-Dünyadaki
544 milyar dolarlık tarımsal ürünün anavatanı Türkiye…
-TZOB Genel
Başkanı Bayraktar:
-“Anadolu’dan
çıkıp yayılmış tarımsal ürünlerin dünya çapındaki
üretim
değeri 544 milyar doları aşıyor”
-“Tarımın en
değerli ürünleri arasında bulunan, buğday, arpa,
mercimek,
nohut, soğan, sarımsak, havuç, zeytin, üzüm,
incir,
fındık, Antep fıstığı, ceviz, badem, elma, armut, ayva,
nar, erik,
kiraz ve vişnenin anavatanının Anadolu’dur”
-“Bunların
dışında, çavdar, yulaf, bakla, bezelye, kestane,
kuşburnu,
kekik, ahududu, alıç, ahlat, karadut, keçiboynuzu,
böğürtlen,
kızılcık, muşmula, menengiç, üvez, anason,
Bektaşi
üzümü, çam fıstığı, kara yemiş, koca yemiş gibi
önemli tarım
ürünlerinin kaynağı da Anadolu”
-“Dünya
çapında 192,7 milyar dolar buğday, 69,2 milyar dolar
üzüm, 51,7
milyar dolarlık elma, 42,7 milyar dolarlık soğan,
30 milyar
dolarlık arpa, 18,2 milyar dolarlık zeytin, 16,9 milyar
dolarlık
bezelye ve bakla, 16,4 milyar dolarlık armut, 15,1 milyar
dolarlık
sarımsak, 14 milyar dolarlık ceviz, 13,6 milyar dolarlık
badem, 12,7
milyar dolarlık havuç ve turp üretiliyor”
-“Yine dünya
çapında, erikte 9,5, nohutta 8,3, Antep fıstığında 7,6,
kestanede
4,8, kiraz 4,6, yulaf 4, çavdar 4, fındık 3, mercimek 2,8,
vişne 1,
incir 0,9, ayva 0,4 milyar dolarlık üretim değeri bulunuyor”
-“Bu
ürünlerde Türkiye’nin üretim değeri ise 22,1 milyar dolara
ulaşıyor”
-“Dünya
topraklarının sadece yüzde 0,5’i olmasına rağmen,
Anadolu, olağanüstü
zengin bitkisel gen kaynağına sahip,
muhteşem bir
kara parçası. Bu gen kaynaklarını korumak
bizim boynumuzun
borcudur”
Ankara – 09.07.2017 - Türkiye Ziraat Odaları
Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu ülkenin insanlarının dünyanın
en değerli topraklarında yaşadığını bilmesi ve bu bilinçle hareket etmesi
gerektiğini bildirerek, “tam bir bitki cenneti olan Anadolu ile Trakya, tarımın
da en önemli ürünlerinin anavatanıdır. Anadolu’dan çıkıp yayılmış tarımsal
ürünlerin dünya çapındaki üretim değeri 544 milyar doları aşıyor” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, tarımın en değerli
ürünleri arasında bulunan, buğday, arpa, mercimek, nohut, soğan, sarımsak,
havuç, zeytin, üzüm, incir, fındık, Antep fıstığı, ceviz, badem, elma, armut,
ayva, nar, erik, kiraz ve vişnenin anavatanının Anadolu olduğunu belirtti. Bunların
dışında, çavdar, yulaf, bakla, bezelye, kestane, kuşburnu, kekik, ahududu,
alıç, ahlat, karadut, keçiboynuzu, böğürtlen, kızılcık, muşmula, menengiç,
üvez, anason, Bektaşi üzümü, çam fıstığı, kara yemiş, koca yemiş gibi önemli
tarım ürünlerinin kaynağı da Anadolu olduğunu bildiren Bayraktar, bu ürünler
olmadan dünyanın beslenmesinin, dünya tarımının var olmasının düşünülemeyeceğini
vurguladı.
-Dünya tarım
alanlarının yüzde 1,56’sı Türkiye’de-
Türkiye’nin dünya karasal alanının sadece yüzde
0,52’sini oluşturmasına karşın, küresel tarım alanlarının yüzde 1,56’sının
Türkiye’de bulunduğuna dikkati çeken Bayraktar, “Türkiye, dünya karasal
alanında kapladığı alanın oransal olarak tam üç katı tarım arazisine sahip. Dünya
topraklarının sadece yüzde 0,5’i olmasına rağmen, Anadolu, olağanüstü zengin
bitkisel gen kaynağına sahip muhteşem bir kara parçası. Bu gen kaynaklarını
korumak bizim boynumuzun borcudur. Bu büyük bir zenginliktir. Bu zenginliğin
kıymetini bilelim” dedi.
Tarım arazilerimizin her metrekaresi değerli
olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“80 milyon ülke vatandaşı, 5 milyonu aşkın
sığınmacı ve yabancı, 40 milyona yakın turist, bu toprakların ürünleriyle
doyuyor. 16-17 milyar dolarlık tarım ve gıda ihracatı, bu topraklardan üretilen
tarım ürünleriyle yapılıyor. Tarımın sorunları çözülürse, bu topraklar çok daha
fazla insanı besler.
Anadolu ve Trakya, tarım açısından sadece bu bölge için değil, dünya
için de büyük önem taşıyor. Dünyada büyük bir açlık sorunu var. Aç insan sayısı
800 milyona yaklaşıyor. Türkiye, tarımsal potansiyelini tam kullanırsa, dünyada
açlığı bitirecek tarımsal üretimi yapacak ender ülkelerden biridir.”
-Kaynağı
Anadolu olan tarım ürünlerinin küresel üretim değeri-
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun
2014 yılı verilerine göre, Anadolu’dan çıkıp yayılmış tarımsal ürünlerin dünya
çapındaki üretim değerinin 544 milyar doları aştığını belirten Bayraktar, şu
bilgileri verdi:
“Dünya çapında 192,7 milyar dolar buğday, 69,2
milyar dolar üzüm, 51,7 milyar dolarlık elma, 42,7 milyar dolarlık soğan, 30
milyar dolarlık arpa, 18,2 milyar dolarlık zeytin, 16,9 milyar dolarlık bezelye
ve bakla, 16,4 milyar dolarlık armut, 15,1 milyar dolarlık sarımsak, 14 milyar
dolarlık ceviz, 13,6 milyar dolarlık badem, 12,7 milyar dolarlık havuç ve turp
üretiliyor.
Yine dünya çapında, erikte 9,5, nohutta 8,3, Antep
fıstığında 7,6, kestanede 4,8, kiraz 4,6, yulaf 4, çavdar 4, fındık 3, mercimek
2,8, vişne 1, incir 0,9, ayva 0,4 milyar dolarlık üretim değeri bulunuyor.