-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Tarımda üretici fiyatları, Ekim’de sadece yüzde 0,18 arttı”
-“Gıda ve alkolsüz içeceklerde tüketici fiyatlarının yüzde 2,65 arttığı Ekim ayında, tarım, orman ve balıkçılıkta üretici fiyatlarındaki artışın yüzde 0,18’de kalması, üreticinin fiyat artırmadığını, enflasyonun sorumlusu olarak görülemeyeceğini ortaya koyuyor”
-“Gıda ve alkolsüz içeceklerde tüketici enflasyonu Ekim ayında tarımda üretici enflasyonuna 15 kat fark attı”
-“Haziran’da yüzde 0,18, Temmuz’da yüzde 0,73, Ağustos’ta yüzde 0,55 gerileyen tarımda üretici fiyatları, Eylül’de yüzde 2,29, Ekim’de yüzde 0,18 arttı”
-“Üretici ve market arasındaki makas açılıyor. Ciddi bir çalışma yapılması lazım. Bu çalışmanın Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin de (TZOB) içinde bulunduğu bir kurul marifetiyle yapılması gerekir”
-“Yüzde 400’leri geçen farklarla üreticinin ürettiği ürünleri tüketici tüketiyor”
-“Burada bir haksız kazanç görüyoruz. Üretici de tüketici de mağdur”
-“Enflasyonun sebebi kesinlikle üretici değil. Üreticide fiyatlar artmıyor”
Ankara – 14.11.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda ve alkolsüz içeceklerde tüketici enflasyonunun Ekim ayında tarımda üretici enflasyonuna 15 kat fark attığını bildirerek, “Tarımda üretici fiyatları, Ekim’de sadece yüzde 0,18 arttı. Gıda ve alkolsüz içeceklerde tüketici fiyatlarının yüzde 2,65 arttığı Ekim ayında tarım, orman ve balıkçılıkta üretici fiyatlarındaki artışın yüzde 0,18’de kalması, üreticinin fiyat artırmadığını, enflasyonun sorumlusu olarak görülemeyeceğini ortaya koyuyor” dedi.
Bayraktar yaptığı açıklamada, Ekim ayında tarımın genelinde üretici fiyatlarının (ÜFE) yüzde 0,18, tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 0,48 arttığını, ormancılık ürünlerinde yüzde 3,11, balıkçılıkta yüzde 8 gerilediğini bildirdi.
Çiftçinin enflasyonun sorumlusu olmadığına dikkati çeken Bayraktar, “Haziran’da yüzde 0,18, Temmuz’da yüzde 0,73, Ağustos’ta yüzde 0,55 gerileyen tarımda üretici fiyatları, Eylül’de yüzde 2,29, Ekim’de yüzde 0,18 arttı. Gıda ve alkolsüz içeceklerde fiyatlar, Haziran ayında yüzde 0,36, Temmuz ayında yüzde 0,30, Ağustos ayında yüzde 0,89, Eylül’de yüzde 0,31, Ekim ayında ise yüzde 2,65 artmıştı” dedi.
-Yıllık rakamlarda da üretici enflasyonu, tüketiciden düşük-
Üretici fiyatlarının, Ekim ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde tarımın genelinde yüzde 11,57, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 10,48 arttığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Ekim ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde, tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 11,61, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 10,48, ormancılık ürünlerinde 28,87, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 20,18 artış oldu. Balıkçılıkta Ekim ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde fiyatlar yüzde 6,63, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 0,03 geriledi.
Gıda ve alkolsüz içeceklerde, Ekim ayında tüketici enflasyonu yüzde 2,65, Ekim itibarıyla son bir yıllık enflasyon yüzde 12,56, on iki aylık ortalamalara göre enflasyon ise yüzde 12 olmuştu.
Tüketici fiyatları ise Ekim ayında yüzde 1,90, Ekim ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde yüzde 8,96, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,65 artmıştı.”
-Makas açılıyor-
Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makasının açıldığını bildiren Bayraktar, “bu konuda ciddi bir çalışma yapılması lazım. Bu çalışmanın Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin de (TZOB) içinde bulunduğu bir kurul marifetiyle yapılması gerekir. Yüzde 400’leri geçen farklarla üreticinin ürettiği ürünleri tüketicimiz tüketiyor. Burada bir haksız kazanç görüyoruz. Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farktan mağdur olan üretici ve tüketicidir. Üretici de tüketici de mağdur. Ekim ayında üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasında 14,7 kat, 15 kata yakın bir fark oluşuyorsa bunun başka bir açıklaması olamaz. İster son bir yıllık, ister on iki aylık ortalamalara bakılsın, mağdur olan biziz. Enflasyonun sebebi kesinlikle üretici değil. Üreticide fiyatlar artmıyor” dedi.