-Çiğ
süt fiyatı artırılmalıdır…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “5 aylık dönemde yüzde 17,2, yıllık bazda yüzde 28,7 artan yem fiyatları ve diğer girdilerdeki artış, çiğ sütte yüksek zammı zorunlu kılıyor”
-“1 litre çiğ süt satan üreticinin karşılığında 1,5 kilogram yem alabilmesi için üreticide en düşük süt fiyatının 2 lira 6 kuruş olması gerekiyor”
-“Ülkemizde üreticinin eline geçen çiğ süt fiyatı, kilogramda 1 lira 39 kuruşken, AB’de 1 lira 82 kuruş, İtalya ve Avusturya’da 1 lira 99 kuruşa kadar çıkıyor”
-“Kimse ‘bu artışlar üreticiyi zorluyor, bir araya gelelim, fiyatları yeniden revize edelim’ demiyor”
-“Yem
piyasasına etkin bir şekilde müdahale edilmelidir”
-“Yem fiyatları belli bir seviyeyi aştığında Tarım Kredi ve diğer örgütler devreye sokulmalı, artış önlenmelidir”
-“Önümüzdeki
dönem için tatmin edici bir fiyat belirlenmelidir”
Bayraktar, süt fiyatlarının Şubat-Haziran
döneminde brüt 1 lira 53 kuruş olarak sabitlendiğini hatırlattı. Süt fiyatı
sabit olmasına rağmen yem fiyatlarının sürekli artış gösterdiğine dikkati çeken
Bayraktar, “Yem sanayicileri fiyatları döviz artışlarını gerekçe göstererek
artırmaktadır. Ancak iş üreticiye geldiğinde, sanki üreticilerimiz döviz
artışından etkilenmiyormuş, alım gücü azalmıyormuş gibi üretici fiyatları
sabitlenmektedir. Bu kabul edilebilir bir durum değildir” diye konuştu.
-Türkiye’de
çiğ süt fiyatı düşük-
Türkiye’de üreticilerin diğer ülke
üreticilerine kıyasla daha düşük fiyata çiğ süt sattığını belirten Bayraktar,
şu bilgileri paylaştı:
“Ülkemizde üretici eline geçen çiğ süt fiyatı kilogramda 1 lira 39 kuruşa fiyata satılırken, Uruguay’da 1 lira 57 kuruş, Romanya,
Slovenya ve Slovakya’da 1 lira 65 kuruş, Birleşik Krallık, Estonya, Polonya 1
lira 70 kuruş, ABD’de 1 lira 72 kuruş, Çek Cumhuriyeti, İrlanda, İspanya 1 lira
76 kuruş, Brezilya’da 1 lira 76 kuruş, Belçika’da, Danimarka’da, Fransa,
Hırvatistan’da ve Avrupa Birliği (AB) ortalamasında 1 lira 82 kuruş, Hollanda
ve Almanya’da 1 lira 93 kuruş, İtalya ve Avusturya’da 1 lira 99 kuruş fiyata
satılmaktadır.”
1 litre çiğ süt satan üreticinin
karşılığında 1,5 kilogram yem alabilmesi için üreticide en düşük süt fiyatının
2 lira 6 kuruş olması gerektiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“Süt fiyatları Ulusal Süt Konseyi tarafından
5-6 aylık dönemlerde belirleniyor. En son Şubat-Haziran dönemi için brüt 1 lira
53 kuruş olarak uygulandı. Üreticinin bu dönemde eline 1 lira 39 kuruş geçti.
Üretici fiyatları sabitken yem fiyatlarında önemli oranda zamlar meydana geldi.
Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Ortamda sanki girdiler artmamış gibi
bir hava var. Kimse ‘bu artışlar üreticiyi zorluyor, bir araya gelelim,
fiyatları yeniden revize edelim’ demiyor. Yem artışına bağlı gelir kaybı nasıl
telafi edilecek? Bütün bunların yeni dönemde net bir şekilde ortaya konması
lazım. En kısa zamanda yeni fiyat belirlemek için bir araya gelinmeli,
önümüzdeki dönem için tatmin edici bir fiyat belirlenmelidir.
Yem fiyatlarındaki artışın çiğ sütte
üreticiyi zorladığı açıkça görünüyor. Sütte istikrar yem ve diğer girdi
maliyetlerine bağlıdır. Yem piyasasına etkin bir şekilde müdahale edilmelidir. Yem
fiyatları belli bir seviyeyi aştığında Tarım Kredi ve diğer örgütler devreye
sokulmalı, artış önlenmelidir.”
-“Yeni
dönemde yeni politikalar belirlenmelidir”
Yapısal sorunlara yönelik tedbir alınması
için etkin ve uygulanabilir politikalar izlenmesi gerektiğini söyleyen
Bayraktar, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
“Yemde piyasa üretici lehine düzenlenmelidir.
Bölgeler arası süt hareketlerinin bölge çiğ
süt fiyatlarını olumsuz etkilemesinin önüne geçilmelidir.
Kaliteye göre fiyatlandırma sistemi oluşturulmalı,
süt sanayicilerinin üreticiye zorla yem satması önlenmelidir.
Piyasa fiyatlarında yaşanan olumsuz
gelişmelere bağlı damızlık hayvan kesimini önleyici tedbirler alınmalıdır.
Buzağı kayıpları belirlenecek ülkesel eylem
planı çerçevesinde önlenmelidir.
Kaba yemde kalite standartları belirlenmelidir.
Hayvan hastalıklarıyla etkin mücadele edilmelidir.
Birçok hastalıkta ülkesel eradikasyonun
sağlanmalıdır.
Sanayicinin süt bırakmasını ve taşeronların etkinliğini
önleyecek tedbirler alınmalıdır.
Üreticilerin besleme ve sürü yönetimi başta
olmak üzere birçok konuda eğitimlerinin sağlanması konularına öncelik
verilmelidir.”