımıza ise kafa karışıklığı yaşatıyor.”
Kurbanlık hayvan sayısı
“Tarım ve Orman
Bakanlığı tarafından açıklanan kesilen kurbanlık hayvan sayılarına bakıldığında
ülkemizde; 2020 yılında 963 bin büyükbaş, 2 milyon 800 bin küçükbaş,
2021 yılında 987 bin büyükbaş, 2 milyon 700 bin küçükbaş,
2022 yılında 872 bin büyükbaş, 2 milyon 600 bin küçükbaş, 2023 yılında ise 847
bin büyükbaş, 2 milyon 800 bin küçükbaş hayvan kesildi.
Ülkemizde alım
gücünün azalması ve kurbanlık fiyatlarındaki ciddi artışlar nedeniyle bu yıl
büyükbaş kesimlerinde geçen yıla göre en az yüzde 20, küçükbaş kesimlerinde ise
en az yüzde 10 civarında bir azalış olacağını tahmin ediyoruz.
Son yıllardaki
kurban satışlarını da göz önünde tuttuğumuzda bu yıl yaklaşık olarak 680 bin
büyükbaş ve 2 milyon 500 bin küçükbaş hayvan olmak üzere toplamda 3 milyon 180
bin kurbanlık hayvan kesileceğini öngörüyoruz.”
Ülke geneli kurbanlık
hayvan fiyatları
“Kurbanlık fiyatları
ve satış şekli illere göre farklılık arz ediyor. Kimi yerlerde canlı ağırlık
(baskül) ve et (karkas) fiyatı üzerinden, kimi yerlerde ise canlı hayvan
(kabala) üzerinden pazarlık yöntemiyle, ya da hisseli satışlar yapılıyor. Son
zamanlarda özellikle büyükşehirlerde kesim fiyatı da hayvan satış fiyatına
dâhil ediliyor.
Kurbanlık hayvan
fiyatları; illere, canlı ağırlığa, ırkına (yerli-kültür) ve büyükbaşta inek,
düve, tosun, küçükbaşta koyun, koç, keçi olmasına göre farklılık gösteriyor.
Ziraat Odalarımızdan
aldığımız verilere göre ülkemizde ortalama fiyatların; hayvan başına büyükbaşta
75 bin lira ile 250 bin lira, küçükbaşta ise 8 bin lira ile 25 bin lira
arasında değişeceği görülüyor. Canlı ağırlık fiyatının ise kilogram başına
büyükbaş hayvanlarda 200 lira ile 300 lira, küçükbaş hayvanlarda 180 lira ile
300 lira arasında olacağını tahmin ediyoruz.
Ülke ortalamasına
bakıldığında, büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 248 lira, küçükbaş
canlı kilogram fiyatlarının ise 244 lira olduğu görülüyor.
Fiyatlar, geçen
yıla göre, büyükbaşta yüzde 68,8, küçükbaşta ise yüzde 88,4 oranında arttı.
Ortalama fiyat kilogram başına büyükbaşta 147 liradan 248 liraya, küçükbaşta
ise 130 liradan 244 liraya çıktı.
Canlı kilogram
olarak büyükbaş hayvan fiyatları, satışların en fazla olduğu üç büyük
ilimizden, İstanbul’un Avrupa yakasında 250 lira ile 300 lira, Anadolu yakasında
240 lira ile 300 lira, Ankara’da 230 lira ile 280 lira, İzmir’de 250 lira
ile 270 lira arasında değişiyor.
Küçükbaş hayvan
fiyatları ise canlı kilogram olarak, İstanbul’un Avrupa yakasında 240 lira ile
300 lira, Anadolu yakasında 230 lira ile 300 lira, Ankara’da 240 lira ile 280
lira, İzmir’de 250 lira ile 300 lira arasında seyrediyor.”
“Kurbanlık hisse bedelleri İstanbul’da 22 bin
lira ile 35 bin lira, Ankara’da 20 bin lira ile 32 bin lira arasında değişiyor”
“Büyükbaş
hayvanlarda hisseli satışlar da yapılıyor. Hisse fiyatları illere göre
değişmekle birlikte 18 bin lira ile 35 bin lira arasında seyrediyor.
Bazı illerimizde
hisseli satışlarda kişi başı hisse bedeli; İstanbul’da 22 bin lira ile 35 bin
lira, Ankara’da 20 bin lira ile 32 bin lira, İzmir ve Bursa’da 18 bin lira ile
30 bin lira, Kahramanmaraş’ta 20 bin lira ile 25 bin lira, Erzurum, Sakarya ve Malatya’da
20 bin lira ile 30 bin lira, Antalya, Karaman ve Kastamonu’da 18 bin lira ile
25 bin lira arasında değişiyor. Bu fiyatlar bayram yaklaştıkça talebe göre
değişebilecektir.”
Vekâletle kesim
“Kurban Bayramı
döneminde birçok dernek ve vakıf, hayır işlemeyi düşünen vatandaşlarımızın
verdiği vekâletle, onlar adına kurban kesmek için faaliyet içine giriyor. Ülkemizde
yurt dışında vekâletle kurban kesimi giderek artıyor.
Geçmiş yıllarda
vakıf ve derneklerin yurtiçi ile yurtdışı vekâlet ücretleri hemen hemen
aynıyken bu makas son 3 yıldır giderek açıldı, 2024 yılında yüzde 173’e kadar yükseldi.
Vakıf ve
derneklerin yurtdışı fiyatlarını ülke içi fiyatlarına göre daha düşük tutması
birçok vatandaşın ucuz diye oralara yönelmesine neden oluyor, bu da iç pazarda
yetiştiricilerimizin satışlarını olumsuz etkiliyor.
Ülke içindeki ve
dışındaki muhtaç Müslümanlara yapılacak her kuruş yardımın daima destekçisiyiz.
Ancak şunu da unutmamız gerekir. Kurban kesimini yurt içinde yapıp, elde edilen
eti soğuk zincirde yurt dışındaki Müslümanlara gönderirsek üreticilerimizi ve
hayvancılığımızı korumuş oluruz.
Tüm dernek ve
vakıflardan bu hassasiyete uyarak Müslüman kardeşlerimiz için aracılık
yapmalarını bekliyoruz. Diğer taraftan dernek ve vakıflara yatırılan paraların
kurban kesiminde kullanılması ve bunların iyi bir şekilde denetlenmesi çok
önemlidir. Vekâleten kurban kesmeyi taahhüt eden bu kuruluşların, bu dönemde ne
kadar hayvanı nereden aldığı, hangi şartlarda ve nerelerde ne kadar kurbanlık
kestiği, vekâleti veren kurban sahibinin vekâletinin yerine getirilip
getirilmediği yetkili kurumlar tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmelidir.
Aksi takdirde hem hayır işlemeyi düşünen vatandaşlarımızın hem de üreticilerimizin
mağduriyeti söz konusu olabilecektir.
Ayrıca dernek ve
vakıflar kar amacıyla hareket etmemeli, toplu alımlarda üreticinin hakkını
koruyacak fiyat politikası uygulamalıdır.”
Fiyat değişim nedenleri
“Geçtiğimiz dönemde damızlık
hayvanların kesime gitmesiyle birlikte besiye alınan hayvan sayısındaki azalış
et fiyatlarını artırdı. Geçen yıl 239 lira olan ortalama dana karkas fiyatı bu
yıl yüzde 45,9 oranında artarak 348 liraya, 345 lira olan kuzu karkas fiyatı
yüzde 89,8 oranında artarak 408 liraya yükseldi.
Diğer yandan
yüksek enflasyonun yanında yem, işçilik, veteriner, ilaç, elektrik,
nakliye ve benzeri masraflarda meydana gelen artışlar da kurbanlık
fiyatlarının yükselmesinde etkili oldu.
Üreticilerimizin
işletmelerinde çalıştırdıkları bir işçiye ödedikleri brüt asgari ücret geçen
yıl 10 bin 8 lira iken bu yıl yaklaşık yüzde 100 artışla 20 bin 2 liraya yükseldi.
Geçen yıl tonunu 7 bin 230
liraya aldıkları besi yemi bu yıl yüzde 41 artışla 10 bin 188 lira, 5 bin 746
liraya aldıkları kuru yonca otu yüzde 24,5 artışla 7 bin 153 lira oldu.
İşletmelerinde kullandıkları
elektriğin kilovatı geçen yıl 214 lira iken bu yıl yüzde 20 artışla 250 liraya
yükseldi. Mazot fiyatları ise geçen yıla göre yüzde 109
artarak 20 liradan, 41 liraya yükseldi.
Geçen yıl Kars’tan; Ankara’ya
28 bin liraya giden nakliye aracı bu yıl 47 bin liraya, İstanbul’a 38 bin
liraya giden araç 58 bin liraya, Bursa ve İzmir’e 40 bin liraya giden araç 60
bin liraya gidiyor.”
“Hayvan satış yerlerindeki çadırlardan hala
yüksek kiralar alınıyor”
“Kurbanlık satmak
isteyen üreticiler, büyükşehirlerde her ilçede farklı olmak üzere satış yerlerine
çadır kirası ödüyor. Fiyatlar illere ve ilçelere göre farklılık gösteriyor.
Kurban
çadırlarından yüksek ücretler alınmaması yönünde belediyelere her yıl çağrıda
bulunmamıza rağmen, ne yazık ki bu yüksek fiyat uygulaması devam ediyor.
Kurban satıcıları
15 gün kaldıkları sürede; Ankara’da 12 bin lira ile 25 bin lira, Bursa’da 25
bin lira ile 50 bin lira, İzmir’de 25 bin lira ile 65 bin lira, İstanbul’da ise
50 bin lira ile 120 bin lira arasında çadır kirası ödüyorlar.
Belediye
başkanları bu konuda hassasiyet göstermelidir. Gelin üreticimizin elinden
tutalım, onlara destek olalım. Hayvan satış yerlerinden mümkünse ücret almayın
ya da cüzi bir fiyattan kiralayın. Bu alanları gelir kapısı olarak değil,
hizmet kapısı olarak görelim. Üreticilerimizin maliyeti ne kadar düşerse
vatandaşın kesesine de o kadar olumlu etki edecektir.
Diğer yandan kurbanlık kesim
alanlarında ciddi yoğunluk oluşuyor. Yoğunluğun oluşması ve kesim yerlerinde
yaşanan mağduriyetler, vatandaşların kurban kesim alanı tercihlerini kısıtlıyor.
Belediyelerin yaşanan yoğunluklara karşı kesim alanlarını artırması ve kesim
yerlerinde hijyen kurallarına dikkat edilmesi noktasında tedbirler alması son
derece önemlidir.”
“2024 yılında kurbanlık hayvanlara yaklaşık
107,3 milyar lira ödeneceğini tahmin ediyoruz”
“Ortalama 400
kilogram canlı ağırlığa sahip büyükbaş hayvanın canlı kilosunun 248 lira
civarında satılacağı düşünüldüğünde, bayram süresince kesilecek yaklaşık 680
bin büyükbaş hayvana ödenecek para 67 milyar 545 milyon lirayı aşacaktır.
Bir küçükbaş
hayvanın ortalama 15 bin 900 liradan satılacağı tahminiyle, kesilecek yaklaşık
2 milyon 500 bin küçükbaş hayvana ödenecek para ise 39 milyar 750 milyon lira
olacaktır. Toplamda halkımızın kesilecek 3 milyon 200 bine yakın kurbanlık için
107 milyar 300 milyon liraya yakın para ödeyeceğini tahmin ediyoruz.”
“Ekonomiye kazandırılacak tahmini deri değeri
426,4 milyon liradır”
“Standartlara
uygun kesilmiş ve tuzlanmış yaş koyun derisinin âdeti yaklaşık 50 liraya satılıyor.
Tahmini 2 milyon 500 bin küçükbaş hayvan kesileceği hesap edildiğinde küçükbaş
hayvanların derilerinin ekonomik değeri yaklaşık olarak 125 milyon lirayı
bulacaktır.
Ayrıca 400
kilogramlık bir sığırdan ortalama 30 kilogram deri çıkıyor. Standartlara uygun
elde edilmiş, tuzlanmış sığır derisinin kilosunun 20 lira olduğu göz önüne
alındığında kesilecek 680 bin büyükbaş hayvandan elde edilecek derinin değeri
408 milyon liraya ulaşacaktır.
Standartlara
uyulduğu takdirde kurbanlıklardan toplamda yaklaşık 533 milyon liralık deri
geliri elde edilecektir. Fakat kurbanlıklar çoğu yerde ehil olmayan kişiler
tarafından kesildiği için deride ciddi olarak ekonomik kayıp oluşuyor. Bu
kaybın yüzde 20'ler civarında olduğu ve toplam kaybın 106 milyon 600 bin lirayı
bulacağını tahmin ediyoruz. Buna göre, kayıplar nedeniyle, Kurban Bayramında
ekonomiye kazandırılacak tahmini derinin değeri 426 milyon 400 bin lira
civarında kalacaktır.
Ziraat
Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre özellikle küçükbaş hayvan derilerini
kimse almıyor, bu deriler mecburen çöpe atılıyor. Bu ülkemiz açısından önemli
bir kayıptır. Yetkililerin bu konuya eğilmesi, ekonomik kaybın önüne geçecek
tedbirleri almasını bekliyoruz.”
“Kasaplara ödenen tahmini para 2,3 milyar lirayı
bulacak”
“Kurban bayramı
son yıllarda kasaplar için önemli bir gelir kapısı oldu. Kasaplar, hayvanları
kesme, yüzme, parçalama gibi işler için yaptıkları işe göre farklı bir ücret alıyor.
Kimileri sadece kesip dörde bölüyor, kimileri ise detaylı parçalıyor. Ücretler
de buna göre değişiyor.
Kasaplar büyükbaş
hayvanda sadece kesip, derisini yüzüp, dörde bölmek için 3 bin lira ile 5 bin
lira arası, detaylı parçalamak için 5 bin lira ile 10 bin lira arası,
küçükbaşta ise 500 lira ile bin lira arası ücret talep ediyor.
Büyükbaş
hayvanların ortalama yarısının kasaplar tarafından yaklaşık 4 bin lira ücret
mukabilinde kesileceği tahminiyle, 340 bin büyükbaş hayvan için kasaplara ödenecek
meblağ 1 milyar 400 bin lira olacaktır. Aynı şekilde küçükbaş hayvanların
yarısının kasaplar tarafından ortalama 750 lira ücret karşılığında kesileceği
hesabıyla 1 milyon 250 bin küçükbaş hayvan için kasaplara ödenecek tutar 937,5
milyon lirayı bulacaktır. Buna göre, kasaplara ödenecek bedel toplamda tahmini
2,3 milyar liraya yaklaşacaktır.
Bunların yanı
sıra kelle, işkembe, bağırsak gibi sakatatlar kurban kesenler tarafından
çoğunlukla alınmıyor, kesim yerlerine veya toplayıcılara bırakılıyor. Bu da
ciddi bir ekonomik kayba sebep oluyor.”
“Et ve Süt Kurumu bayram sonrasında elde kalan
hayvanları üreticiyi mağdur etmeyecek bir fiyattan almalıdır”
“Ziraat
Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre bu sene kurbanlık satışları geçmiş
yıllara göre yavaş seyrediyor. Temennimiz talebin canlanarak satışlarda
beklenilen hızın yakalanması, üreticilerin hayvanlarının tamamını uygun fiyata
satarak emeklerinin karşılığını almasıdır.
Satışların
beklendiği gibi gerçekleşmemesi durumunda bayram döneminde satılamayan
hayvanlar, Et ve Süt Kurumu tarafından üreticilerin yaptığı ek masraflar da
dikkate alınarak üreticilerimizi mağdur etmeyecek bir fiyattan satın alınmalıdır.
Bu durum kurbanlık yetiştiriciliğinde sürdürülebilirlik açısından çok
önemlidir.
Son olarak aylardır büyük bir emekle yetiştirdiği hayvanlarını kurban pazarlarına getiren tüm üreticilerimize bol ve bereketli kazançlar diliyor, kurban bayramlarını şimdiden tebrik ediyorum.”
Tablo 1. Bazı illerde 2024 yılı tahmini
kurbanlık hayvan satış fiyatları:
İller |
Büyükbaş Hayvan Fiyatı |
Küçükbaş Hayvan Fiyatı |
İstanbul (Avrupa Yakası) |
90.000-250.000TL/Baş |
10.000-25.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo: 250-270-300 TL |
Canlı kilo: 240-250-270-300 TL |
İstanbul (Anadolu Yakası) |
90.000-250.000 TL/Baş |
10.000-25.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo: 240-260-280-300 TL |
Canlı kilo: 230-250-270-300 TL |
Ankara |
90.000-250.000 TL/Baş |
8.000-20.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo: 230-250-280 TL |
Canlı kilo: 240-270-280 TL |
İzmir |
80.000-250.000 TL/Baş |
10.000-20.000TL/Baş |
|
Canlı kilo:250-260-270 TL |
Canlı kilo: 250-275-300 TL |
Bursa |
80.000-220.000 TL/Baş |
15.000-25.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo: 230-255-275 TL |
Canlı kilo: 250-270-300 TL |
Adana |
80.000-150.000 TL/Baş |
9.000-18.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo: 230-250 TL |
Canlı kilo: 200- 250 TL |
Antalya |
75.000-180.000 TL/Baş |
12.000-22.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo: 250-260 TL |
Canlı kilo: 250-300 TL |
Konya |
100.000-180.000 TL/Baş |
8.000-17.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo: 200-220TL |
Canlı kilo: 200-210-215 TL |
Gaziantep |
75.000-170.000 TL/baş |
10.000-20.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo:245-250 TL |
Canlı kilo: 240-250TL |
Şanlıurfa |
100.000-160.000 TL/Baş |
10.000-17.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo: 230 TL |
Canlı kilo: 200 TL |
İzmit |
120.000-250.000 TL/Baş |
15.000-25.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo: 270-280 TL |
Canlı kilo: 280-290 TL |
Diyarbakır |
100.000-180.000 TL/Baş |
10.000-15.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo: 220-230 TL |
Canlı kilo: 180TL |
Hatay |
120.000-250.000 TL/Baş |
12.000-20.000TL/Baş |
|
Canlı kilo: 240-250 260 TL |
Canlı kilo:230-250-275 TL |
Balıkesir |
80.000 TL-170.000 TL/Baş |
12.000-19.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo: 250-270-300 TL |
Canlı kilo:-250-270-300 TL |
Erzurum |
80.000-140.000 TL/Baş |
12.000-18.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo:200-220-250 TL |
Canlı kilo:180-200 TL |
Van |
75.000-180.000 TL/Baş |
11.000-20.000 TL/Baş |
|
|
|
Trabzon |
75.000-150.000 TL/Baş |
8.000-18.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo: 220-250 TL |
|
Samsun |
100.000-250.000 TL/Baş |
8.000-15.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo 250-275 TL |
Canlı kilo 200-230 TL |
Sakarya |
100.000-250.000 TL/Baş |
12.000-25.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo 270 TL |
Canlı kilo 230-250 TL |
Afyonkarahisar |
90.000-180.000 TL
/Baş |
10.000-17.000
TL/Baş |
|
Canlı kilo 230-250
TL |
Canlı kilo 215-220
TL |
Eskişehir |
130.000-220.000 TL/Baş |
13.000-20.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo 220-250 TL |
Canlı kilo 190-220 TL |
Kastamonu |
80.000-170.000
TL/Baş |
10.000-20.000
TL/Baş |
|
Canlı kilo
210-220-230 TL |
|
Çanakkale |
100.000-150.000 TL/Baş |
14.000-20.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo: 250-260 TL |
Canlı kilo:260-270 TL |
Karaman |
100.000-200.000 TL/Baş |
10.000-20.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo 230-250 TL |
Canlı kilo 200-250 TL |
Aydın |
80.000-180.000 TL/Baş |
14.000-20.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo 230-250 TL |
Canlı kilo 270-300 TL |
Denizli |
100.000-200.000 TL/Baş |
12.000-25.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo 250-270 TL |
Canlı kilo 230-250 TL |
Mersin |
100.000-200.000 TL/Baş |
14.000-22.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo 250-260 TL |
Canlı kilo: 230-250 TL |
Kayseri |
100.000-200.000 TL/Baş |
15.000-20.000 TL/Baş |
|
|
|
Manisa |
100.000-160.000 TL/Baş |
15.000-20.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo 250-270 TL |
Canlı kilo 250-300 TL |
Malatya |
100.000-160.000 TL/Baş |
13.000-17.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo 220-250 TL |
|
Kahramanmaraş |
100.000-180.000 TL/Baş |
10.000-17.500 TL/Baş |
|
Canlı kilo 230-245-255 TL |
Canlı kilo: 210-250 TL |
Tekirdağ |
90.000-200.000 TL/Baş |
10.000-25.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo 220-250-270 TL |
Canlı kilo 220-250-270 TL |
Yozgat |
80.000-200.000 TL/Baş |
9.000-17.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo 240-260 TL |
Canlı kilo 250-260 TL |
Ordu |
100.000-150.000
TL/Baş |
15.000-17.000
TL/Baş |
|
Canlı kilo 250 TL |
Canlı kilo 270-300
TL |
Sivas |
80.000-170.000 TL/Baş |
10.000-20.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo 250-280 TL |
Canlı kilo: 230-250-270 TL |
Edirne |
90.000-230.000 TL/Baş |
10.000-25.000 TL/Baş |
|
Canlı kilo 220-240-270-290 TL |
Canlı kilo 220-240-270-290 TL |
Kaynak: Ziraat Odaları
Tablo 2. Bazı illerde küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık hayvanların 2023 ve 2024 yılları Kurban Bayramı ortalama canlı kilo fiyatları ve geçen yıl Kurban Bayramı’na göre değişimleri
İller |
2023 |
2024 |
Değişim (%) |
||||
Büyükbaş (TL/kg) |
Küçükbaş (TL/kg) |
Büyükbaş (TL/kg) |
Küçükbaş (TL/kg) |
Büyükbaş |
Küçükbaş |
||
Ankara |
150,00 |
140,00 |
253,33 |
263,33 |
68,9 |
88,1 |
|
Balıkesir |
155,00 |
130,00 |
273,33 |
273,33 |
76,3 |
110,3 |
|
Konya |
140,00 |
115,00 |
210,00 |
208,33 |
50,0 |
81,2 |
|
Erzurum |
134,33 |
120,00 |
223,33 |
190,00 |
66,3 |
58,3 |
|
Kastamonu |
131,66 |
- |
220,00 |
- |
67,1 |
- |
|
Bursa |
158,33 |
116,66 |
251,66 |
273,33 |
58,9 |
134,3 |
|
İzmir |
165,00 |
148,33 |
260,00 |
275,00 |
57,6 |
85,4 |
|
Eskişehir |
155,00 |
140,00 |
235,00 |
205,00 |
51,6 |
46,4 |
|
İstanbul (Avrupa yakası) |
178,33 |
173,75 |
273,33 |
265,00 |
53,3 |
52,5 |
|
İstanbul (Anadolu yakası) |
175,00 |
175,00 |
270,00 |
262,50 |
54,3 |
50,0 |
|
Gaziantep |
137,50 |
105,00 |
247,50 |
245,50 |
80,0 |
133,8 |
|
Diyarbakır |
140,00 |
100,00 |
225,00 |
180,00 |
60,7 |
80,0 |
|
Samsun |
145,00 |
100,00 |
262,50 |
215,00 |
81,0 |
115,0 |
|
Hatay |
150,00 |
112,50 |
250,00 |
251,66 |
66,7 |
123,7 |
|
Adana |
130,00 |
150,00 |
240,00 |
225,00 |
84,6 |
50,0 |
|
Karaman |
133,33 |
116,66 |
240,00 |
225,00 |
80,0 |
92,9 |
|
Afyonkarahisar |
125,00 |
115,00 |
240,00 |
217,50 |
92,0 |
89,1 |
|
Çanakkale |
155,00 |
105,00 |
255,00 |
265,00 |
64,5 |
152,4 |
|
Sakarya |
140,00 |
155,00 |
270,00 |
240,00 |
92,9 |
54,8 |
|
Şanlıurfa |
137,50 |
100,00 |
230,00 |
200,00 |
67,3 |
100,0 |
|
Antalya |
150,00 |
150,00 |
255,00 |
275,00 |
70,0 |
83,3 |
|
İzmit |
140,00 |
150,00 |
275,00 |
285,00 |
96,4 |
90,0 |
|
Aydın |
150,00 |
150,00 |
240,00 |
285,00 |
60,0 |
90,0 |
|
Denizli |
140,00 |
115,00 |
260,00 |
240,00 |
85,7 |
108,7 |
|
Mersin |
150,00 |
130,00 |
255,00 |
240,00 |
70,0 |
84,6 |
|
Malatya |
145,00 |
130,00 |
235,00 |
- |
62,1 |
- |
|
Kahramanmaraş |
136,66 |
- |
243,33 |
230,00 |
78,1 |
- |
|
Tekirdağ |
160,00 |
152,50 |
246,66 |
246,66 |
54,2 |
61,7 |
|
Trabzon |
141,66 |
115,00 |
235,00 |
- |
65,9 |
- |
|
Yozgat |
137,50 |
100,00 |
250,00 |
255,00 |
81,8 |
155,0 |
|
Ordu |
150,00 |
150,00 |
250,00 |
285,00 |
66,7 |
90,0 |
|
Sivas |
165,00 |
- |
265,00 |
250,00 |
60,6 |
- |
|
Edirne |
151,66 |
128,33 |
255,00 |
255,00 |
68,1 |
98,7 |
|
ORTALAMA |
147,07 |
129,62 |
248,33 |
244,24 |
68,8 |
88,4 |
Kaynak:
Ziraat Odaları