Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Denizli’de…

Bayraktar, Denizli’de…

-Bayraktar, Denizli’de…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Denizli’de Ziraat Odası Başkanlarıyla toplantı yaptı

-"Yemde ya ciddi manada destek sağlayacağız, maliyetimizi aşağıya çekeceğiz ya da süt fiyatlarını yukarıya çekmek durumundayız"

-"Buradan Ulusal Süt Konseyi’ne sesleniyorum. Muhakkak suretle süt fiyatlarına zam yapsınlar. Asıl olması gereken süt fiyatı 2 lira civarıdır"

-“Sanayicimize de sesleniyorum; kaynağı kurutmayalım, bu kaynak sizlere lazım”

-“Ekolojiye uygun üretim yapmak, kuraklığa dayanıklı bitki çeşitlerine yönelmek, sulama yatırımlarını bitirmek çok önemli”

-“Sulama yatırımlarını tamamlayamazsak ya pamukta ya ayçiçeğinde ya da mısırda açık veririz”

 

Denizli – 26.07.2018 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Denizli merkezde Merkezefendi Ziraat Odası’nda ildeki Ziraat Odası Başkanlarıyla toplantı yaptı.

Şemsi Bayraktar, Denizli tarımının sorunları ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantı öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ziraat Odası başkanlarıyla tarım ve hayvancılığı masaya yatıracaklarını, görüşleri alacaklarını, çözüm yolları bulmaya çalışacaklarını, sorunları ilgili bakanlara taşıyacaklarını bildirdi. Kur artışı ve enflasyonun üreticilerin maliyetlerini yükselttiğini, Türkiye’nin her yerinde “maliyetler arttı, desteklerin artması gerekir” şeklinde taleplerin olduğunu, başta mazot olmak üzere gübre ve yemde ciddi manada maliyet sorunları yaşandığını belirtti.

Bayraktar, “Hem gübrede hem mazotta hem de yemde desteklerin artmasını bekliyoruz. 2018 bütçesine bunu koydurabilirsek, 2019'da ödenmiş olacak. Zaten mazotta ilave destek verilecek. Özellikle gübre zamlarını takip ediyoruz, destek bekliyoruz. 4,5 milyon üyemiz var. 20-25 milyon aileye hitap ediyoruz" dedi.

 

-“Sütte 2 lirayı yakaladığımızda süt hayvancılığının şahlandığı

görülecektir”-

 

Ulusal Süt Konseyi’nin yarın toplantı yaparak yeni fiyatları belirleyeceğini ifade eden Bayraktar, şunları söyledi:

"Şu anda üreticinin eline geçen çiğ süt fiyatı Türkiye ortalaması olarak 1 lira 39 kuruş civarında. Bazı yerlerde 1,5 lira. Her zaman şunu iddia ediyoruz; sütte sürdürebilir üretim noktasında olabilmemiz, hayvanları kesime göndermememiz açısından muhakkak surette süt/yem paritesinin 1,5 olması gerekiyor. Yani 1 kilogram sütle 1,5 kilogram yem alabilmeliyiz. Şimdi bu 1 civarındadır. Bunu yukarıya taşımamız lazım. Yemde ya ciddi manada destek sağlayacağız, maliyetimizi aşağıya çekeceğiz ya da süt fiyatlarını yukarıya çekmek durumundayız. Buradan Ulusal Süt Konseyi’ne sesleniyorum. Muhakkak suretle süt fiyatlarına zam yapsınlar. Sanayicimize de sesleniyorum; kaynağı kurutmayalım, bu kaynak sizlere lazım. Sütümüzü alıyorlar, işliyorlar, ürün haline getiriyorlar. Katma değer katıyorlar. Hiçbir itirazım yok ama onlar ürünlerine zam koyarken, bizim fiyatlar aylarca sabit gidiyor. Benim fiyatlarım sabit gidiyor, o zaman yem fiyatlarını da sabitleyelim. Onları sabitleyemiyoruz, problem orada. Dolayısıyla muhakkak suretle süt fiyatlarına zam bekliyoruz. Asıl olması gereken süt fiyatı 2 lira civarıdır. Sütte 2 lirayı yakaladığımızda süt hayvancılığının bu ülkede şahlandığı görülecektir.”

Bayraktar, doğal afetlerin tüm dünyada yaşandığını ve bunun arz talep dengesini bozduğunu ifade ederek, tarım sektöründe tarım ürünleriyle alakalı fiyatların manipüle edildiğini ve spekülasyonların yaşandığını belirtti.

 

-"Ekolojiye uygun üretim yapmak çok önemli"-

 

Her ilin ekolojik üstünlüğü olduğunu belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

"Ekolojiye uygun üretim yapmak, kuraklığa dayanıklı bitki çeşitlerine yönelmek, sulama yatırımlarını bitirmek çok önemlidir. Sulama yatırımlarını tamamlayamazsak ya pamukta ya ayçiçeğinde ya da mısırda açık veririz. Muhakkak surette sulama yatırımlarını bitirmemiz lazım. Üreticinin de alanda kalması adına ürün sigortası yaptırması önemli. Doğal afetlerin tedbirini almamız lazım."

Tarımın reel sektör olduğunu ve Türkiye'de bunun bilinmediğini dile getiren Bayraktar, gayri safi milli hasılaya ciddi manada kaynak sağladıklarını, 81 milyonluk ülke nüfusunu doyurduklarını, bunun yarı sıra 45 milyon turisti ve 5 milyon sığınmacı, mülteci ve yabancıyı beslediklerini söyledi.

Bayraktar, ekmeğe gelen fiyat artışıyla ilgili bir soruyu ise, "Biz ekmek maliyetlerini hesaplamıyoruz. Ama ‘şuan Türkiye'de buğday üretiminde açık var mı?’ diye sorarsanız. Bana göre yok. Doğal afetler ve diğer unsurlar üretimi bir miktar aşağı çekse de buğdayda yeterli üretim var. Buğday üretimi yeterli ama fırınların maliyetini ben yapmıyorum. Fırıncılar Federasyonu var. Fazla fiyat artışı istiyorlarsa onları da denetleyen ilgili kamu kuruluşları müdahale eder. Ama biz buğday üretiyoruz. Şuan 20 milyon ton üzerinde, 20-22 milyon ton civarında buğday üretiyoruz. Bu da Türkiye'nin ihtiyacını zaten karşılıyor" şeklinde yanıtladı.

Toplantıya Denizli Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Yılmaz Erkaya da katıldı.