-Kurban Bayramı’na doğru…
-Türkiye Ziraat Odaları Birliği, çadır kiraları, vekaleten kesim, üreticilerin pazar alanlarındaki ihtiyaçları ve denetim konularında uyarılarda bulundu
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Belediyelerimizin çadır kiraları üreticimizi mağdur
etmemeli, kira bedelleri mümkün olduğunca düşük tutulmalıdır”
-“Hayvan pazarlarındaki üreticilerimizin kişisel ihtiyaçlarını karşılayacak tedbirleri almalıdır”
-“Yetkili kurumlarca denetimler sıkılaştırılmalı, sanal kesime geçit verilmemeli”
-“Kurbanlıklar gerek sağlık, gerekse kurbanlık vasfı yönünden sıkı bir şekilde denetlenmelidir”
Ankara – 23.09.2014 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kurban Bayramı yaklaşırken, kurban üreticileri açısından da hareketli günlerin başladığını bildirerek, üreticilerin, kurbanlık pazarlarında ödeyecekleri çadır kiraları, vekaleten kesim, pazarların besicilerin sosyal ihtiyaçları açısından da donanımı ve denetim konularında mağduriyetler yaşamaması için uyarılarda bulundu.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, besicilerin, kurbanlıklarını özellikle büyük şehirlere götürme konusunda hazırlıklarını yoğunlaştırdıklarını bildirdi.
Türkiye’de kurbanlık hayvan satışlarının illere ve bölgelere göre farklılık gösterdiğini, kimi yerlerde canlı kilogram ve et fiyatı üzerinden, kimi yerlerde ise canlı hayvan üzerinden pazarlık yöntemiyle satış yapıldığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Birliğimizce, her yıl olduğu gibi bu yıl da hayvanlar pazarlara indirilmeden önce, iller bazında tahmini fiyatlar derlenip, kamuoyuna duyurulacak, vatandaşlarımız hayvan almadan önce bilgilendirileceklerdir.
Kurbanlıkları büyük şehirlerde belediyelerin belirlediği yerlerde satmak isteyen üreticiler, satış süresince hayvanlarını bulunduracakları yerlere kira bedelleri ödemektedirler. Bayramın yaklaşmasıyla birlikte bu tür yerlerin kira bedellerini belirleme çalışmaları da başlamıştır.
-“Üreticimiz mağdur edilmemeli”-
Üreticilerimizin yüksek maliyetli üretimleri ve hayvancılığımızın geçtiği zor süreç de dikkate alınarak belediyelerimizin bu yerlerin kira bedeli belirlemede daha hassas davranmalarını, kurbanlık satış yerlerini kiraya verirken, çadır kiralarını, gelir getirici bir yer değil, bir kamu hizmeti olarak görmelerini ve kira bedellerini mümkün olduğunca düşük tutmalarını bekliyoruz. Üreticimiz mağdur edilmemelidir.
Çadır kirası yanında üreticilerimiz başka masraflar da yapıyor. Hayvanların taşındığı mesafeye göre değişmekle birlikte, yüksek nakliye ücreti ödüyor, eğer hayvanları satamazsa dönüş için de nakliye parası veriyor, bu da masrafların daha da artmasına neden oluyor. Ayrıca, hayvanlarını satacakları yere bir iki hafta önceden giden üreticilerimiz kaldıkları sürede kişisel masrafları için de önemli denebilecek harcamalar yapıyor. Yani pazara kurbanlık sevk eden her üretici nakliye, çadır kirası ve yeme içme gibi harcamalar da dahil olmak üzere kişi başına yüksek miktarlarda masraf yapıyor.”
-“Kişisel ihtiyaçlar için altyapı hizmetlerine özen gösterilmeli”-
Belediyelerin, hayvan pazarlarındaki üreticilerin kişisel ihtiyaçlarını karşılamayacak tedbirleri de almaları gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, “belediyelerimiz, hayvan pazarlarında üreticilerin su, tuvalet gibi, kişisel ve sosyal ihtiyaçlarına yönelik alt yapı hizmetlerine azami özeni göstermesi gerekmektedir. Uzun bir süre zor şartlarda buralarda kalan üreticilerimizin, bedel ödeyerek kalacakları bu yerlerde ihtiyaçlarının karşılanması, mağduriyetlerinin önlenmesi büyük önem arz etmektedir” dedi.
-“Vekaleten kurban kesmeyi taahhüt kuruluşlar kontrol edilmeli”-
Kurban pazarlarında denetim de çok önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Yetkili kurumlarca denetimler sıklaştırılmalı, sanal kesime geçit verilmemelidir. Kurban Bayramı döneminde birçok dernek ve vakıf, hayır işlemeyi düşünen vatandaşlarımızın verdiği vekaletle onlar adına kurban kesmek için faaliyet içine girmektedir. Bilindiği üzere, geçtiğimiz yıllarda yaşanan bazı olumsuzluklar birçok vatandaşımızın mağdur olmasına yol açmıştır. Dernek ve vakıflara yatırılan paraların kurban kesiminde kullanılması ve bunların iyi bir şekilde denetlenmesi çok önemlidir. Aksi takdirde hem halkımızın hem de üreticilerimizin mağduriyetine neden olunabilecektir. Vekaleten kurban kesmeyi taahhüt eden bu kuruluşların, bu dönemde ne kadar hayvanı nereden aldığının, hangi şartlarda ve nerelerde ne kadar kurbanlık kestiğinin, vekaleti veren kurban sahibinin vekaletinin yerine getirilip getirilmediğinin yetkili kurumlar tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmesi, hem hayır işlemeyi düşünen vatandaşlarımızın, hem de üreticilerimizin mağdur olmasını önleyecektir.”
-Kurbanlıkların sağlık ve vasıfları denetlenmeli-
Kurbanlıkların gerek sağlık, gerekse kurbanlık vasfı yönünden sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğini belirten Bayraktar, “Bilindiği üzere hayvan pazarlarında kamu kuruluşlarınca hayvanlar sağlık kontrolünden geçirilmektedirler. Bu kontrollerin yanı sıra hayvanların yaş uygunluğu, gebe olup olmadığı gibi vasıflar yönünden yapılan kontrollerde de titiz davranılması gerekmektedir. Böylece halkımıza gönül rahatlığıyla kurbanlığını seçme imkanı getirilecek ve mağduriyeti önlenecektir” dedi.
Bayraktar, önümüzdeki günlerde düzenleyeceği basın toplantısında, büyükbaş, küçükbaş hayvan sayılarını, kurbanlık hayvan mevcudunu, il il kurbanlık hayvan fiyatlarını, üreticilerin beklentilerini ayrıntılarıyla açıklayacağını bildirdi.