Bitkisel üretimi 9 ürün sırtlıyor…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Ülkemizde bitkisel üretimin en önemli 9 ürünü buğday, domates, zeytin, arpa, fındık, mısır, pamuk, şeker pancarı ve üzümdür”
-“Bu ürünler, 59,7 milyar liralık üretim değerleriyle bitkisel üretimin yarıdan fazlasını karşılıyor”
-“Buğday, 17,2 milyar liralık üretim değeri ve yüzde 14,44 üretim değeri payıyla bitkisel üretimin en önemli ürünü olmayı sürdürüyor”
-“İkinci sırayı 12,7 milyar liralık üretim değeri ve yüzde 10,65 payla domates alıyor”
-“Bu ürünleri, 5,1 milyar lirayla zeytin, 4,7 milyar lirayla arpa, 4,5 milyar lirayla fındık, 4,3 milyar lirayla mısır, 3,85 milyar lirayla kütlü pamuk, 3,7’şer milyar lirayla şeker pancarı ve üzüm izledi”
-“1 milyar liralık üretim değerini aşan 30 ürünün toplam bitkisel üretimdeki payı yüzde 85’e, üretim değerleri ise 101 milyar liraya yaklaşıyor”
-“Bu üretim korunmalı, açık olan ürünlerde üretimin artırılması için üretici daha fazla teşvik edilmeli, girdi maliyetleri makul seviyelere çekilerek üretim desteklenmeli, yapısal sorunlar en kısa zamanda çözülmeli ki üretim sürdürülebilir olsun”
Ankara – 12.11.2017 – Türkiye Ziraat Odaları
Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretim değeri açısından
bakıldığında ülkemizde bitkisel üretimin en önemli 9 ürününün buğday, domates,
zeytin, arpa, fındık, mısır, pamuk, şeker pancarı ve üzüm olduğunu bildirerek,
“bitkisel üretimi sırtlayan bu ürünler, 59,7 milyar liralık üretim değerleriyle
bitkisel üretimin yarıdan fazlasını karşılıyorlar” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, bitkisel
üretimde her ürünün ayrı bir değeri olduğunu ama bitkisel üretiminde ağırlık
taşıyan ürünlere ayrı bir önem verilmesi gerektiğini belirtti.
Anadolu’da söylenen “buğday ile koyun gerisi
oyun” sözünü doğrular şekilde buğdayın 17,2 milyar liralık üretim değeri ve
yüzde 14,44 üretim değeri payıyla bitkisel üretimin en önemli ürünü olmayı
sürdürdüğünü vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2016 yılı
geçici verilerine göre, ikinci sırayı 12,7 milyar liralık üretim değeri ve
yüzde 10,65 payla domates alıyor. Bu ürünleri, 5,1 milyar lirayla zeytin, 4,7
milyar lirayla arpa, 4,5 milyar lirayla fındık, 4,3 milyar lirayla mısır, 3,85
milyar lirayla kütlü pamuk, 3,7’şer milyar lirayla şeker pancarı ve üzüm izledi.
Bu 9 ürün, 59 milyar 716 milyon liralık üretim değerleriyle bitkisel üretimin
yarıdan fazlasını, yüzde 50,19’unu karşılıyor.
-9 ürünü takip eden ürünler-
Bu ürünleri, patates, biber, ayçiçeği, elma,
ceviz, Antep fıstığı, çay, karpuz, kiraz, hıyar, kayısı, nohut, kuru soğan,
taze fasulye, kavun, çeltik, limon, şeftali, portakal, patlıcan, çilek takip
ediyor. Bu ürünlerden patates ve biberin üretim değeri 3 milyarı lirayı aşıyor.
Üretim değeri, ayçiçeği, elma, ceviz ve Antep fıstığında 2,5-3 miyar lira
arasında, çay, karpuz, kiraz ve hıyarda 2 milyar liranın üzerinde, kayısı,
nohut, kuru soğan, taze fasulye ve kavunda 1,5 milyar liranın üzerinde, çeltik,
limon, şeftali, portakal, patlıcan ve çilekte 1-1,5 milyar lira arasında
bulunuyor.”
Bayraktar, 1 milyar liralık üretim değerini
aşan 30 ürünün toplam bitkisel üretimdeki payı yüzde 84,88 ile yüzde 85’e,
üretim değerleri ise 100 milyar 975 milyon lirayla 101 milyar liraya yaklaştığını
bildirdi.
Kuru fasulye, incir, tütün, kırmızı
mercimek, armut, mandalina, badem, lahana, marul, yerfıstığı, sarımsak (kuru),
erik, muz, kestanede üretim değerinin 500 milyon lira ile 1 milyar lira
arasında olduğunu belirten Bayraktar, üretim değeri 500 milyon lirayı aşan 44
ürünün toplam üretim değerinin 111 milyar 417 milyon liraya, toplam bitkisel
üretim değerindeki paylarının ise yüzde 93,65’e ulaştığına dikkati çekti.
Şemsi Bayraktar, 2016 yılı geçici verilerine
göre 118 milyar 969 milyon lira olan üretim değerinin 47 milyar 717 milyon
lirasının tahıllar ve diğer bitkisel ürünler, 39 milyar 541 milyon lirasının
meyveler, içecek ve baharat bitkileri, 31 milyar 711 milyon lirasının ise
sebzelerden oluştuğunu bildirdi.
-Üretim korunmalı-
Bayraktar, şunları kaydetti:
“Bu topraklarda üretim yapan çiftçimiz, bu
ülkeye milyarlarca liralık üretimle katkıda bulunuyor. Türkiye, tarımda
olağanüstü bir potansiyeli barındırıyor. Türk çiftçisi inanılmaz bir
çeşitlilikle üretim yapıyor. Yeni ürünlere ve tarımdaki yeniliklere açık,
makine kullanımına hevesli bir çiftçi profilimiz bulunuyor. Bunlar büyük
avantajlar. Bütün zorluklara rağmen, gecesini
gündüzüne katarak çalışan çiftçimiz üretimini sürdürüyor. Bu üretim
korunmalı, açık olan ürünlerde üretimin artırılması için üretici daha fazla
teşvik edilmeli, girdi maliyetleri makul seviyelere çekilerek üretim
desteklenmeli, yapısal sorunlar en kısa zamanda çözülmeli ki üretim
sürdürülebilir olsun.”
Üretim değeri 500
milyon lirayı aşan 44 ürünün üretici fiyatlarıyla üretim değerleri ve toplam
bitkisel üretim değerindeki payları şöyle:
|
|
Üretici |
Bitkisel |
|
|
Fiyatlarıyla |
Üretim |
|
|
Üretim |
Değerindeki |
|
|
Değeri |
Payı |
|
Ürünler |
(Milyon TL) |
(Yüzde) |
1 |
Buğday |
17.179 |
14,44 |
2 |
Domates |
12.671 |
10,65 |
3 |
Zeytin |
5.066 |
4,26 |
4 |
Arpa |
4.688 |
3,94 |
5 |
Fındık |
4.497 |
3,78 |
6 |
Mısır |
4.330 |
3,64 |
7 |
Pamuk (Kütlü) |
3.850 |
3,24 |
8 |
Şeker Pancarı |
3.718 |
3,13 |
9 |
Üzüm |
3.717 |
3,12 |
10 |
Patates |
3.064 |
2,58 |
11 |
Biber |
3.008 |
2,53 |
12 |
Ayçiçeği |
2.988 |
2,51 |
13 |
Elma |
2.959 |
2,49 |
14 |
Ceviz |
2.872 |
2,41 |
15 |
Antep Fıstığı |
2.636 |
2,22 |
16 |
Çay |
2.390 |
2,01 |
17 |
Karpuz |
2.150 |
1,81 |
18 |
Kiraz |
2.113 |
1,78 |
19 |
Hıyar |
2.098 |
1,76 |
20 |
Kayısı |
1.672 |
1,41 |
21 |
Nohut |
1.656 |
1,39 |
22 |
Kuru Soğan |
1.624 |
1,36 |
23 |
Taze Fasulye |
1.606 |
1,35 |
24 |
Kavun |
1.545 |
1,30 |
25 |
Çeltik |
1.440 |
1,21 |
26 |
Limon |
1.154 |
0,97 |
27 |
Şeftali |
1.136 |
0,95 |
28 |
Portakal |
1.074 |
0,90 |
29 |
Patlıcan |
1.072 |
0,90 |
30 |
Çilek |
1.001 |
0,84 |
|
İlk 30 ürün |
100.975 |
84,88 |
|
|
|
|
31 |
Kuru Fasulye |
995 |
0,84 |
32 |
İncir |
907 |
0,76 |
33 |
Tütün |
896 |
0,75 |
34 |
Kırmızı Mercimek |
882 |
0,74 |
35 |
Armut |
863 |
0,73 |
36 |
Mandalina |
839 |
0,71 |
37 |
Badem |
697 |
0,59 |
38 |
Lahana |
684 |
0,57 |
39 |
Marul |
665 |
0,56 |
40 |
Yerfıstığı |
663 |
0,56 |
41 |
Sarımsak (Kuru) |
647 |
0,54 |
42 |
Erik |
602 |
0,51 |
43 |
Muz |
588 |
0,49 |
44 |
Kestane |
514 |
0,43 |
|
Üretim değeri 500 milyon-1 milyar lira arası olan 14 ürün |
10.442 |
8,78 |
|
Üretim değeri 500 milyon lirayı aşan 44 ürün |
111.417 |
93,65 |
|
|
|
|
|
Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler |
47.717 |
40,11 |
|
Sebzeler |
31.711 |
26,65 |
|
Meyveler, içecek ve baharat bitkileri
|
39.541 |
33,24 |
|
Bitkisel üretim değeri |
118.969 |
100,00 |