-Buğdayda
servet kaybediyoruz…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: -“Ürettiğimiz 16,5 milyar liralık buğdayın 1,4 milyar lirasını üretimde ve kullanımda kaybediyoruz”
-“Türkiye, 2016 yılında 3 milyon 620 bin ton makarnalık, 16 milyon 980 bin ton da ekmeklik buğday üretti”
-“Yapılan hesaplamalara göre, üretilen buğdayın yaklaşık yüzde 5,5’i üretimde, yüzde 2,8’i kullanımda kaybediliyor”
-“Kaybedilen buğday 8-10 milyon nüfuslu bir ülkenin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir”
Ankara – 23.07.2017 - Türkiye Ziraat Odaları
Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğdayda resmen servet
kaybedildiğini bildirerek, “ürettiğimiz 16,5 milyar liralık buğdayın 1,4 milyar
lirasını üretimde ve kullanımda kaybediyoruz” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye,
üretim ve kullanımda ürün kayıplarının büyük boyutlara ulaştığını belirtti.
Zararlılar, ayarsız ve eski biçerdöverler, tekniğine uygun olmayan hasat
nedeniyle buğdayda dane kaybının, gelişmiş ülkelerdeki dane kaybından hayli
fazla olduğunu vurgulayan Bayraktar, dane kaybının yüzde 2’yi geçmemesi gerektiğine
dikkati çekti.
Kaybın bununla sınırlı olmadığını, hasat
sonrasında da depolamada ambar zararlıları, uygun olmayan depo şartlarının
neden olduğu rutubet, taşıma kayıpları gibi nedenlerle ürünün israf edildiğini
bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Yapılan hesaplamalara göre, üretilen
buğdayın yaklaşık yüzde 5,5’i üretimde, yüzde 2,8’i kullanımda kaybediliyor.
Bunlar, büyük oranlar. Binbir güçlükle, zahmetle elde edilen ürünün neredeyse
onda biri tüketilemeden kaybediliyor. Daha buna evlerdeki kayıplar dahil değil.
-“Kaybedilen
buğdayın değeri 450 milyon doları aşıyor”-
Türkiye, 2016 yılında 3 milyon 620 bin ton
makarnalık, 16 milyon 980 bin ton da ekmeklik buğday üretti. Bunun üretici
fiyatlarıyla parasal karşılığı 16,5 milyar lirayı geçiyor. Dolar karşılığı ise
5,5 milyar dolara yaklaşıyor. Bunun yüzde 8,3’ü kaybediliyor. Kaybedilen ürünün
değeri üretici fiyatlarıyla 1,4 milyar liraya yaklaşıyor, dolar bazında değeri
450 milyon doları aşıyor. Ülkemiz bu kadar zengin değil. Ürün kayıplarını ne yapıp
edip, en az seviyeye indirmemiz gerekiyor.”
2015/2016 üretim döneminde, üretim
aşamasında 1 milyon 243 bin ton, kullanım aşamasında ise 636 bin 836 ton olmak
üzere toplamda 1 milyon 879 bin 836 ton buğdayın kaybedildiğini vurgulayan
Bayraktar, “kaybedilen buğday 8-10 milyon nüfuslu bir ülkenin ihtiyacını
rahatlıkla karşılayabilir. Nüfusu 17 milyonluk Hollanda, 11 milyonluk
Yunanistan, bu kadar buğday üretmiyor” dedi.
-Yapılması
gerekenler-
Bayraktar, kayıpları en aza indirmek için
yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: