Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bitkisel üretimdeki düşüşe rağmen ihracat fazlası

Bitkisel üretimdeki düşüşe rağmen ihracat fazlası

-Bitkisel üretimdeki düşüşe rağmen ihracat fazlası

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Kasım ayında genel ihracattaki düşüş yüzde 7,5’i

bulurken, gıda ve tarımdaki gerileme yüzde 1,1’de kaldı”

-“Ocak-Kasım döneminde tarım ve gıdada ihracat 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 5,9 artışla 15,2 milyar dolardan 16,1 milyar dolara çıktı”

-“Kasım ayında gıda ve tarımdaki ithalat ise yüzde 12,7 artışla 1,1 milyar dolara ulaştı. 11 aylık dönemde ithalattaki artış yüzde 9,6’yı bulurken, ithalat 10,1 milyar dolardan 11,1 milyar dolara yükseldi”

-“Her şeye rağmen tarım ve gıdada Ocak-Kasım döneminde 5 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası gerçekleşti”

-“Bitkisel üretimdeki düşüşe rağmen, Ocak-Kasım döneminde, tarım ve gıdada ihracatın artması ülkemizin ihracattaki potansiyelini  gösteriyor”

-“Tarımın önündeki engeller kaldırılırsa, ihracatta rakiplerle aramızdaki haksız rekabet önlenirse, tarım ve gıdada ihracat çok kısa sürede çok büyük rakamlara ulaşabilir”

-“İçinde bulunduğumuz bölgede Türkiye, bir tarımsal merkez, bir tarım üssü olabilir. Türkiye’den başka hiçbir ülkede bu potansiyel yok”

-“Türk tarımı desteklenmeye devam edilirse, rekabeti bozucu unsurlar bertaraf edilirse, yapısal sorunlar çözülürse geleceği parlaktır”

 

Ankara – 31.12.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kasım ayında hem genel ihracatın hem de gıda ve tarım ihracatının gerilediğini bildirerek, “Kasım ayında genel ihracattaki düşüş yüzde 7,5’i bulurken, gıda ve tarımdaki gerileme yüzde 1,1’de kaldı” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Kasım ayında toplam ihracatın yüzde 7,5 düşerek 14,2 milyar dolardan 13,1 milyar dolara, gıda ve tarım ihracatının ise yüzde 1,1 gerilemeyle 1 milyar 820 milyon dolardan 1 milyar 800 milyon dolara indiğini belirtti. Buna karşın Ocak-Kasım döneminde tarım ve gıdada ihracatın, 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 5,9 artış gösterdiğini ve 15,2 milyar dolardan 16,1 milyar dolara çıktığını vurgulayan Bayraktar, her şeye rağmen tarım ve gıdada Ocak-Kasım döneminde 5 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası gerçekleştiğine dikkati çekti.

Kasım ayında genel ithalatın yüzde 0,2 artışla 21,4 milyar dolardan 21,45 milyar dolara yükseldiğini bildiren Bayraktar, “Kasım ayında ithalat ise yüzde 12,7 artışla 978 milyon dolardan 1 milyar 102 milyon dolara ulaştı. 11 aylık dönemde ithalattaki artış yüzde 9,6’yı bulurken, ithalat 10,1 milyar dolardan 11,1 milyar dolara yükseldi” dedi.

 

-En fazla ihracat meyvelerde, en fazla ithalat hububatta-

 

En fazla ihracatın Kasım ayında, 597 milyon dolarla meyvelerde görüldüğünü, meyveleri 229 milyon dolarla sebze ve meyvelerden elde edilen ürünlerin, 149 milyon dolarla hububat, un, nişasta, pastacılık ürünlerinin izlediğini belirten Bayraktar,  ithalatta ilk sırayı 264 milyon dolarla hububatın aldığını, hububatı 186 milyon dolarla yağlı tohumların, 155 milyon dolarla hayvansal ve bitkisel yağların takip ettiği bilgisini verdi.

-“Yapısal sorunlar çözülürse gelecek parlak”-

 

Bitkisel üretimdeki düşüşe rağmen, Ocak-Kasım döneminde, tarım ve gıdada ihracatın artmasının ülkenin ihracattaki potansiyelini gösterdiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tarımın önündeki engeller kaldırılırsa, ihracatta rakiplerle aramızdaki haksız rekabet önlenirse, tarım ve gıdada ihracat, çok kısa sürede çok büyük rakamlara ulaşabilir. İçinde bulunduğumuz bölgede Türkiye, bir tarımsal merkez, bir tarım üssü olabilir. Türkiye’den başka hiçbir ülkede bu potansiyel yok. Türk tarımı desteklenmeye devam edilirse, rekabeti bozucu unsurlar bertaraf edilirse, yapısal sorunlar çözülürse geleceği parlaktır. Türkiye, 2023’de rahatlıkla 40 milyar dolarlık gıda ve tarım ihracatına ulaşabilir. Rusya, Kafkaslar, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta Asya’nın tarımsal ürün açığını kapatabilir.”