-Bitkisel üretimde artış…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:“TÜİK 2. tahmin verilerine göre, tahıllar, baklagiller,
yağlı tohumlar, tütün, şeker pancarı gibi endüstri bitkileri ile sebze ve meyve ürünleri geçen yıla göre arttı”
-“Toplam tahıl üretimimiz geçen yıla göre yüzde 12,3 artış göstermiştir”
-“İklim koşullarının hububat için elverişli olmasının yanı sıra mısırda görülen artışta ekim alanlarının artması etkili olmuştur”
-“Yağlı tohumlarda geçen yıl 1 milyon 764 bin ton olan toplam üretim, yüzde 12,5 artışla
1 milyon 985 bin tona ulaşmıştır”
-“Toplamda sebze üretimi geçen yıla göre yüzde 2,1 artışla 28 milyon 399 bin tona, meyve üretimi ise yüzde 1,01 artışla 17 milyon 991 bin tona çıkmıştır”
-“Bu artışların çiftçilerimizin refah düzeyine de yansıması, bin bir emekle ürettikleri üründen hak ettikleri geliri elde etmeleri ve üretimde devamlılığının sağlanması
en önemli beklentilerimizdir”
Ankara – 30.10.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TÜİK 2. tahmin verilerine göre, 2013 yılında geçen yıla göre tahıllar, baklagiller, yağlı tohumlar, tütün, şeker pancarı gibi endüstri bitkileri ile sebze ve meyve ürünlerinin arttığını belirterek, “Üretimde yaşanan bu artışın çiftçilerimizin refah düzeyine de yansıması, en önemli beklentimizdir” dedi.
Türkiye istatistik Kurumu’nun (TÜİK) Bitkisel Üretim 2.Tahmini verileriyle ilgili açıklama yapan Bayraktar verilere bakıldığında, toplam tahıl üretiminin geçen yıla göre yüzde 12,3 artış gösterdiğini vurguladı.
Tahıllar içinde yer alan buğdayda üretimin 20 milyon 100 bin tondan, yüzde 9,7 artışla 22 milyon 50 bin tona, arpada üretim 7 milyon 100 bin tondan yüzde 11,3 artışla 7 milyon 900 bin tona, mısırda üretim 4 milyon 600 bin tondan 5 milyon 900 bin tona çıktığını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
“Görülen üretim artışında iklim koşullarının hububat için elverişli olmasının yanı sıra mısırda görülen artışta ekim alanlarının artması etkili olmuştur.
Baklagillere baktığımızda geçen yıla göre yeşil mercimek üretiminde yüzde 12’lik bir azalma olmakla birlikte nohut, kuru fasulye, kırmızı mercimek ve yeşil mercimekte geçen yıl 1 milyon 156 bin ton olan toplam üretim yüzde 1,22’lik artışla 1 milyon 170 bin 500 tona çıkmıştır.
-Yağlı tohumlarda yüzde 12,5 artış-
Yağlı tohumlarda geçen yıl 1 milyon 764 bin 921 ton olan toplam üretim yüzde 12,5 artışla 1 milyon 985 bin 778 tona ulaşmıştır. Yağlı tohumlarda görülen bu artış ayçiçeği rekoltesinde yaşanana artıştan kaynaklanmaktadır. Ayçiçeği üretimi geçen yıla göre yüzde 11,2’lik artışla 1 milyon 370 bin tondan 1 milyon 523 tona çıkmıştır.
Endüstri bitkilerine baktığımızda tütün üretimi alıcı ülke talebindeki artışa bağlı olarak yüzde 12,5 artışla 80 bin tondan 90 bin tona çıkmıştır. Şeker pancarında üretim yüzde 8,2 artışla 15 milyon tondan 16 milyon 226 bin 623 tona çıkmıştır. Kütlü pamuk üretimi ise yüzde 1,7 azalışla 2 milyon 320 bin tondan 2 milyon 280 bin tona gerilemiştir.”
-Patates üretiminde gerileme…-
Patateste ise geçen yıl 4 milyon 795 bin 122 ton olan üretimin yüzde 16,6 azalarak, 3 milyon 998 bin tona gerilediğinin altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:
“Başta elektrik olmak üzere artan girdi fiyatları karşısında üretim gücünü kaybeden ve son iki sezon yaşanan pazarlama problemleri nedeniyle üreticinin ekimden vazgeçmesi bu sonucu doğurmuştur. Nitekim bugün marketlerde kilogramı 2 TL’ye dayanan patates fiyatı bunun en önemli göstergesidir.”
-Sebzede toplamda artış oranı 2,1-
Sebze ve meyve üretimine bakıldığında ürün bazında artış ve azalışlar olmakla birlikte toplamda sebze üretimi 2013 yılında geçen yıla göre yüzde 2,1 artışla 27 milyon 820 bin 207 tondan 28 milyon 399 bin 798 tona çıktığına işaret eden Şemsi Bayraktar, şunları belirtti:
“Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarlarına baktığımızda, yumru ve kök sebzelerde yüzde 3, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 2, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise yüzde 2 artış olacağı öngörülmüştür.
Sebze grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 4,1, kıvırcık marulda yüzde 14,3, brokolide yüzde 12,5, kuru sarımsakta yüzde 10,8, kuru soğanda yüzde 10,3 artış olurken, havuçta yüzde 20,3, aysberg marulda yüzde 7,3, bamyada yüzde 6,1, karpuzda yüzde 4,2 oranında düşüş öngörülmüştür. Havuçta yaşanan düşüşte pazarlama sorunları nedeniyle ekim alanlarındaki daralma etkili olmuştur.
-Meyve üretimi-
Meyve üretimi ise 2013 yılında geçen yıla göre yüzde 1,01 artışla 17 milyon
810 bin 942 tondan 17 milyon 991 bin 274 tona çıkmıştır. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada yüzde 10,4, şeftalide yüzde 3,4, kayısıda yüzde 4,2, narda yüzde 22,1 oranında artış, zeytinde yüzde 7,9 oranında düşüş görülmüştür.
Zeytinde yeni dikilen meyve fidanlarının verime yatması ile birlikte var ve yok yılı arasındaki makas daralsa da periyodiste gösteren bir tür olması nedeniyle rekoltede dalgalanmalar görülebilmektedir.
Meyveler içinde yer alan turunçgillerden portakalda yüzde 3,2, limonda yüzde 2,3 artış öngörülürken sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 16,8, Antep fıstığında yüzde 40,9 oranında düşüş öngörülmüştür.
Fındıkta yaşanan olumsuz iklim koşulları nedeniyle rekoltede düşüş yaşanırken Antep fıstığında da olumsuz hava koşullarının yanı sıra yok yılı olması rekoltede düşüşe yol açmıştır. Toplam üzüm üretiminde yüzde 3,1 oranında azalış beklenirken, incir üretiminde ise yüzde 7,9 oranında artış olacağı beklenmektedir.
Çay üretiminin ise ikinci sürgün döneminde meydana gelen aşırı sıcakların taze filizlerde yanmaya yol açması nedeniyle üretim geçen yıla göre yüzde 8 azalışla 1 milyon 250 bin tondan 1 milyon 150 bin tona gerilemiştir.
Ürün bazında artış ve azalışlar olmakla birlikte genel itibarıyla 2013 yılında üretimde artmıştır. Üretimde yaşanan bu artışın çiftçilerimizin refah düzeyine de yansıması, bin bir emekle ürettikleri üründen hak ettikleri geliri elde etmeleri ve üretimde devamlılığının sağlanması en önemli beklentilerimizdir.”