Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > GAP’ta toprak suyla kavuşunca üretim patladı

GAP’ta toprak suyla kavuşunca üretim patladı

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-“Sulamanın, bölgesel kalkınma programlarının tarımsal üretimine yaptığı büyük katkının en iyi örneği GAP’tır”

-“Henüz tamamlanmamasına rağmen, 1991-2015 döneminde, tarımsal üretimde neredeyse bir patlama var. Seçilmiş 34 üründe bölge üretimi 6,7 milyon tondan 12,2 milyon tona çıktı”

-“Üretim buğdayda 1,8 milyon tondan 4,3 milyon tona, mısırda 7 bin tondan 1,9 milyon tona, kütlü pamukta 38 bin tondan 1,2 milyon tona, Antep fıstığında 58 bin tondan 135 bin tona, zeytinde 11 bin tondan 160 bin tona, domateste 274 bin tondan 678 bin tona, biberde 50 bin tondan 256 bin tona yükseldi”

-“Yine bu dönemde kültür ırkı sığır sayısı 20 katına, kültür melezi ırkı sığır sayısı 6 katına yükseldi. Süt üretimi ikiye katladı”

-“Yerli ırk sığır sayısı yüzde 54,8 azalmayla 645 bin baştan 291 bin başa inerken, kültür melezi sığır sayısı yüzde 530,8 artışla 63 bin baştan 401 bin başa çıktı. Kültür ırkı sığır sayısı ise yüzde 1932 artışla 16 bin baştan 326 bin başa yükseldi”

-“1991-2015 döneminde, toplam süt üretimi yüzde 103,6 arttı ve 694 bin tondan 

1 milyon 413 bin tona yükseldi. İnek sütü üretimindeki artış yüzde 158,2’yi buldu”

-“Bölgenin bal üretimi yüzde 587,8 artışla 851 tondan 5 bin 853 tona yükseldi”

-“GAP, KOP, DAP, DOKAP gibi büyük projeler hızlı bitirilmeli. Sulamaya açılan alanlarda katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesi teşvik edilmelidir”

-“Artık gelişmiş ülkeler her şeyi üretmiyor. Tahıl, yağlı tohumlar, şeker, pamuk, et, 

süt gibi stratejik ürünler dışında üreteceği ürünleri seçiyor. Değeri yüksek, pazarda yer bulan ürünlere yöneliyor”

 Ankara - 05.09.2016 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, toprağın suyla kavuşmasıyla tarımsal üretimin patladığını bildirerek, “Sulamanın, bölgesel kalkınma programlarının tarımsal üretimine yaptığı büyük katkının en iyi örneği GAP’tır. Henüz tamamlanmamasına rağmen, 1991-2015 döneminde, tarımsal üretimde neredeyse bir patlama var. Seçilmiş 34 üründe bölge üretimi 6,7 milyon tondan 12,2 milyon tona çıktı” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) kapsadığı alan, maliyet büyüklüğüyle, tarımdan sanayiye, sürdürülebilir insani gelişmeye kadar hemen her alanı planlamasıyla Cumhuriyet tarihinin en büyük ve en etkin uygulanan dünya çapında bir projesi olduğunu belirtti.   

Şemsi Bayraktar, Fırat ve Dicle havzası ile yukarı Mezopotamya ovalarında yer alan 9 ille (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak) Türkiye nüfus ve toprak alanının yaklaşık yüzde 10’unu kapsayan GAP’ın, bölgenin kaynaklarını değerlendirerek, yöre halkının gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmeyi, diğer bölgelerle bölge arasındaki gelişmişlik farkını gidermeyi, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam olanaklarını artırarak ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmayı amaçladığına dikkati çekti.

 

-34 üründe ortalama üretim artışı yüzde 82,9-

 Bayraktar, şunları kaydetti:

“1970’lerde bölgenin su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesine dayalı bir program olarak başlayan GAP’ta, Fırat, Dicle havzasında sulama ve hidroelektrik enerji üretimine yönelik 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali ile 1,8 milyon hektar alanda sulama yatırımlarının yapımı planlanmıştır. Proje büyük bir entegre projedir. Henüz sulama yatırımları tamamlanmasına rağmen tarımdaki üretim artışı büyük boyutlardadır. 1991-2015 döneminde, tarımsal üretimde neredeyse bir patlama var. Seçilmiş 34 üründe bölge üretimi 6,7 milyon tondan 12,2 milyon tona çıkmıştır. Ortalama üretim artışı yüzde 82,9’u bulmaktadır. Üretim buğdayda 1,8 milyon tondan 4,3 milyon tona, mısırda 7 bin tondan 1,9 milyon tona, kütlü pamukta 38 bin tondan 1,2 milyon tona, Antep fıstığında 58 bin tondan 135 bin tona, zeytinde 11 bin tondan 160 bin tona, elmada 7 bin tondan 23 bin tona, dutta 5 bin tondan 11 bin tona, narda 13 bin tondan 52 bin tona, bademde 6 bin tondan 15 bin tona, sarımsakta 7 bin tondan 16 bin tona, domateste 274 bin tondan 678 bin tona, hıyarda 59 bin tondan 106 bin tona, biberde 50 bin tondan 256 bin tona yükseldi.”

 

-Verimde büyük artış-

 Verimde de büyük artışlar olduğunu belirten Bayraktar, arpada yüzde 44,5, buğdayda yüzde 86,4, ayçiçeğinde yüzde 126,6, kırmızı mercimekte yüzde 108,8, mısırda yüzde 253,2, pamukta yüzde 75,1, şekerpancarında yüzde 128,2, elmada yüzde 34,2, erikte yüzde 46,7, zeytinde yüzde 253,8, Antep fıstığında yüzde 15,4 verim artışı görüldüğünü vurguladı.

 

-Hayvancılık-

 Yine bu dönemde kültür ırkı sığır sayısının 20 katına, kültür melezi ırkı sığır sayısının 6 katına yükseldiği, süt üretiminin ikiye katlandığını bilgisini veren Bayraktar, “1991-2015 döneminde toplam sığır sayısı yüzde 42 artışla 725 binden 1 milyon 30 bine çıktı. Asıl dikkat çekici olan bu dönemde yerli ırk sığır sayısındaki büyük düşüşe karşın, kültür ırkındaki çok büyük artıştır. Yerli ırk sığır sayısı yüzde 54,8 azalmayla 645 bin 530 baştan 291 bin 826 başa inerken, kültür melezi sığır sayısı yüzde 530,8 artışla 63 bin 705 baştan 401 bin 830 başa çıktı. Kültür ırkı sığır sayısı ise yüzde 1932 artışla 16 bin 45 baştan 326 bin 30 başa yükseldi” dedi.

Bu dönemde koyun sayısında yüzde 10’luk bir düşüş görüldüğüne ve sayının 5 milyon 685 bin 570 baştan 5 milyon 114 bin 613 başa gerilediğini bildiren Bayraktar, buna karşın keçi sayısının yüzde 20,8 artışla 1 milyon 964 bin 548 baştan 2 milyon 373 bin 457 başa çıktığını belirtti.

Kültür ve kültür melezi sığır sayısındaki artışın süt üretimine doğrudan yansıdığını vurgulayan Bayraktar, “1991-2015 döneminde, toplam süt üretimi yüzde 103,6 arttı ve 694 bin 215 tondan 1 milyon 413 bin 658 tona yükseldi. İnek sütü üretimindeki artış yüzde 158,2’yi buldu. Bölgenin bal üretimi yüzde 587,8 artışla 851 tondan 5 bin 853 tona yükseldi” dedi.

 

-GAP’ta kaybedilen her yıl, gelirden mahrum kalmak demektir-

 GAP’ın daha bitmeden hem bitkisel üretimi hem de hayvansal üretimi artırdığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“GAP, kırsal ve bölgesel kalkınma için güzel bir örnek. 3,3 milyon hektar tarım alanıyla ülkemizin tarım topraklarının yüzde 14’e yakını ve su potansiyelinin dörtte biri GAP’ta. Yine ülkemizde teknik ve ekonomik olarak sulanabilir 8,5 milyon hektar sulanabilir arazinin beşte biri GAP’ta yer alıyor. Türkiye’de 61 dekar olan işletme arazi büyüklüğü GAP’ta 104,8 dekarı buluyor. Tabii bu rakam da yeterli değildir. İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkelerde bu rakam 400-500 dekarı buluyor. GAP’ta işletme arazi büyüklüklerini daha da artırmalıyız. Sulamaya açılacak 1,8 milyon hektar alandaki sulama altyapı yatırımlarını bir an önce tamamlamak zorundayız. GAP’ta enerji yatırımlarında fiziki gerçekleşme yüzde 74’leri bulsa da sulamada hala yüzde 40’lar seviyesinde kalması, daha alınması gereken çok yol olduğunu göstermektedir. Bu yüzde 40’lar seviyesini hızla yüzde 100’e çekmeliyiz. Kaybedilen her yıl, çok büyük miktarları bulacak gelirden mahrum kalmak demektir.”

 

-GAP, KOP, DAP, DOKAP hızla bitirilmeli-

 GAP, KOP, DAP, DOKAP gibi büyük projeler hızlı bitirilmesi, bu projelerle sulamaya açılan alanlarda katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesinin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Artık gelişmiş ülkeler her şeyi üretmiyor. Tahıl, yağlı tohumlar, şeker, pamuk, et, süt gibi stratejik ürünler dışında üreteceği ürünleri seçiyor. Değeri yüksek, pazarda yer bulan ürünlere yöneliyor. Bugün gelişmiş ülkeler çok su tüketen, fiyatı yüksek olmayan sebzelerin üretiminden kaçınıyor. Bu ürünleri Çin gibi ülkelerden ithal etmenin yollarını arıyor. Çin, dünya sebze üretiminin yarısını karşılıyor. Buna karşın gelişmiş ülkeler, tahıl, yağlı tohumlar, pamuk, baklagiller, şeker, meyve, et ve süt gibi ürünlerin üretimine yoğunlaşıyor.

Türkiye’nin de üretimi planlaması yapması, üretimde suyun tasarruflu kullanımına dikkat etmesi, stratejik ürünlerin yanı sıra, yüksek getiri sağlayan ürünlere yönelmesi gerekiyor. Tarımı, gıda ile tekstil ve konfeksiyon sanayiden ayrı görmemek de lazım. Gelişmiş ülkeler bunu çok iyi bir şekilde entegre etmiş durumdalar. Tarımsal üretim yurtiçi ve yurtdışı ihtiyaca göre belirleniyor ve buna göre planlanıyor. Bütün gelişmiş ülkelerin çok güçlü bir gıda sanayileri bulunuyor. Tarımsal ürünleri, gıda sanayi yoluyla, işleyerek, katma değerlerini artırarak ihraç ediyorlar. Ham ürün ihracatından kaçınıyorlar. Tekstil ve konfeksiyon sanayinde de durum böyle. Ürünü işleyerek katma değerini büyük miktarlarda artırmak mümkün.”

Konya Ovası Projesi (KOP) ile Doğu Anadolu Projesi’nin (DAP) de tarımsal sulamada olanakları büyük boyutlarda artıracağını bildiren Bayraktar, “Konya, Karaman, Niğde, Aksaray’dan oluşan KOP’a Yozgat ve Nevşehir illeri eklendi. Doğu Anadolu’da Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van’dan oluşan DAP’a Sivas ili dahil edildi. Hem KOP hem de DAP daha da büyüdü. Her iki proje de büyük sulama projeleri içeriyor. Bu projelerin tamamlanması da GAP’ta olduğu gibi tarımsal üretimde patlamaya yol açacak, kırsal kalkınmayı sağlayacaktır” dedi.

GAP illerinde seçilmiş bitkisel ürünlerde 1991 ve 2015 yıllarında ekilen alan, dekar başına verim, üretim, verimde ve üretimde değişim şöyle:

 

 

 

 

1991

2015

 

 

1991-

1991-

 

1991

2015

Dekar

Dekar

 

 

2015

2015

 

Ekilen

Ekilen

Başına

Başına

1991

2015

Verimde

Üretimde

 

Alan

Alan

Verim

Verim

Üretim

Üretim

Değişim

Değişim

 

(Dekar)

(Dekar)

(Kilogram)

(Kilogram)

(Ton)

(Ton)

(Yüzde)

(Yüzde)

Arpa

6.747.570

4.408.722

195

281

1.313.052

1.240.037

44,5

-5,6

Buğday

10.168.620

12.890.983

178

333

1.814.236

4.287.713

86,4

136,3

Ayçiçeği

69.780

80.225

94

213

6.574

17.124

126,6

160,5

Kuru Fasulye

28.580

3.588

212

244

6.070

875

14,8

-85,6

Kırmızı Mercimek

5.530.120

2.009.955

79

165

436.868

331.574

108,8

-24,1

Mısır (Dane)

26.440

2.027.000

268

945

7.076

1.916.125

253,2

26.979,2

Nohut

1.444.870

331.082

100

164

144.303

54.309

64,2

-62,4

Pamuk (Kütlü)

1.238.690

2.645.178

256

449

317.546

1.187.465

75,1

274,0

Patates

6.960

3.046

1.395

2.973

9.708

9.057

113,2

-6,7

Susam

516.460

12.131

33

51

17.219

614

51,8

-96,4

Şeker Pancarı

36.180

19.622

3.341

7.625

120.865

149.613

128,2

23,8

Tütün

384.540

68.130

135

78

52.066

5.293

-42,6

-89,8

Yer Fıstığı

20

1.206

100

382

2

461

282,3

22.950,0

Üzüm

1.399.510

1.192.950

533

516

746.236

615.942

-3,2

-17,5

Kuru Soğan

81.200

30.263

2.143

2.176

174.000

65.865

1,6

-62,1

Sarımsak

7.800

16.859

927

973

7.230

16.409

5,0

127,0

Domates

 

164.262

 

4.125

273.940

677.600

 

147,4

Hıyar

 

45.308

 

2.346

58.904

106.302

 

80,5

Domates

 

113.690

 

2.253

50.106

256.182

 

411,3

Patlıcan

 

34.984

 

2.734

126.984

95.650

 

-24,7

Kavun

 

84.920

 

2.075

342.458

176.248

 

-48,5

Karpuz

 

187.136

 

3.061

520.650

572.790

 

10,0

 

GAP illerinde, seçilmiş meyvelerde 1991 ve 2015 yıllarında meyve veren ağaç sayısı, ağaç başına verim, üretim, verimde ve üretimde değişim şöyle:

 

 

1991

2015

1991

2015

 

 

1991-

1991-

 

Meyve

Meyve

Ağaç

Ağaç

 

 

2015

2015

 

Veren

Veren

Başına

Başına

1991

2015

Verimde

Üretimde

 

Ağaç

Ağaç

Verim

Verim

Üretim

Üretim

Değişim

Değişim

 

Sayısı

Sayısı

(Kilogram)

(Kilogram)

(Ton)

(Ton)

(Yüzde)

(Yüzde)

Elma

315.246

803.634

22

29

6.840

23.401

34,2

242,1

Armut

294.400

201.915

19

22

5.699

4.351

11,3

-23,7

Erik

337.239

252.505

16

24

5.422

5.954

46,7

9,8

Kayısı

397.908

198.189

15

19

6.115

3.863

26,8

-36,8

Kiraz

72.475

506.988

13

18

965

9.160

35,7

849,2

Dut

340.563

623.259

16

19

5.496

11.569

15,0

110,5

Nar

708.595

2.378.768

19

22

13.461

51.790

14,6

284,7

İncir

467.206

296.271

18

26

8.381

7.638

43,7

-8,9

Zeytin

3.339.625

14.126.664

3

11

10.693

160.022

253,8

1.396,5

Badem

470.996

1.393.019

12

11

5.846

15.370

-11,1

162,9

Ceviz

314.992

430.975

24

23

7.663

10.028

-4,4

30,9

Antep Fıstığı

18.637.261

37.590.711

3

4

57.844

134.581

15,4

132,7

 

GAP illerinde, 1991 ve 2015 yıllarında sığır, manda, koyun, keçi sayıları ve değişim şöyle:

 

 

 

 

1991-

 

 

 

2015

 

1991

2015

Değişim

 

(Bin Baş)

(Bin Baş)

(Yüzde)

Kültür Irkı Sığır Sayısı

16.045

326.030

1.932,0

Kültür Melezi Sığır Sayısı

63.705

401.830

530,8

Yerli Irkı Sığır Sayısı

645.530

291.826

-54,8

Toplam Sığır Sayısı

725.280

1.029.686

42,0

Manda Sayısı

11.008

12.439

13,0

Koyun Sayısı

5.685.570

5.114.613

-10,0

Keçi Sayısı

1.964.548

2.373.457

20,8

 

GAP illerinde, 1991 ve 2015 yıllarında sığır, manda, koyun, keçi sütü ve bal üretimi şöyle:

 

 

 

 

1991-

 

 

 

2015

 

1991

2015

Değişim

 

(Ton)

(Ton)

(Yüzde)

İnek Sütü Üretimi

419.539

1.083.365

158,2

Koyun Sütü Üretimi

202.732

207.860

2,5

Keçi Sütü Üretimi

68.331

115.835

69,5

Manda Sütü Üretimi

3.613

6.598

82,6

Bal Üretimi

851

5.853

587,8