-Et üretimi ithalat lobilerinin söylemini boşa çıkardı
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Kırmızı et, kanatlı eti, süt, yumurta üretiminde artış
devam ediyor”
-“Haziran ayında tavuk eti üretimi yüzde 6,4, hindi eti üretimi yüzde 35,1, yumurta üretimi yüzde 1,8, sanayiye aktarılan inek sütü miktarı yüzde 10,8 arttı”
-“Bu yılın Nisan-Mayıs-Haziran döneminde sığır eti üretimi yüzde 1,2, koyun eti üretimi yüzde 6,8, keçi eti üretimi yüzde 48,2, manda eti üretimi yüzde 346,4 artış gösterdi”
-“İthalattan bahsedenler, bu üretim rakamlarını görünce ne diyecekler? Bu üretim rakamları ithalat lobilerine ithaf olunur”
-“Hangi gerekçeyle ithalat isteniyor anlamak mümkün değil”
-“Türkiye’nin kırmızı ette ithalat yapmasına gerek yok.Üretim artıyor. Artmaya da devam edecek”
-“Üretimi baltalayıcı ithalat gibi söylemlerden vazgeçilmeli”
Ankara – 12.08.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı et üretiminin ithalat lobilerinin söylemini boşa çıkardığını, kırmızı et, kanatlı eti, süt, yumurta üretiminde artışın devam ettiğini bildirerek, “Haziran ayında tavuk eti üretimi yüzde 6,4, hindi eti üretimi yüzde 35,1, yumurta üretimi yüzde 1,8, sanayiye aktarılan inek sütü miktarı yüzde 10,8 arttı” dedi.
Bayraktar, bu yılın Nisan-Mayıs-Haziran döneminde toplam kırmızı et üretiminin yüzde 2,6, sığır eti üretiminin yüzde 1,2, koyun eti üretiminin yüzde 6,8, keçi eti üretiminin yüzde 48,2, manda eti üretiminin yüzde 346,4 artış gösterdiğini bildirdi.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2014 yılının Haziran ayında, 2013 yılının Haziran ayına göre, tavuk eti üretiminin yüzde 6,4 artışla 155 bin 345 tondan 165 bin 322 tona, hindi eti üretiminin yüzde 35,1 artışla 3 bin 359 tondan 4 bin 538 tona, yumurta üretiminin yüzde 1,8 artışla 1 milyar 326 milyon 64 bin adetten 1 milyar 349 milyon 899 bin adete, sanayiye aktarılan inek sütü miktarının da yüzde 10,8 artışla 692 bin 84 tondan 767 bin 95 tona çıktığını belirtti.
Bayraktar, Haziran ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde tavuk yumurtası üretiminin 16 milyar 913 milyon 435 bin adet, tavuk eti üretiminin 1 milyon 813 bin 705 ton, hindi eti üretiminin 44 bin 834 ton, sanayiye aktarılan inek sütü miktarının da 8 milyon 341 bin 800 tona ulaştığını vurguladı.
-Kırmızı et üretimi-
Bayraktar, bu yılın Nisan-Mayıs-Haziran döneminde toplam et üretiminin 2013 yılının aynı dönemine göre, yüzde 2,6 artışla, 212 bin 885 bin tondan 218 bin 432 tona, sığır eti üretiminin yüzde 1,2 artışla 187 in 587 tondan 189 bin 848 tona, koyun eti üretiminin yüzde 6,8 artışla 21 bin 959 tondan 23 bin 451 tona, keçi eti üretiminin yüzde 48,2 artışla 3 bin 278 tondan 4 bin 859 tona, manda eti üretiminin ise yüzde 346,4 artışla 61 tondan 274 tona çıktığını bildirdi.
-Kanatlı ve sütte ihracat-
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 2013 yılının tamamında 406 milyon 352 bin 441 dolar yumurta, 607 milyon 930 bin 13 dolar kümes hayvanları etleri, sakatatları ve benzeri ürün, 285 milyon 776 bin 482 dolar süt ve süt ürünleri, 2014 Ocak-Haziran döneminde ise 200 milyon 603 bin 223 dolar yumurta, 315 milyon 783 bin 472 dolar kümes hayvanları etleri, sakatatları ve benzeri ürün, 211 milyon 378 bin 232 dolar süt ve süt ürünleri ihracatı yapıldığı bilgisini verdi.
-“Kırmızı ette ithalata kesinlikle karşıyız”-
Kırmızı ette ithalata kesinlikle karşı olduklarını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Nisan-Mayıs-Haziran döneminde sığır, koyun, keçi ve manda etinin hepsinde bir üretim artışı var. Üretim sıkıntısı olduğunu ileri sürüp kırmızı et ithal edilmesi gerektiğini savunan var. Hangi gerekçeyle ithalat isteniyor anlamak mümkün değil. İthalattan bahsedenler, bu üretim rakamlarını görünce ne diyecekler? Bu üretim rakamları ithalat lobilerine ithaf olunur. Türkiye’nin kırmızı ette ithalat yapmasına gerek yok. Üretim artıyor. Üretim artmaya da devam edecek.
Üretimi baltalayıcı ithalat gibi söylemlerden vazgeçilmesi gerekir.”