Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bitkisel ihracatın yarısı buğday, üzüm ve domatesten

Bitkisel ihracatın yarısı buğday, üzüm ve domatesten

-Bitkisel ihracatın yarısı buğday, üzüm ve domatesten
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:“2011/2012 üretim sezonunda belli başlı ürünlerde
103,2 milyon tonluk üretimin yüzde 11,8’si olan 12,2 milyon tonu ihracat edildi”
-“Bitkisel ürün ihracatının yarısından fazlası buğday, üzüm ve domateste yapıldı. 3 üründe yapılan ihracat 
6,2 milyon tonla, toplam bitkisel ürün ihracatının yüzde 51’ini oluşturuyor”
-“Buğday 4 milyon tonla miktar olarak ihracatta birinci olurken, buğdayı 1,1 milyon tonla üzüm ve domates 
takip etti”

-“2011/2012 üretim sezonunda 275 bin ton mısır, 140 bin ton arpa, 224,2 bin ton kırmızı mercimek, 870,3 bin ton 

ayçiçeği, 525,8 bin ton elma,  512 bin ton kayısı, 477,7 bin ton mandalina, 473,7 bin ton limon, 435,8 bin ton portakal, 

411,8 bin ton fındık, 233 bin ton incir, 189,9 bin ton greyfurt 144,9 bin ton biberde, 143,7 bin ton kuru soğan ihraç edildi”

-“İhracatın üretime oranında en yükseği yüzde 95,8 ile fındık olurken, bu ürünü, yüzde 90,9 ile bezelye, yüzde 89,4 
ile incir, yüzde 86,7 ile greyfurt izledi”

Ankara – 02.02.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar 2011/2012 üretim sezonunda belli başlı ürünlerde 103,2 milyon tonluk üretimin yüzde 11,8’si olan 12,2 milyon tonunun ihraç edildiğini bildirerek, “bitkisel ürün ihracatının yarısından fazlası buğday, üzüm ve domateste yapıldı. 3 üründe yapılan ihracat 6,2 milyon tonla, toplam bitkisel ürün ihracatının yüzde 51’ini oluşturuyor” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2011/2012 üretim sezonunda bitkisel ürünlerde en fazla üretimin 21,8 milyon tonla buğdayda olduğunu, buğdayı, 16,1 milyon tonla şekerpancarının, 11 milyon tonla domatesin, 7,6 milyon tonla arpanın, 4,6 milyon tonla patatesin, 4,3 milyon tonla üzümün, 4,2 milyon tonla mısırın takip ettiğini belirtti.
Üretilen bitkisel ürünlerin yüzde 11,8’sini ihraç edildiğini vurgulayan Bayraktar, “ihracatın üretime oranında en yüksek ürünün yüzde 95,8 ile fındık olurken, bu ürünü, yüzde 90,9 ile bezelye, yüzde 89,4 ile incir, yüzde 86,7 ile greyfurt izledi” dedi.

-İhracatın üçte biri buğday-

Buğdayın 4 milyon tonla miktar olarak ihracatta birinci olurken, buğdayı 1,1 milyon tonla üzüm ve domatesin takip ettiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“2011/2012 üretim sezonunda tahıllardan 3 milyon 977,1 bin ton buğday, 275 bin ton mısır, 140 bin ton arpa, 91,7 bin ton pirinç, 26 bin ton yulaf, 1,6 bin ton çavdar ihraç edildi. Baklagillerden, 224,2 bin ton kırmızı mercimek, 29,6 bin ton nohut, 1,3 bin ton fasulye, 1,8 bin ton yeşil mercimek ihracatı gerçekleştirildi. 2011/2012 üretim sezonunda yağlı tohumlardan 870,3 bin ton ayçiçeği, 27,3 bin ton soya, 3,2 bin ton kolza, ihraç edildi. 70,3 bin ton patates, 12,2 bin ton pamuk ihracatı yapıldı.” 

-Elma, kayısı, mandalina, limonda yarım milyon tonluk ihracat-

Meyvelerde üzümün 1 milyon 123,4 bin tonluk ihracatla başta geldiğini, elma, kayı, mandalina, limonda yarım milyon tonluk, portakal ve fındıkta 400 bin tonun üzerinde ihracat yapıldığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“525,8 bin ton elma,  512 bin ton kayısı, 477,7 bin ton mandalina, 473,7 bin ton limon, 435,8 bin ton portakal, 411,8 bin ton fındık, 233 bin ton incir, 189,9 bin ton greyfurt ihracatı oldu. 65,7 bin ton nar, 56,4 bin ton kiraz, 37,4 bin ton şeftali, 34,1 bin ton çilek, 19,5 bin ton badem, 18,7 bin ton erik, 13,7 bin ton ceviz, 11,6 bin ton armut, 9,9 bin ton ayva, 3,8 bin ton kestane, 3,2 bin ton Antep fıstığı, 1,1 bin ton dut, 943 ton vişne,11 ton muz ihracatı gerçekleştirildi. 9 bin ton çay ihraç edildi.”

-Sebze ihracatında yük domatesin üzerinde-

2011/2012 üretim sezonunda, sebzelerde yapılan ihracatta yükü domatesin çektiğini ve açık farkla önde olduğunu vurgulayan Bayraktar, “domateste 1 milyon 116,8 bin, biberde 144,9 bin, kuru soğanda 143,7 bin, hıyarda 120,6 bin, bezelyede 94,3 bin, havuçta 52,3 bin, kabakta 16,1 bin, patlıcanda 11,4 bin, pırasada 9,9 bin, taze fasulyede 7,9 bin, ıspanakta 4 bin, lahanada 3,5 bin, turpta 2,5 bin ton, marulda 627 ton, sarımsakta 155 ton, baklada 137 ton, bamyada 34 ton, semizotunda 1 ton ihracat yapıldı. Karpuzda ihracat 27,1 bin ton, kavunda 5,9 bin ton oldu. Şeker pancarında 9 bin ihracat gerçekleştirildi” dedi.
2011/2012 üretim sezonunda belli başlı bitkisel ürünlerde üretim, ihracat rakamları ve ihracatın üretimdeki payı şöyle

 

Ürünler

2011/2012 Sezonu Üretim (Ton)

İhracat (Ton)

İhracatın Üretime Oranı (Yüzde)

1

Buğday

21.800.000

3.977.079

18,24

2

Arpa

7.600.000

139.985

1,84

3

Çavdar

365.750

1.613

0,44

4

Yulaf

218.040

26

0,01

5

Mısır

4.200.000

275.046

6,55

6

Pirinç

540.000

91.783

17,00

7

Diğer Tahıllar

118.283

25.212

21,31

8

Nohut

487.477

29.570

6,07

9

Kırmızı Mercimek

380.000

224.168

58,99

10

Kuru Fasulye

200.673

1.321

0,66

11

Yeşil Mercimek

25.952

1.768

6,81

12

Patates

4.648.081

70.345

1,51

13

Ayçiçeği

1.335.000

870.296

65,19

14

Kolza

91.239

3.230

3,54

15

Pamuk

1.527.360

12.162

0,80

16

Soya

102.260

27.281

26,68

17

Şeker Pancarı

16.126.489

9

0,00

18

Antep Fıstığı

112.000

3.172

2,83

19

Armut

386.382

11.642

3,01

20

Ayva

127.767

9.927

7,77

21

Badem

69.838

19.537

27,97

22

Ceviz

183.240

13.711

7,48

23

Çay

1.231.141

9.001

0,73

24

Çilek

302.416

34.131

11,29

25

Diğer Meyveler

236.394

12.644

5,35

26

Dut

76.643

1.095

1,43

27

Elma

2.680.075

525.842

19,62

28

Erik

268.696

18.722

6,97

29

Fındık

430.000

411.785

95,76

30

Greyfurt

218.988

189.881

86,71

31

İncir

260.508

232.996

89,44

32

Kayısı

676.138

511.975

75,72

33

Kestane

60.270

3.750

6,22

34

Kiraz

438.550

56.411

12,86

35

Limon

790.211

473.699

59,95

36

Mandalina

872.251

477.714

54,77

37

Muz

206.501

11

0,01

38

Nar

217.572

65.695

30,19

39

Portakal

1.730.146

435.825

25,19

40

Şeftali

545.902

37.376

6,85

41

Üzüm

4.296.351

1.123.355

26,15

42

Vişne

182.234

943

0,52

43

Bakla

41.962

137

0,33

44

Bamya

36.662

34

0,09

45

Bezelye

103.787

94.322

90,88

46

Biber

1.975.269

144.855

7,33

47

Domates

11.003.433

1.116.800

10,15

48

Havuç

602.078

52.283

8,68

49

Hıyar

1.749.174

120.603

6,89

50

Ispanak

221.632

3.965

1,79

51

Kabak

317.705

16.111

5,07

52

Karpuz

3.864.489

27.145

0,70

53

Kavun

1.647.988

5.929

0,36

54

Kuru soğan

2.141.373

143.680

6,71

55

Lahana

621.590

3.500

0,56

56

Marul

424.252

627

0,15

57

Patlıcan

821.770

11.409

1,39

58

Pırasa

246.144

9.874

4,01

59

Sarımsak

79.203

155

0,20

60

Semizotu

5.501

1

0,02

61

Taze fasulye

614.948

1.709

0,28

62

Taze soğan

153.823

7.895

5,13

63

Turp

157.588

2.536

1,61

 

Toplam

103.197.189

12.195.304

11,82