-Destek artınca üretim de
artıyor…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Desteğin üretimi olumlu yönde etkilemesine kuru baklagiller iyi bir örnektir”
-“Destek artınca, toplam kuru baklagil üretim alanı bir yılda 752 bin dekar, toplam üretim ise 84 bin ton arttı”
-“2008’de kilogramda 10 kuruşla başlayan primin, 2015’de 20 kuruşa, 2016’da 30 kuruşa çıkarılması, 2016 yılında dekar
başına 11 lira olan mazot ve gübre desteğinin ise 15 lira 42 kuruşa yükseltilmesi üretim artışına yol açtı”
-“2018 yılında prim desteğinin yüzde 66,7 artışla 30 kuruştan, 50 kuruşa çıkarılması, mazot ve gübre desteğinin ise yüzde 16,7 artışla 15 lira 42 kuruştan 18 liraya yükseltilmesi kuru baklagillerde hem üretim alanlarını hem de üretimi daha da artıracaktır”
-“Çiftçimiz, yeterli destek verilirse, ürünü makul fiyatla elinde çıkarabileceğini öngörürse üretimden kaçmıyor”
Ankara – 04.03.2018 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel
Başkanı Şemsi Bayraktar, desteğin üretimi olumlu yönde etkilemesine kuru
baklagillerin iyi bir örnek olduğunu bildirerek, “desteğin üretimi olumlu yönde
etkilemesine kuru baklagiller iyi bir örnektir. Destek artınca, toplam kuru
baklagil üretim alanı bir yılda 752 bin 414 dekar, toplam üretim ise 83 bin 552
ton arttı” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde
yetiştirilen yemeklik tane baklagillerde yıllar itibarıyla gerileyen üretim
alanlarının son yıllarda verilen desteklerin artmasıyla birlikte yeniden artışa
geçtiğini belirtti.
Ülkemizde baklagillerde genelde fiyat politikasının olmayışının
çiftçinin baklagil üretiminden kaçmasına neden olduğunu vurgulayan Bayraktar,
şunları kaydetti:
“Baklagil üretimindeki azalmanın başka unsurları da var. Üretimin yaygın
olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tarım arazilerinin sulamaya açılması
çiftçiyi pamuk gibi alternatif ürünlere yöneltti. Hayvancılığı geliştirmek için
verilen destekler ve krediler sonrası hayvan yemi ihtiyacının artması çiftçiyi
satabileceği, para eden ürünlere özellikle mısır ekimine yönlendirdi.
Önemli bir gıda ürünü olan kuru baklagillerde üretim alanlarının
azalmasının ve üretimin düşmesinin önüne geçmek, baklagil üretimini yeniden
canlandırmak ve üreticiler açısından cazip hale getirmek için, 2008 yılında
nohut, kuru fasulye, kırmızı ve yeşil mercimekte prim uygulaması başlatıldı.
Kilogramda 10 kuruşla başlayan prim uygulaması, 2015 yılında 20 kuruşa, 2016
yılında 30 kuruşa çıkarıldı. Hatta su kısıtı olan bölgelerde bu desteğin yüzde
50 fazlasıyla verilmesi üretime olumlu yansıdı.”
-Üretim alanları artıyor-
2015 yılında üretim alanlarının toplam kuru baklagilde 6 milyon 903 bin,
nohutta 3 milyon 593 bin dekara kadar düştüğünü, kırmızı mercimek üretim
alanının 2 milyon 75 bin, yeşil mercimek üretim alanının 164 bin, kuru fasuyle
üretim alanının 936 bin dekar olduğunu bildiren Bayraktar, “2017 yılında kuru fasulye
hariç nohut, kırmızı ve yeşil mercimekte ve toplam kuru baklagillerin üretim
alanlarında artış var. Toplam kuru baklagil üretim alanı 752 bin dekar artışla
7 milyon 152 bin dekardan 7 milyon 905 bin dekara çıktı. Nohut üretim alanları
358 bin dekar artışla 3 milyon 595 bin dekardan 3 milyon 953 bin dekara,
kırmızı mercimek üretim alanı 338 bin dekar artışla 2 milyon 355 bin dekardan 2
milyon 693 bin dekara, yeşil mercimek alanı 85 bin dekar artışla 167,6 bin
dekardan 232,2 bin dekara yükseldi. 898 bin dekar olan kuru fasulye üretim
alanı yaklaşık bin dekar azalarak 897 bin dekara indi” dedi.
-Üretim artıyor-
Toplam kuru baklagil üretiminin 2017 yılında yaklaşık 84 bin ton artışla
1 milyon 80 bin tondan 1 milyon 164 bin tona yükseldiğine dikkati çeken
Bayraktar, nohut üretiminin 15 bin ton artışla 455 bin tondan 470 bin tona,
kırmızı mercimek üretiminin 55 bin ton artışla 345 bin tondan 400 bin tona,
yeşil mercimek üretimi 10 bin ton artışla 20 bin tondan 30 bin tona, üretim
alanı azalmasına karşın kuru fasulye üretimi 4 bin ton artışla 235 bin tondan
239 bin tona çıktığı bilgisini verdi.
-2018’de prim 30 kuruştan 50
kuruşa,
mazot, gübre desteği 15,42
liradan 18 liraya yükseltildi-
2008’de kilogramda 10 kuruşla başlayan primin, 2015’de 20 kuruşa,
2016’da 30 kuruşa çıkarılması, 2016 yılında dekar başına 11 lira olan mazot ve
gübre desteğinin ise 15 lira 42 kuruşa yükseltilmesinin üretim artışına yol
açtığının görüldüğünü belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“2018 yılında prim desteğinin yüzde 66,7 artışla 30 kuruştan, 50 kuruşa
çıkarılması, mazot ve gübre desteğinin ise yüzde 16,7 artışla 15 lira 42
kuruştan 18 liraya yükseltilmesi kuru baklagillerde hem üretim alanlarını hem
de üretimi daha da artıracaktır. Çiftçimiz, yeterli destek verilirse, ürünü
makul fiyatla elinde çıkarabileceğini öngörürse üretimden kaçmıyor. Gecesini
gündüzüne katıyor, çalışıyor, didiniyor, üretiyor.
-Sertifikalı tohum kullanan
üreticiler daha fazla desteklenmeli-
Baklagillerde üretim artışını engelleyen nedenlerden biri de verim
düşüklüğüdür. Baklagil üretiminde sertifikalı tohum kullanımı oldukça
yetersizdir. 2016 ve 2017 yılında olduğu gibi 2018 yılında da sertifikalı tohum
desteği dekarda 20 lira olarak belirlenmiştir. Sertifikalı tohum kullanımının
artırılması amacıyla tohum üretimi yapan ve sertifikalı tohum kullanan
üreticilerin daha fazla desteklenmesi gerekmektedir.”
Kuru baklagil üretim alanları:
|
Toplam |
|
|
|
|
|
Kuru |
|
|
|
|
|
Baklagil |
|
Fasulye |
Mercimek |
|
|
Ekilen Alan |
Nohut |
(kuru) |
Kırmızı |
Yeşil |
|
(Dekar) |
(Dekar) |
(Dekar) |
(Dekar) |
(Dekar) |
2015 |
6.902.896 |
3.593.042 |
935.840 |
2.074.690 |
163.881 |
2016 |
7.152.419 |
3.595.289 |
898.197 |
2.354.743 |
167.617 |
2017 |
7.904.833 |
3.953.099 |
897.221 |
2.693.181 |
232.201 |
2017-2016 |
752.414 |
357.810 |
-976 |
338.438 |
64.584 |
Kuru baklagil üretim miktarları:
|
Toplam |
|
|
|
|
|
Kuru |
|
|
|
|
|
Toplam |
|
Fasulye |
Mercimek |
|
|
Üretim |
Nohut |
(kuru) |
Kırmızı |
Yeşil |
|
(Ton) |
(Ton) |
(Ton) |
(Ton) |
(Ton) |
2015 |
1.079.048 |
460.000 |
235.000 |
340.000 |
20.000 |
2016 |
1.080.253 |
455.000 |
235.000 |
345.000 |
20.000 |
2017 |
1.163.805 |
470.000 |
239.000 |
400.000 |
30.000 |
2017-2016 |
83.552 |
15.000 |
4.000 |
55.000 |
10.000 |