Eylül ayı üretici market fiyatları
Gübre fiyatlarındaki artışlar
-“Eylül ayında
üretici ile market arasındaki fiyat farkı 3 buçuk kata ulaştı”
-“Eylül ayında
üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkı yüzde 253 ile kuru soğanda
yaşandı”
-“Elmada üretici fiyatları yeni sezonda, geçen
dönemin ortalama fiyatlarından düşük seyretmektedir”
-“Üreticilerimiz kuru soğanı tarladan toplatacak
işçilik maliyetini bile karşılayacak durumda değil”
-“Gübre Fiyatları Beklenenin Çok Üzerinde
Astronomik Hızla Artıyor”
-“Son bir yıllık
artış DAP gübresinde yüzde 146 ve üre gübresinde yüzde 145 olurken, amonyum
sülfat gübresinde yüzde 157’lik, amonyum nitrat gübresinde yüzde 135’lik ve
20.20.0 gübresinde yüzde 117’lik bir artış yaşandı”
-“Üretici önünü göremiyor, başta gübre olmak üzere
adeta füze gibi yükselen girdi fiyatlarını endişeyle izliyor. Acil tedbirler
alınmalı!”
-“Acilen önlem
alınmazsa tarımsal üretimde düşüş kaçınılmazdır”
-“Gübre sektörü
ithalat bağımlılığından kurtulamadığı sürece gübre ucuzlamaz”
Bayraktar, kuru
soğanın 3,5 kat, maydanoz ve elmanın 3,4 kat, limonun 3,3 kat, yeşil fasulyenin
3,1 kat, kuru üzüm ve marulun 2,7 kat, sütün 2,6 kat fazlaya tüketiciye
satıldığını vurguladı ve açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Üreticide 62
kuruş olan kuru soğan 2 lira 19 kuruşa, 66 kuruş olan maydanoz 2 lira 26
kuruşa, 2 lira 8 kuruş olan elma 6 lira 97 kuruşa, 2 lira 25 kuruş olan limon 7
lira 42 kuruşa, 4 lira 13 kuruş olan yeşil fasulye 12 lira 63 kuruşa, 12 lira
25 kuruş olan kuru üzüm 32 lira 80 kuruşa, 1 lira 88 kuruş olan marul 5 liraya,
3 lira olan süt 7 lira 87 kuruşa satılmaktadır.
Eylül ayında
üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 253,23 ile kuru soğanda
görüldü. Kuru soğandaki fiyat farkını maydanoz yüzde 242,42, elma yüzde 235,10,
limon yüzde 229,78, yeşil fasulye yüzde 205,81, kuru üzüm yüzde 167,76, marul yüzde
165,96, süt yüzde 162,33 oranında izledi.
Eylül ayında
markette 24, üreticide 20 üründe fiyat artışı; markette 13, üreticide 7 üründe
fiyat düşüşü; markette 1, üreticide 3 üründe fiyat değişmedi.
Eylül ayında
fiyatı en fazla artan ürün markette domates, üreticide sivri biber, fiyatı en
fazla düşen ürün ise markette ve üreticide limon oldu.”
Eylül ayında
markette en fazla fiyat artışının yüzde 26,89 ile domateste, en fazla fiyat
düşüşünün yüzde 27,33 ile limonda olduğunu ve yeşil mercimekte ise fiyat
değişimi olmadığını bildiren Bayraktar, açıklamasına şöyle devam etti:
“Markette yüzde
26,89 oranındaki domateste yaşanan fiyat artışını yüzde 23,91 ile kuru fasulye,
yüzde 19,37 ile zeytinyağı, yüzde 15,96 ile pirinç, yüzde 15,33 ile kuru üzüm,
yüzde 11,81 ile tavuk eti, yüzde 8,56 ile ıspanak, yüzde 6,27 ile kuru kayısı,
yüzde 5,29 ayçiçek yağı, yüzde 5 ile Antep fıstığı, yüzde 4,81 ile elma, yüzde
4,63 ile maydanoz, yüzde 4,58 ile iç fındık, yüzde 3,74 ile yumurta, yüzde 3,52
ile marul, yüzde 2,47 ile süt, yüzde 1,65 ile beyaz peynir, yüzde 1,63 ile kuzu
eti, yüzde 1,53 ile dana eti, yüzde 1,44 ile yoğurt, yüzde 1,10 ile kaşar
peyniri takip etti.
Markette en fazla
fiyat düşüşü ise yüzde 27,33 ile limonda yaşandı. Limondaki fiyat düşüşünü
yüzde 22,43 ile salatalık, yüzde 12,70 ile havuç, yüzde 11,38 ile kuru incir,
yüzde 10,37 ile kırmızı mercimek, yüzde 9 ile nohut, yüzde 7,53 ile yeşil
soğan, yüzde 7,18 ile mısırözü yağı, yüzde 4,75 ile yeşil fasulye, yüzde 4,37
ile kuru soğan, yüzde 2,50 ile patlıcan, yüzde 1,96 ile kabak izledi.”
Eylül ayında
üreticide yüzde 56,05 azalmayla fiyatı en fazla düşen ürünün limon, fiyatı en
fazla artan ürünün ise yüzde 58,97 ile sivri biber olduğunu belirten Bayraktar,
şu bilgileri verdi:
“Limondaki fiyat
düşüşünü yüzde 33,33 ile kuru soğan, yüzde 15,33 ile salatalık, yüzde 14,49 yeşil
fasulye, yüzde 5,45 ile elma, yüzde 3,85 ile iç fındık izledi.
Antepfıstığı,
yeşil soğan ve ıspanak fiyatında ise bir değişim yaşanmadı.
Üreticide en fazla
fiyat artışı yüzde 58,97 ile sivri biberde görüldü. Sivri biberdeki fiyat
artışını yüzde 46,08 ile domates, yüzde 45,07 ile patates, yüzde 35,71 ile kuru
kayısı, yüzde 31,58 ile havuç, yüzde 29,66 ile marul, yüzde 19,35 ile yumurta,
yüzde 15 ile patlıcan, yüzde 10 ile maydanoz, yüzde 9,09 ile kabak, yüzde 8,91
ile yeşil mercimek, yüzde 6,67 ile kuru incir, yüzde 5,54 ile pirinç, yüzde
3,46 ile kırmızı mercimek, yüzde 2,08 ile kuru üzüm, yüzde 1,29 ile zeytinyağı
takip etti.”
Eylül ayında
üretici ve markette fiyatı en fazla düşen ürünün limon olduğunu hatırlatan TZOB
Genel Başkanı Bayraktar, limon fiyatının yeni sezona ait olup, fiyat düşüşünün
geçen sezona ait depodaki ürün fiyatıyla kıyaslandığından kaynaklandığını
belirterek açıklamasına şöyle devam etti:
“Yeni sezon limon
hasadı başlamasına rağmen, üreticilerimiz ürününü pazarlamada sıkıntı yaşıyor
ve ürünü satacak alıcı bulamıyor, bulsa da çok düşük fiyata satmak zorunda
kalıyor.
Kuru soğanda
kışlık ürünlerin hasadı başladı. Rekoltenin artması ve talebin de yavaş
olmasına bağlı olarak pazarlama sorunları fiyatlarda düşüşe yol açtı. Bir
önceki yıl ihracatın kapatılmasıyla yaşanan pazar kaybı tüccar alımlarını etkiledi.
Üreticide soğan fiyatları düşük seyretti. Yaklaşık kilogram maliyeti 1 lira
civarında olan soğanda, hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte fiyatlar 62 kuruş
seviyesine kadar indi ve ürünler tarlada bekliyor. Üreticilerimiz kuru soğanı
tarladan toplatacak işçilik maliyetini bile karşılayacak durumda değil. Fiyat
istikrarı için kuru soğanda ivedi olarak geçen yıl olduğu gibi TMO alım yaparak
müdahale etmelidir. Belediyeler ile kamu kurumları alım konusunda harekete
geçmelidir.
Sivri biber ve
domateste arzdaki azalma fiyatların artmasına sebep oldu. Patateste ise
okulların açılmasıyla talepteki artış fiyatları yükseltti. Kuru kayısıda
TMO’nun alımları fiyat artışında etkili oldu. Kuru incirde rekoltedeki azalma
ve TARİŞ’in fiyat açıklaması fiyatı artırdı. Yumurtanın fiyat artışına ise
üretimdeki azalma ve artan maliyetler etkili oldu. Hasat öncesi arzda yaşanan
azalma ve havaların soğumasıyla birlikte talebin artmasıyla havuçta da fiyat
artışı meydana geldi.
Elmada üretici
fiyatları yeni sezonda, geçen dönemin ortalama fiyatlarından düşük
seyretmektedir. Fiyatın düşük seyretmesinin en önemli nedeni, geçen yıl
pandemiden dolayı getirilen kısıtlamalar nedeniyle elma alan tüccar ve
ihracatçılar ellerinde kalan elmaları düşük fiyattan meyve suyu fabrikalarına
satmak zorunda kaldı. Bu sezon ihracatçı ve tüccarlar aynı sıkıntıyı yaşamamak
için ihtiyaçları kadar elma alıyorlar, bu da fiyatların düşük
oluşmasına neden oluyor. Piyasadaki bu tedirginliği kaldırmak için
üreticilerimize depo desteği verilmelidir. Ayrıca daha fazla milli gelir elde
edilmesi adına ortalama 225 bin ton olan elma ihracat miktarımızı artırmak için
ihracat desteği sağlanmalıdır.
Pirinçte yaşanan
fiyat artışları yeni sezona ait olup, artış geçen sezonla kıyaslamadan
kaynaklanmaktadır. Maydanoz, kabak, patlıcan ve marulda hasat edilen ürün
miktarındaki azalma fiyatlara yansımıştır.”
Türkiye Ziraat
Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal üretimin en önemli
girdilerinden olan gübrede son dönemlerde yaşanan ve üreticiyi ciddi anlamda
olumsuz etkileyen fiyat artışları konusunda da açıklama yaptı.
“Üretici önünü
göremiyor, başta gübre olmak üzere adeta füze gibi yükselen girdi fiyatlarını
endişeyle izliyor. Acil tedbirler alınmalı!” diyen Bayraktar, sözlerini şöyle
sürdürdü:
“24 Eylül 2021
tarihinde yapılan zamlarla azotlu gübre fiyatlarında önemli artışlar
yaşandı. Amonyum sülfat gübresinde yüzde
21 artış olurken, amonyum nitrat gübresi yüzde 16 ve üre gübresi yüzde 14
arttı. Aynı tarihte DAP gübresi yüzde 3 ve 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 2 oranında
arttı.
Böylece son bir
yıllık artış DAP gübresinde yüzde 146 ve üre gübresinde yüzde 145 olurken, amonyum
sülfat gübresinde yüzde 157’lik, amonyum nitrat gübresinde yüzde 135’lik ve
20.20.0 gübresinde yüzde 117’lik bir artış yaşandı.
Yeni üretim
sezonuna hazırlanan ve kuraklık endişesi taşıyan üreticilerimiz önünü
göremiyor. Bu artışların devam etmesi halinde nasıl bir üretim yapacağını
kestiremiyor.
Kuraklıktan dolayı
rekolte kayıpları yaşayan, geliri azalan ve borcunu borçla kapatıp yeni kredi
alamayan çiftçi bu fiyatlarla gübre alamaz ve gübre kullanamazsa verimde ve
kalitede kayıplar meydana gelecek, bitkisel üretim düşecek, bu üretimi hammadde
olarak kullanan hayvancılık sektörü de bundan darbe yiyecektir.”
Bayraktar, “Bakanlığımızın
verilerine göre, yapılan çalışmalarda usulüne uygun gübrelemenin bitkisel
üretimdeki artışa etkisi yüzde 50 ile yüzde 100 arasında değişmektedir” dedi.
Bayraktar açıklamasına şöyle devam etti:
“Türkiye’de saf
madde olarak gübre kullanımı 2,2 milyon tondur. Bu miktar 3 buçuk milyon ton
civarında olan potansiyel ihtiyacın altında kalıyor. Dolayısıyla ülkemizde
üreticilerimizin gübre kullanımı zaten yetersiz düzeydedir. Bu duruma bir de astronomik
fiyat artışları eklenince, yeterli gübre kullanılamaması sonucu, üretim
düşüklüğü sebebiyle yeterli arz sağlanamayacaktır.
Bu yaşananlara son
yıllarda etkisi giderek artan tarımsal kuraklıkta eklenince verimde ve üretimde
sert düşüşler görülecek. Üretimi düşen üreticimiz zarar edecek, ürün
fiyatlarında artış olacak, tüketiciler de yüksek fiyattan ürün tüketmek zorunda
kalacaktır. Bu da ülke ekonomisine daha yüksek enflasyon olarak geri
dönecektir.
Yurtdışı
fiyatlarının ve döviz kurlarının yüksekliği bahane edilerek üreticiye yüksek
fiyatla gübre satmak, düşen talep nedeniyle gübre ithalatçılarını ve
üreticilerini de vuracaktır. Bu nedenle ithalatçı ve üreticiler de ellerini
taşın altına sokmalıdır.
Üretimi devam
ettirebilmek için devletimizin de en kısa sürede tarımsal girdi fiyatlarını
düşürecek tedbirleri alması an itibariyle en önemli konuların başında geliyor.”
Bir ülkenin
kalkınmasında imalat, inşaat, enerji ve diğer sektörlerin önemli olduğunu
belirten Bayraktar, “Ancak tarım sektörü çok daha önemlidir, çok daha
hayatîdir, bu sebeple çok daha öncelikli olmak durumundadır” dedi. Bayraktar,
açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Şu gerçeği asla
unutmamalıyız; etkilerinden halen kurtulamadığımız pandemi sürecinin hemen başlangıcından
itibaren insanların büyük bir talep patlamasıyla koşa koşa yöneldikleri ürünler
ne ev ürünleri ne elektronik eşyalar ne tekstil ürünleri ne de başka ürünler oldu.
İnsanlar tamamen ‘gıda ve tarım
ürünlerine’ yöneldiler. Bu nedenle, ülkeyi yönetenlerin tarım sektörüne
daima pozitif ayrımcılıkla bakması ve imkânların bu şartlarda sunulması
gerektiğinin bir kez daha altını çizerek hatırlatmak gerekiyor.
Çünkü tarımsal
ürünlerin ikame edilmesi çoğu zaman imkânsızdır veya çok pahalıya mal olur.
Tarım ürünleri arzındaki istikrar ve devamlılık, gündelik kaygıların ağır
bastığı, plansız programsız, ucu açık ithalat politikalarıyla sağlanamaz.
Üreticilerimize
ödenen tarımsal desteklerin de yeterli olmadığı ortadadır. Bu desteklerin
piyasalardaki fahiş girdi fiyatları titizlikle incelenerek mutlaka
güncellenmesi ve makul düzeylerde artışların yapılması gerekmektedir.
‘Fark ödemesi’
destekleri doğru düzgün hesaplanmalı ve gereği yapılmalıdır. Tarımsal
destekleme ödemeleri çiftçimizin derdine çare olacak şekilde, tam zamanında,
geciktirilmeden ödenmesi de tarım sektörümüzün bekası açısından çok önemlidir.
Gübrede verilen
destekler yetersizdir. Mazotta olduğu gibi fiyatın yarısı oranında gübre
desteklenmelidir. Devletimiz geçmişte olduğu gibi bir aracı kurum vasıtasıyla
ucuz gübre tedarik edip üreticiye doğrudan satmalı veya ‘Türkiye Zirai Donatım Kurumu’ benzeri
gibi kâr amacı gütmeyen bir ‘Piyasa Düzenleyici Kurum’ oluşturularak piyasayı
regüle etmelidir.”
“Gübre
fiyatlarındaki döviz kuruna bağlı değişkenlik, astronomik fiyat artışı ve aşırı
dalgalanmanın en önemli nedeni kabul edilebilir” diyen Bayraktar, devletimizin
2005 yılında gübre sektöründen çekildiğini belirterek şu bilgileri paylaştı:
“Üretim büyük oranda 7 firma tarafından
gerçekleştiriliyor. Sektör temsilcileri, pazarın büyük bir kısmının da 6 veya 7
firmanın kontrolünde olduğuna dikkat çekiyor.
Yerli üretimin
gübre tüketimindeki payı yaklaşık yüzde 65 olduğuna göre geriye kalan yüzde
35’lik pay ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Ancak yerli üretim hammadde
açısından yüzde 80-85 oranında dışa bağımlıdır. Dolayısıyla son yıllara ait bu
verilere göre gübrede dışa bağımlılık oranı gerçekte yüzde 87 dolayındadır.
Diğer yandan, son
bir yılda besi yemi yüzde 53, süt yemi yüzde 55, sertifikalı tohumluk fiyatları
yüzde 40-63 arasında ve elektrik fiyatları ise yüzde 56 arttı.
Destek verilmeyen karma yem ve bitki koruma ürünlerine destek getirilmeli, tarımsal sulamada kullanılan elektrikte vergi ve fonlar kaldırılmalı fiyatta düşüş sağlanmalı ve sertifikalı tohumluk desteği artırılmalıdır.”
Seçilmiş ürünlerde 27 Eylül
2021 tarihi itibarıyla ortalama üretici, hal, pazar ve market fiyatları ve
fiyat farkları:
ÜRÜNLER |
Üretici |
Hal |
Pazar |
Market |
Hal/Üretici |
Pazar/Üretici |
Market/Üretici |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyat Farkı (Yüzde) |
Fiyat Farkı (Yüzde) |
Fiyat Farkı (Yüzde) |
|
Kuru Soğan |
0,62 |
1,59 |
2,33 |
2,19 |
156,45 |
275,81 |
253,23 |
Maydanoz (adet) |
0,66 |
0,82 |
1,82 |
2,26 |
24,24 |
175,76 |
242,42 |
Elma |
2,08 |
4,43 |
4,75 |
6,97 |
112,98 |
128,37 |
235,10 |
Limon |
2,25 |
4,83 |
6,24 |
7,42 |
114,67 |
177,33 |
229,78 |
Yeşil Fasulye |
4,13 |
6,7 |
9,16 |
12,63 |
62,23 |
121,79 |
205,81 |
Kuru Üzüm |
12,25 |
|
27,5 |
32,8 |
|
124,49 |
167,76 |
Marul (adet) |
1,88 |
3,07 |
3,83 |
5 |
63,30 |
103,72 |
165,96 |
1 litre Süt |
3 |
|
|
7,87 |
|
|
162,33 |
Patlıcan |
2,3 |
3,21 |
4,31 |
5,84 |
39,57 |
87,39 |
153,91 |
Ispanak |
2,25 |
3,59 |
5,29 |
5,71 |
59,56 |
135,11 |
153,78 |
Salatalık |
2,32 |
3,97 |
4,66 |
5,81 |
71,12 |
100,86 |
150,43 |
Antep Fıstığı |
50 |
|
|
124,96 |
|
|
149,92 |
Kabak |
2,4 |
3,76 |
4,33 |
5,99 |
56,67 |
80,42 |
149,58 |
Sivri Biber |
3,1 |
4,25 |
5,03 |
6,45 |
37,10 |
62,26 |
108,06 |
Domates |
3,17 |
3,44 |
4,98 |
6,56 |
8,52 |
57,10 |
106,94 |
Kuru Fasulye |
7,91 |
10 |
14 |
16,17 |
26,42 |
76,99 |
104,42 |
Yeşil Soğan (kg) |
2,15 |
3,54 |
3,74 |
4,3 |
64,65 |
73,95 |
100,00 |
Kuru İncir |
32 |
|
45 |
62,27 |
|
40,63 |
94,59 |
Zeytinyağı |
27,4 |
|
30 |
51,27 |
|
9,49 |
87,12 |
Fındık (iç) |
50 |
|
80 |
86,56 |
|
60,00 |
73,12 |
Havuç |
2,5 |
2,65 |
3,7 |
4,26 |
6,00 |
48,00 |
70,40 |
Nohut |
8,27 |
11 |
13 |
13,96 |
33,01 |
57,19 |
68,80 |
Kuzu Karkas |
56,82 |
|
|
94,91 |
|
|
67,04 |
Dana Karkas |
44 |
|
|
70,8 |
|
|
60,91 |
Yeşil Mercimek |
8,56 |
11,5 |
11 |
13,39 |
34,35 |
28,50 |
56,43 |
Yumurta |
0,74 |
|
1 |
1,11 |
|
35,14 |
50,00 |
Pirinç |
7,05 |
7,8 |
8,75 |
10,39 |
10,64 |
24,11 |
47,38 |
Kuru Kayısı |
38 |
|
60 |
52,52 |
|
57,89 |
38,21 |
Kırmızı Mercimek |
10,18 |
13,5 |
10,8 |
12,62 |
32,61 |
6,09 |
23,97 |
Patates |
2,06 |
1,92 |
2,56 |
2,42 |
-6,80 |
24,27 |
17,48 |
Beyaz peynir |
|
|
|
43,23 |
|
|
|
Kaşar peyniri |
|
|
|
57,09 |
|
|
|
Yoğurt |
|
|
|
10,58 |
|
|
|
Tereyağı |
|
|
|
67,92 |
|
|
|
Mısırözü yağı |
|
|
|
20,68 |
|
|
|
Ayçiçek yağı |
|
|
|
22,1 |
|
|
|
Tavuk Eti |
|
|
|
18,84 |
|
|
|
Toz şeker |
|
|
|
6,25 |
|
|
|
Not:
Hal, pazar ve market verileri Ankara, İzmir, İstanbul, Mersin, Antalya ve Bursa
illerinden derlenen ortalama fiyatlardır. Üretici fiyatları ise ürünlere
göre önemli üretim merkezlerinden derlenmektedir. Pirinç (Osmancık), kuru
fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek için belirtilen hal fiyatları toptan
satış fiyatlarıdır. Dana eti, kuzu eti, Antep fıstığı ve fındık fiyatı
serbest piyasa fiyatıdır. Hayvansal ürünlerde üretici ve market fiyatları 44
ilden derlenmektedir. Yumurta fiyatları Yumbir, Başmakçı ve Kaytaş verilerinin
ortalaması alınmaktadır. İçme sütü fiyatı pastörize süt ve UHT kutu sütü
ortalamasıdır.
MARKET |
26 Ağustos 2021 |
27 Eylül 2021 |
26 Ağustos/27
Eylül 2021 |
ÜRÜNLER |
Ay Sonu
Market Fiyatı (TL/kg) |
Ay Sonu
Market Fiyatı (TL/kg) |
Değişim
(Yüzde) |
Domates |
5,17 |
6,56 |
26,89 |
Kuru Fasulye |
13,05 |
16,17 |
23,91 |
Zeytinyağı |
42,95 |
51,27 |
19,37 |
Pirinç |
8,96 |
10,39 |
15,96 |
Kuru Üzüm |
28,44 |
32,8 |
15,33 |
Tavuk Eti |
16,85 |
18,84 |
11,81 |
Ispanak |
5,26 |
5,71 |
8,56 |
Kuru Kayısı |
49,42 |
52,52 |
6,27 |
Ayçiçek yağı |
20,99 |
22,1 |
5,29 |
Antep Fıstığı |
119,01 |
124,96 |
5,00 |
Elma |
6,65 |
6,97 |
4,81 |
Maydanoz (adet) |
2,16 |
2,26 |
4,63 |
Fındık (iç) |
82,77 |
86,56 |
4,58 |
Yumurta |
1,07 |
1,11 |
3,74 |
Marul (adet) |
4,83 |
5 |
3,52 |
1 litre Süt |
7,68 |
7,87 |
2,47 |
Beyaz peynir |
42,53 |
43,23 |
1,65 |
Kuzu Eti |
93,39 |
94,91 |
1,63 |
Dana Eti |
69,73 |
70,8 |
1,53 |
Yoğurt |
10,43 |
10,58 |
1,44 |
Kaşar peyniri |
56,47 |
57,09 |
1,10 |
Patates |
2,4 |
2,42 |
0,83 |
Toz şeker |
6,23 |
6,25 |
0,32 |
Sivri Biber |
6,44 |
6,45 |
0,16 |
Yeşil mercimek |
13,39 |
13,39 |
0,00 |
Tereyağı |
68,03 |
67,92 |
-0,16 |
Kabak |
6,11 |
5,99 |
-1,96 |
Patlıcan |
5,99 |
5,84 |
-2,50 |
Kuru soğan |
2,29 |
2,19 |
-4,37 |
Yeşil fasulye |
13,26 |
12,63 |
-4,75 |
Mısırözü yağı |
22,28 |
20,68 |
-7,18 |
Yeşil soğan
(kg) |
4,65 |
4,3 |
-7,53 |
Nohut |
15,34 |
13,96 |
-9,00 |
Kırmızı Mercimek |
14,08 |
12,62 |
-10,37 |
Kuru İncir |
70,27 |
62,27 |
-11,38 |
Havuç |
4,88 |
4,26 |
-12,70 |
Salatalık |
7,49 |
5,81 |
-22,43 |
Limon |
10,21 |
7,42 |
-27,33 |
ÜRETİCİ |
26 Ağustos 21 |
27 Eylül 21 |
26 Ağustos/27 Eylül 2021 |
ÜRÜNLER |
Ay Sonu Üretici Fiyatı (TL/kg) |
Ay Sonu Üretici Fiyatı (TL/kg) |
Değişim (Yüzde) |
Sivri Biber |
1,95 |
3,1 |
58,97 |
Domates |
2,17 |
3,17 |
46,08 |
Patates |
1,42 |
2,06 |
45,07 |
Kuru Kayısı |
28 |
38 |
35,71 |
Havuç |
1,9 |
2,5 |
31,58 |
Marul (adet) |
1,45 |
1,88 |
29,66 |
Yumurta |
0,62 |
0,74 |
19,35 |
Patlıcan |
2 |
2,3 |
15,00 |
Maydanoz (adet) |
0,6 |
0,66 |
10,00 |
Kabak |
2,2 |
2,4 |
9,09 |
Yeşil mercimek |
7,86 |
8,56 |
8,91 |
Kuru İncir |
30 |
32 |
6,67 |
Pirinç |
6,68 |
7,05 |
5,54 |
Kırmızı Mercimek |
9,84 |
10,18 |
3,46 |
Kuru Üzüm |
12 |
12,25 |
2,08 |
Zeytinyağı |
27,05 |
27,4 |
1,29 |
Dana Eti |
43,69 |
44 |
0,71 |
1 litre Süt |
2,98 |
3 |
0,67 |
Nohut |
8,24 |
8,27 |
0,36 |
Kuzu Eti |
56,71 |
56,82 |
0,19 |
Ispanak |
2,25 |
2,25 |
0,00 |
Yeşil soğan (kg) |
2,15 |
2,15 |
0,00 |
Antep Fıstığı |
50 |
50 |
0,00 |
Kuru Fasulye |
7,93 |
7,91 |
-0,25 |
Fındık (İç) |
52 |
50 |
-3,85 |
Elma |
2,2 |
2,08 |
-5,45 |
Yeşil fasulye |
4,83 |
4,13 |
-14,49 |
Salatalık |
2,74 |
2,32 |
-15,33 |
Kuru soğan |
0,93 |
0,62 |
-33,33 |
Limon |
5,12 |
2,25 |
-56,05 |