-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Et üretiminde ve tüketimde bütün ağırlığı kırmızı ette sığır, kanatlıda tavuk etine verdik”
-“Kırmızı ette koyun, keçi eti üretimi ve tüketimi, kanatlıda hindi, kaz ve ördek eti üretimi ve tüketimi artırılmalıdır”
-“Tavuk eti üretimi, bu yıl rekor kırarak 2 milyon tonu aşacak. Buna karşın, bu yıl hindi eti üretimi 50 bin tonda kalacak gibi görünüyor”
-“2016 yılında üretilen 1 milyon 173 bin 42 ton kırmızı etin yüzde 90,3’ünü sığır eti oluşturdu”
-“Anadolu, küçükbaş hayvancılığa son derece uygundur. Bu topraklarda rahatlıkla 1 milyonun üzerinde manda, 50-60 milyon koyun, 15-20 milyon keçi beslenebilir”
-“Islah çalışmalarıyla et üretimi de hayvan sayısındaki artıştan çok daha fazla artırılabilir”
Ankara – 29.12.2017 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et tüketiminin koyun, keçi, hindi, kaz ve ördekle çeşitlendirilmesi gerektiğini bildirerek, “et üretiminde ve tüketimde bütün ağırlığı kırmızı ette sığır, kanatlıda tavuk etine verdik. Kırmızı ette koyun, keçi eti üretimi ve tüketimi, kanatlıda hindi, kaz ve ördek eti üretimi ve tüketimi artırılmalıdır” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 1997 yılında
hindide 5 milyon 328 bin, ördekte 1 milyon 829 bin, kazda 1 milyon 795 bin olan
hayvan mevcudunun 2011’de hindide 2 milyon 563 bin, 2012’de kazda 676 bine, ördekte
357 bine gerilediğini, 2016’de hindi sayısının 3 milyon 183 bine, kaz sayısının
933 bine, ördek sayısının 414 bine yeniden yükseldiğini belirtti. Buna karşın
1997’de 61 milyon 402 bin olan yumurta tavuğu sayısının 2016’da 108 milyon 689
bine, et tavuğu sayısının 104 milyon 871 binden 2016’da 220 milyon 322 bine
çıktığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“1997’de 471 bin 415 ton olan tavuk eti
üretimi, 2016’da 1 milyon 879 bin ton oldu. Tavuk eti üretimi bu yıl rekor
kırarak 2 milyon tonu aşacak. Buna karşın hindi eti üretimi 2016’da 46 bin 501
ton oldu. Bu yıl hindi eti üretimi 50 bin tonda kalacak gibi görünüyor. 2016’da
2 bin 117 ton kaz, 421 ton ördek eti üretildi. Bu rakamlar rahatlıkla 4-5
katına çıkarılabilir. Üstelik hindi, kaz gibi kanatlılardan tavuktan çok daha
fazla et verimi elde edilebiliyor. Bir tavuktan elde edilen ortalama et 1,7
kilogramda kalırken, hindide bu rakam 10 kilograma çıkıyor. Tabii ki hindi,
kaz, ördek gibi kanatlılardan elde edilecek et, tavuk etinin tüketimdeki yerini
doldurmaları mümkün değildir. Yine de önemli bir kanatlı eti üretim kaynağı
olabilirler.”
-“Kırmızı
ette, koyun ve keçi etinin payı yüzde 25’i bulmalıdır”-
Kırmızı ette de benzer bir durum olduğuna
dikkati çeken Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“2016’da üretilen 1 milyon 173 bin 42 ton
kırmızı etin yüzde 90,3’ünü sığır eti oluşturdu. Sığır eti 1 milyon 59 bin 195
tonu bulurken, bu rakam, koyunda 82 bin 485, keçide 31 bin 11, mandada 351
tonda kaldı. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Kırmızı ette, koyun ve keçi
etinin payı yüzde 25’i bulmalıdır. Halen, ülkemizde 14 milyon 659 bin sığır,
157 bin manda, 33 milyon 562 bin koyun, 11 milyon 11 bin keçi mevcudu vardır.
Anadolu, küçükbaş hayvancılığa son derece uygundur. Bu topraklarda rahatlıkla 1
milyonun üzerinde manda, 50-60 milyon koyun, 15-20 milyon keçi beslenebilir.
Islah çalışmalarıyla et üretimi de hayvan sayısındaki artıştan çok daha fazla artırılabilir.”