-Bayraktar,
kurbanlık fiyatlarını açıkladı…
-TZOB
Genel Başkanı Bayraktar:
-“Bu
yıl yaklaşık 900 bini büyükbaş, 2,7 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyon 600
bin baş hayvan kesileceğini tahmin ediyoruz”
-“Kurbanlıklar için bu yıl ödenecek tutarın, 11,9
milyar liraya yaklaşacağını hesaplıyoruz”
-“İllere ve canlı ağırlığa göre farklılık
göstermekle birlikte, hayvan
başına, büyükbaşta 5 bin ile 30 bin lira, küçükbaşta ise 750 lira ile 3 bin
lira arasında değişmesi, canlı ağırlık fiyatının da kilogram başına, büyükbaş
hayvanlarda 18 ile 26 lira, küçükbaş hayvanlarda 19 ile 30 lira arasında
olacağını tahmin ediyoruz”
-“Ülke
ortalamasına bakıldığında, büyükbaş
hayvanların canlı kilogram fiyatının 21 lira 72 kuruş, küçükbaş canlı kilogram
fiyatlarının ise 23 lira 74 kuruş olduğu görülmektedir”
-“Canlı kilogram
olarak büyükbaş hayvan fiyatları, satışların en fazla olduğu üç büyük
ilimizden, İstanbul’un Avrupa yakasında 23 lira ile 24 lira, Anadolu yakasında
25 lira ile 26 lira, Ankara’da 20 lira ile 24 lira, İzmir’de 19 lira ile 24
lira arasında değişmektedir”
-“Ülke ortalamasında fiyatlar, geçen yıla göre büyükbaşta yüzde 5,7, küçükbaşta yüzde 10,7 artmıştır. 4 büyük ilde ise fiyatlar büyükbaşta yüzde 12,1, küçükbaşta yüzde 8 oranında yükselmiştir”
-“Kurban Bayramı’nda kesileceğini tahmin ettiğimiz
hayvan sayısından daha fazla kesilebilecek nitelikte büyük ve küçükbaş
kurbanlık hayvan vardır. Bu durum kurbanlık hayvan bulmada vatandaşlarımızın
sıkıntı yaşamayacaklarını göstermektedir”
-“Satışların beklendiği gibi gerçekleşmemesi
durumunda üreticilerin bayram döneminde satılamayan hayvanlarını, Et ve Süt
Kurumu’nun bayram sonrasında uygun bir fiyata alması gerekmektedir”
-“Dernek
ve vakıflar, kar amacıyla hareket etmemeli, üreticinin hakkını üreticiye
vermelidir”
-“Ülke
dışındaki muhtaç Müslümanlara yapılacak her kuruş yardıma tam destek veriyoruz.
Yalnız, kurban kesimi yurt içinde yapılır ve ülke dışındaki Müslümanlara
ülkemizden gönderilirse üreticimizi de hayvancılığımızı da korumuş oluruz”
Ankara – 02.08.2019 – Türkiye Ziraat Odaları
Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl yaklaşık 900 bini
büyükbaş, 2,7 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyon 600 bin baş hayvan
kesileceğini tahmin ettiklerini bildirerek, “Kurbanlıklar için bu yıl ödenecek
tutarın, 11,9 milyar liraya yaklaşacağını hesaplıyoruz” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, kurbanlık fiyatları ve satış şeklinin illere
ve bölgelere göre farklılık arz ettiğini, kimi yerlerde canlı kilogram (baskül)
ve et (karkas) fiyatı üzerinden, kimi yerlerde ise canlı hayvan üzerinden pazarlık
yöntemiyle satış yapıldığını belirtti.
Şemsi Bayraktar, Ziraat Odalarından
aldıkları bilgilere göre, bu yıl kurban döneminde hayvan fiyatlarının; illere, canlı ağırlığa, ırkına (yerli-kültür)
ve büyükbaşta düve, tosun, küçükbaşta koyun, keçi olmasına göre farklılık
gösterdiğini, kurbanlık satışlarında hayvan başına fiyatın, büyükbaşta 5 bin ile 30 bin lira, küçükbaşta ise
750 lira ile 3 bin lira arasında değişeceğini, canlı ağırlık fiyatının da kilogram
başına, büyükbaş hayvanlarda 18 ile 26 lira, küçükbaş hayvanlarda 19 ile 30
lira arasında olacağını tahmin ettiklerini, bu fiyatların bayram yaklaştıkça
talebin durumuna göre değişebileceğini bildirdi.
Bayraktar, şunları söyledi:
“Ülke ortalamasına bakıldığında, büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının
21 lira 72 kuruş, küçükbaş canlı kilogram fiyatlarının ise 23 lira 74 kuruş
olduğu görülmektedir.
Canlı kilogram
olarak büyükbaş hayvan fiyatları, satışların en fazla olduğu üç büyük
ilimizden, İstanbul’un Avrupa yakasında 23 lira ile 24 lira, Anadolu yakasında
25 lira ile 26 lira, Ankara’da 20 lira ile 24 lira, İzmir’de 19 lira ile 24
lira arasında değişmektedir.
Küçükbaş hayvan
fiyatları ise canlı kilogram olarak, İstanbul’un Avrupa yakasında 25 lira ile
26 lira, Anadolu yakasında 27 lira ile 28 lira, Ankara’da 20 lira ile 24 lira,
İzmir’de 22 ile 27 lira düzeyinde seyretmektedir.
Ülke ortalamasında
fiyatlar, geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 5,7, küçükbaşta ise yüzde 10,7
oranında artmıştır. Ortalama fiyat kilogram başına büyükbaşta 20 lira 55
kuruştan 21 lira 72 kuruşa, küçükbaşta 21 lira 45 kuruştan 23 lira 74 kuruşa
çıkmıştır.
İstanbul, Ankara,
İzmir ve Bursa’dan oluşan 4 büyük ilde fiyatlar, büyükbaşta yüzde 12,1,
küçükbaşta ise yüzde 8 oranında yükselmiştir. 4 büyük ilde ortalama fiyatlar,
büyükbaşta 21 liradan 23 lira 55 kuruşa, küçükbaşta 23 lira 10 kuruştan 24 lira
95 kuruşa ulaşmıştır.”
-“Yeterli
kurbanlık var”
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan
açıklamada; halen kurbanlık vasfı taşıyan 1 milyon 217 bini büyükbaş, 3 milyon
895 bin küçükbaş olmak üzere toplam 5 milyon 112 bin baş kurbanlık hayvan
bulunduğunun ifade edildiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“Yaptığımız hesaplamalara göre, ülkemizde,
yaklaşık 10,6 milyar liralık büyükbaş, 5,8 milyar liralık küçükbaş olmak üzere
16,4 milyar liralık kurbanlık hayvan alıcısını beklemektedir.
Ülkemizde Kurban Bayramlarında, Tarım ve
Orman Bakanlığı verilerine göre; 2014’te 880 bin büyükbaş, 2 milyon 500 bin
küçükbaş, 2015’te 867 bin büyükbaş, 2 milyon 700 bin küçükbaş, 2016’da 920 bin büyükbaş, 2 milyon 950 bin
küçükbaş, 2017’de 817 bin 805 büyükbaş, 2 milyon 720 bin 271 küçükbaş, 2018’de
ise 866 bin 143 büyükbaş, 2 milyon 682 bin 612 küçükbaş hayvan kurban olarak
kesilmişti. Son yıllardaki kurban satışlarını göz önünde tuttuğumuzda, bu yıl
yaklaşık 900 bini büyükbaş, 2 milyon 700 bini küçükbaş olmak üzere toplam 3
milyon 600 bin baş hayvan kesileceğini tahmin ediyoruz.
Bu tahmininden yola çıkacak olursak; 2019’da,
kurbanlıklar için ödenecek tutarın tahmini olarak 11,9 milyar liraya
yaklaşacağını hesaplıyoruz. Kurban Bayramı’nda kesileceğini tahmin ettiğimiz
hayvan sayısından daha fazla kesilebilecek nitelikte büyük ve küçükbaş
kurbanlık hayvan vardır. Bu durum kurbanlık hayvan bulmada vatandaşlarımızın
sıkıntı yaşamayacaklarını göstermektedir. Ziraat Odalarımızla yaptığımız
görüşmeler de bu görüşü destekler niteliktedir. ‘Hayvan bulabilir miyim acaba’
şeklinde bir endişe yaşanmasına gerek yoktur.”
-“Et ve Süt Kurumu’nun bayram sonrasında
uygun bir fiyata
alması gerekir”
Üreticilerin satışların geçen yıla göre
yavaş seyrettiğini ifade ettiğini belirten Bayraktar, “Temennimiz satışlarda beklenilen ivmenin yakalanması, üreticilerimizin
hayvanlarını uygun fiyata satarak emeklerinin karşılığını almasıdır” dedi.
Satışların
beklendiği gibi gerçekleşmemesi durumunda üreticilerin bayram döneminde
satılamayan hayvanlarını, Et ve Süt Kurumu’nun bayram sonrasında uygun bir
fiyata alması gerektiğine işaret eden Bayraktar, şunları söyledi:
“Bu hem üreticimiz
açısından hem de hayvancılıkta sürdürülebilirlik açısından çok önemlidir.
Üreticimizin hayvanlarını yok pahasına elden çıkarmalarının önüne geçilmesi
kurbanlık yetiştiriciliğinin geleceği açısından önem taşımaktadır.
Bunun için
yetkililerden beklentimiz, elinde kurbanlık kalan üreticilerimize yönelik
belirleyecekleri alım fiyatlarını, maliyetlerin yanı sıra yapılan ek masrafları
da dikkate alarak kurbana özel belirlemeleridir. Bu durumda üreticilerimizin
bir yıllık emekleri boşa çıkmayacak, mağdur olmaları engellenecektir.”
-“Yem fiyatları arttı”
Kurban Bayramlarının, bu kadar çok hayvanın
besiye alınması ve uzun süreyle bakılmaları dolayısıyla ekonomik olarak da
ciddi bir hareketliliğe yol açtığına dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:
“Beslenme amaçlı hayvan alımları için ödenen
para, yem, veteriner hizmetleri önemli bir yekun tutmaktadır. Bunun yanı sıra,
hayvanların satış merkezlerine nakilleri, satış yerlerinde yer kiraları ve
kişisel masrafları, kesimler için kasaplara ödenen para, sakatat ve derilerin
satılmasına kadar birçok ticari faaliyet, bu dönemde söz konusu olmakta ve
bütün bunlar ekonomik anlamda büyük meblağlara ulaşmaktadır. Bu yıl Kurban
Bayramı döneminde yaklaşık 900 bini büyükbaş, 2 milyon 700 bini küçükbaş olmak
üzere toplam 3 milyon 600 bin baş hayvan kesileceği tahmininden yola çıkılacak
olursa; yem fiyatları, 2018/2019 Temmuz döneminde ciddi oranlarda artmıştır. İlgili dönemde ton fiyatı olarak; mısırda
yüzde 28,4 artışla 1220 liraya, buğday kepeğinde yüzde 23 artışla 1070 liraya, pamuk
tohumu küspesinde yüzde 16,1 artışla 1300 liraya, besi yeminde yüzde 20,7
artışla 1641 liraya, süt yeminde yüzde 23,6 artışla 1706 liraya, samanda yüzde
3,6 artışla 547 liraya, mısır silajında yüzde 19 artışla 370 liraya, kuru yonca
otunda yüzde 18,6 artışla 1025 liraya yükselmiştir.
Üretimin en önemli kalemi yemdir,
dolayısıyla yem fiyatlarındaki yükseliş üretimi ve fiyatları ciddi anlamda
etkilemektedir.
-Yem
masrafı 4,1 milyar lira
Kurbanlık için besiye alınan büyükbaş
hayvanların ortalama 6 ay beslendiği, aylık 450 liraya yem yedirildiği
hesabıyla, 6 aylık yem masrafı hayvan başına 2 bin 700 lira olacaktır. Kesilecek
olan 900 bin büyükbaş kurbanlık hayvan için toplam yem masrafı 2,4 milyar
lirayı geçmektedir. Yine ortalama 6 ay besiye alınma hesabıyla, küçükbaş
hayvanlarda hayvan başına yem masrafı 620 lirayı, 2 milyon 700 bin küçükbaş
hayvan için yapılan toplam yem masrafı ise 1,7 milyar liraya yaklaşmaktadır. Toplamda
3,6 milyon baş kurbanlık canlı hayvan için üreticilerimizin 4,1 milyar lira
civarında bir yem masrafı yaptıkları, dolayısıyla bu kadar bir paranın yem
sektöründe kullanıldığı tahmin edilmektedir.”
Ortalama 400 kilogram canlı ağırlığa sahip
büyükbaş hayvanın canlı kilogramının 21,72 lira civarında satılacağı
düşünüldüğünde bayram süresince kesilecek yaklaşık 900 bin büyükbaş hayvana
ödenecek paranın 7,8 milyar lirayı geçeceğini, bir küçükbaş hayvanın ortalama
1500 liradan satılacağı tahminiyle, kesilecek yaklaşık 2 milyon 700 bin
küçükbaş hayvana ödenecek paranın ise 4 milyar liranın üzerinde olacağını
belirten Bayraktar, “Daha önce de belirttiğim gibi, toplamda halkımızın 3,6
milyon kurbanlık için 11,9 milyar liraya yakın para ödeyeceğini tahmin
ediyoruz” diye konuştu.
-Kurban
derilerinde kayıp yüzde 20’ler civarında
Standartlara uygun kesilmiş ve tuzlanmış yaş
koyun derisinin yaklaşık 10 liraya satıldığını, ortalama 2 milyon 700 bin
küçükbaş hayvan kesileceği hesap edildiğinde küçükbaş hayvanların derilerinin
ekonomik değerinin yaklaşık olarak 27 milyon lirayı bulacağını bildiren
Bayraktar, şöyle konuştu:
“400 kilogramlık bir sığırdan ortalama 30
kilogram deri çıkmaktadır. Standartlara uygun elde edilmiş, tuzlanmış sığır
derisinin kilogramının 4 lira olduğu göz önüne alındığında kesilecek 900 bin
büyükbaş hayvandan elde edilecek derinin değeri 108 milyon liraya ulaşacaktır. Toplam
olarak kurbanlıklardan standartlara uyulursa yaklaşık 135 milyon liralık deri
elde edilecektir. Fakat kurbanlıklar çoğu yerde ehil olmayan kişiler tarafından
kesildiği için deride ciddi olarak ekonomik kayıp oluşmaktadır. Bu kaybın yüzde
20'ler civarında olduğu ve toplam kaybın 27 milyon lirayı bulduğu tahmin
edilmektedir. Buna göre, kayıplar nedeniyle, Kurban Bayramında ekonomiye
kazandırılan derinin değeri 108 milyon lira civarında kalmaktadır.”
-Hayvan
pazar yerleri çadır kiraları
Kurbanlık satmak isteyen üreticilerin,
büyükşehirlerde her ilçede farklı olmak üzere satış yerlerine çadır kirası
ödediğini, fiyatların illere ve ilçelere göre farklılık arz ettiğini vurgulayan
Bayraktar, şunları söyledi:
“Buralardan yüksek ücretler alınmaması
yönünde belediyelere her yıl uyarılarda bulunmamıza rağmen, ne yazık ki bu yıl
da ciddi paralar alınmıştır. Belediyelerin buraları gelir kapısı olarak değil,
halkına hizmet yeri olarak görmesi gerekmektedir. Kurban satıcıları 15 gün
olarak kaldıkları süre içinde; Ankara’da 3 bin 750 lira ile 5 bin lira
arasında, İstanbul’da 7 bin lira ile 16 bin lira arasında, İzmir’de 7 bin lira
ile 10 bin lira arasında çadır kirası ödemişlerdir. İzmir’de sadece yere yani
alana bu para ödenmekte, çadır ve diğer altyapı masrafları satıcılara ait
olmaktadır.
Masraf, kalınan sürede harcanacak paraları
da dahil edecek olursak önemli bir miktarı bulmaktadır. Satış yerleriyle ilgili
olarak buradan belediye başkanlarımıza seslenmek istiyorum; satış yerlerini çok
fahiş fiyatlarla üreticilerimize kiralamakla ne geçiyor elinize?
Üreticilerimize 16 bin liraya kiralanan yerler var. Bu durum ciddi
mağduriyetlere neden oluyor. Üreticilerimiz zaten ne kazanıyorlar ki bir de
buralara bu kadar para verebilsinler? Belediyelerden ricamız, lütfen buraları
uygun fiyattan üreticilerimize kullandırın, buralarda bin bir zorlukla satış
yapmaya çalışanlara her türlü altyapı hizmetlerini götürün.”
-Nakliye
masrafları
Üreticilerin, Türkiye'nin dört bir yanından
hayvanları şehirlerdeki kurban satış yerlerine nakletmek için nakliye parası
ödediğini bildiren Bayraktar, “25 büyükbaş hayvanın nakliyesi için
üreticilerimiz Kars ilimizden Ankara’ya 5 bin 500, Bursa’ya 7 bin, İstanbul ve
İzmir’e ise 7 bin 500 lira ödeme yapmaktadır. Bu önemli bir masraftır. Ayrıca
üreticilerimiz, sattıkları hayvanları, alıcıların kesim yapacakları yerlere
taşımakta, bunun için de para harcamaktadır. Kesilen hayvanların sayısal
büyüklüğü dikkate alındığında net rakam verememekle birlikte önemli bir nakliye
masrafı olduğu söylenebilir” dedi.
Bayraktar, Kurban Bayramı döneminde, talebe
bağlı olarak artan nakliye fiyatlarının kurban satış fiyatlarına etkisini
azaltabilmek için mutlaka pazar yerlerinin disipline edilmesi, buralarda
fırsatçılık yapılmasına imkan tanınmaması gerektiğini söyledi.
-Kasaplara
ödenen para 260 milyon lira
Kurban bayramlarının son yıllarda kasaplar
için önemli bir gelir kapısı olduğunu belirten Bayraktar, “Kasaplar, hayvanları
kesme, yüzme, parçalama gibi işler için küçükbaşta 60 lira, büyükbaşta ise 400
lira civarında para almaktadır. Kesme işine parçalama da dahil edildiğinde
özellikle büyükbaştaki fiyat 600-700 liraya kadar çıkabilmektedir. Büyükbaş
hayvanlarının yarısının kasaplar tarafından ücret mukabilinde kesileceği
tahminiyle, 450 bin büyükbaş hayvan için kasaplara ödenecek meblağ 180 milyon
lirayı bulacaktır.
Aynı şekilde küçükbaş hayvanların yarısının
kasaplar tarafından kesileceği hesabıyla 1 milyon 350 bin küçükbaş hayvan için
kasaplara ödenecek tutar 80 milyon lirayı aşacaktır.
Buna göre, kasaplara ödenecek toplam bedel
toplamda 260 milyon lirayı aşacaktır. Bunların yanı sıra kelle, paça, işkembe,
bağırsak gibi sakatatlar kurban kesenler tarafından çoğunlukla alınmamakta,
kasaplara veya toplayıcılara bırakılmaktadır. Bu da ciddi bir ekonomik değer
oluşturmaktadır” diye konuştu.
-Vekaletle kesim
Kurban Bayramı döneminde birçok dernek ve
vakıfların, hayır işlemeyi düşünen vatandaşlarımızın verdiği vekaletle onlar
adına kurban kesmek için faaliyet içine girdiğini hatırlatan Bayraktar, şöyle
konuştu:
“Vekaletle kesimde zaman zaman
vatandaşlarımız mağdur edilmektedir.
Dernek ve vakıflara yatırılan paraların
kurban kesiminde kullanılması ve bunların iyi bir şekilde denetlenmesi çok
önemlidir. Vekaleten kurban kesmeyi taahhüt eden bu kuruluşların, bu dönemde ne
kadar hayvanı nereden aldığı, hangi şartlarda ve nerelerde ne kadar kurbanlık
kestiği, vekaleti veren kurban sahibinin vekaletinin yerine getirilip
getirilmediği, yetkili kurumlar tarafından sıkı bir şekilde kontrol
edilmelidir. Aksi takdirde hem hayır işlemeyi düşünen vatandaşlarımızın hem de
üreticilerimizin mağduriyeti söz konusu olabilecektir.
Bir diğer konu da dernek ve vakıfların
yüksek kar amacıyla hareket etmesi ve üreticilerimizden toplu alım yaparak
fiyatları düşük tutmasıdır. Üstelik alımlarda nakliye bedelini de üreticiye
yüklemeye başlamışlardır. Hem fiyatı düşük tutmak hem de nakliye bedelini
üreticiye yüklemek Kurban Bayramı’nın kutsiyetine de gölge düşürmektedir.
Dernek ve vakıflar, kar amacıyla hareket etmemeli, üreticinin hakkını üreticiye
vermelidir.
-Yurt
dışında kesim
Son yıllarda vatandaşlarımızın önemli bir
kısmı da dernek ve vakıflar kanalıyla yurt dışında kurban kesimine yönelmiştir.
Bu durum, ülke içi kurbanlık satışlarının son yıllarda hemen hemen yerinde
saymasından da anlaşılmaktadır.
2019 yılı için kurban kesiminde hisse
miktarını yurt içi ve yurt dışı olarak Diyanet Vakfı 890 ve 725 lira, Kızılay
ise 850 ve 725 lira olarak belirlemiştir. Kurban hisse fiyatının daha düşük
tutulması da yurt dışında kesimi teşvik etmektedir.
Ülke dışındaki muhtaç Müslümanlara yapılacak
her kuruş yardıma tam destek veriyoruz. Yalnız, kurban kesimi yurt içinde
yapılır ve ülke dışındaki Müslümanlara ülkemizden gönderilirse üreticimizi de
hayvancılığımızı da korumuş oluruz. Bütün dernek ve vakıfların bu hassasiyetle
hareket etmesini bekliyoruz. Devletimiz bu konuda dernek ve vakıflara Diyanet
Vakfı, Kızılay, Et ve Süt Kurumu, Türk Hava Kurumu gibi kuruluşları kanalıyla
öncülük etmelidir.
Bilindiği üzere hayvan pazarlarında kamu
kuruluşlarınca, hayvanlar sağlık kontrolünden geçirilmektedirler. Bu
kontrollerin yanı sıra hayvanların yaş uygunluğu, gebe olup olmadığı gibi
vasıflar yönünden yapılan kontrollerde de titiz davranılması gerekmektedir.
Böylece halkımıza gönül rahatlığıyla kurbanlığını seçme imkanı getirilecek ve
mağduriyeti önlenecektir.”
TABLOLAR
Bazı illerde 2019 yılı tahmini kurbanlık hayvan
satış fiyatları:
İller |
Büyükbaş Hayvan Fiyatı |
Küçükbaş Hayvan Fiyatı |
|
İstanbul
(Avrupa Yakası) |
10.000-17.000
TL/baş |
1.300-1.800
TL/baş |
|
|
Canlı
kilo: 23-24 TL |
Canlı
kilo: 25-26 TL |
|
İstanbul
(Anadolu Yakası) |
10.000-20.000
TL/baş |
1.300-2.500
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 25-26 TL |
Canlı
kilo: 27-28 TL |
||
Ankara |
8.000-30.000
TL/baş |
750-2.000
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 20-22-23-24 TL |
Canlı
kilo: 20-22-23-24 TL |
||
İzmir |
7.000-18.000
TL/baş |
1.200-2.700
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 19-24 TL |
Canlı
kilo: 22-27 TL |
||
Bursa |
12.000-15.000
TL/baş |
1.500-2.000
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 24-26 TL |
Canlı
kilo: 24-26 TL |
||
Adana |
7.000-25.000
TL/baş |
1.000-3.000
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 20 TL |
Canlı
kilo: 24-26 TL |
||
Antalya |
8.000-20.000
TL/baş |
1.000-2.200
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 26 TL |
Canlı
kilo: 26 TL |
||
Konya |
5.000-13.000
TL/baş |
750-1.250
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 19-20 TL |
Canlı
kilo: 21 TL |
||
Gaziantep |
8.000-14.000
TL/baş |
1.000-2.500
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 20 TL |
Canlı
kilo: 22-23 TL |
||
Şanlıurfa |
7.000-12.000
TL/baş |
1.000-1.500
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 20-21 TL |
Canlı
kilo: 20 TL |
||
İzmit |
10.000-18.000
TL/baş |
1.300-2.000
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 25 TL |
|||
Diyarbakır |
8.000-15.000
TL/baş |
1.000-1.500
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 19 TL |
Canlı
kilo: 19-22 TL |
||
Hatay |
7.000-25.000
TL/baş |
850-2.250TL/baş |
|
Canlı
kilo: 22 TL |
Canlı
kilo: 25 TL |
||
Balıkesir |
8.000-20.000
TL/baş |
1.200-2.200
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 20-24 TL |
Canlı
kilo: 25-30 TL |
||
Erzurum |
6.000-15.000
TL/baş |
800-1.600
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 19,5 TL-20,5 TL |
Canlı
kilo: 20 TL |
||
Van |
7.000-18.000
TL/baş |
1.100-2.500
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 18-20 TL |
Canlı
kilo: 22-23 TL |
||
Samsun |
6.000-12.000
TL/baş |
1.000-2.000
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 22-24 TL |
|||
Sakarya |
7.500-20.000
TL/baş |
1.000-2.000
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 20-25 TL |
Canlı
kilo: 20-30 TL |
||
Afyonkarahisar |
5.000-10.000
TL/baş |
800-1.500
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 19 TL |
Canlı
kilo: 21 TL |
||
Eskişehir |
7.000-13.000
TL/baş |
1.000-3.000
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 22 TL |
Canlı
kilo: 25-30 TL |
||
Kastamonu |
5.000-12.000
TL/baş |
750-2.000
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 18-19-20 TL |
Canlı
kilo: 25 TL |
||
Çanakkale |
8.000-20.000
TL/baş |
1.000-2.500
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 18-19-20-22-23 TL |
Canlı
kilo: 20-22-25 TL |
||
Karaman |
7.000-15.000
TL/baş |
1.000-2.500
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 20-22 TL |
Canlı
kilo: 23 TL |
||
Aydın |
5.000-20.000
TL/baş |
1.200-2.000
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 20 TL |
Canlı
kilo: 25-30 TL |
||
Denizli |
5.000-15.000
TL/baş |
1.250-3.000
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 22 TL |
Canlı
kilo: 25 TL |
||
Mersin |
9.000-15.000
TL/baş |
900-2.200
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 20 TL |
Canlı
kilo: 21-22 TL |
||
Kayseri |
7.000-14.000
TL/baş |
1.000-1.300
TL/baş |
|
Manisa |
9.000-20.000
TL/baş |
1.500-2.000
TL/baş |
|
Malatya |
7.000-18.000
TL/baş |
750-1.500
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 18-22 TL |
Canlı
kilo: 25 TL |
||
Kahramanmaraş |
8.000-14.000
TL/baş |
1.200-1.600
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 20-23 TL |
|
||
Tekirdağ |
12.000-16.000
TL/baş |
1.000-1.500
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 18 TL |
Canlı
kilo: 22-23 TL |
||
Trabzon |
6.000-13.000
TL/baş |
1.000-1.500
TL/baş |
|
Canlı
kilo: 23 TL |
Canlı
kilo: 26 TL |
Kaynak: Ziraat Odaları.
Bazı illerde
küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık hayvanların canlı kilogram 2018 ve 2019 Kurban
Bayramı ortalama fiyatları ve geçen yıl Kurban Bayramı’na göre değişimleri:
İller |
2018 |
2018 |
2019 |
2019 |
2019 Değişim |
2019 Değişim |
(Yüzde) |
(Yüzde) |
|||||
|
Büyükbaş (TL/kg) |
Küçükbaş (TL/kg) |
Büyükbaş (TL/kg) |
Küçükbaş (TL/kg) |
Büyükbaş |
Küçükbaş |
Ankara |
20,00 |
19,00 |
22,25 |
22,25 |
11,3 |
17,1 |
Balıkesir |
21,00 |
22,50 |
22,00 |
27,50 |
4,8 |
22,2 |
Konya |
18,50 |
20,00 |
19,50 |
21,00 |
5,4 |
5,0 |
Erzurum |
19,75 |
20,00 |
20,00 |
20,00 |
1,3 |
0,0 |
Kastamonu |
19,00 |
25,00 |
19,00 |
25,00 |
0,0 |
0,0 |
Bursa |
20,50 |
21,00 |
25,00 |
25,00 |
22,0 |
19,0 |
İzmir |
19,50 |
24,00 |
21,50 |
24,50 |
10,3 |
2,1 |
Eskişehir |
21,50 |
25,50 |
22,00 |
27,50 |
2,3 |
7,8 |
Van |
18,50 |
18,50 |
19,00 |
22,50 |
2,7 |
21,6 |
İstanbul
(Avrupa yakası) |
21,00 |
25,00 |
23,50 |
25,50 |
11,9 |
2,0 |
İstanbul
(Anadolu yakası) |
24,00 |
26,50 |
25,50 |
27,50 |
6,3 |
3,8 |
Gaziantep |
18,50 |
20,00 |
20,00 |
22,50 |
8,1 |
12,5 |
Diyarbakır |
18,50 |
18,50 |
19,00 |
20,50 |
2,7 |
10,8 |
Samsun |
22,00 |
- |
23,00 |
- |
4,5 |
- |
Hatay |
21,00 |
23,50 |
22,00 |
25,00 |
4,8 |
6,4 |
Adana |
17,00 |
21,00 |
20,00 |
25,00 |
17,6 |
19,0 |
Karaman |
21,00 |
21,00 |
21,00 |
23,00 |
0,0 |
9,5 |
Afyonkarahisar |
18,50 |
19,00 |
19,00 |
21,00 |
2,7 |
10,5 |
Çanakkale |
23,50 |
17,00 |
22,40 |
22,33 |
-4,7 |
31,4 |
Sakarya |
22,50 |
22,50 |
22,50 |
25,00 |
0,0 |
11,1 |
Şanlıurfa |
18,50 |
17,50 |
20,50 |
20,00 |
10,8 |
14,3 |
Antalya |
24,00 |
23,50 |
26,00 |
26,00 |
8,3 |
10,6 |
İzmit |
24,50 |
- |
25,00 |
- |
2,0 |
- |
Aydın |
- |
- |
20,00 |
27,50 |
- |
- |
Denizli |
- |
- |
22,00 |
25,00 |
- |
- |
Mersin |
- |
- |
20,00 |
21,50 |
- |
- |
Malatya |
- |
- |
20,00 |
25,00 |
- |
- |
Kahramanmaraş |
- |
- |
21,50 |
|
- |
- |
Tekirdağ |
- |
- |
18,00 |
22,50 |
- |
- |
Trabzon |
- |
- |
23,00 |
26,00 |
- |
- |
23 İl Ortalaması |
20,55 |
21,45 |
21,72 |
23,74 |
5,7 |
10,7 |
4 Büyükşehir Ortalaması |
21,00 |
23,10 |
23,55 |
24,95 |
12,1 |
8,0 |
Kaynak: Ziraat Odaları
(*): 4 büyükşehir İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa
ortalaması alındı.
Not: Aydın, Denizli, Mersin, Kayseri, Manisa,
Malatya, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Trabzon illeri bu yıl listeye dahil
edilmişlerdir. Bu illerin 2018 yılı kurbanlık fiyatları listeye girilmemiştir.