-Bayraktar’ın
Ramazan öncesi basın toplantısı…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Et fiyatlarında artış beklentimiz yoktur. Fiyatların bu şartlarda mevcut seviyesini koruyacağını düşünüyoruz”
-“Hep söylüyoruz, besilik dana ve özellikle yem maliyetlerinde düşüş sağlanmadan üretici fiyatlarının inmesi mümkün değildir. Ağırlıklı olarak fabrika yemi kullanan besicilerimize yem desteği
verilmelidir”
-“Nisan ayı itibarıyla son bir yılda yem fiyatlarında, yüzde 17 ile yüzde 36 arasında değişen oranlarda artış meydana geldi. Besilik dana fiyatı yine Nisan ayı itibarıyla son bir yılda yüzde 8,2 oranında arttı”
-“Yemde KDV, yüzde 8’den yüzde 0’a indirildiği halde, üreticimiz bundan yararlanamamış, fiyatlarda enflasyonun çok üzerinde bir artış meydana gelmiştir”
-“Elimizde yeterli mal var. Bu görülüyor. Spekülasyona dikkat etmek lazım. Arz yeterli ama spekülatif faaliyetler fiyatları bir miktar yukarı çekebilir. Bir takım tedbirlerin alınması gerekir. Bu manada da belki Et ve Süt Kurumu’na bir görev düşecektir. Bir spekülasyon olursa, Ramazan ayı boyunca piyasaya mal verebilir”
-“Bu yıl ve geçen yılın Ramazan öncesi fiyatları karşılaştırdığımızda, market raflarında fiyatı en çok artan ürün domates, fiyatı en çok düşen ürün ise kuru incir oldu”
-“Bu dönemde üreticide ise fiyatı en çok artan ürün patates olurken, fiyat düşüşü en çok yeşil soğanda görüldü”
-“Ramazan ayı öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki fark en fazla yüzde 519,90 ile elmada görüldü”
-“Halkımızın Ramazan’da makul fiyatlardan ürün tüketebilmesi için en azından Ramazan’da çok tüketilen ürünlerde üretici market fiyatlarına dikkat edilmesi, bunun takibinin yapılması gerekiyor. Biz, bu işin takipçisi olacağız”
-“Ramazan nedeniyle tüm gözler gıda fiyatlarına çevrilmiştir. Beklentimiz bütün kesimlerin sorumlu davranması, artan talebin suiistimal edilmemesidir”
-“Spekülasyona
fırsat verilmemeli, tedbirler zamanında alınmalıdır”
-“Tüm taraflar Ramazan ayının anlam ve önemine yakışır şekilde hareket etmeli, halkımız mağdur edilmemelidir. Gıda denetimleri artırılmalı, halkın sağlığıyla oynanmasına izin verilmemelidir”
-“Üretici, hal, pazar ve market fiyatlarını takibe devam ediyoruz. ‘Ramazan fırsatçılığı yapılmasın’ diyoruz”
-“Üreticiden tüketiciye varıncaya kadar gereken hassasiyeti göstermeyenler öncelikle karşılarında bizi bulacaklardır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın”
Ankara
- 26.05.2017 – Türkiye Ziraat Odaları
Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et fiyatlarında artış
beklentileri olmadığını, fiyatların bu şartlarda mevcut seviyesini koruyacağını
düşündüklerini bildirerek, “Hep söylüyoruz, besilik dana ve
özellikle yem maliyetlerinde düşüş sağlanmadan üretici fiyatlarının inmesi
mümkün değildir. Ağırlıklı olarak fabrika yemi kullanan besicilerimize yem desteği
verilmelidir” dedi.
Bayraktar, Birlik merkezinde düzenlediği
basın toplantısında, Ramazan ayı öncesindeki üretici market fiyatlarını
değerlendirdi, Ramazan ayında yaşanabileceklerle ilgili uyarılarda bulundu.
Şemsi Bayraktar, 2007 yılından bu yana her Ramazan
ayı öncesinde, gıda tüketiminin artmasından dolayı fiyatların spekülasyonla
yükseltilmesini önlemek için yürüttükleri çalışmalara ve uyarılara bu yıl da
devam ettiklerini belirtti. Bu çalışma ve uyarılarının amacının, fiyat
artışlarının üreticilerden mi, yoksa aracı veya perakendecilerden mi
kaynaklandığı konusunda doğru bilgiler sunmak, tüketicinin ödediği fiyattan
üreticilerin ne derece yararlanabildiğini ortaya koymak, suni fiyat artışlarını
önlemek olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Bildiğiniz gibi, 14 Mayıs’ta Dünya
Çiftçiler Günü’nü, Ankara’da Anadolu (Tandoğan) Meydanı’nda, büyük bir
katılımla kutladık. Ülkemizin her noktasından, ilinden, ilçesinden, köyünden
gelen onbinlerce çiftçimiz, meydanı doldurdu. Meydanda çiftçilerimizin
sorunlarını ortaya koyduk, sadece sorun ortaya koymadık, çözüm önerilerimizi de
dile getirdik. Orada da söyledim. Burada da söylüyorum. En büyük sorunumuz
üretim planlaması. Bu olmayınca ürünümüz para etmiyor. Çiftçimiz kazanamıyor, tüketicimiz makul fiyatlarla ürün satın alamıyor.
Biz bunu hep dile getiriyoruz. Son 10 yıldır, her ay araştırma yapıyor ve
kamuoyuna açıklıyoruz” dedi.
-Ramazan öncesi aylık değişimler-
“Kuru kayısı, kuru
incir, süt, zeytinyağı, toz şeker ve tavuk eti fiyatında değişim görülmezken,
fiyat düşüşü, yüzde 34,97 ile en fazla domateste meydana geldi. Domatesteki
fiyat düşüşünü yüzde 19,17 ile sivri biber, yüzde 18,15 ile havuç, yüzde 15,21
ile patlıcan, yüzde 14,43 ile kabak izledi.
Markette en fazla
fiyat artışı ise yüzde 24,94 ile kuru soğanda görüldü. Kuru soğandaki fiyat
artışını, yüzde 8,57 ile Antep fıstığı, yüzde 7,10 ile limon takip etti.
Üretici
fiyatlarına baktığımızda ise; geçen ay sonuna göre 12 üründe fiyat değişimi
görülmezken, 9 üründe azalma, 8 üründe ise fiyat artışı meydana geldi.
Maydanoz, çilek, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek,
pirinç, kuru üzüm, kuru incir, Antep fıstığı ve zeytinyağı fiyatlarında değişim
görülmezken, fiyatı en fazla düşen ürün, yüzde 60,77 ile domates oldu.
Domatesteki fiyat düşüşünü yüzde 42,67 ile sivri biber, yüzde 34,94 ile marul,
yüzde 23,50 ile havuç izledi.
Üreticide en fazla
fiyat artışı yüzde 266,67 oran ile kuru soğanda görüldü. Kuru soğandaki fiyat
artışını yüzde 36,04 ile patlıcan, yüzde 6,21 ile iç fındık, yüzde 5,77 ile
yumurta takip etti.”
-Aylık
değişimlerin nedenleri-
-Bu
yıl ve geçen yıl Ramazan öncesi fiyatlar-
“Bu dönemde market
fiyatlarında 6 üründe azalma, 29 üründe ise fiyat artışı meydana geldi.
Markette en fazla
fiyat düşüşü yüzde 17,95 ile kuru incirde görüldü. Kuru incirdeki fiyat
düşüşünü yüzde 16,30 ile yeşil soğan, yüzde 16,54 ile limon izledi. Buna
karşılık, fiyatı en fazla artan ürün yüzde 103,25 ile domates oldu. Domatesteki
fiyat artışını yüzde 61,01 ile nohut, yüzde 57,77 ile patates, yüzde 49,82 ile
kiraz, yüzde 45,42 ile elma takip etti.
Bu yıl ve geçen
yıl Ramazan ayı öncesi fiyatlarını karşılaştırdığımızda, üretici fiyatlarında,
10 üründe azalma, 21 üründe ise fiyat artışı oldu.
Üreticilerde en
fazla fiyat düşüşü yüzde 38,64 ile yeşil soğanda görüldü. Yeşil soğandaki fiyat
düşüşünü yüzde 33,33 ile kuru kayısı, yüzde 18,80 ile marul, yüzde 17,18 ile
limon, yüzde 16,67 ile maydanoz izledi. Buna karşılık, fiyatı en fazla artan
ürün yüzde 280 ile patates oldu. Patatesteki fiyat artışını yüzde 175 ile kuru
soğan, yüzde 114,75 ile domates, yüzde 70,50 ile patlıcan, yüzde 65,17 ile
nohut takip etti.
Bilindiği gibi
Ramazan her yıl 10 gün geriye gelmektedir. Bundan dolayı Ramazan öncelerinde
aynı iklim şartları yaşanmadığı için mevsimsel etkiler de fiyat farklılıklarına
neden oluyor.”
-“Ramazan
boyunca kesimlik hayvan sıkıntısı olmayacak”-
“Dolayısıyla
et fiyatlarında artış beklentimiz yoktur. Fiyatların bu şartlarda mevcut
seviyesini koruyacağını düşünüyoruz. Aksi değişimler spekülatif hareketlerin
habercisi olacaktır.
Kırmızı et üretimi, 2015
yılında yüzde 14, 2016 yılında ise yüzde 2,1 büyümüştür. 2014 yılında 1 milyon
ton olan kırmızı et üretimi, 2015’de 1 milyon 150 bin tona, 2016’da ise 1
milyon 170 bin tona yükselmiştir. Kırmızı et üretimi, Ocak-Mart dönemleri
itibarıyla, 2015’de yüzde 13,8, 2016’da yüzde 13 büyümüşken, 2017’de yüzde 2,3
azalmıştır.
Bu küçülmede küçükbaş hayvancılıktaki daralma etkili
olmuştur. Çünkü söz konusu dönemde sığır eti üretimi değişmezken, koyun eti
üretimi yüzde 10, keçi eti üretimi ise yüzde 38,3 gerilemiştir.
Kırmızı et tüketiminin çok büyük bölümü, yüzde 90’ı sığır
etinden karşılanmaktadır. Ramazan açısından koyun ve keçi eti üretiminde
meydana gelecek düşüşün, halkımızı çok etkilemeyeceği görülmektedir.
Yine
de mevcut veriler bize, koyun ve keçi eti üretimine daha çok önem vermemiz
gerektiğini göstermektedir. Türkiye’nin büyükbaş hayvan eti üzerindeki baskının
hafifletilmesi açısından özellikle küçükbaş hayvancılığa ağırlık vermesi
gerekmektedir. Küçükbaş hayvancılık Anadolu coğrafyasına çok uygundur. Zaten
kırmızı ette, sığır etinin en önemli ikamesi koyun, keçi etidir.
Üretim
desteklenirse, et ve süt piyasasında istikrar sağlanırsa, et ithalatı
söylemleriyle üreticilerimiz tedirgin edilmezse kırmızı ette bir sorunumuz
olmayacağı açıktır. Üretimimiz artmaya devam eder. Bunu gerçekleştiremezsek,
geçmişte olduğu gibi çiftçimizin cebinde kalacak milyarlarca doları yabancı
ülkelerin çiftçilerine aktarmış oluruz. Hem çiftçimiz hem ülkemiz kaybeder. Bu
yüzden kırmızı et üretimimizi 1,5 milyon tonun üzerine çıkarmalıyız. Bunun için
de hem üretim hem de üretici desteklenmeye devam edilmelidir.
2016
Ramazan öncesi, dana eti market fiyatı kilosu 39 lira 59 kuruşken, 2017 yılında
yüzde 12,62 artışla 44 lira 58 kuruşa çıkmıştır. Aynı dönemde üretici fiyatları
yüzde 11,24 oranında artarak 24 lira 83 kuruştan 27 lira 62 kuruşa
yükselmiştir.
Kuzu
eti fiyatlarına baktığımızda; 2016 Ramazan öncesine göre, market fiyatları
yüzde 9,47 oranında artışla, 44 lira 93 kuruştan 49 lira 18 kuruşa, üretici
fiyatları ise yüzde 28,72 artışla, 25 lira 59 kuruştan 32 lira 94 kuruşa
çıkmıştır.
Ette
üretici fiyatlarındaki artışın esas nedeni yem ve besilik dana fiyatlarındaki
yükseliştir. Nisan ayı itibarıyla son bir yılda yemlerden, arpada yüzde 36,1,
mısırda yüzde 27,5, kepekte yüzde 28, yemlik buğdayda yüzde 21,9, ayçiçeği
tohumu küspesinde yüzde 17, besi yeminde yüzde 20 artış meydana gelmiştir.
Besilik dana fiyatı yine Nisan ayı itibarıyla son bir yılda yüzde 8,2 oranında
artmıştır. Yemde KDV, yüzde 8’den yüzde 0’a indirildiği halde, üreticimiz
bundan yararlanamamış, fiyatlarda enflasyonun çok üzerinde bir artış meydana
gelmiştir. Hep söylüyoruz, besilik dana ve özellikle yem maliyetlerinde düşüş
sağlanmadan üretici fiyatlarının inmesi mümkün değildir. Ağırlıklı olarak
fabrika yemi kullanan besicilerimize yem desteği verilmelidir.”
-Üretici-market fiyat farkında elma birinci-
“Elmadan sonra
fiyat farkı sırasıyla kuru kayısıda yüzde 398,33, marulda yüzde 300,37, maydanozda
yüzde 297,87, kuru incirde 273,23 oldu.
Ramazanda tüketimi
artan ürünlerden kuru kayısı ve kuru incirin yanı sıra, kuru üzümde fiyat farkı
yüzde 244,80, sütte yüzde 241,90, yeşil mercimekte yüzde 149,88, pirinçte yüzde
148,61, nohutta yüzde 147,17, kırmızı mercimekte yüzde 146,02, kuru fasulyede
yüzde 127,06, yumurtada yüzde 66,67, dana etinde yüzde 61,42, kuzu etinde yüzde
49,31 oldu.
Elma 6 kat, kuru
kayısı 5 kat, maydanoz ve marul 4 kat, kuru incir 3,7 kat, pirinçte 2,5 kat,
baklagillerden yeşil mercimek 2,5 kat, süt 3,4 kat fazlaya tüketiciye
satılmaktadır.
Üreticiden 67
kuruşa alınan elma markette 4 lira 15 kuruşa, 6 lira olan kuru kayısı 29 lira
90 kuruşa, 25 kuruş olan maydanoz 99 kuruşa, 54 kuruş olan marul 2 lira 16
kuruşa, 6 lira 50 kuruş olan kuru incir 24 lira 26 kuruşa, 2 lira 40 kuruş olan
pirinç 5 lira 97 kuruşa, 3 lira 48 kuruş olan yeşil mercimek 8 lira 70 kuruşa,
1 lira 7 kuruş olan süt 3 lira 66 kuruşa satılıyor. Sonuç olarak
üretici-tüketici fiyatları arasındaki makas bir türlü kapatılamıyor.
Pazarlamadaki sorunlar nedeniyle üretici düşük fiyata ürün satarken,
tüketiciler de daha pahalıya ürün tüketmek durumunda kalıyor.”
-Ramazan
ayında yaşanabilecek fiyat hareketlerine yönelik uyarılar-
“Halkımızın
Ramazan’da makul fiyatlardan ürün tüketebilmesi için en azından Ramazan’da çok
tüketilen ürünlerde üretici market fiyatlarına dikkat edilmesi, bunun takibinin
yapılması gerekiyor. Biz, bu işin takipçisi olacağız.
Ramazan ayı
nedeniyle tüm gözler gıda fiyatlarına çevrilmiştir. Beklentimiz bütün
kesimlerin sorumlu davranması, artan talebin suiistimal edilmemesidir.
Tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesi
hepimizin dileğidir. Spekülasyona fırsat verilmemeli, tedbirler zamanında alınmalıdır.
Üretici, esnaf, halk, Ramazan ayını dört gözle beklemektedir. Tüm taraflar
Ramazan ayının anlam ve önemine yakışır şekilde hareket etmeli, halkımız mağdur
edilmemelidir. Gıda denetimleri artırılmalı, halkın sağlığıyla oynanmasına izin
verilmemelidir. Üretici, hal, pazar ve market fiyatlarını takibe devam
ediyoruz. ‘Ramazan fırsatçılığı yapılmasın’ diyoruz. Tüketicilerimizin yeterli
ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesinin sağlanmasını istiyoruz.
Üreticiden tüketiciye varıncaya kadar bu hususta gereken hassasiyeti
göstermeyenler, öncelikle karşılarında bizi bulacaklardır. Bundan kimsenin
kuşkusu olmasın. Ramazan ayı boyunca yapacağımız ve piyasaların nabzını
tutacağımız çalışmaları da sizlerle paylaşıp, üretici ve tüketici fiyatlarını
kamuoyunun dikkatine sunacağız.”
-Sorular-
Et fiyatlarında son bir yılda meydana gelen
artışla ilgili sorusu üzerine Bayraktar, et fiyatlarında Ramazan’da ciddi bir artış
olmayacağını, ellerindeki üretim rakamlarının kendilerini bu sonuca götürdüğünü
bildirerek, “Elimizde yeterli mal var. Bu görülüyor. Zaten bu konuda Tarım Bakanlığımız
da ‘üreticimizin elinde yeterli mal vardır. Bu konuda bir fiyat artışı
beklemiyoruz’ şeklinde bir açıklama yaptı. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. Yani
yeterli mal var. Burada spekülasyona dikkat etmek lazım. Yani arz yeterli ama
spekülatif faaliyetler fiyatları bir miktar yukarı çekebilir ama bununla
alakalı da bir takım tedbirlerin alınması gerekir. Bu manada da belki Et ve Süt
Kurumu’na bir görev düşecektir” dedi.
Bayraktar, basın mensubunun “yani fiyatlara
müdahale etmesini mi beklersiniz”
sorusunu, “bir spekülasyon olursa, Ramazan ayı boyunca piyasaya mal verebilir”
şeklinde yanıtladı.
Geçen yıl ve bu yıl Ramazan öncesi üretici
fiyatlarında patates ve kuru soğanın en çok fiyat artışı olan ürün olmasının
nedenleriyle ilgili sorusuna, Bayraktar, “bu ürünlerde fiyatlar geçen yıl fazla
düşmüştü. Bu yıl bir miktar artış olunca artış fazla gibi göründü ama bundan
sonraki süreçte biz artış beklemiyoruz. Bir de yeni ürün piyasaya girdi.
Domateste böyle oldu biliyorsunuz. Fiyatlar hızlı bir şekilde arttı. Sera
ürünleri piyasaya girdi. Önümüzdeki aydan itibaren de domateste tarla ürünleri
piyasaya çıkacak. Dolayısıyla da domateste bu manada bir artış beklemiyoruz”
yanıtını verdi.
“Ramazanda özellikle fiyat artışı
beklediğiniz sebze ve meyve var mı?” şeklindeki soruyu ise şöyle cevapladı:
“Üretici ve tüketici arasındaki makası
kapatırsak üretici bunu makul
fiyattan satar. Tüketici de makul
fiyattan yer zaten bizim bu meseleyi çözmemiz lazım. Önceliğimizin de bu olması
lazım. Bu ette de böyle. Biz geçen yıl bir çalışma yaptık. Üreticinin bir
hayvandan kazandığı para bunu satanlardan çok daha az. Bir kasap bir hayvanın
satışından üretenden daha fazla para kazanıyor. Biz bunu rakamlarla açıkladık.
Kimse de buna itiraz etmedi.
Bizim bu meseleyi çözmemiz lazım. Üreticinin
bu manada örgütlenmesi çok önemli... Yani üretici birliklerinin ve
kooperatiflerinin, işlevsel ve fonksiyonel olmaması önemli… Bu olmayınca
üretici market makası açılıyor. Bir planlama problemi de getiriyor. Bunun için
biz önümüzdeki dönemde bununla ilgili çalışmalar olduğunu da biliyoruz. Takip de
ediyoruz. Destekliyoruz. Muhakkak surette bir takım tedbirlerin alınması lazım.
Üretici örgütlerinin piyasaya girmesi hem de planlama yapması lazım. Üretici
mallarını alarak, soğuk hava zincirinde muhafaza ederek piyasaya sürmesi
lazım. Hatta piyasayı regüle de etmesi
lazım. Biz buna da karşı değiliz. Örgütlenmeyi güçlü hale getirdiğimizde bu
problemleri çözeceğiz.
Bununla ilgili Başbakan Yardımcısı Mehmet
Şimşek’in başkanlığında biliyorsunuz bazı toplantılarda yapılıyor. Hem
örgütlenmenin güçlenmesi hem de bazı ürünlerde arzın daha fazla sağlanması
noktasında bir takım tedbirlerin alınacağı ifade ediliyor. Onları da yakinen
takip ediyoruz.”
Bayraktar,
konuşmasının sonunda bu gece başlayacak Ramazan ayının milletimiz ve tüm İslam
âlemi için hayırlara vesile olmasını Cenabı Allah'tan diledi.
Seçilmiş
ürünlerde 23 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla ortalama üretici, hal, pazar ve
market fiyatları ve fiyat farkları:
Ürünler |
Üretici Fiyatı (TL/Kg) |
Hal Fiyatı (TL/Kg) |
Pazar Fiyatı (TL/Kg) |
Market Fiyatı (TL/Kg) |
Üretici/ Hal Fiyat Farkı (Yüzde) |
Üretici/ Pazar Fiyat Farkı (Yüzde) |
Üretici/ Market Fiyat Farkı (Yüzde) |
Elma |
0,67 |
2,20 |
2,92 |
4,15 |
228,36 |
335,32 |
519,90 |
Kuru
kayısı |
6,00 |
- |
25,00 |
29,90 |
- |
316,67 |
398,33 |
Marul
(adet) |
0,54 |
0,80 |
1,50 |
2,16 |
48,15 |
177,78 |
300,37 |
Maydanoz
(adet) |
0,25 |
0,35 |
0,73 |
0,99 |
39,20 |
190,00 |
297,87 |
Kuru
incir |
6,50 |
- |
25,00 |
24,26 |
- |
284,62 |
273,23 |
Salatalık |
0,50 |
0,68 |
1,54 |
1,74 |
37,35 |
209,88 |
250,69 |
Kuru
üzüm |
3,75 |
- |
12,00 |
12,93 |
- |
220,00 |
244,80 |
Kabak |
0,55 |
0,82 |
1,45 |
1,89 |
48,48 |
163,64 |
244,34 |
Sivri
Biber |
0,67 |
1,13 |
1,90 |
2,29 |
70,43 |
185,71 |
243,69 |
Süt
(litre) |
1,07 |
- |
- |
3,66 |
- |
- |
241,90 |
Domates |
1,17 |
1,76 |
2,92 |
3,58 |
50,93 |
150,36 |
207,06 |
Havuç |
0,77 |
1,19 |
1,60 |
2,27 |
55,77 |
109,15 |
196,37 |
Patlıcan |
0,85 |
1,27 |
1,75 |
2,31 |
48,58 |
105,28 |
170,97 |
Kuru
soğan |
0,55 |
0,78 |
1,13 |
1,40 |
40,91 |
104,55 |
154,42 |
Fındık
(iç) |
21,20 |
- |
47,50 |
53,79 |
- |
124,06 |
153,73 |
Yeşil
fasulye |
1,80 |
2,65 |
3,58 |
4,55 |
46,95 |
98,71 |
152,06 |
Yeşil
mercimek |
3,48 |
6,2 |
7,33 |
8,70 |
78,16 |
110,73 |
149,88 |
Pirinç |
2,40 |
3,5 |
5,50 |
5,97 |
45,83 |
129,17 |
148,61 |
Limon |
2,00 |
2,60 |
3,42 |
4,96 |
30,00 |
70,83 |
147,75 |
Nohut |
4,79 |
8,3 |
9,67 |
11,84 |
73,28 |
101,81 |
147,17 |
Kırmızı
mercimek |
2,77 |
3,7 |
6,67 |
6,81 |
33,57 |
140,67 |
146,02 |
Kiraz |
5,50 |
7,40 |
11,00 |
13,01 |
34,55 |
100,00 |
136,47 |
Yeşil
soğan (kg) |
1,35 |
1,84 |
2,50 |
3,15 |
36,11 |
85,19 |
133,33 |
Kuru
fasulye |
4,08 |
5 |
8,00 |
9,26 |
22,55 |
96,08 |
127,06 |
Patates |
0,95 |
1,35 |
1,67 |
2,10 |
42,11 |
75,44 |
121,32 |
Zeytinyağı |
12,30 |
- |
- |
26,42 |
- |
- |
114,77 |
Antep
fıstığı |
29,00 |
- |
55,00 |
60,41 |
- |
89,66 |
108,31 |
Çilek |
3,00 |
4,33 |
4,83 |
5,63 |
44,44 |
61,11 |
87,59 |
Yumurta |
0,22 |
- |
0,50 |
0,37 |
- |
127,27 |
66,67 |
Dana
eti |
27,62 |
- |
- |
44,58 |
- |
- |
61,42 |
Kuzu
eti |
32,94 |
- |
- |
49,18 |
- |
- |
49,31 |
Mısırözü
yağı |
- |
- |
- |
8,37 |
- |
- |
- |
Ayçiçek
yağı |
- |
- |
- |
7,72 |
- |
- |
- |
Toz
şeker |
- |
- |
- |
4,14 |
- |
- |
- |
Tavuk
eti |
- |
- |
- |
7,83 |
- |
- |
- |
Not: Hal, pazar ve market
verileri İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Mersin illerinden
derlenen ortalama fiyatlardır. Üretici fiyatları ise ürünlere göre önemli
üretim merkezlerinden derlenmektedir. Pirinç (Osmancık), kuru fasulye, nohut,
kırmızı ve yeşil mercimek için belirtilen hal fiyatları toptan satış
fiyatlarıdır. Dana eti, kuzu eti, Antep fıstığı ve fındık fiyatı serbest
piyasa fiyatıdır.
Seçilmiş
ürünlerde market fiyatlarındaki aylık fiyatlar ve değişim oranları:
Market |
28 Nisan 2017 |
23 Mayıs 2017 |
23 Mayıs 2017/ 28
Nisan 2017 |
Ürünler |
Ay Sonu Market Fiyatı (TL/Kg) |
Ay Sonu Market Fiyatı (TL/Kg) |
Değişim (Yüzde) |
Kuru
soğan |
1,12 |
1,40 |
24,94 |
Antep
fıstığı |
55,64 |
60,41 |
8,57 |
Limon |
4,63 |
4,96 |
7,10 |
Elma |
3,94 |
4,15 |
5,35 |
Yumurta |
0,35 |
0,37 |
5,01 |
Pirinç |
5,69 |
5,97 |
4,78 |
Fındık
(iç) |
51,63 |
53,79 |
4,18 |
Dana
eti |
43,25 |
44,58 |
3,08 |
Mısırözü
yağı |
8,13 |
8,37 |
2,91 |
Yeşil
mercimek |
8,51 |
8,70 |
2,15 |
Kuzu
eti |
48,25 |
49,18 |
1,93 |
Kuru
fasulye |
9,13 |
9,26 |
1,48 |
Yeşil
soğan (kg) |
3,11 |
3,15 |
1,29 |
Kuru
kayısı |
29,90 |
29,90 |
0,00 |
Kuru
incir |
24,26 |
24,26 |
0,00 |
Süt
(litre) |
3,66 |
3,66 |
0,00 |
Zeytinyağı |
26,42 |
26,42 |
0,00 |
Toz
şeker |
4,14 |
4,14 |
0,00 |
Tavuk
eti |
7,83 |
7,83 |
0,00 |
Nohut |
12,08 |
11,84 |
-1,99 |
Kırmızı
mercimek |
6,96 |
6,81 |
-2,11 |
Maydanoz
(adet) |
1,02 |
0,99 |
-2,48 |
Kuru
üzüm |
13,26 |
12,93 |
-2,51 |
Ayçiçek
yağı |
7,97 |
7,72 |
-3,14 |
Çilek |
5,87 |
5,63 |
-4,17 |
Patates |
2,20 |
2,10 |
-4,29 |
Salatalık |
1,92 |
1,74 |
-9,34 |
Marul
(adet) |
2,39 |
2,16 |
-9,51 |
Kabak |
2,21 |
1,89 |
-14,43 |
Patlıcan |
2,72 |
2,31 |
-15,21 |
Havuç |
2,77 |
2,27 |
-18,15 |
Sivri
biber |
2,83 |
2,29 |
-19,17 |
Domates |
5,50 |
3,58 |
-34,97 |
Seçilmiş
ürünlerde üretici fiyatlarındaki aylık fiyatlar ve değişim oranları:
Üretici |
28 Nisan 2017 |
23 Mayıs 2017 |
23 Mayıs 2017/ 28
Nisan 2017 |
Ürünler |
Ay Sonu Üretici Fiyatı (TL/Kg) |
Ay Sonu Üretici Fiyatı (TL/Kg) |
Değişim (Yüzde) |
Kuru
soğan |
0,15 |
0,55 |
266,67 |
Patlıcan |
0,63 |
0,85 |
36,04 |
Fındık
(iç) |
19,96 |
21,20 |
6,21 |
Yumurta |
0,21 |
0,22 |
5,77 |
Dana
eti |
26,90 |
27,62 |
2,68 |
Kuzu
eti |
32,39 |
32,94 |
1,70 |
Yeşil
soğan (kg) |
1,33 |
1,35 |
1,50 |
Limon |
1,99 |
2,00 |
0,50 |
Maydanoz
(adet) |
0,25 |
0,25 |
0,00 |
Çilek |
3,00 |
3,00 |
0,00 |
Elma |
0,67 |
0,67 |
0,00 |
Kuru
fasulye |
4,08 |
4,08 |
0,00 |
Nohut |
4,79 |
4,79 |
0,00 |
Kırmızı
mercimek |
2,77 |
2,77 |
0,00 |
Yeşil
mercimek |
3,48 |
3,48 |
0,00 |
Pirinç |
2,40 |
2,40 |
0,00 |
Kuru
üzüm |
3,75 |
3,75 |
0,00 |
Kuru
incir |
6,50 |
6,50 |
0,00 |
Antep
fıstığı |
29,00 |
29,00 |
0,00 |
Zeytinyağı |
12,30 |
12,30 |
0,00 |
Süt
(litre) |
1,08 |
1,07 |
-0,93 |
Patates |
1,01 |
0,95 |
-5,71 |
Salatalık |
0,53 |
0,50 |
-6,72 |
Kuru
kayısı |
6,50 |
6,00 |
-7,69 |
Kabak |
0,61 |
0,55 |
-9,34 |
Havuç |
1,00 |
0,77 |
-23,50 |
Marul
(adet) |
0,83 |
0,54 |
-34,94 |
Sivri
Biber |
1,16 |
0,67 |
-42,67 |
Domates |
2,97 |
1,17 |
-60,77 |
Market |
27 Mayıs 2016 |
23 Mayıs 2017 |
23 Mayıs 2017/ 27
Mayıs 2016 |
Ürünler |
Ramazan Öncesi Market Fiyatı (TL/Kg) |
Ramazan Öncesi Market Fiyatı (TL/Kg) |
Ramazan Öncesi
Değişim (Yüzde) |
Domates |
1,76 |
3,58 |
103,25 |
Nohut |
7,35 |
11,84 |
61,01 |
Patates |
1,33 |
2,10 |
57,77 |
Kiraz |
8,68 |
13,01 |
49,82 |
Elma |
2,86 |
4,15 |
45,42 |
Yeşil
mercimek |
6,47 |
8,70 |
34,47 |
Fındık
(iç) |
40,64 |
53,79 |
32,37 |
Çilek |
4,44 |
5,63 |
26,69 |
Havuç |
1,83 |
2,27 |
24,07 |
Patlıcan |
1,95 |
2,31 |
18,51 |
Mısırözü
yağı |
7,12 |
8,37 |
17,58 |
Kuru
soğan |
1,20 |
1,40 |
17,10 |
Ayçiçek
yağı |
6,60 |
7,72 |
17,01 |
Antep
fıstığı |
52,28 |
60,41 |
15,55 |
Yeşil
Fasulye |
3,94 |
4,55 |
15,37 |
Kuru
fasulye |
8,06 |
9,26 |
14,92 |
Dana
eti |
39,59 |
44,58 |
12,62 |
Kuzu
eti |
44,93 |
49,18 |
9,47 |
Tavuk
eti |
7,17 |
7,83 |
9,28 |
Kabak |
1,75 |
1,89 |
8,18 |
Maydanoz
(adet) |
0,92 |
0,99 |
8,12 |
Kırmızı
mercimek |
6,32 |
6,81 |
7,90 |
Yumurta |
0,34 |
0,37 |
7,84 |
Salatalık |
1,65 |
1,74 |
5,57 |
Süt
(litre) |
3,48 |
3,66 |
5,02 |
Kuru
üzüm |
12,55 |
12,93 |
3,03 |
Marul
(adet) |
2,10 |
2,16 |
2,83 |
Zeytinyağı |
25,79 |
26,42 |
2,42 |
Pirinç |
5,89 |
5,97 |
1,29 |
Sivri
Biber |
2,35 |
2,29 |
-2,85 |
Toz
şeker |
4,31 |
4,14 |
-3,94 |
Kuru
kayısı |
32,40 |
29,90 |
-7,72 |
Limon |
5,91 |
4,96 |
-16,14 |
Yeşil
soğan (kg) |
3,76 |
3,15 |
-16,30 |
Kuru
incir |
29,57 |
24,26 |
-17,95 |
Seçilmiş
ürünlerde Ramazan öncesi üretici fiyatları:
Üretici |
27 Mayıs 2016 |
23 Mayıs 2017 |
23 Mayıs 2017 27
Mayıs 2016 |
Ürünler |
Ramazan Öncesi Üretici Fiyatı (TL/Kg) |
Ramazan Öncesi Üretici Fiyatı (TL/Kg) |
Ramazan Öncesi
Değişim(Yüzde) |
Patates |
0,25 |
0,95 |
280,00 |
Kuru
soğan |
0,20 |
0,55 |
175,00 |
Domates |
0,54 |
1,17 |
114,75 |
Patlıcan |
0,50 |
0,85 |
70,50 |
Nohut |
2,90 |
4,79 |
65,17 |
Salatalık |
0,35 |
0,50 |
42,14 |
Çilek |
2,15 |
3,00 |
39,70 |
Yumurta |
0,16 |
0,22 |
37,50 |
Yeşil
Fasulye |
1,32 |
1,80 |
36,96 |
Kuzu
eti |
25,59 |
32,94 |
28,72 |
Zeytinyağı |
10,00 |
12,30 |
23,00 |
Kiraz |
4,63 |
5,50 |
18,92 |
Yeşil
mercimek |
2,95 |
3,48 |
17,97 |
Kuru
üzüm |
3,20 |
3,75 |
17,19 |
Kuru
fasulye |
3,63 |
4,08 |
12,40 |
Fındık
(iç) |
19,00 |
21,20 |
11,58 |
Dana
eti |
24,83 |
27,62 |
11,24 |
Havuç |
0,70 |
0,77 |
9,29 |
Sivri
Biber |
0,61 |
0,67 |
9,02 |
Süt
(litre) |
1,03 |
1,07 |
3,88 |
Kırmızı
mercimek |
2,75 |
2,77 |
0,73 |
Elma |
0,68 |
0,67 |
-1,47 |
Pirinç |
2,45 |
2,40 |
-2,04 |
Kabak |
0,57 |
0,55 |
-2,94 |
Antep
fıstığı |
30,50 |
29,00 |
-4,92 |
Kuru
incir |
7,00 |
6,50 |
-7,14 |
Maydanoz
(adet) |
0,30 |
0,25 |
-16,67 |
Limon |
2,42 |
2,00 |
-17,18 |
Marul
(adet) |
0,67 |
0,54 |
-18,80 |
Kuru
kayısı |
9,00 |
6,00 |
-33,33 |
Yeşil
soğan (kg) |
2,20 |
1,35 |
-38,64 |