-Kırmızı et üretimine dikkat…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Ocak-Eylül döneminde sanayiye aktarılan inek sütü
miktarı yüzde 9,8, tavuk yumurtası üretimi yüzde 4,1, tavuk eti üretimi yüzde 5,6 artarken, kırmızı et üretimi yüzde 3,5 geriledi”
-“9 aylık dönemde sanayiye aktarılan süt miktarı 594 bin ton, yumurta üretimi 499 milyon, tavuk eti üretimi 76 bin ton arttı”
-“Buna karşın kırmızı et üretimi 9 aylık dönemde 22 bin ton azalarak 606 bin tona indi”
-“Eylül ayında sanayiye aktarılan inek sütü miktarı yüzde 9,1, tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,7, tavuk eti üretimi yüzde 4,2 arttı, Temmuz-Ağustos-Eylül dönemi kırmızı et üretimi yüzde 1,9 azaldı”
-“Yıllık bazda sanayiye aktarılan inek sütü miktarı 8,5 milyon tonu, tavuk yumurtası üretimi 17 milyar adedi aştı”
Ankara – 11.11.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, düşüş görülen kırmızı et üretime dikkat edilmesi gerektiğini bildirerek, “Ocak-Eylül döneminde sanayiye aktarılan inek sütü miktarı yüzde 9,8, tavuk yumurtası üretimi yüzde 4,1, tavuk eti üretimi yüzde 5,6 artarken, kırmızı et üretimi yüzde 3,5 geriledi” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2014 yılının 9 aylık döneminde (Ocak-Eylül) sanayiye aktarılan süt miktarının 594 bin ton, yumurta üretiminin 499 milyon, tavuk eti
üretiminin 76 bin ton arttığını, buna karşın kırmızı et üretiminin aynı dönemde 22 bin ton azalarak 606 bin tona indiğini belirtti.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Eylül ayında sanayiye aktarılan inek sütü miktarının yüzde 9,1, tavuk yumurtası üretiminin yüzde 3,7, tavuk eti üretiminin yüzde 4,2 arttı, Temmuz-Ağustos-Eylül dönemi kırmızı et üretiminin yüzde 1,9 azaldığını vurguladı.
2014 yılı Eylül ayında sanayiye aktarılan inek sütü miktarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,1 artışla 594 bin 456 tondan 648 bin 573 tona yükseldiğini belirtti.
Şemsi Bayraktar, 2013 yılı Ocak ayında 637 bin 956 ton olan sanayiye aktarılan süt miktarının, Şubat ayında 622 bin 381 ton, Mart ayında 710 bin 712 ton, Nisan ayında 733 bin 380 ton, Mayıs ayında 772 bin 785 ton, Haziran ayında 692 bin 84 ton, Temmuz ayında 675 bin 158 ton, Ağustos ayında 628 bin 996 ton, Eylül ayında 594 bin 456 ton, Ekim ayında 605 bin 194 ton, Kasım ayında 611 bin 918 ton, Aralık ayında 653 bin 490 ton olduğu bilgisini verdi.
2014 Ocak ayında sanayiye 710 bin 33 ton, Şubat ayında 684 bin 115 ton, Mart ayında 789 bin 355 ton, Nisan ayında 793 bin 573 ton, Mayıs ayında 828 bin 417, Haziran ayında 767 bin 112, Temmuz ayında 743 bin 232 ton, Ağustos ayında 697 bin 736 ton, Eylül ayında ise 648 bin 573 ton inek sütü aktarıldığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“2013 yılında sanayiye 7 milyon 938 bin 510 ton inek sütü aktarılmıştı. Sanayiye aktarılan inek sütü miktarı Eylül ayı itibarıyla yıllık bazda 8 milyon 532 bin 748 ton ile 8,5 milyon tonu aştı. Ocak-Eylül dönemlerine bakıldığında 2013 yılında 6 milyon 67 bin 908 ton olan sanayiye aktarılan inek sütü miktarı, 2014 yılında yüzde 9,8 artışla 6 milyon 662 bin 146 tona ulaştı.”
-Kanatlı sektörü-
Bayraktar, tavuk yumurtası üretiminin de Eylül’de yüzde 3,7, tavuk eti üretiminin ise yüzde 4,2 arttığını, Ocak-Eylül döneminde yumurtada yüzde 4,1, tavuk etinde yüzde 5,6’lık yükseliş olduğunu bildirdi. Şemsi Bayraktar, “Ocak-Eylül döneminde, 2013 yılında 12 milyar 203 milyon 851 bin olan tavuk yumurtası üretimi, 2014 yılında yüzde 4,1 artışla 12 milyar 703 milyon 227 bine yükseldi” dedi.
2013 yılı Eylül ayında 157 bin 504 ton olan tavuk eti üretiminin, yüzde 4,2 artışla 2014 Eylül ayında 164 bin 170 tona yükseldiğini bildiren Bayraktar, “Ocak-Eylül döneminde, 2013 yılında 1 milyon 359 bin 920 ton olan tavuk eti üretimi, 2014 yılında yüzde 5,6 artışla 1 milyon 435 bin 918 tona yükseldi” bilgisini verdi.
Bayraktar, 2013 yılında 16 milyar 496 milyon 751 bin adet olan yumurta üretiminin Eylül ayı itibarıyla yıllık bazda 17 milyar 16 milyon 127 bin ile 17 milyar adedi aştığını, 1 milyon 758 bin 363 ton olan tavuk eti üretiminin ise Eylül ayı itibarıyla yıllık bazda 1 milyon 834 bin 359 ton olduğunu bildirdi.
-Kırmızı et-
2014 yılının ilk çeyreğinden 184 bin 975 ton, ikinci çeyrekte 218 bin 432 ton olan kırmızı et üretiminin üçüncü çeyrekte 202 bin 530 tonda kaldığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“2013 yılında ilk çeyrekte 208 bin 597, ikinci çeyrekte 212 bin 885, üçüncü çeyrekte 206 bin 466 ton kırmızı et üretilmişti. Yine 2013 yılının tamamında kırmızı et üretimi 996 bin 155 tonu bulmuştu. Bu yıl üçüncü çeyrekte kırmızı et üretimi yüzde 1,9 azaldı. 9 aylık dönemdeki azalış ise yüzde 3,5’i buldu. Ocak-Eylül döneminde 2013 yılında 627 bin 948 ton olan kırmızı et üretimi, bu yıl aynı dönemde 605 bin 937 tonda kaldı. 9 aylık dönemdeki azalma 22 bin 11 tonu buldu. Kırmızı et üretimi artırılmalı. Çünkü, tüketim artışı devam ediyor.”
-Dış ticaret-
Bayraktar, 2013 yılının tamamında 406 milyon 352 bin 441 dolar yumurta, 607 milyon 930 bin 13 dolar kümes hayvanı eti, sakatatı ve benzeri ürün, 285 milyon 776 bin 482 dolar süt ve süt ürünleri, 2014 Ocak-Eylül döneminde ise 295 milyon 150 bin 88 dolar yumurta, 488 milyon 140 bin 719 dolar kümes hayvanı eti, sakatatları ve benzeri ürün, 279 milyon 506 bin 438 dolar süt ve süt ürünleri ihracatı yapıldığını da kaydetti.