-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Kadınlarımızı eğitemezsek verimlilik hayaldir”
-“Tarımda üretiminin önemli bölümünü kadınlar yapıyor. 2023 hedeflerine ulaşmak, dünya tarımında yer almak istiyorsak, kadın çiftçi eğitimini sağlamamız gerekiyor”
-“Tarımdaki istihdamın yarıya yakını kadınlardan oluşuyor. 2,8 milyon kadın tarımda çalışıyor”
-“Hiç şüphemiz yok ki eğitimlere katılan kadın çiftçilerimiz, önümüzdeki yıllarda, değişikliğin güçlü temsilcileri olmaya, yaşadıkları toplumun ve ülkemizin ilerlemesine katkı sağlamaya devam edeceklerdir”
-“TZOB olarak, kadın çiftçilere zirai kredilerde, devlet desteklerinde, projelerde öncelik ve ayrıcalık tanınmasını istiyoruz”
-“Tarımda çalışan kadın çiftçilerimizin ödemesi gereken sigorta primleri için de pozitif ayırımcılık yapılmalı, prim miktarının yüzde 60’ı devlet tarafından karşılanmalıdır”
-“Temmuz ayında 5 milyon 914 bin istihdamla, sanayiden 671 bin kişi daha fazla istihdam yaratan tarım, genel işsizliği 2,3 puan düşürerek yüzde 12,1’den yüzde 9,8’e çekti ve tek hanede kalmasını sağladı”
Ankara – 15.10.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kadın çiftçi eğitiminin tarım için çok önemli olduğunu bildirerek, “tarımda kadınların önemi, emeği yadsınamaz bir gerçektir. Kadınlarımızı eğitemezsek verimlilik hayaldir” dedi.
Bayraktar, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyanın, en önemli ekonomik, sosyal ve siyasi problemlerinin, kadınların tam katılımı olmadan çözülemeyeceğini bildirdi.
Dünyada ve Türkiye’de tarımsal üretim ve gıda güvenliğinin sağlanmasında kadınların, en önemli rolü oynadığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Birleşmiş Milletler de bunu tespit etmiş ve 15 Ekim’i Dünya Kadın Çiftçiler Günü ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, kadın çiftçilerin tarım iş gücünün yüzde 43’ünü oluşturduğunu ve dünya genelindeki tüm gıdanın yarısından fazlasını ürettiğini raporlamaktadır.
Diğer taraftan yerli ve yabancı birçok bilim insanı gelecek için yenilik, planlama ve aktarmada kırsal alandaki sorunların köklerine inmek gerektiğini, kırsal alandaki en büyük etkeninde kadın olduğunu açıklamaktadırlar.
Tarımdaki istihdamın yarıya yakını kadınlardan oluşuyor. 2,8 milyon kadın tarımda çalışıyor. Tarım istihdamında kadınların oranı artıyor. Ülkemizde tarım sektöründe istihdamın yüzde 47,2’sini oluşturan kadınlarımız, ailevi sorumluluklarının yanında yaşamın getirdiği diğer zorlukları da üstlenmektedirler.
Büyük bir çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan aile tarımında ücretsiz aile işçisi olarak çalışan kadınlarımız, ailenin en büyük destekleyicisi, toplumun sigortasıdır.”
-Eğitim programları-
Tarımın her safhasında yer alan kadınları, gelişmiş yayım metotlarıyla eğitmek, tarımsal üretimin artırılmasını sürdürülebilir tarım faaliyetleriyle ülkemizin toprak, su gibi doğal kaynaklarını sürekli kullanılabilir durumda tutarak tarımın yapılmasını sağlamak için, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında “Kadın Çiftçi Eğitim İşbirliği” protokolü imzalandığını ve kadın çiftçilerin eğitimlerini yaptığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Bu çerçevede, kadını hedef alan eğitim çalışmalarımız, sosyal güvenlik, kooperatifçilik, girişimcilik ve liderlik, kadın haklarımız, toplumsal cinsiyet eşitliği, iklim değişikliği ana eğitim konuları yanında, her türlü tarımsal faaliyetler olarak yoğunlaşmıştır.
Kırsal alanda yapılan kadın çiftçi eğitimlerimizin dışında, 16 ilde Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi proje çalışmasıyla çiftçi aileleri hedef alınarak, anne, baba ve genç çocuk eğitimleri verilmiştir.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu ‘Tarımsal Nüfus Gençleşiyor’ projesi kapsamında Genç Çiftçi Eğitimleri düzenliyor.
2013 yılında 7 pilot ilde bu eğitimleri verilmiştir. Hem Kadın Çiftçi hem de Tarımsal Nüfus Gençleşiyor eğitimleri ülke geneline yaygınlaştırılmaktadır.
Hiç şüphemiz yok ki eğitimlere katılan kadın çiftçilerimiz, önümüzdeki yıllarda, değişikliğin güçlü temsilcileri olmaya, yaşadıkları toplumun ve ülkemizin ilerlemesine katkı sağlamaya devam edeceklerdir.
Eğitimlerin bir yararı daha oluyor. Katılımcıları eğitime tabi tutarken, sosyal güvenlik ve sigorta kapsamına alınmasını da sağlıyoruz.”
-Sosyal güvenlikte yapılanlar-
TZOB olarak, yaptıkları girişimlerle, kadın çiftçilere ve çiftçilere yönelik çok önemli yasaların çıkarılmasına da neden olduklarını vurgulayan Bayraktar, “Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi olmam sebebiyle, bu alanda da çiftçimize hizmet etme imkanı buluyorum” dedi.
6111 sayılı kanunla, Ziraat Odası’na kayıtlı çiftçilere, sattıkları ürün bedelleri üzerinden 1994 yılından bu yana Bağ-Kur prim kesintisi ve geriye yönelik yapılandırma hakkı getirildiğine dikkat çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Ancak kadınlarımız, 2003 yılı öncesi dönem için, aile reisi kapsamında görülmemeleri nedeniyle borçlanamadılar. 2012 yılında bu mağduriyet giderildi. Kadın çiftçilerimize, 2003 yılı öncesi dönem için aile reisi olmasalar bile geriye yönelik borçlanabilme imkanı getirildi. Düzenlemeye istinaden tescil tarihlerindeki değişiklik nedeniyle sigortalılık durumları değişen kadın çiftçilerimiz, hak kazandıkları dönem için gecikme cezası ve gecikme zammı ödemediler. Bu konuda emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz.
Yaklaşık iki yıldır, gerek raporlarımız, gerekse hükümetimizin her kademesine yazılı ve sözlü olarak ilettiğimiz talep olan doğum borçlanması sorunu da son yapılan kanuni düzenlemeyle çözüldü. Tarım Bağ-Kurlu kadın çiftçilerimize doğum borçlanması hakkı getirildi. Yasal düzenleme sonucu, 3 çocuğu olan kadın çiftçi, 6 yıla kadar borçlanabilecek. Daha önce bu hak, 2 çocuk için geçerliydi ve tarım Bağ-Kurlular ve memurlar için uygulanmıyordu.
Yine çiftçilerimize prim borçlarını yapılandırma hakkı getirildi.”
Bayraktar, yapılanlara rağmen kadın çiftçilerin henüz hak ettiği yerin çok uzağında olduğunu, kadın çiftçileri de hak ettiği yere getirmek için gayret ettiklerini belirtti.
-Kadın çiftçilere yönelik talepler-
Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, kadın çiftçilere zirai kredilerde, devlet desteklerinde, projelerde öncelik ve ayrıcalık tanınmasını istediklerini vurgulayan Bayraktar, diğer istekleri ise şöyle sıraladı:
“Tarımda çalışan kadın çiftçilerimizin ödemesi gereken sigorta primleri için de pozitif ayırımcılık yapılmalı, prim miktarının yüzde 60’ı devlet tarafından karşılanmalıdır. Böylelikle ülkemizde tarımda çalışan kadınların üretim alanındaki gelir düşüklükleri, sosyal güvenliğini olumsuz yönde etkilenmeyecek, kadınları, eşlerinin sosyal güvenliğine bağımlı kalmaktan kurtaracaktır.
Yıllardır ücretsiz aile işçisi gibi görülen kadın çiftçilerimiz de sosyal güvenlik hakkına sahiptir ve devlet tarafından desteklenmelidir.
Kadınların yatırım yapma ve risk alma yeteneklerini kısıtlayan ve küreselleşme karşısında dezavantajlı bir konumda olmalarına neden olan sorunlara çözüm bulmak ve öneriler geliştirerek uygulamaya geçmek büyük önem taşımaktadır.
Gelir açısından eşine bağımlı olan kadın çiftçilerimiz hiç sermayeye sahip değildirler. Bundan dolayı yatırım desteklerinde devletin yüzde 70 destekte bulunması sorunu çözmekte yetersiz kalmaktadır. Çünkü yatırım harcamasının başlangıçta tümünü yapmak, kredi için teminat göstermek kadınlarımız için imkânsızdır. Unutulmamalıdır ki, kadınlar ekonomik ve sosyal alanda güçlendirildiğinde, ekonomik büyümeyi, sosyal gelişmeyi ve sürdürebilir kalkınmayı sağlarlar, liderlik ve değişimin temsilcisi olurlar.”
Bayraktar, tarımda çalışan tüm kadınların Dünya Kadın Çiftçiler gününü kutladı.
-Temmuz ayı istihdam rakamları-
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, bugün açıklanan istihdam verileriyle ilgili yaptığı açıklamada, Temmuz ayında tarımda 5 milyon 194 bin istihdam sağlandığını, toplam istihdamın yüzde 22,4’ü tarımın oluşturduğunu bildirdi. Tarımda 3 milyon 119 bin erkek, 2 milyon 794 bin kadının istihdam edildiğini belirten Bayraktar, sanayiden 671 bin kişi daha fazla istihdam yaratan tarımın genel işsizliği 2,3 puan düşürerek yüzde 12,1’den yüzde 9,8’e çektiğini ve tek hanede kalmasını sağladığını vurguladı