Bayraktar, Sakarya Valisi Balkanlıoğlu’nu ziyaret etti…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Tarım Bakanımız Fakıbaba’ya, ‘TMO’nun gerektiği zamanda
devreye girmesi, fındık fiyatlarının istikrar bulması açısından
fevkalade önemli’ dedik. Bakanımız da bunun sözünü verdi"
-“Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odalarımız, çiftçimizin
alın terinin değerlendirilmesi noktasında büyük mücadele veriyor”
-“Bazı lobiler de fındık fiyatını aşağıya çekmeye çalışıyor.
Ziraat Odaları ile bu çıkar grupları arasındaki bu mücadele
devam ediyor”
-Sakarya Valisi Balkanlıoğlu:
-“İl geçim kaynağının yüzde 40’ının tarımdan sağlıyor. Sakarya
için tarım olmazsa olmaz konumunda”
Sakarya – 11.08.2017 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bakanımıza ‘TMO’nun gerektiği zamanda devreye girmesi, fındık fiyatlarının istikrar bulması açısından fevkalade önemli’ dedik. Bakanımız da bunun sözünü verdi ve 'gerekmesi halinde veya şartlara göre muhakkak surette biz TMO’yu devreye koyarız ve fındık alımı da yaparız' dedi. Tabii bu müjdeyi de fındık üreticilerimize vermiş olalım" şeklinde konuştu.
Bayraktar, Sakarya Valiliğine atanan İrfan Balkanlıoğlu’nu makamında ziyaret ederek, hayırlı olsun temennilerinde bulundu. Balkanlıoğlu’nun çok başarılı olduğunu, görev yaptığı ilçe ve illerde her zaman iyi intibaa, kanaat bıraktığını, kendisini seven bir kamuoyu oluşturduğunu belirten Bayraktar, “böyle değerli bir valinin Sakarya’ya gelmesi bizi çok mutlu etti. Bu ilimiz için bir şanstır. Valimize başarılar diliyorum. Sakarya gelişen bir ilimiz. Sanayi gelişiyor. İlimizin tarım potansiyeli de fevkalade yüksek” dedi.
-“Üreticilerimizin mısırda TMO’dan alım beklentisi var”-
Şemsi Bayraktar, ziyarette gazetecilere yaptığı açıklamada, bir iki haftadır bakanları gezerek hayırlı olsun dileklerini ilettiklerini bildiren Bayraktar, şunları söyledi:
“Perşembe günü akşamı da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba ile geç saatlere kadar tarımı masaya yatırdık. Bütün bürokratlarıyla birlikte toplantı yaptık. Tabii oradan bu bölgeyi de ilgilendiren iki konu özellikle gündemimizdeydi. Bunlardan bir tanesi mısır hasadı Çukurova'da başladı. Orada üreticilerimizin TMO'nun alım yapması yönünde bir beklentisi var. Fiyatları da vermek suretiyle onu talep ettik. TMO ona hazırlanıyor.
Diğer önemli bir konumuz da fındık. Tabii fındıkta fevkalade spekülasyon yapıldığını da biliyoruz. Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odalarımız, çiftçimizin alın terinin değerlendirilmesi noktasında büyük mücadele veriyor. Fakat buna karşılık da bazı lobiler de fındık fiyatını aşağıya çekmeye çalışıyor. Ziraat Odaları ile bu çıkar grupları arasındaki bu mücadele devam ediyor. Bakanımızdan şunu istirham ettik; ‘Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) gerektiği zamanda devreye girmesi, fındık fiyatlarının istikrar bulması açısından fevkalade önemli’ dedik. Sayın Bakanımız da bunun sözünü verdi ve 'gerekmesi halinde veya şartlara göre muhakkak surette biz TMO’yu devreye koyarız ve fındık alımı da yaparız' dedi. Tabii bu müjdeyi de fındık üreticilerimize vermiş olalım. İnşallah makul fiyattan alım yapılır. Bu sene rekoltemiz biraz yüksek görünüyor.
Valimiz Ordu’dan geldiği için fındığı çok iyi biliyor. Orası da bir fındık bölgesidir. Ekonomisi fındığı bağlıdır.
Hayvancılık ve diğer bitkisel ürünleri, diğer kalemleri, diğer destekleme konularını içeren aşağı yukarı 2-2,5 saat süren bir toplantı yaptık. Çok olumlu bir toplantı oldu. İnşallah çiftçilerimiz için hayırlı sonuçlar verecektir. Yakın bir tarihte Başbakanımız Binali Yıldırım ile Ziraat Odası başkanlarımızı buluşturacağım. Ziraat Odası başkanlarımız problemlerini Başbakanımıza anlatacaklar. Bunu sağlayacağız.”
-“Böyle giderse dünyada gıda güvencesi tehditle karşı karşıya kalacak”-
Gıda sektörünün dünyadan önem kazandığını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
“İklim değişiklikleri de dünyada tarım sektörü ve tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor. Ben şuna inanıyorum, 20 sene sonra eğer bu şekilde giderse dünya gıda güvencesini sağlama noktasında bir tehditle karşı karşıya kalacak. Bu noktada, bir takım problemler yaşayacağız. Onun için şimdiden bizim tedbirlerimizi almamız, projeksiyonlarımızı da buna göre yapmamız gerekiyor. Biz sadece ülkemizi değil, bölgemizin gıda güvencesi sağlamayı, bölgeyi doyurmayı hedefliyoruz. Zaten bütün çalışmalarımız bununla alakalı. İnşallah başarılı olacağız.
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı İç Anadolu Bölgesindeki üreticilerimiz kuraklıktan mağdur oldu. Onun için Türkiye’de sulama yatırımlarının bir an önce bitirilmesi çok önemli. Türkiye'de henüz 2,2 milyon hektar araziyi sulayamıyoruz. Sulama barajlarının bir an önce bitirilmesi sulama kanallarının tamamlanması çok önemli. Arazilerin parçalanmasının önlenmesi, toplulaştırma ve sulama çok önemli yapısal sorunlarımız. Bu manada hükümetten sorunların çözümünü sürekli talep ediyoruz. Sulama yatırımları Türkiye’nin her tarafında devam ediyor."
Gelişen ülkelerde tüketim alışkanlıklarının değişmeye başladığına işaret eden Bayraktar, gelir seviyesi arttıkça farklı taleplerin gelmeye başladığını, bunun için de üretimi artırmanın gerekli olduğunu kaydetti.
Bir taraftan da Avrupa Birliği ve bazı ülkelerde bitkisel üretimden biyoyakıt da yapılmaya başlandığını dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:
"O da ayrı bir talep yaratıyor. Dünya nüfusu artıyor o ayrı bir talep yaratıyor. Bir taraftan da kuraklık arzı yavaşlatıyor. O da arz talep dengesini talep lehinde bozuyor. Dolayısıyla bütün bunlar gelecekte gıda güvencesi noktasında dünyanın problemle karşı karşıya kalacağını gösteriyor. Biz tedbirlerimizi, yapısal sorunlar başta olmak üzere şimdiden almamız gerekiyor."
-Sakarya Valisi Balkanlıoğlu…-
Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, il için tarımın önemli olduğunu, balıkçılık ve arıcılık gibi faaliyetler de eklendiğinde geçim kaynağının yüzde 40’ının tarımdan sağlandığını bildirdi. 2014 yılında yaşanan tabii afette Doğu Karadeniz illeri önemli ölçüde etkilenince Sakarya’nın fındık rekoltesine en büyük katkıyı sağladığını, ilde hayvancılığın hatırı sayılır boyutlarda olduğunu süs bitkileri de dahil edildiğinde tarımın Sakarya için olmazsa olmaz konumuna yükseldiğini vurgulayan Balkanlıoğlu, “mazot, gübre gibi girdi maliyetleri çok yüksek. Dünyanın en pahalı etini tüketiyoruz. Gün geçmiyor ki tarımla ilgili bir sorunla yüzleşmeyelim. Ziraat Odaları da burada çok canlı. TZOB Genel Başkanımız da Sakaryalı. Başkan büyük bir mücadele içinde” dedi.
Ziyarette Akyazı Ziraat Odası Başkanı, Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Ali Şener Bayraktar, Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Erdinç Eryılmaz, Kocaali Ziraat Odası Başkanı Tamer Tunca, Söğütlü Ziraat Odası Başkanı Recep Özlü de bulundu.