-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“9. başvuru çağrı ilanı kapsamında destek almak üzere
hazırlanacak olan projeler için son başvuru tarihi
15 Mart 2013”
-“2013 yılında akreditasyonunu tamamlaması beklenen
22 ilin devreye girmesiyle program 42 ilde uygulanacak”
-“Avrupa Birliği mali yardım programlarından çiftçilerimizin
azami düzeyde faydalanmalarını sağlamak amacıyla,
IPARD başvurularının artırılması önem taşımaktadır”
Ankara – 11.03.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında yatırım yapmak isteyen işletmeler tarafından belirlenen öncelikler göz önüne alınarak 9. başvuru çağrı ilanı kapsamında destek almak üzere hazırlanacak olan projeler için son başvuru tarihinin 15 Mart 2013’te dolacağını bildirdi.
Bayraktar, başvuruda bulunmak isteyen yatırımcıların, yatırımın uygulanacağı ilde bulunan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) il koordinatörlüklerine bir an önce başvurmaları gerektiğini belirtti.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan IPARD’ın, Türkiye’nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedeflediğini, işletmeleri Avrupa Birliği (AB) standartlarına yükseltmeyi amaçladığını vurguladı.
TZOB Genel Başkanı, bu fonların iyi kullanıldığı takdirde; tarım sektöründeki yatırımların artmasına, tarım-sanayi entegrasyonuna katkı sağlanmasına, kırsal alanda iş imkânlarının geliştirilmesi ile göçün önlenmesine, Avrupa Birliği standartlarında üretim yapan işletmelerin sayısının artırılmasına, tarım ve kırsal nüfusun gelir düzeyinin yükseltilmesine ve yaşam koşullarını iyileştirilmesine, tarım sektörünün, verimliği yüksek, dünya standartlarında üretim yapan, küresel düzeyde rekabet gücüne sahip ve sürdürülebilir bir sektör haline gelmesine katkı sağlanmasının beklendiğini bildirdi.
-Tedbirler-
Bayraktar, şunları kaydetti:
“IPARD kapsamında uygulanan tedbirlerden ilki, tarımsal işletmelerin topluluk standartlarına yükseltilmesi ve yeniden yapılandırılmasına yönelik yatırımlardır. Bu tedbirin iki alt tedbiri, süt üreten ile et üreten tarımsal işletmelerin desteklenmesidir.
Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasının geliştirilmesi ve topluluk standartlarına yükseltilmesine yönelik yatırımlar ikinci tedbirdir. Bu tedbir süt ve süt ürünlerinin, et ve et ürünlerinin, meyve ve sebzelerin, su ürünlerinin işleme ve pazarlanmasının desteklenmesi gibi dört alt tedbiri bulunuyor.
Kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi üçüncü tedbirdir. Bu tedbir ise çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesine, yerel ürünler ve mikro işletmelerin ekonomik gelişimine, kırsal turizmin gelişimine, kültür balıkçılığının gelişimine destek verilmesi gibi dört alt tedbiri içinde barındırıyor.”
-Bu yıl uygulama 42 ile yaygınlaşacak-
IPARD Programının, belirlenen bu üç tedbir için akreditasyonunu tamamlamış olan 20 ilde uygulanmaya başladığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“2013 yılında da akreditasyonunu tamamlaması beklenen 22 ilin devreye girmesiyle toplam 42 ilde uygulanacak. Böylece bu yıl uygulama 42 ile yaygınlaşacak. Afyonkarahisar, Amasya, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Yozgat, Erzurum, Ordu ve Van’dan oluşan 20 ilde uygulama sürüyor. Yeni eklenecek olan 22 il ise Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Aydın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Elazığ, Erzincan, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir ve Uşak’tan meydana geliyor.”
Söz konusu programla tarım sektöründe ve kırsal alanda faaliyet gösteren üreticilerin, özel sektör ve potansiyel yatırımcıların, tarım ve kırsal kalkınma alanında desteklenmesinin amaçlandığını bildiren Bayraktar, “AB hibe fonları kırsal kesimde yaşayan halkımıza, çiftçilerimize, üretici birliklerine ve tarım sektöründe faaliyet gösteren firmalara projeler karşılığında ve sözleşmelerine uygun olarak kullandırılmaktadır. Program kapsamında akredite olmuş 20 il ve yeni akredite olacak 22 il için, tüzel kişiler veya şirketlerce hazırlanacak projelere yüzde 50 hibe desteği sağlanmaktadır” dedi.
-9. başvuru çağrı ilanı-
Bugüne kadar, AB Komisyon’un 29 Ağustos 2011 tarihli kararıyla verilen yetki devri kapsamında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun IPARD tedbirlerinden 8 başvuru çağrı ilanı yayımladığını vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Bu kapsamda, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 23 Ocak 2013 tarihinde 9. başvuru çağrı ilanına çıkmış bulunmaktadır. IPARD kapsamında yatırım yapmak isteyen işletmeler tarafından belirlenen öncelikler göz önüne alınarak 9. başvuru çağrı ilanı kapsamında destek almak üzere hazırlanacak olan projeler için son başvuru tarihi, 15 Mart 2013 olarak belirlendi. Başvuruda bulunmak isteyen yatırımcıların, yatırımın uygulanacağı ilde bulunan TKDK il koordinatörlüklerine başvurmaları gerekmektedir.
Avrupa Birliği mali yardım programlarından çiftçilerimizin azami düzeyde faydalanmalarını sağlamak amacıyla, IPARD başvurularının artırılması önem taşımaktadır.”