-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:“2011/2012 üretim sezonunda belli başlı ürünlerde
103,2 milyon tonluk üretimin yüzde 11,8’si olan 12,2 milyon tonu ihracat edildi”
-“Bitkisel ürün ihracatının yarısından fazlası buğday, üzüm ve domateste yapıldı. 3 üründe yapılan ihracat
6,2 milyon tonla, toplam bitkisel ürün ihracatının yüzde 51’ini oluşturuyor”
-“Buğday 4 milyon tonla miktar olarak ihracatta birinci olurken, buğdayı 1,1 milyon tonla üzüm ve domates
takip etti”
-“2011/2012 üretim sezonunda 275 bin ton mısır, 140 bin ton arpa, 224,2 bin ton kırmızı mercimek, 870,3 bin ton
ayçiçeği, 525,8 bin ton elma, 512 bin ton kayısı, 477,7 bin ton mandalina, 473,7 bin ton limon, 435,8 bin ton portakal,411,8 bin ton fındık, 233 bin ton incir, 189,9 bin ton greyfurt 144,9 bin ton biberde, 143,7 bin ton kuru soğan ihraç edildi”
-“İhracatın üretime oranında en yükseği yüzde 95,8 ile fındık olurken, bu ürünü, yüzde 90,9 ile bezelye, yüzde 89,4ile incir, yüzde 86,7 ile greyfurt izledi”
Ankara – 02.02.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar 2011/2012 üretim sezonunda belli başlı ürünlerde 103,2 milyon tonluk üretimin yüzde 11,8’si olan 12,2 milyon tonunun ihraç edildiğini bildirerek, “bitkisel ürün ihracatının yarısından fazlası buğday, üzüm ve domateste yapıldı. 3 üründe yapılan ihracat 6,2 milyon tonla, toplam bitkisel ürün ihracatının yüzde 51’ini oluşturuyor” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2011/2012 üretim sezonunda bitkisel ürünlerde en fazla üretimin 21,8 milyon tonla buğdayda olduğunu, buğdayı, 16,1 milyon tonla şekerpancarının, 11 milyon tonla domatesin, 7,6 milyon tonla arpanın, 4,6 milyon tonla patatesin, 4,3 milyon tonla üzümün, 4,2 milyon tonla mısırın takip ettiğini belirtti.
Üretilen bitkisel ürünlerin yüzde 11,8’sini ihraç edildiğini vurgulayan Bayraktar, “ihracatın üretime oranında en yüksek ürünün yüzde 95,8 ile fındık olurken, bu ürünü, yüzde 90,9 ile bezelye, yüzde 89,4 ile incir, yüzde 86,7 ile greyfurt izledi” dedi.
-İhracatın üçte biri buğday-
Buğdayın 4 milyon tonla miktar olarak ihracatta birinci olurken, buğdayı 1,1 milyon tonla üzüm ve domatesin takip ettiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“2011/2012 üretim sezonunda tahıllardan 3 milyon 977,1 bin ton buğday, 275 bin ton mısır, 140 bin ton arpa, 91,7 bin ton pirinç, 26 bin ton yulaf, 1,6 bin ton çavdar ihraç edildi. Baklagillerden, 224,2 bin ton kırmızı mercimek, 29,6 bin ton nohut, 1,3 bin ton fasulye, 1,8 bin ton yeşil mercimek ihracatı gerçekleştirildi. 2011/2012 üretim sezonunda yağlı tohumlardan 870,3 bin ton ayçiçeği, 27,3 bin ton soya, 3,2 bin ton kolza, ihraç edildi. 70,3 bin ton patates, 12,2 bin ton pamuk ihracatı yapıldı.”
-Elma, kayısı, mandalina, limonda yarım milyon tonluk ihracat-
Meyvelerde üzümün 1 milyon 123,4 bin tonluk ihracatla başta geldiğini, elma, kayı, mandalina, limonda yarım milyon tonluk, portakal ve fındıkta 400 bin tonun üzerinde ihracat yapıldığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“525,8 bin ton elma, 512 bin ton kayısı, 477,7 bin ton mandalina, 473,7 bin ton limon, 435,8 bin ton portakal, 411,8 bin ton fındık, 233 bin ton incir, 189,9 bin ton greyfurt ihracatı oldu. 65,7 bin ton nar, 56,4 bin ton kiraz, 37,4 bin ton şeftali, 34,1 bin ton çilek, 19,5 bin ton badem, 18,7 bin ton erik, 13,7 bin ton ceviz, 11,6 bin ton armut, 9,9 bin ton ayva, 3,8 bin ton kestane, 3,2 bin ton Antep fıstığı, 1,1 bin ton dut, 943 ton vişne,11 ton muz ihracatı gerçekleştirildi. 9 bin ton çay ihraç edildi.”
-Sebze ihracatında yük domatesin üzerinde-
2011/2012 üretim sezonunda, sebzelerde yapılan ihracatta yükü domatesin çektiğini ve açık farkla önde olduğunu vurgulayan Bayraktar, “domateste 1 milyon 116,8 bin, biberde 144,9 bin, kuru soğanda 143,7 bin, hıyarda 120,6 bin, bezelyede 94,3 bin, havuçta 52,3 bin, kabakta 16,1 bin, patlıcanda 11,4 bin, pırasada 9,9 bin, taze fasulyede 7,9 bin, ıspanakta 4 bin, lahanada 3,5 bin, turpta 2,5 bin ton, marulda 627 ton, sarımsakta 155 ton, baklada 137 ton, bamyada 34 ton, semizotunda 1 ton ihracat yapıldı. Karpuzda ihracat 27,1 bin ton, kavunda 5,9 bin ton oldu. Şeker pancarında 9 bin ihracat gerçekleştirildi” dedi.
2011/2012 üretim sezonunda belli başlı bitkisel ürünlerde üretim, ihracat rakamları ve ihracatın üretimdeki payı şöyle
|
Ürünler |
2011/2012 Sezonu Üretim (Ton) |
İhracat (Ton) |
İhracatın Üretime Oranı (Yüzde) |
1 |
Buğday |
21.800.000 |
3.977.079 |
18,24 |
2 |
Arpa |
7.600.000 |
139.985 |
1,84 |
3 |
Çavdar |
365.750 |
1.613 |
0,44 |
4 |
Yulaf |
218.040 |
26 |
0,01 |
5 |
Mısır |
4.200.000 |
275.046 |
6,55 |
6 |
Pirinç |
540.000 |
91.783 |
17,00 |
7 |
Diğer Tahıllar |
118.283 |
25.212 |
21,31 |
8 |
Nohut |
487.477 |
29.570 |
6,07 |
9 |
Kırmızı Mercimek |
380.000 |
224.168 |
58,99 |
10 |
Kuru Fasulye |
200.673 |
1.321 |
0,66 |
11 |
Yeşil Mercimek |
25.952 |
1.768 |
6,81 |
12 |
Patates |
4.648.081 |
70.345 |
1,51 |
13 |
Ayçiçeği |
1.335.000 |
870.296 |
65,19 |
14 |
Kolza |
91.239 |
3.230 |
3,54 |
15 |
Pamuk |
1.527.360 |
12.162 |
0,80 |
16 |
Soya |
102.260 |
27.281 |
26,68 |
17 |
Şeker Pancarı |
16.126.489 |
9 |
0,00 |
18 |
Antep Fıstığı |
112.000 |
3.172 |
2,83 |
19 |
Armut |
386.382 |
11.642 |
3,01 |
20 |
Ayva |
127.767 |
9.927 |
7,77 |
21 |
Badem |
69.838 |
19.537 |
27,97 |
22 |
Ceviz |
183.240 |
13.711 |
7,48 |
23 |
Çay |
1.231.141 |
9.001 |
0,73 |
24 |
Çilek |
302.416 |
34.131 |
11,29 |
25 |
Diğer Meyveler |
236.394 |
12.644 |
5,35 |
26 |
Dut |
76.643 |
1.095 |
1,43 |
27 |
Elma |
2.680.075 |
525.842 |
19,62 |
28 |
Erik |
268.696 |
18.722 |
6,97 |
29 |
Fındık |
430.000 |
411.785 |
95,76 |
30 |
Greyfurt |
218.988 |
189.881 |
86,71 |
31 |
İncir |
260.508 |
232.996 |
89,44 |
32 |
Kayısı |
676.138 |
511.975 |
75,72 |
33 |
Kestane |
60.270 |
3.750 |
6,22 |
34 |
Kiraz |
438.550 |
56.411 |
12,86 |
35 |
Limon |
790.211 |
473.699 |
59,95 |
36 |
Mandalina |
872.251 |
477.714 |
54,77 |
37 |
Muz |
206.501 |
11 |
0,01 |
38 |
Nar |
217.572 |
65.695 |
30,19 |
39 |
Portakal |
1.730.146 |
435.825 |
25,19 |
40 |
Şeftali |
545.902 |
37.376 |
6,85 |
41 |
Üzüm |
4.296.351 |
1.123.355 |
26,15 |
42 |
Vişne |
182.234 |
943 |
0,52 |
43 |
Bakla |
41.962 |
137 |
0,33 |
44 |
Bamya |
36.662 |
34 |
0,09 |
45 |
Bezelye |
103.787 |
94.322 |
90,88 |
46 |
Biber |
1.975.269 |
144.855 |
7,33 |
47 |
Domates |
11.003.433 |
1.116.800 |
10,15 |
48 |
Havuç |
602.078 |
52.283 |
8,68 |
49 |
Hıyar |
1.749.174 |
120.603 |
6,89 |
50 |
Ispanak |
221.632 |
3.965 |
1,79 |
51 |
Kabak |
317.705 |
16.111 |
5,07 |
52 |
Karpuz |
3.864.489 |
27.145 |
0,70 |
53 |
Kavun |
1.647.988 |
5.929 |
0,36 |
54 |
Kuru soğan |
2.141.373 |
143.680 |
6,71 |
55 |
Lahana |
621.590 |
3.500 |
0,56 |
56 |
Marul |
424.252 |
627 |
0,15 |
57 |
Patlıcan |
821.770 |
11.409 |
1,39 |
58 |
Pırasa |
246.144 |
9.874 |
4,01 |
59 |
Sarımsak |
79.203 |
155 |
0,20 |
60 |
Semizotu |
5.501 |
1 |
0,02 |
61 |
Taze fasulye |
614.948 |
1.709 |
0,28 |
62 |
Taze soğan |
153.823 |
7.895 |
5,13 |
63 |
Turp |
157.588 |
2.536 |
1,61 |
|
Toplam |
103.197.189 |
12.195.304 |
11,82 |