Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Kırmızı et üretimindeki artış sürüyor

Kırmızı et üretimindeki artış sürüyor

-Kırmızı et üretimindeki artış sürüyor

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-“9 aylık kırmızı et üretimi 852 bin tonu aştı. Geçen yılın son 9 ayında üretim 823 bin tondu”

-“Son çeyrekle birlikte yıllık üretimin 2014 yılının üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz”

-“Et ithalatı olsaydı üretim rakamları bu seviyelerde olmazdı. Maliyetler aşağı çekildiğinde üretim daha artacaktır. Bu çerçevede seçim vaatleri içinde yer alan yemdeki yüzde 8 KDV’nin kaldırılmasını olumlu buluyoruz”

-“Bu yıl Kurban Bayramı’nın yer aldığı üçüncü çeyrekte kırmızı et üretimi 380 bin 162 ton oldu. Geçen Kurban Bayramı’nın olduğu son çeyrekte üretim 402 bin 335 tondu”

-“Kırmızı et üretimi içinde, 2013-2015 döneminde, sığırın payı yüzde 87,35’den yüzde 88,71’e, keçinin payı yüzde 2,36’dan yüzde 3,02’ye çıkarken, koyunun payı yüzde 10,33’den yüzde 8,24’e indi”

-“Anadolu’nun bitki örtüsüne çok uygun olan koyunculuğun hayvancılık içindeki ağırlığı artırılmalıdır”

 

Ankara – 12.11.2015 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı et üretimindeki artışın sürdüğünü bildirerek, “9 aylık kırmızı et üretimi 852 bin tonu aştı. Geçen yılın son 9 ayında üretim 823 bin tondu. Son çeyrekle birlikte yıllık üretimin 2014 yılının üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2013 yılında 996 bin 155, 2014 yılında 1 milyon 8 bin 272 ton olan kırmızı et üretiminin, bu yılın Ocak-Eylül döneminde 852 bin 508 tona ulaştığını belirtti. Bu yılın ilk 3 ayında 210 bin 475 ton olan kırmızı et üretiminin, ikinci 3 ayında 261 bin 871 tona, Temmuz-Ağustos-Eylül dönemini kapsayan üçüncü 3 ayında ise bu yıl Kurban Bayramı’nın Eylül ayına denk gelmesi nedeniyle 380 bin 162 tona yükseldiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“9 aylık kırmızı et üretimi, Kurban Bayramı’nın da etkisiyle 852 bin 508 ton oldu. Geçen yıl Kurban Bayramı’nın olduğu son çeyrekte üretim 402 bin 335 tondu. Kurban Bayramı’nı de içeren geçen yılın son 9 ayında üretim 823 bin 297 ton olmuştu. Son çeyrekle birlikte yıllık üretimin 2014 yılının üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz.

2015 yılının Ocak-Eylül döneminde gerçekleştirilen 852 bin 508 tonluk üretimin 756 bin 251 tonunun sığır, 70 bin 241 tonunun koyun, 25 bin 721 tonunun keçi, 296 tonunun ise manda etinden oluştu.”

 

-Anadolu küçükbaş hayvancılığa uygun-

 

Kırmızı et üretimi içinde, 2013 yılının tamamı ile 2015 yılının 9 aylık döneminde, sığırın payının yüzde 87,35’den yüzde 88,71’e, keçinin payının yüzde 2,36’dan yüzde 3,02’ye çıkarken, koyunun payının yüzde 10,33’den yüzde 8,24’e indiğini vurgulayan Bayraktar, Anadolu’nun mera yapısıyla küçükbaş hayvancılık yapmaya daha müsait olduğunu bildirdi. Bayraktar, Türkiye’nin, çok verimli ve sığır beslemeye uygun meralarda sığırcılık yapan Brezilya, Arjantin, Uruguay gibi ülkelerle özellikle et sığırcılığında rekabet etmesinin mümkün olmadığını, küçükbaş hayvancılığın yem maliyetleri nedeniyle ülke şartlarına daha uygun olduğunu belirtti. Anadolu’nun bitki örtüsüne uygun olan koyunculuğun hayvancılık içindeki ağırlığının artırılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, son yıllarda verilen teşviklerle koyun varlığının 2009-2014 döneminde 21,7 milyondan 31 milyona, keçi varlığının 5,1 milyondan 10,3 milyona yükselmesinin ülke hayvancılığı açısından olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı.

Et ithalatının olmamasının kırmızı et üretimini artırdığına dikkati çeken Bayraktar, “ithalat olsaydı üretim rakamları bu seviyelerde olmazdı. Maliyetler aşağı çekildiğinde üretim daha artacaktır. Bu çerçevede seçim vaatleri içinde yer alan yemdeki yüzde 8 KDV’nin kaldırılmasını olumlu buluyoruz” dedi.