-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Bu yıl yaklaşık 800 bini büyükbaş, 2,7 milyonu küçükbaş olmak
üzere
3 milyon 500 bin baş hayvan kesileceğini tahmin ediyoruz”
-“Kurbanlıklar için bu yıl ödenecek tutarın, 12,3
milyar liraya yaklaşacağını hesaplıyoruz”
-“İllere ve canlı ağırlığa göre
farklılık göstermekle birlikte fiyatların,
hayvan başına büyükbaşta 5 bin ile 30 bin lira, küçükbaşta ise 800 lira ile 3 bin 500
lira arasında değişeceğini, canlı ağırlık fiyatının da kilogram başına büyükbaş
hayvanlarda 19 ile 30 lira, küçükbaş hayvanlarda
22
lira ile 35 lira arasında olacağını tahmin ediyoruz”
-“Ülke
ortalamasına bakıldığında, büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 24
lira 61 kuruş, küçükbaş canlı kilogram fiyatlarının ise 28 lira 43 kuruş olduğu
görülmektedir”
-“Fiyatlar,
geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 14,61, küçükbaşta ise yüzde 18,81 oranında
artmıştır. Ortalama fiyat kilogram başına büyükbaşta 21 lira 47 kuruştan 24
lira 61 kuruşa,
küçükbaşta
23 lira 93 kuruştan, 28 lira 43 kuruşa çıkmıştır”
-“Canlı
kilogram olarak büyükbaş hayvan fiyatları, satışların en fazla olduğu üç büyük
ilimizden, İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakasında 27 lira ile 28 lira, Ankara’da 22 lira ile 28 lira, İzmir’de 20
lira ile 30 lira arasında değişmektedir”
-“Küçükbaş
hayvan fiyatları ise canlı kilogram olarak, İstanbul’un Avrupa ve Anadolu
yakasında 28 lira ile 30 lira, Ankara’da 25 lira ile 30 lira, İzmir’de 25 ile
35 lira düzeyinde seyretmektedir”
- “Kurban Bayramı’nda kesileceğini tahmin
ettiğimiz hayvan sayısından daha fazla kesilebilecek nitelikte büyükbaş ve
küçükbaş kurbanlık hayvan vardır. Bu durum kurbanlık hayvan bulmada
vatandaşlarımızın sıkıntı yaşamayacaklarını göstermektedir”
-“Satışların beklendiği gibi gerçekleşmemesi
durumunda üreticilerin bayram döneminde satılamayan hayvanlarını, Et ve Süt
Kurumu’nun bayram sonrasında uygun bir fiyata alması gerekmektedir”
-“Belediyelerimizin
kurban pazarlarında hijyen tedbirlerini her zamankinden daha fazla hassasiyet
göstererek alması büyük önem taşıyor.
Üreticilerimize ve vatandaşlarımıza ise sosyal mesafe kurallarına uymak,
kişisel hijyene dikkat etmek düşüyor”
-“Bu
yıl pazarlığımızı sözlerimizle, gözlerimizle yapalım. Kendimizin ve sevdiklerimizin
sağlığını riske atmayalım”
Ankara- 20.07.2020- Türkiye Ziraat Odaları Birliği
(TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl yaklaşık 800 bini büyükbaş, 2,7
milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyon 500 bin baş hayvan kesileceğini tahmin
ettiklerini bildirerek, “Kurbanlıklar için bu yıl ödenecek tutarın, 12,3 milyar liraya yaklaşacağını
hesaplıyoruz” diye konuştu.
Bayraktar,
yaptığı açıklamada, kurbanlık fiyatları ve satış şeklinin illere ve bölgelere
göre farklılık arz ettiğini, kimi yerlerde canlı kilogram (baskül) ve et
(karkas) fiyatı üzerinden, kimi yerlerde ise canlı hayvan üzerinden pazarlık
yöntemiyle satış yapıldığını belirtti.
Şemsi
Bayraktar, Ziraat Odalarından aldıkları bilgilere göre, bu yıl kurban döneminde
hayvan fiyatlarının; illere, canlı ağırlığa, ırkına (yerli-kültür) ve
büyükbaşta düve, tosun, küçükbaşta koyun, keçi olmasına göre farklılık
gösterdiğini belirtti. Bayraktar, “Hayvan
başına büyükbaşta 5 bin ile 30 bin
lira, küçükbaşta ise 800 lira ile 3 bin 500 lira arasında değişeceğini, canlı
ağırlık fiyatının da kilogram başına büyükbaş hayvanlarda 19 ile 30 lira,
küçükbaş hayvanlarda 22 lira ile 35 lira arasında olacağını tahmin ediyoruz”
diye konuştu.
Bu fiyatların
bayram yaklaştıkça talebe göre değişebileceğini bildiren Bayraktar şöyle devam
etti:
“Ülke
ortalamasına bakıldığında, büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 24
lira 61 kuruş, küçükbaş canlı kilogram fiyatlarının ise 28 lira 43 kuruş olduğu
görülmektedir.
Fiyatlar,
geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 14,61, küçükbaşta ise yüzde 18,81 oranında
artmıştır. Ortalama fiyat kilogram başına büyükbaşta 21 lira 47 kuruştan 24
lira 61 kuruşa, küçükbaşta 23 lira 93 kuruştan, 28 lira 43 kuruşa çıkmıştır.
Canlı kilogram
olarak büyükbaş hayvan fiyatları, satışların en fazla olduğu üç büyük
ilimizden, İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakasında 27 lira ile 28 lira, Ankara’da 22 lira ile 28 lira, İzmir’de 20
lira ile 30 lira arasında değişmektedir.
Küçükbaş
hayvan fiyatları ise canlı kilogram olarak, İstanbul’un Avrupa ve Anadolu
yakasında 28 lira ile 30 lira, Ankara’da 25 lira ile 30 lira, İzmir’de 25 ile
35 lira düzeyinde seyretmektedir.”
-“Yeterli kurbanlık var”
Tarım ve Orman
Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; halen kurbanlık vasfı taşıyan 1 milyon 200 bini büyükbaş, 3 milyon 500
bin küçükbaş olmak üzere toplam 4 milyon 700 bin baş kurbanlık hayvan
bulunduğunu belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“Ülkemizde Kurban Bayramlarında, Tarım ve
Orman Bakanlığı verilerine göre; 2015’te 867 bin büyükbaş, 2 milyon 700 bin küçükbaş, 2016’da 920 bin
büyükbaş, 2 milyon 950 bin küçükbaş, 2017’de 817 bin 805 büyükbaş, 2 milyon 720
bin 271 küçükbaş, 2018’de ise 866 bin 143 büyükbaş, 2 milyon 700 bin küçükbaş, 2019’da ise 800 bin büyükbaş, 2
milyon 682 bin 612 küçükbaş hayvan kurban olarak kesilmişti.
Son yıllardaki kurban satışlarını göz
önünde tuttuğumuzda, bu yıl da geçen yıla yakın yani yaklaşık 800 bini büyükbaş,
2 milyon 700 bini küçükbaş olmak üzere toplam 3,5 milyon hayvan kesileceğini
tahmin ediyoruz.
Bu tahminden yola çıkacak olursak;
2020’de, kurbanlıklar için ödenecek tutarın 12,3 milyar liraya yaklaşmasını
bekliyoruz. Kurban Bayramı’nda
kesileceğini tahmin ettiğimiz hayvan sayısından daha fazla kesilebilecek
nitelikte büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık hayvan vardır. Bu durum
vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan bulmada sıkıntı yaşamayacaklarını
göstermektedir. Ziraat Odalarımızla yaptığımız görüşmeler de bu görüşü
destekler niteliktedir. ‘Acaba hayvan bulabilir miyim?’ şeklinde bir endişe
yaşanmasına gerek yoktur.”
-“Et ve Süt Kurumu’nun
bayram sonrasında
uygun bir fiyataalması
gerekir”
Üreticilerin,
satışların geçen yıla göre yavaş seyrettiğini ifade ettiğini belirten
Bayraktar, “Temennimiz satışlarda beklenilen ivmenin yakalanması, üreticilerimizin
hayvanlarını uygun fiyata satarak emeklerinin karşılığını almasıdır” dedi.
Satışların
beklendiği gibi gerçekleşmemesi durumunda üreticilerin bayram döneminde satılamayan
hayvanlarını, Et ve Süt Kurumu’nun bayram sonrasında uygun bir fiyata alması
gerektiğine işaret eden Bayraktar şunları söyledi:
“Bu hem
üreticimiz açısından hem de hayvancılıkta sürdürülebilirlik açısından çok
önemlidir. Üreticimizin hayvanlarını yok pahasına elden çıkarmalarının
önüne geçilmesi kurbanlık yetiştiriciliğinin geleceği açısından önem
taşımaktadır.
Bunun için
yetkililerden beklentimiz, elinde kurbanlık kalan üreticilerimize yönelik
belirleyecekleri alım fiyatlarını, maliyetlerin yanı sıra yapılan ek masrafları
da dikkate alarak belirlemeleridir. Bu durumda üreticilerimizin bir yıllık
emekleri boşa gitmeyecek, mağdur olmaları engellenecektir.”
-“Yem fiyatları önemli oranlarda arttı”
Kurban
Bayramlarının, bu kadar çok hayvanın besiye alınması ve uzun süreyle
bakılmaları dolayısıyla ekonomik olarak da ciddi bir hareketliliğe yol açtığına
dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:
“Beslenme
amaçlı hayvan alımları için ödenen para, yem, veteriner hizmetleri önemli bir
yekun tutmaktadır. Bunun yanı sıra, hayvanların satış merkezlerine nakilleri,
satış yerlerinde yer kiraları ve kişisel masrafları, kesimler için kasaplara
ödenen para, sakatat ve derilerin satılmasına kadar birçok ticari faaliyet, bu
dönemde söz konusu olmakta ve bütün bunlar ekonomik anlamda büyük meblağlara
ulaşmaktadır.
Bu yıl Kurban Bayramı döneminde yaklaşık 800
bin büyükbaş, 2 milyon 700 bini küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 500 bin
baş hayvan kesileceği tahmininden yola çıkılacak olursa; yem fiyatları,
2019/2020 Haziran döneminde önemli oranlarda artmıştır. İlgili dönemde ton
fiyatı; mısırda yüzde 10,5 artışla bin 370 liraya, buğday kepeğinde yüzde 6,4
artışla bin 170 liraya, pamuk tohumu küspesinde yüzde 13,2 artışla bin 500
liraya, besi yeminde yüzde 10,6 artışla bin 811 liraya, süt yeminde yüzde 8,2
artışla bin 862 liraya, samanda yüzde 37,2 artışla 782 liraya, mısır silajında
yüzde 24,2 artışla 462 liraya, kuru yonca otu yüzde 17,1 artışla bin 201 liraya
yükselmiştir.
Üretimin en önemli kalemi yemdir.
Dolayısıyla yem fiyatlarındaki yükseliş üretimi ve fiyatları ciddi anlamda
etkilemektedir.
-Yem
masrafı 4,01 milyar lira-
Kurbanlık için besiye alınan büyükbaş
hayvanların ortalama 6 ay beslendiği, aylık 450 liraya yem yedirildiği
hesabıyla, 6 aylık yem masrafı hayvan başına 2 bin 700 lira olacaktır.
Kesilecek olan 800 bin büyükbaş kurbanlık hayvan için toplam yem masrafı 2,16
milyar lira civarındadır. Yine ortalama 6 ay besiye alınma hesabıyla, küçükbaş
hayvanlarda hayvan başına yem masrafı 684 liraya, 2 milyon 700 bin küçükbaş
hayvan için yapılan toplam yem masrafı ise 1,85 milyar liraya yaklaşmaktadır.
Toplamda 3,5 milyon baş kurbanlık canlı hayvan için üreticilerimizin 4,01
milyar lira civarında bir yem masrafı yaptıkları tahmin edilmektedir.
Ortalama 400 kilogram canlı ağırlığa sahip
büyükbaş hayvanın canlı kilogramının 24,61 lira civarında satılacağı
düşünüldüğünde bayram süresince kesilecek yaklaşık 800 bin baş büyükbaş hayvana
ödenecek paranın, 11 milyar 856 milyon lirayı geçeceğini, bir küçükbaş hayvanın
ortalama bin 626 liradan satılacağı tahminiyle, kesilecek yaklaşık 2 milyon 700
bin küçükbaş hayvana ödenecek paranın ise
4 milyar 390 milyon liranın üzerinde olacağını belirten Bayraktar, “Daha
önce de belirttiğim gibi, toplamda halkımızın kesilecek 3,5 milyon kurbanlık
için 12,3 milyar liraya yakın para ödeyeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.
-Kurban
derilerinde kayıp yüzde 20’ler civarında-
Standartlara uygun kesilmiş ve tuzlanmış yaş koyun derisinin yaklaşık 10
liraya satıldığını, ortalama 2 milyon 700 bin küçükbaş hayvan kesileceği hesap
edildiğinde küçükbaş hayvanların derilerinin ekonomik değerinin yaklaşık olarak
27 milyon lirayı bulacağını bildiren Bayraktar, şöyle konuştu:
“400 kilogramlık bir sığırdan
ortalama 30 kilogram deri çıkmaktadır. Standartlara uygun elde edilmiş,
tuzlanmış sığır derisinin kilogramının 5 lira olduğu göz önüne alındığında
kesilecek 800 bin büyükbaş hayvandan elde edilecek derinin değeri 120 milyon
liraya ulaşacaktır. Toplam olarak kurbanlıklardan standartlara uyulursa yaklaşık
147 milyon liralık deri elde edilecektir. Fakat kurbanlıklar çoğu yerde ehil
olmayan kişiler tarafından kesildiği için deride ciddi olarak ekonomik kayıp
oluşmaktadır. Bu kaybın yüzde 20'ler civarında olduğu ve toplam kaybın 29,4
milyon lirayı bulduğu tahmin edilmektedir. Buna göre, kayıplar nedeniyle,
Kurban Bayramında ekonomiye kazandırılan derinin değeri 117,6 milyon lira
civarında kalmaktadır.”
-Hayvan pazar yerleri çadır kiraları-
Kurbanlık
satmak isteyen üreticilerin, büyükşehirlerde her ilçede farklı olmak üzere
satış yerlerine çadır kirası ödediğini, fiyatların illere ve ilçelere göre
farklılık arz ettiğini vurgulayan Bayraktar, şunları söyledi:
“Buralardan yüksek
ücretler alınmaması yönünde belediyelere her yıl uyarılarda bulunmamıza rağmen,
ne yazık ki bu yıl da ciddi paralar alınmıştır. Belediyelerin buraları gelir
kapısı olarak değil, halkına hizmet yeri olarak görmesi gerekmektedir. Kurban
satıcıları 15 gün olarak kaldıkları süre içinde; Ankara’da 4 bin lira ile 5 bin
500 lira arasında, İstanbul’da 13 bin lira ile 25 bin lira arasında, İzmir’de 7
bin lira ile 9 bin lira civarında çadır kirası ödemişlerdir.
Satış yerleriyle ilgili olarak belediye
başkanlarımıza seslenmek istiyorum. Üreticilerimize 25 bin liraya kiralanan
yerler var. Bu durum ciddi mağduriyetlere neden oluyor. Belediyelerden ricamız,
lütfen buraları uygun fiyattan üreticilerimize kullandırın, Bin bir zorlukla
satış yapmaya çalışanlara her türlü altyapı hizmetlerini götürün.”
-Nakliye
masrafları
Üreticilerin,
Türkiye'nin dört bir yanından hayvanları şehirlerdeki kurban satış yerlerine
nakletmek için nakliye parası ödediğini bildiren Bayraktar, “25 büyükbaş
hayvanın nakliyesi için üreticilerimiz Kars ilimizden Ankara’ya 7 bin ,
Bursa’ya 8 bin, İstanbul’da 8 bin 500 ve
İzmir’e ise 8 bin lira ödeme yapmaktadır. Bu önemli bir masraftır. Ayrıca
üreticilerimiz, sattıkları hayvanları, alıcıların kesim yapacakları yerlere
taşımakta, bunun için de para harcamaktadır. Kesilen hayvanların sayısal
büyüklüğü dikkate alındığında net rakam verememekle birlikte önemli bir nakliye
masrafı olduğu söylenebilir” dedi.
Bayraktar, Kurban Bayramı döneminde, talebe
bağlı olarak artan nakliye fiyatlarının kurban satış fiyatlarına etkisini
azaltabilmek için mutlaka pazar yerlerinin disipline edilmesi, buralarda
fırsatçılık yapılmasına imkan tanınmaması gerektiğini söyledi.
-“Kasaplara
ödenen para 344,5 milyon lirayı bulacaktır”
Kurban bayramları son yıllarda kasaplar için
önemli bir gelir kapısı olduğunu belirten Bayraktar, “Kasaplar, hayvanları
kesme, yüzme, parçalama gibi işler için küçükbaşta 70 lira, büyükbaşta ise 625
lira civarında para almaktadır. Kesme işine parçalama da dahil edildiğinde
özellikle büyükbaştaki fiyat daha da yukarılara çıkabilmektedir. Büyükbaş
hayvanlarının yarısının kasaplar tarafından ücret mukabilinde kesileceği
tahminiyle, 400 bin büyükbaş hayvan için kasaplara ödenecek meblağ 250 milyon
lirayı bulacaktır.
Aynı şekilde küçükbaş hayvanların yarısının
kasaplar tarafından kesileceği hesabıyla 1 milyon 350 bin küçükbaş hayvan için
kasaplara ödenecek tutar 94 milyon 500 bin lirayı bulacaktır.
Buna göre, kasaplara ödenecek bedel toplamda
344,5 milyon lirayı bulacaktır. Bunların
yanı sıra kelle, paça, işkembe, bağırsak gibi sakatatlar kurban kesenler
tarafından çoğunlukla alınmamakta, kasaplara veya toplayıcılara
bırakılmaktadır. Bu da ciddi bir ekonomik değer oluşturmaktadır” diye konuştu.
-Vekaletle
kesim-
Kurban
Bayramı döneminde birçok dernek ve vakıfların, hayır işlemeyi düşünen
vatandaşlarımızın verdiği vekaletle onlar adına kurban kesmek için faaliyet
içine girdiğini hatırlatan Bayraktar, şöyle konuştu:
“Vekaletle kesimde
zaman zaman vatandaşlarımız mağdur olabilmektedir. Dernek ve vakıflara
yatırılan paraların kurban kesiminde kullanılması ve bunların iyi bir şekilde
denetlenmesi çok önemlidir. Vekaleten kurban kesmeyi taahhüt eden bu
kuruluşların, bu dönemde ne kadar hayvanı nereden aldığı, hangi şartlarda ve
nerelerde ne kadar kurbanlık kestiği, vekaleti veren kurban sahibinin
vekaletinin yerine getirilip getirilmediği, yetkili kurumlar tarafından sıkı
bir şekilde kontrol edilmelidir. Aksi takdirde hem hayır işlemeyi düşünen
vatandaşlarımızın hem de üreticilerimizin mağduriyeti söz konusu olabilecektir. Dernek ve vakıflar, kar amacıyla
hareket etmemeli, üreticinin hakkını üreticiye vermelidir.
-Yurt
dışında kesim-
Son yıllarda vatandaşlarımızın önemli bir
kısmı da dernek ve vakıflar kanalıyla yurt dışında kurban kesimine yönelmiştir.
Bu durum, ülke içi kurbanlık satışlarının son yıllarda hemen hemen yerinde
saymasından da anlaşılmaktadır.
2020 yılı için kurban kesiminde hisse
miktarını yurt içi ve yurt dışı olarak Diyanet Vakfı 975 ve 825 lira, Kızılay
ise bin 50 ve 850 lira olarak belirlemiştir. Kurban hisse fiyatının daha düşük
tutulması da yurt dışında kesimi teşvik etmektedir.
Ülke dışındaki muhtaç Müslümanlara yapılacak
her kuruş yardıma tam destek veriyoruz. Yalnız, kurban kesimi yurt içinde
yapılır ve ülke dışındaki Müslümanlara ülkemizden gönderilirse üreticimizi de
hayvancılığımızı da korumuş oluruz. Bütün dernek ve vakıfların bu hassasiyetle
hareket etmesini bekliyoruz. Devletimiz bu konuda dernek ve vakıflara Diyanet
Vakfı, Kızılay, Et ve Süt Kurumu, Türk Hava Kurumu gibi kuruluşları kanalıyla
öncülük etmelidir.
Bilindiği üzere hayvan pazarlarında kamu
kuruluşlarınca, hayvanlar sağlık kontrolünden geçirilmektedirler. Bu
kontrollerin yanı sıra hayvanların yaş uygunluğu, gebe olup olmadığı gibi
vasıflar yönünden yapılan kontrollerde de titiz davranılması gerekmektedir.
Böylece halkımıza gönül rahatlığıyla kurbanlığını seçme imkanı getirilecek ve
mağduriyeti önlenecektir”
-Koronavirüsle
mücadele-
Her yıl kurban
dönemini sabırsızlıkla bekleyen üreticilerin, bu yıl koronavirüs salgını
nedeniyle talebin daralmasından endişe ettiklerini belirten Bayraktar, “Kurban
pazarlarındaki hareketliliğin geçmiş bayramları aratmamasını, üreticilerimizin
emeğinin karşılığını almasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Bu yıl Kurban
Bayramı’nın koronavirüsle mücadele sürerken idrak edileceğine işaret eden
Bayraktar, “Bu yıl kurban pazarlarında belediyelerimize, üreticilerimize ve
vatandaşlarımıza her zamankinden daha büyük bir sorumluluk düşüyor.
Alışverişimizi yaparken önce sağlığımızı düşünmek zorundayız. Belediyelerimizin
kurban pazarlarında hijyen tedbirlerini
her zamankinden daha fazla hassasiyet göstererek alması büyük önem
taşıyor. Üreticilerimize ve vatandaşlarımıza
ise sosyal mesafe kurallarına uymak, kişisel hijyene dikkat etmek düşüyor. Bu
yıl pazarlığımızı sözlerimizle, gözlerimizle yapalım. Kendimizin ve
sevdiklerimizin sağlığını riske atmayalım” diye konuştu.
---
TABLOLAR
Bazı
illerde 2020 yılı tahmini kurbanlık hayvan satış fiyatları:
İller |
Büyükbaş Hayvan Fiyatı |
Küçükbaş Hayvan Fiyatı |
|
İstanbul (Avrupa Yakası) |
12.000-20.000 TL/baş |
1.500-2.000 TL/baş |
|
Canlı kilo: 27-28 TL |
Canlı kilo: 28-30 TL |
||
İstanbul (Anadolu Yakası) |
11.000-22.000 TL/baş |
1.300-3.000 TL/baş |
|
Canlı kilo: 27-28 TL |
Canlı kilo: 28-30 TL |
||
Ankara |
9.000 TL/baş-30.000 TL/baş |
800-2500 TL/baş |
|
Canlı kilo: 22-28 TL |
Canlı kilo: 25-30 TL |
||
İzmir |
7.000-20.000 TL/baş |
1.200-2.700 TL/baş |
|
Canlı kilo: 20-30 TL |
Canlı kilo: 25-35 TL |
||
Bursa |
12.000-17.000 TL/baş |
1.500-2.200 TL/baş |
|
Canlı kilo: 28-30 TL |
Canlı kilo: 35 TL |
||
Adana |
5.000-26.000
TL/baş |
1.000-3.500
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 23-25 TL |
Canlı
kilo: 27-29 TL |
||
Antalya |
7.500-20.000 TL/baş |
1.800-3.000 TL/baş |
|
Canlı kilo: 28 TL |
Canlı kilo: 30 TL |
||
Konya |
7.000-18.000 TL/baş |
900-2.000 TL/baş |
|
Canlı kilo: 20-25 TL |
Canlı kilo: 26 TL |
||
Gaziantep |
9.000-18.000 TL/baş |
1.250-2.500 TL/baş |
|
Canlı kilo: 22-23 TL |
Canlı kilo: 25-26-27 TL |
||
Ş. Urfa |
8.500-13.500 TL/baş |
1.000-1.500 TL/baş |
|
Canlı kilo: 22-23 TL |
Canlı kilo: 22-23 TL |
||
İzmit |
12.500-25.000 TL/baş |
1.500-2.500 TL/baş |
|
Canlı kilo: 25-30 TL |
Canlı kilo: 20-30 TL |
||
Diyarbakır |
9.000-14.000 TL/baş |
1.300-1.700 TL/baş |
|
Canlı kilo: 22,5-23 TL |
Canlı kilo: 23-23,5 TL |
||
Hatay |
6.000-22.000 TL/baş |
1.500-2.500TL/baş |
|
Canlı kilo: 22-24 TL |
Canlı kilo: 26-30 TL |
||
Balıkesir |
- |
1.500-2.000 TL/baş |
|
Canlı kilo: 23-25 TL |
Canlı kilo: 35 TL |
||
Erzurum |
5.000-30.000 TL/baş |
800-2.000 TL/baş |
|
Canlı kilo: 20-22,50 TL |
Canlı kilo: 24-35 TL |
||
Van |
7.500-18.000 TL/baş |
1.100-1.500 TL/baş |
|
Canlı kilo: 22-24 TL |
Canlı kilo: 25-26 TL |
||
Trabzon |
6.000-13.000 TL/baş |
1.000-1.500 TL/baş |
|
Canlı kilo: 22-24 TL |
Canlı kilo: 26-28 TL |
||
Samsun |
6.000-12.000
TL/Baş |
1.000-2.000
TL/Baş |
|
|
Canlı
kilo 22-25 TL |
- |
|
Sakarya |
12.000-20.000
TL/Baş |
1.000-2.2500
TL/Baş |
|
|
Canlı
kilo 20-25 TL |
Canlı
kilo 25-30 TL |
|
Afyonkarahisar |
5.000-10.000
TL /Baş |
1.500-2.500
TL/Baş |
|
|
Canlı
kilo 25-28 TL |
- |
|
Eskişehir |
6.000-16.000
TL/Baş |
1.200-3.500
TL/Baş |
|
|
Canlı
kilo 25-27 TL |
Canlı
kilo 30-32 TL |
|
Kastamonu |
6.000-17.000
TL/Baş |
1.000-3.000
TL/Baş |
|
|
Canlı
kilo 22-24 TL |
- |
|
Çanakkale |
7.000-20.000
TL/Baş |
800-2.500
TL/Baş |
|
|
Canlı
kilo 28-30 TL |
Canlı
kilo 30 TL |
|
Karaman |
10.000-20.000
TL/Baş |
1.100-2.600
TL/Baş |
|
|
Canlı
kilo 19-21-23 TL |
Canlı
kilo 25-27 TL |
|
Aydın |
7.000-22.000
TL/Baş |
1.500-2.500
TL/Baş |
|
|
Canlı
kilo 25 TL |
Canlı
kilo 30-35 TL |
|
Denizli |
8.000-18.000
TL/Baş |
1.500-3.000
TL/Baş |
|
|
Canlı
kilo 28-30 TL |
Canlı
kilo 32 TL |
|
Mersin |
9.000-18.000
TL/Baş |
1.200-1.700
TL/Baş |
|
|
Canlı
kilo 24-26 TL |
Canlı
kilo 26-28 TL |
|
Kayseri |
10.000-20.000
TL/Baş |
1.500-2.000
TL/Baş |
|
Manisa |
9.000-17.000
TL/Baş |
1.500-2.200
TL/Baş |
|
Malatya |
5.000-20.000
TL/Baş |
1.000-2.000
TL/Baş |
|
|
Canlı
kilo 20-25 TL |
Canlı
kilo 25-27 TL |
|
Kahramanmaraş |
8.000-14.000
TL/Baş |
1.500-1.750
TL/Baş |
|
|
Canlı
kilo 24 TL |
- |
|
Tekirdağ |
15.000-25.000
TL/Baş |
2.000-3.000
TL/Baş |
Kaynak:
Ziraat Odaları.
Bazı illerde küçükbaş
ve büyükbaş kurbanlık hayvanların canlı kilogram 2019 ve 2020 Kurban Bayramı
ortalama fiyatları ve geçen yıl Kurban Bayramı’na göre değişimleri:
İller |
2019 |
2019 |
2020 |
2020 |
2020 Değişim |
2020 Değişim |
(Yüzde) |
(Yüzde) |
|||||
|
Büyükbaş (TL/kg) |
Küçükbaş (TL/kg) |
Büyükbaş (TL/kg) |
Küçükbaş (TL/kg) |
Büyükbaş |
Küçükbaş |
Ankara |
22,25 |
22,25 |
24,10 |
27,50 |
8,31 |
23,60 |
Balıkesir |
22,00 |
27,50 |
24,00 |
35,00 |
9,09 |
27,27 |
Konya |
19,50 |
21,00 |
22,50 |
26,00 |
15,38 |
23,81 |
Erzurum |
20,00 |
20,00 |
21,80 |
29,50 |
9,00 |
47,50 |
Kastamonu |
19,00 |
25,00 |
23,00 |
- |
21,05 |
- |
Bursa |
25,00 |
25,00 |
29,00 |
35,00 |
16,00 |
40,00 |
İzmir |
21,50 |
24,50 |
25,10 |
30,00 |
16,74 |
22,45 |
Eskişehir |
22,00 |
27,50 |
26,00 |
31,00 |
18,18 |
12,73 |
Van |
19,00 |
22,50 |
23,00 |
25,50 |
21,05 |
13,33 |
İstanbul
(Avrupa yakası) |
23,50 |
25,50 |
27,50 |
29,00 |
17,02 |
13,73 |
İstanbul
(Anadolu yakası) |
25,50 |
27,50 |
27,50 |
29,00 |
7,84 |
5,45 |
Gaziantep |
20,00 |
22,50 |
22,50 |
26,00 |
12,50 |
15,56 |
Diyarbakır |
19,00 |
20,50 |
22,75 |
23,25 |
19,74 |
13,41 |
Samsun |
23,00 |
- |
23,50 |
- |
2,17 |
- |
Hatay |
22,00 |
25,00 |
23,00 |
28,00 |
4,55 |
12,00 |
Adana |
20,00 |
25,00 |
24,00 |
28,00 |
20,00 |
12,00 |
Karaman |
21,00 |
23,00 |
21,00 |
26,00 |
0,00 |
13,04 |
Afyonkarahisar |
19,00 |
21,00 |
26,50 |
- |
39,47 |
- |
Çanakkale |
22,40 |
22,33 |
29,00 |
30,00 |
29,46 |
34,35 |
Sakarya |
22,50 |
25,00 |
22,50 |
27,50 |
0,00 |
10,00 |
Şanlıurfa |
20,50 |
20,00 |
22,50 |
22,50 |
9,76 |
12,50 |
Antalya |
26,00 |
26,00 |
28,00 |
30,00 |
7,69 |
15,38 |
İzmit |
25,00 |
- |
27,50 |
27,50 |
10,00 |
- |
Aydın |
20,00 |
27,50 |
25,00 |
32,50 |
25,00 |
18,18 |
Denizli |
22,00 |
25,00 |
29,00 |
32,00 |
31,82 |
28,00 |
Mersin |
20,00 |
21,50 |
25,00 |
27,00 |
25,00 |
25,58 |
Malatya |
20,00 |
25,00 |
22,50 |
26,00 |
12,50 |
4,00 |
Kahramanmaraş |
21,50 |
- |
24,00 |
- |
11,63 |
- |
Tekirdağ |
18,00 |
22,50 |
23,50 |
- |
30,56 |
- |
Trabzon |
23,00 |
26,00 |
23,00 |
27,00 |
0,00 |
3,85 |
Ortalama |
21,47 |
23,93 |
24,61 |
28,43 |
14,61 |
18,81 |
Kaynak:
Ziraat Odaları