Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Çiçekçilik sektörü jest bekliyor…

Çiçekçilik sektörü jest bekliyor…

-Çiçekçilik sektörü jest bekliyor…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-“Bu özel günde süs bitkileri sektörüne bir jest yapılmalı, KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmelidir”

-“Böyle yapılırsa gül fiyatları ucuzlar”

-“Hem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hem de Orman ve Su İşleri Bakanlığı sektörde yetkili. Sektörün bir sahibi olmalı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda sektör için bir daire başkanlığı kurulmalı”

-“Sevgililer Günü’nün simgesi kesme gülde Türkiye büyük potansiyele sahip. Ülkemiz rahatlıkla gül bahçesi haline gelebilir”

-“14 Şubat, en çok çiçek gönderiminin yapıldığı günlerden biri. Güller bu özel günde çok tercih edilen çiçektir”

-“Dayanıklılığı az, üretimi meşakkatli olan kesme gülde üretim desteklenmeli, ucuz ithalata izin verilmemeli”

-“Gerekli destek sağlanırsa, 2014 yılında 3,8 milyon artışla 87,2 milyon adede yükselen gül üretimi, çok daha fazla üretim rakamlarına rahatlıkla ulaşır”

-“Kesme gül üretiminde İzmir 33,3 milyon adetle ilk sırada yer alırken, bu ili 23,2 milyon adetle Mersin, 14,4 milyon adetle Yalova, 11,2 milyon adetle Antalya izledi”

-“Son yıllarda gelir getiren bir tarım faaliyeti haline gelen süs bitkileri sektörü, hızlı gelişiyor. İstihdam ve ihracata katkı sağlıyor”

-“Özellikle ihracatın artırılması amacıyla tanıtım, reklam faaliyetleri ve koordinasyonu sağlayacak güçlü bir dış pazarlama organizasyonunun oluşturulması gerekir”

-“Sektörde katma değerin daha hızlı artırılabilmesi için; süs bitkileri araştırma-geliştirme kuruluşlarının çalışmalarına ağırlık verilmeli ve bu kuruluşlar yaygınlaştırılmalıdır”

 

Ankara – 14.02.2015 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde çiçekçilik sektörünün jest beklediğini bildirerek, “Bu özel günde süs bitkileri sektörüne bir jest yapılmalı, KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmelidir. Böyle yapılırsa gül fiyatları ucuzlar” dedi.

Sevgililer Günü gibi özel günlerin üreticiye de fırsat sunduğunu bildirerek, “14 Şubat, en çok çiçek gönderiminin yapıldığı günlerden biri. Güller bu özel günde çok tercih edilen çiçektir. Sevgililer Günü’nün simgesi kesme gülde Türkiye büyük potansiyele sahip. Ülkemiz gül bahçesi haline gelebilir” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, dayanıklılığı az, üretimi meşakkatli olan kesme gülde üretimin desteklenmesi, ucuz ithalata izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Gerekli destek sağlanması halinde 2014 yılında 3,8 milyon artışla 83,4 milyon adetten 87,2 milyon adede yükselen kesme gül üretiminin, çok daha fazla üretim rakamlarına rahatlıkla ulaşacağını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“14 Şubat Sevgililer Günü gibi özel günler, üreticimize de fırsat sunuyor. 14 Şubat, en çok çiçek gönderiminin yapıldığı günlerden biri. Güller bu özel günde çok tercih edilen çiçektir. Sevgililer Günü’nün simgesi kesme gülde Türkiye büyük potansiyele sahip. Ülkemiz gül bahçesi haline gelebilir. 2014 yılında İzmir’de 33 milyon 285 bin, Mersin’de 23 milyon 223 bin 350, Yalova’da 14 milyon 394 bin 650, Antalya’da 11 milyon 195 bin, Adana’da 2 milyon 820 bin, Şanlıurfa’da 1 milyon, Samsun’da 630 bin 600, Kocaeli’nde 240 bin, Ordu’da 179 bin 96, İstanbul’da 150 bin, Bursa’da 27 bin 500, Balıkesir’de 24 bin, Kastamonu’da 12 bin 750, Hatay, Malatya, Düzce, Kahramanmaraş, Kırklareli’nde ise az miktarda gül üretiliyor.

Son yıllarda gelir getiren bir tarım faaliyeti haline gelen süs bitkileri sektörü, hızla gelişiyor. İstihdam ve ihracata katkı sağlıyor. Süs bitkileri içinde en çok üretilen kesme çiçeklerdir. Ülkemiz, mevcut iklim ve coğrafi yapısıyla, kesme çiçek üretimi açısından büyük potansiyeli olan ülkelerin başında gelmektedir. Kesme çiçek sektörü sağladığı istihdam ve ihracat hacmi dolayısıyla birçok ülkenin ekonomisinde giderek artan bir öneme sahiptir. Bugün, Hollanda gibi ülkeler süs bitkileri ihracatından milyarlarca dolar gelir sağlamaktadır. Ülkemizde bölge, iklim ve üretim teknikleri gibi özellikler göz önüne alarak, iç pazar ve ihracata yönelik üretim yapılıyor.”

 

-Kesme çiçek üretim 1 milyar 25 milyon adet-

 

Kesme çiçek üretiminin büyük bölümünün örtü altında yapıldığını, 2014 yılında 1 milyar 25 milyon 490 bin 295 adet kesme çiçek üretildiğini belirten Bayraktar, “Üretimi en çok yapılan kesme çiçek türü karanfildir. Karanfil üretimi 2014 yılında 600 milyon 306 bin 680 adet olarak gerçekleşti. Karanfil üretimini 128 milyon 966 bin 610 adetle gerbera, 87 milyon 198 bin 966 adetle gül, 42 milyon 294 bin 975 adetle kasımpatı ve 36 milyon 526 bin 900 adetle lale izledi” dedi.

Süs bitkileri sektörünün katma değer ve istihdam oluşturma değeri yüksek, özelikle atıl işgücünün değerlendirilmesinde önde gelen sektörlerden biri olabileceğini vurgulayan Bayraktar, 2010 yılında 56 milyon dolar olan süs bitkileri ihracatının, 2011 yılında 76 milyon dolara çıktığını, 2012 yılında 73 milyon dolara gerilediğini, 2013 yılında tekrar 77 milyon doları geçtiğini, 2014 yılında ise 86,8 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

 

-Sektörün gelişmesi için yapılması gerekenler-

 

Türkiye’de kesme çiçek üretiminin gösterdiği artışına rağmen, dünya kesme çiçek ticaretinden büyük bir pay alamadığını belirten Bayraktar, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Hem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hem de Orman ve Su İşleri Bakanlığı sektörde yetkili. Sektörün bir sahibi olmalı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda sektör için bir daire başkanlığı kurulmalı. Kesme çiçek ihracatının dolayısıyla da gelirlerin artmasında ihracat sezonunun uzamasının önemli bir etkisi oldu. İhracat her ne kadar 2014 yılında 86,8 milyon dolara çıksa da milyarlarca dolarlık ihracat yapabilecek potansiyel mevcut. Süs bitkilerinde, 2013 yılında Hollanda, 3,8 milyar doları kesme çiçek olmak üzere 8,7 milyar dolarlık ihracat yaptığı göz önüne alırsak daha kat edecek epey bir yolumuz var.

Süs bitkileri sektörde, genel olarak yabancı orijinli bitkiler kullanılıyor. Gerek dış mekân süs bitkilerinde gerekse kesme çiçeklerde, ürün çeşitliliğinde yetersizlik söz konusu. Geliştirilen çeşitlerin ıslahçı hakları koruma altına alınmalıdır.

Düşük faizli, uzun vadeli yatırım ve işletme kredisi veya değişik kaynaklardan hibeyle sektörün desteklenmesi gerekmektedir. 

Süs bitkilerinin de bir tarımsal faaliyet olduğu gerçeğinden hareketle süs bitkilerinde uygulanan yüzde 18’lik KDV oranı mutlaka yüzde 8’e indirilmelidir.

Süs bitkisi üretiminde ileri teknoloji, yıl boyu kontrollü üretim ve topraksız tarım gibi modern üretim tekniklerinin kullanımı teşvik edilmeli, birim alandaki verimlilik, üretimde kalite, depolama tekniklerinin geliştirilmesi, raf ve vazo ömrünün artırılması konularında çalışmalar artırılmalıdır. Üretim konusunda özellikle doku kültürü laboratuvarlarının kurulması önemlidir.

Özellikle Asya ve Orta Doğu için kurak koşullara dayanıklı az bakım isteyen dayanıklı türlerin üretimine öncelik verilmelidir. 

Özellikle ihracatın artırılması amacıyla tanıtım, reklam faaliyetleri ve koordinasyonu sağlayacak güçlü bir dış pazarlama organizasyonunun oluşturulması gerekir.

Sektörde katma değerinin daha hızlı artırılabilmesi için; süs bitkileri Araştırma-Geliştirme kuruluşlarının çalışmalarına ağırlık verilmeli ve bu kuruluşlar yaygınlaştırılmalıdır.”